Αν και έχει ξανασυζητηθεί η σχέση μεταξύ του ταμπουρά και του σαζιού, καθώς και έχει γίνει σημαντική έρευνα για το πώς ο ταμπουράς εξελίχθηκε σε μπουζούκι, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το νήμα για να παραθέσω την γνώμη μου σχετικά με τη σχέση του σαζιού με τον ταμπουρά, καθώς και να ζητήσω μερικές περεταίρω πληροφορίες από εσάς τους πιο έμπειρους σχετικά με το πρώιμο μπουζούκι (αν και νομίζω πως δεν υπαρχουν πολλες πηγές από εκείνη την εποχή, αλλά δεν ξέρω, μπορεί κάποιος κάτι να ξέρει, εγώ πάντως όχι (ακόμα)).
Όπως λοιπόν γνωρίζουμε, το σάζι προήλθε από τον ταμπουρά. Και είναι ξεκάθαρο πως (όπως έχει ειπωθεί και σε άλλα νήματα) έχουν παρόμοια φιλοσοφία κατασκευής, γι αυτό και είναι πολύ έυκολο και σύνηθες να πουλάνε σάζια για ταμπουράδες, αφού, ειδικά οι λιγότερο έπειροι, αδυνατούν να εντοπίσουν τις διαφορες και να ξεχωρίσουν έναν αληθινό ταμπουρά από ένα σάζι που το βαφτίσανε ταμπουρά και το πουλήσανε για ταμπουρά. Η αλήθεια είναι πως εγώ προσωπικά, ούτε εχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου ταμπουρά (ή σάζι), ούτε και γνωρίζω αν κυκλοφορούνε πια στο εμπόριο ταμπουράδες αληθινοί, αλλά από αυτα που έχω ακούσει - δεί - διαβάσει, έχω καταλήξει στο ότι, ουσιαστικά, και το σάζι ταμπουράς είναι, για την ακρίβεια μία ανατολίτικη εκδοχή του ταμπουρά. Άν κάποιος στη βυζαντινή αυτοκρατορία, που ήξερε από ταμπουράδες, έπαιρνε στα χέρια του ένα σάζι, πιθανότατα θα έλεγε ότι είναι ταμπουράς, μιας και τότε μικροδιαφορές (και πιο μεγάλες) μεταξύ των οργάνων δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία, και έτσι, ακόμη και πιο πρόσφατα, δεν υπήρχε μπουζούκι, μισομπούζουκο, τζουράς κλπ. Αν κάποιος το ήξερε μπουζούκι, γι αυτόν θα ήταν μπουζούκι, μικρό μπουζούκι (μπορεί να το φώναζε και μισομπούζουκο), ακόμη πιο μικρό μπουζούκι, και όταν πια έφτανε σε μέγεθος μπαγλαμά, θα είχε διαφοροποιηθεί αρκετά και θα το φώναζε αλλιώς (μπαγλαμά). Έτσι και με τον ταμπουρά, ας έχει και μεγαλύτερο σκάφος, και την τρύπα στο πλάι. Ταμπουράς είναι στην ουσία, λίγο διαφορετικός, ας τον φωνάζουνε οι Τούρκοι και σάζι. Έτσι και αλλιώς, αν δεν κάνω λάθος, η λέξη ταμπουράς την εποχή του βυζαντίου δήλωνε γενικά την ομάδα των ταμπουροειδών οργάνων, τις διαφοροποιήσεις του ταμπουρά στην ουσία (τότε δεν νομίζω να υπήρχαν και στάνταρ διαστάσεις κτλ). Και θεωρώ ότι και στις μέρες μας θα πρέπει να γίνουμε έτσι, λίγο πιο ελαστικοί με τις ονομασίες.
Επίσης, εδώ θέλω να θεσω και ένα, σχετικό θεωρώ, ερώτημα, που νομίζω είναι λίγο δύσκολο να απαντηθεί, με τα στοιχεία που υπαρχουν:
Το μπουζούκι πότε άρχισε να λέγεται μπουζούκι; Πότε διαφοροποιήθηκε αρκετά ο ταμπουράς για να λέγεται μπουζουκι; Όταν μπήκαν τα τάστα; Όταν μπήκαν τα τάστα συγκερασμένα; Όταν μπήκαν μεταλικές χορδές; Πότε; Ή μήπως κάποια στιγμή άρχισαν να λένε τους ταμπουράδες-ταμπουράδες μπουζούκια; Επίσης, με την ονομασία γόνατο τί γίνεται; Τί δήλωνε αρχικά; Αν μπορεί κάποιος/α να μου απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα στο μυαλό μου.
Επίσης, αν κάποιος που ξέρει από ταμπουράδες και σάζια έχει να πει κατι παραπάνω σχετικά με την ομοιότητα ή την διαφορα τους, να το κανει, γιατί εγώ ελάχιστα γνωρίζω, άρα δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω.
Εκτιμώ ιδιαίτερα την υπομονή σας, αν καθίσατε και διαβάσατε όλη την ανάρτηση!