Για την μουσική των σφαιρών

Τι είναι η μουσική των σφαιρών βρε παιδιά;

1 «Μου αρέσει»

http://users.uoa.gr/~hspyridis/kallipateira.pdf

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ τον Άνθιμο, όμως δεν κατάλαβα τί είναι η μουσική των σφαιρών. Τα μόνα που κατάλαβα είναι ότι ως σφαίρες νοούσε ο Πυθαγόρας τους πλανήτες, τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα, συνέδεε κάθε μία σφαίρα με κάποιον μουσικό φθόγγο και θεωρούσε ότι οι σφαίρες αυτές βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους και παρήγαγαν μία μουσική, την οποία όμως μόνο αυτός μπορούσε να ακούσει και να την τραγουδήσει στους μαθητές του. Αλλά δεν υπήρχαν συσκευές καταγραφικές της μουσικής στην εποχή του, έτσι χάσαμε εμείς οι σημερινοί την ευκαιρία να ακούσουμε τη μουσική αυτή. Τώρα, αν ο κ. Παούρης έχει κάτι παραπάνω να μας πει σχετικά, ας ελπίσουμε, όπως και ο συνονόματος liga rosa πιο πάνω σημειώνει, ότι θα το μάθουμε κι εμείς όταν το μάθει, πρώτος, ο Nikos ή ο Mavrakos.

1 «Μου αρέσει»

Η κίνηση των πλανητών στο ηλιακό σύστημα βασίζεται σε κάποιες αρμονικές συχνότητες (ανάλογες της γωνιακής ταχύτητας περιστροφής του κάθε πλανήτη γύρω από τον Ήλιο). Αυτός είναι ο λόγος ότι οι πλανήτες έχουν σταθερές τροχές. Στην σύγχρονη επιστήμη πρώτη φορά μίλησε γι’ αυτές τις αρμονικές ο Κέπλερ το 1599. Γι’ αυτές είχε μιλήσει και ο Πτολεμαίος.

Το 1619 ο Κέπλερ δημοσίευσε την σειρά βιβλίων Harmonices Mundi Libri V (5 βιβλία για την αρμονία του κόσμου) όπου περιγράφει αυτή την συμπαντική μουσική.

Οι πλανήτες σε συνδυασμό μεταξύ τους, παράγουν συγχορδίες, και αυτές συνθέτουν την μουσική των σφαιρών.

Σε αυτό το βίντεο το εικονοποιούν λίγο περισσότερο (βέβαια το ηλιακό σύστημα που παρουσιάζεται εδώ δεν έχει σχέση με το δικό μας)

Τώρα, από εκεί και πέρα, πέραν από την επιστημονική αλήθεια, έχουν δώσει και άλλες χροιές σε αυτή τη θεωρία, που την έχει πάρει η αστρολογία και οι άλλες ψευτοεπιστήμες που προσπαθούν να δώσουν ένα μεταφυσικό νόημα σε αυτή την “Συμπαντική αρμονία”.

4 «Μου αρέσει»

Ναι, εκεί στο τέλος του βίντεο θυμίζει λίγο παίξιμο Παούρη…

1 «Μου αρέσει»

Η μουσική των σφαιρών

4 «Μου αρέσει»

Κάτι τέτοια γινόντουσαν και σταμάτησε ο Σκουλάς να παίζει σε πανηγύρια!
Οι μπαλωθιές είναι μεγάλη “πληγή” για τα γλέντια της Κρήτης. Τέλος πάντων, ας μη βγαίνουμε άλλο εκτός θέματος :wink:

3 «Μου αρέσει»

Χαχαχαχαχαχαχαχαχα κυριολεκτικά!!

Θεωρούν, (οι πιστοί της θεωρίας), ότι τα ουράνια σώματα με την κίνησή τους παράγουν ήχο. Αυτός ο ήχος παρότι δεν μεταδίδεται στο κενό οπότε δεν μπορεί να τον ακούσει κανείς, θεωρούν ότι επηρεάζει την φύση της ζωής. Σαν την αστρολογία ένα πράγμα.
Α! και αυτό το είπε ο Πυθαγόρας.

4 «Μου αρέσει»

Ακριβέστερα: Λένε οι Πυθαγόρειοι ότι το είπε ο Πυθαγόρας.

4 «Μου αρέσει»

Ο Χρήστος @chrispanag τα εξήγησε μια χαρά
Υπάρχει ολόκληρη θεωρία σχετικά με την μουσική και τις αρμονικές των σφαιρών ( όπως και με την μουσική και των χρυσό κανόνα )

Είχα κάνει μια πολύ εντατική έρευνα εδώ και κανα 10-ρι χρόνια όποτε δεν θυμάμαι πολλά από Αύτα που είχα διαπιστώσει

Ο Πυθαγόρας εάν θυμάμαι καλά πίστευε πως η μουσική ( κάτω από κάποιες συχνότητες /sound / vibration / harmonics ) μπορεί να θεραπεύσει και είχε για το λόγο αυτό κατασκευάσει the pythagorean monochords

Εάν κάποιος ακούσει μουσικές συνθέσεις βασιζόμενες στη θεωρεία της μουσικής των σφαιρών θα « ανακαλύψει « πως τα ακούσματα είναι αρκετά γνώριμα … εμένα προσωπικά μου θυμίζουν συνθέσεις του μεγάλου μας Vangeli

1 «Μου αρέσει»

Το μονόχορδο ήταν ένα όργανο φυσικής, όχι μουσικό όργανο, με μια χορδή πάνω στην οποία μελετούσε την ακουστική: πώς επιδρά στον ήχο η αλλαγή μήκους χορδής, η αλλαγή τάσης χορδής κλπ.

2 «Μου αρέσει»

@pepe

https://youtu.be/tbCZO6rPcY8

Εντάξει, αυτό ξεφεύγει λίγο από ιστορική αναφορά και γίνεται ψευδοεπιστήμη. Το ότι η κίνηση των πλανητών αντιστοιχεί σε κάποιες συχνότητες, δεν σημαίνει ότι αυτές οι συχνότητες έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Το ότι (πιθανά) το είπε ο Πυθαγόρας πριν 2000 χρόνια, δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας!

Παρ’ όλα αυτά ναι, @SDimis, έχει ενδιαφέρον το τι σκαρφίζεται ο κόσμος και πώς τα μπουρδουκλώνει όλα αυτά στο μυαλό του.

4 «Μου αρέσει»

«Οι Πυθαγόρειοι όμως δεν περιορίστηκαν απλώς στην αριθμητική θεώρηση του κόσμου, αλλά προσέδωσαν στην κοσμική αρμονία ένα μουσικό περιεχόμενο, καθώς, όπως μας πληροφορεί ο Αριστοτέλης, πίστευαν ότι στην πραγματικότητα τα ουράνια σώματα κατά την κίνησή τους εκπέμπουν ήχους, ανάλογους προς εκείνους της γήινης μουσικής, και όλα μαζί μια εναρμόνιον φωνήν.»
……………………………………………………………………….

«Στην περίπτωση των Πυθαγορείων, η μουσική των σφαιρών δεν νοούνταν μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Ως ένα είδος απόδειξης θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με την παράδοση, ο Πυθαγόρας είχε την εξαιρετική ικανότητα να ακούει αυτή τη μουσική. Κατά τη διατύπωση του Πορφυρίου, ο Πυθαγόρας αφουγκραζόταν την αρμονία του σύμπαντος, καθώς μπορούσε να συλλαμβάνει την καθολική αρμονία των σφαιρών και των άστρων που κινούνται στην τροχιά τους, αυτή που εμείς δεν ακούμε λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων της φύσης μας. Αυτή η μοναδική ικανότητα του Πυθαγόρα, που χαρακτηρίζεται ως θεόσταλτη, αποδίδεται στην ξεχωριστή του συγκρότηση, η οποία ήταν πιο ολοκληρωμένη σε σύγκριση με των άλλων ανθρώπων, και στην όραση και στην ακοή και στη νόηση.»

(Από τη μεταπτυχιακή εργασία της Κ. Λιάπη, «Η μουσική στους Πυθαγόρειους», 2008)

Πολλά πράματα δεν καταλαβαίνω αλλά ας ρωτήσω το εξής: Μπλέκουμε όρους όπως αρμονία, ήχος, μουσική.
Ο Πυθαγόρας λοιπόν άκουγε κάποιον ήχο, κάποια αρμονία που προέκυπτε απο συνηχήσεις ήχων ή κάποια μουσική που προεκυπτε κατα κάποιο τρόπο απο την συνειδητή μουσική ερμηνεία των πλανητών;
Ο όρος ΜΟΥΣΙΚΗ των σφαιρών ταυτίζεται με την αρμονία των σφαιρών;

Σύμφωνα με τις περιγραφές, είχε αντιστοιχίσει την κίνηση των πλανητών με κάποιες σχέσεις συχνοτήτων (αρμονικές). Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Κέπλερ αργότερα. Και το επιβεβαιώνουν και τώρα οι επιστήμονες, καθώς σε έναν μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να είναι σχετική η θεωρία του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών (παρ’ όλο που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής).

Η μουσική των σφαιρών (φαντάζομαι) είναι η μουσική που προκύπτει χρησιμοποιώντας αυτές τις σχέσεις συχνοτήτων.

Φυσικά! Αν είχαν, θα είχαν παραμεριστεί όλες οι ασθένειες στον πλανήτη μας.

3 «Μου αρέσει»

SDimi, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ελληνόφωνος. Εσύ που είσαι, θα ονόμαζες ποτέ ένα όργανο με 80-τόσες χορδές «μονόχορδο»;

Ε, ούτε κι ο Πυθαγόρας.

1 «Μου αρέσει»

Μήπως, ο Πυθαγόρας την είχε ακούσει γενικότερα; :wink:

3 «Μου αρέσει»