http://www.gumtree.com/london/23/37083623.html
μπορεί να καταλάβει κανείς ποιός μπορεί να είναι ο μάστορας απο αυτό το οργανάκι;
φτιάχτηκε το 60 λέει…
ευχαριστώ
http://www.gumtree.com/london/23/37083623.html
μπορεί να καταλάβει κανείς ποιός μπορεί να είναι ο μάστορας απο αυτό το οργανάκι;
φτιάχτηκε το 60 λέει…
ευχαριστώ
Τρεις παρατηρήσεις: 1. Έχει χαραγμένο σκάφος 2. Κουνημένο καβαλάρη και 3. Πολλά τάστα μέσα στην τρύπα.
τεφαρίκι πράμα σα να λέμε δηλαδη…καλά που ρώτησα.:088:
…και 4. τέσσερις χορδές :019::019:
Άστο καλύτερα Αλέξανδρε.
Δεν ξέρω ποιός το έφτιαξε αλλά το όργανο είναι πανέμορφο.
αμα ήταν τρίχορδο μπορεί να πεταγόμουν να του ρίξω μια ματιά. Το καπάκι του είναι κόσμημα.Νόμιζα οτι οι χαραγμένες δούγιες είναι ποίο σύγχρονο φαινόμενο.Δεν ήξερα οτι το κάνανε και οι παλιοί μάστορες.
τες πα…υγεία πάνω από ολα.
θένκς ε λότ
θένκς ε λότ = πιο καλα θα σου κατσει να παιξεις ενα ΛΟΤΤ - Ο …:092:
Κι εμένα δεν μου φαίνεται κάτι εξαιρετικό. Και μου κάνει εντύπωση το άβαφτο μανίκι, που οι γνωστοί οργανοποιοί του '60 δεν συνήθιζαν.
Θα 'λεγα όμως, αν σου είναι εύκολο, να πήγαινες να 'ριχνες μια ματιά από κοντά (και ιδιαίτερα πολύ κοντά, μέσα στην τρύπα) γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.
Δεκαετία του '60 ε; εγώ θα το κοιτούσα πάντως κι ας βγει και πατάτα.
Ορίστε. Πήραμε και την χρήσιμη συμβουλή της ημέρας. :019:
το μπουζούκι τελικά το κανε κάποιος Μωρατίδης η Μουρατίδης η κατι τέτοιο.τον ξέρει κανείς;
Ευχαριστώ
Μουρατίδης μαλλον εννοεις Alk και ειναι οργανοποιος στον Πειραια ( πισω απο τον ηλεκτρικο σταθμο )
Απο μπουζούκι που πηρε απο εκει προσφατα καποιος φιλος δεν εχω και τις καλυτερες των εντυπωσεων μαλλον το αντιθετο θα ελεγα
Μουρατίδης ή Λαζαρίδης. Γνωστός προπολεμικός οργανοποιός, που μεταξύ άλλων έφτιαχνε και τα όργανα του Γιοβάν Τσαούς, κατά ειδική παραγγελία. Είχε μιλήσει μαζί του ο Σχορέλης και κάποιες απί τις κουβέντες του περιέχονται στη Ρεμπέτικη Ανθολογία.
Ας είναι καλά το διαδυκτιο, ανακάλυψα οτι το 60 υπήρχε εργαστήριο μουρατιδη στο οποίο μάθανε και 6-7 απο τους καλούς παλιούς μάστορες. Εκαναν όργανα ακομα και για τον Ζοζέφ. Τωρα ποιός ξέρει ποιός έκανε το συγκεκριμένο όργανο.
Άρη μη σε μπερδεύει το μικρό όνομα “Κυριάκος”.
Κυριάκος Μουρατίδης (1921-1973). Ήταν ίσως ο πρώτος οργανοποιός που έφτιαξε ένα μεγάλο εργαστήριο (θα μπορούσαμε να πούμε βιοτεχνία ) και κατασκεύαζε με γραμμές παραγωγής, στην ακμή του περίπου 2.000 όργανα το χρόνο. Από το εργαστήριο του Μουρατίδη βγήκαν πάρα πολλοί γνωστοί μαστόροι με δικά τους εργαστήρια . π.χ Μουντάκης, Καρανδρέας. Ακόμα και ο Βάρλας πέρασε από το Μουρατίδη (δες συνέντευξη στην ΚΛΙΚΑ).
Κυριάκος Πεσματζόγλου ή Λαζαρίδης. Αυτός έφτιαξε το γνωστό όργανο του Γιοβάν Τσαούς, πιθανώς στη βάση κάποιου οργάνου που είχε φέρει μαζί του από τη Μικρά Ασία ο Τσαούς.
Δεν έχω βρεί ημερομηνίες γέννησης και θανάτου αλλά θα πρέπει να πέθανε την δεκαετία του '80 ή 90. (Έχω βρει άρθρο του Ριζοσπάστη το Γενάρη του 1983 που ο Λαζαρίδης μιλά για την οργανοποιία.)
Από εκεί αγόρασα το '78 το πρώτο μου μπουζούκι! Θυμάμαι ότι πήγα στο μαγαζί -εργαστήριο και αφού παίξαμε για ένα ολόκληρο πρωΐ με τον αδερφό μου (είχαμε ήδη 3μηνη εκπαίδευση:019:) περίπου 40 έτοιμα!!! μπουζούκια, διαλέξαμε το δικό μας.
Το έχω ακόμα, με γενική επισκευή (καπάκι-ταστιέρα ύστερα από 3 χρόνια) στον ανερχόμενο τότε Κλεφτογιάννη.
Και εγώ από τον Μουρατίδη είχα αγοράσει το πρώτο μου μπουζούκι, μέσα δεκαετίας 60. Λίγα χρόνια αργότερα, υπό τις ακτίνες του ήλιου από το παράθυρο του αυτοκινήτου (χωρίς τη θήκη του φυσικά) έσπασε στην ένωση καράολου και μπράτσου. Όταν το πέταξα, ο αδερφός μου με απέτρεπε λέγοντας «μετά από χρόνια, αυτό θα είναι το πρώτο μπουζούκι του Νίκου Πολίτη». Δεν τον άκουσα και, μετά από (πλέον) δεκαετίες, είναι πια σίγουρο ότι η ανθρωπότητα δεν έχασε τίποτα.
Μην το λες…συνηθως η αξια στους περισσοτερους αναγνωριζεται μετα θανατον…( sorry για το μακαμβριο του θεματος, για πλακα το ειπα…)
Για τους μπουζουξήδες, όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει ισχύσει μέχρι σήμερα. Λες να αποτελέσω την εξαίρεση;:019::019::019:
Άσε που, αν είναι πράγματι έτσι, προτιμώ να αργήσει αρκετά η αναγνώρισή μου…
Σωστός ο Παναγιώτης. Μπέρδεψα Μουρατίδη με Λαζαρίδη.
Είναι πίσω απο το σταθμό στον Πειραιά! Πείρα απο εκεί έναν απο τους τζουράδες μου και αμέσως μόλις τον παρέλαβα ήθελα να του τον περάσω κολάρο. Τέλος πάντων τον έστειλα στο φίλο τον Τάσο Θεοδωράκη(και σε ό,τι αφορά εμένα πολύ καλό Μάστορα) και μου τον σουλούπωσε!