Μιχαήλ Παούρης (βιβλία)

Καλησπέρα στην παρέα… σήμερα αγορασα ένα βιβλίο του Μιχαλη Παούρη. Δεν προλαβα ακομα να ξεκινησω το διαβασμα για να σας πω εντυπώσεις, αλλά θα ήθελα να ανοιξω ενα θεμα για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη μιας και μου αρέσει αυτη η διαφορετικότητα του!! Ποια η αποψη σας?

Για ψάξε στο φόρουμ, όλο και κάτι θα βρεις:

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα φίλε @Kouvaris! Καλωσόρισες στην παρέα μας, καλές συζητήσεις να έχουμε…

Τον Μιχάλη Παούρη, τον έχουμε συζητήσει αρκετές φορές στο φόρουμ και παλιότερα. Γενικά στο hard-core κοινό των ρεμπέτικων, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός, κυρίως λόγω του ότι δεν παίζει ρεμπέτικα στο μπουζούκι αλλά άλλη μουσική. Βέβαια ούτε ο ίδιος έχει πει ποτέ ότι παίζει ρεμπέτικα, οπότε δεν μπορούμε να του προσάψουμε κάτι :slight_smile:

Έχει περάσει καιρός από τότε όμως που τον συζητήσαμε τελευταία φορά, οπότε πολύ πιθανό κάποιο μέλος να θέλει να συζητήσει για τον Παούρη.

Μπορείς να δεις και τα παρακάτω (παλιά) θέματα:

Τα βιβλία του που πήρες, τι πραγματεύονται; έχεις κάποιον σύνδεσμο να μοιραστείς μαζί μας;

1 «Μου αρέσει»

έχει σφετεριστεί το όνομα στον δίσκο “ρεμπέτικο πάνθεον”, οπότε μπορούμε να κράζουμε ελεύθερα.

4 «Μου αρέσει»

πάσο!

Δεν είμαι κι εγώ ιδιαίτερα φαν του, αν και παραδέχομαι ότι ώρες ώρες η ταχύτητα που παίζει είναι εντυπωσιακή (αν και σε αυτές τις ταχύτητες πιο πολύ θόρυβος ακούγεται παρά μουσική).

Από την άλλη, από καθαρή περιέργεια είχα ακούσει μερικά καινούργια του κομμάτια, που ξεφεύγουν τελείως από το ρεμπέτικο, αλλά δείχνουν μια σχετική ωρίμανση του στυλ του, έχει αφήσει πίσω του τον εντυπωσιασμό μέσω της ταχύτητας…

Δεν είναι το θέμα μόνο η ταχύτητα. Πέρα από καθαρό ήχο του λείπει και η αισθητική, οπότε προτιμάω να βάλω Χιώτη ή Μπέμπη στο φαστ φόργουορντ.
Τέλος πάντων δεν χρειάζεται να ανοίξουμε πάλι κουβέντα, πολύ του πάει. Εξάλλου το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο ίδιος, όσο οι φανατικοί οπαδοί του (δεν αναφέρομαι στον φίλο που άνοιξε το θέμα).

2 «Μου αρέσει»

Χωρίς να Θέλω να συνεχίσω την συζήτηση αφού το νήμα αφορά τα βιβλία του, απλά θα έλεγα Νικο ότι δεν αποκλείεται την ταχύτητα του Παουρη να την είχε και ο Χιώτης και απλα να μην το άκουσαμε ποτε αφου ο ηχος που βγαίνει σε αυτές τις ταχύτητες δεν κολακεύει το όργανο.
Οπως επίσης υποθέτω πως ότι μπουζουκι και να πιάσει ο Παουρης λίγο πολυ ίδιο ηχο θα βγάλει λογω ταχυτητας.

Επίσης Καλή ανάγνωση (και με το βιβλίο σου και στο φόρουμ) στον νεο φιλο της παρεας και μην σε επηρεάζουν τα σχόλια μας, ολα γούστα είναι και μην ξεχνάμε πως η διδασκαλία είναι άλλη ιδιότητα απο το παιξιμο.
Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου και καλή αρχή.
Αν θες πες μας και 2-3 πράγματα οπως πόσο καιρό παίζεις τι προτιμας να ακους και πως βρέθηκες εδώ :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Τι βιβλίο;

Σαν μουσικός, είναι από αυτούς που ξεσηκώνουν πάθη, οπότε στην παλιά συζήτηση το βρίσκω απίθανο να έμεινε κάτι που δεν ειπώθηκε. Αλλά εσύ εδώ Νίκο φένρεις άλλο θέμα τώρα.

Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε κι εμείς, πού έγκειται η διαφορετικότητα του Μιχάλη Παούρη από τους υπόλοιπους συγγραφείς βιβλίων, αγαπητέ Nikos!

1 «Μου αρέσει»

Λοιπον ας αρχισω με μενα μιας και εεν έχω συστηθεί τοσο καιρό. Ειμαι ένας ανήσυχος 30αρης που πριν ενα χρόνο ξαναξεκινησα μαθηματα 4χορδου μιας και το ειχα αφησει από το γυμνάσιο… καθε πρωί αντι να ανοιγω το Facebook οπως κάνουν οι περισσότεροι ανοιγω το forum και διαβάζω (ατέλειωτο😂). Το θεμα που ανοιξα δεν ηταν για τον Παούρη σαν καλλιτέχνη γιατί ξερω οτι δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Ήθελα πιο πολύ να μιλήσουμε για τα βιβλία του. Το ενα βιβλίο που αγορασα εγω μιλάει για τεχνική της πεννας, λαικους δρόμους , φιλοσοφία της τεχνικης, μουσική των σφαιρών(δεν το ειχα ξανακουσει) και ασκησεις τεχνικης.

3 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες λοιπόν Νικόλα, μιας και πριν παρέλειψα να σε καλωσορίσω. Μου άρεσε αυτό που έγραψες, τόσο για το φβ όσο και για το φόρουμ. Τώρα για το βιβλίο, αν βρεις κάτι ενδιαφέρον μπορείς να το μοιραστείς μαζί μας αν θες.

5 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες Νίκο,

Καλή αρχή και με το βιβλίο σου και με το φόρουμ και με το τετραχορδο!

Νομιζω οι περισσότεροι απο εμας δεν θα εχουν προσβαση στο βιβλίο (ίσως κάνει την εκπληξη καποιος που το εχει αγοράσει?). Ετσι και εγω δε μπορώ να κρίνω τι γράφει μεσα για τα “γνωστά” θεμετα (πένα, δρόμοι κτλ) αλλά ουτε και για τα άγνωστα (μουσική σφαιρών κτλ). Θα προσπαθήσω να το βρώ απο κανα γνωστό να δουμε τι γραφει.

Αν έχεις εσυ κατι συγκεκριμένο που θέλεις να συζητήσουμε, πες μας.

4 «Μου αρέσει»

11 posts were split to a new topic: Για την μουσική των σφαιρών

Μολις βρεθω σε υπολογιστή θα επισυναψω μερικές φωτογραφίες απο τις ασκήσεις του βιβλίου οπου ήταν και ο βασικος λογος που αγορασα το βιβλίο!

3 «Μου αρέσει»

Αν μιλάς για ένα που λέγεται “Οι σημειώσεις μου”, του είχα ρίξει μια ματιά παλιότερα σε αγγλόφωνη έκδοση.

Το βασικό και κύριο περιεχόμενο προφανώς είναι οι ασκήσεις, έχει καμιά 50αριά. Από τεχνικής απόψεως είναι καλές. Στοχεύουν τετράχορδο φυσικά. Αν κάποιος τις “μετατρέψει” για τρίχορδο, δε ξέρω αν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Κάποιες είναι πάνω στις κλίμακες, κάποιες είναι καθαρά “τεχνικές”.
Δεν είναι εύκολες, όποιος παίζει τετράχορδο και τις παίξει σωστά όλες, θα δεί μεγάλη τεχνική βελτίωση αναμφισβήτητα.

Πέρα από τις ασκήσεις έχει και κάποια γενική θεωρία. Διαστήματα, τρίφωνες/τετράφωνες, βασική αρμονία, τρόπους (aiolian κλπ) κοκ.
Πιο αναλυτικά έχει τους δρόμους και εναρμόνισή τους, με λογική δυτικής κλίμακας (D#mb3b5 στο χουζάμ ξέρω γω, μεγάλες εβδόμες κλπ). Κάθε δρόμο τον “αντιστοιχίζει” με κάποιο mode, τα οποία έχει παρασουσιάσει επίσης προηγουμένως. Προσέγγιση η οποία γενικά δε θα τραβήξει τους πιο “ανατολικούς”. Όμως τουλάχιστον, τα παραθέτει αρκετά αναλυτικά και καθαρά από την οπτική του, όχι στο στύλ του Παγιάτη που πετάει π.χ. 7 νότες και 5 ακκόρντα και σου λέει “αυτός είναι ο τάδε δρόμος, next please”.

Τα υπόλοιπα περί Πυθαγόρα, σφαίρες και κάποια τεχνικά περί πένας δεν τα πολυκοίταξα είναι η αλήθεια…

5 «Μου αρέσει»

Νικο έχεις να μας δώσεις κάποιο feedback απο το βιβλίο ?
Το εχεις μελετήσει καθόλου, έχεις δει πρόοδο ?

1 «Μου αρέσει»

Καλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι χωρίς την ευλογία του φόρουμ? Δηλαδή αμαρτία και συγχορεση προκαταβολικα?
Κάνε την αμαρτία σου πρώτα και βλέπουμε.

1 «Μου αρέσει»