Αρκετά, αλλά εμένα προσωπικά κανένα δε με κατάστησε σοφότερο απ’ όσο το τελευταίο που διάβασα, που δεν είναι βιβλίο αλλά μία πτυχιακή που υπάρχει και ονλάιν: Λάμπρος Δραγατάκης, Η οργανολογία του ταμπουρά στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, Παν/μιο Ιωαννίνων, τμ. Μουσικών Σπουδών, Άρτα 2019.
Περίπου οτιδήποτε είχε γραφτεί μέχρι το 2019 θα το βρεις εκεί στη βιβλιογραφία. Θα βρεις επίσης μια κριτική αποτίμηση της κάθε πηγής, γιατί μη θαρρείς ότι αρκεί να βρούμε κάπου γραμμένο «ο ταμπουράς ήταν έτσι» για να ισχύει κιόλας, είναι πολύ πιο περίπλοκα τα πράγματα.
Ασφαλώς, στον ταμπουρά αναφέρεται και το πολύ γνωστό, εδώ στο φόρουμ, βιβλίο του Στ. Κουρούση Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι (βλ. εδώ), β’ έκδοση, 2 τόμοι, Αθήνα 2022 και 2023.
Συνηθίζω να παραπέμπω και σ’ ένα δικό μου κείμενο, «Οι ταμπουράδες». Είναι λίγο παλιό, 2009, και έκτοτε πολλά απ’ όσα λέει έχουν παρουσιαστεί πιο εμπεριστατωμένα σε νεότερα και καλύτερα κείμενα άλλων, για να καταρρίφθηκαν όμως δε νομίζω (απ’ όσο θυμάμαι κιόλας).
Γενικότερα, με μια υπομονετική αναζήτηση στο φόρουμ με τις λέξεις ταμπουράς, ταμπουράδες, θα βρεις πολλά, όχι όλα χρήσιμα: σίγουρα μερικά απλώς εκφράζουν απορίες, σε άλλα κάποιος μπορεί να αναζητάει ξερωγώ έναν μαθητικό ταμπουρά, σε άλλα να συζητάμε μες στο σκοτάδι για πράγματα που κανείς από τους συμμετέχοντες δεν τα κατέχει επαρκώς, αλλά με καλό κοσκίνισμα θα βρεις, κάπου μες στα πολλά, και τις πηγές που γυρεύεις.