Σχέδια ταμπουρά (2004 - 2007)

Μου το ζήτησε ο Theo ο Βρυοπολίτης και είπα να το στείλω και στο forum γιατί μπορεί να το αξιοποιήσει και κάποιος άλλος.

Είναι τα σχέδια + φωτογραφία από έναν ταμπουρά που μου έφτιαξε ο Θεόφιλος Μπρας πρίν 15 χρόνια.

http://users.forthnet.gr/bb/ath/physiart/forum/messages/54/1454.jpg

ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.
Ο φίλος μου και οργανοκατασκευαστής Νίκος Φρονιμόπουλος, μόλις ολοκλήρωσε ένα βιβλίο γιά τους κατασκευαστές ταμπουράδων, την εποχή του Όθωνα. Μόλις διαβάσω τα πρώτα αποσπάσματα, θα σας ειδοποιήσω.

Να λοιπόν ποιός είναι ο δρόμος γιά την σοβαρή έρευνα, σήμερα, κι εμείς οι παλιοί “ρεμπετολόγοι” με τα κουτσομπολιά και το “ποιός έκλεψε ποιό”, να πάμε να γ…θούμε!

Κύριε Φέρρη
Κακώς υποτιμάτε την συνεισφορά των ερασιτεχνών στην υπόθεση της ιστορίας και της οργανογνωσίας της λαικής και δημοτικής μας παράδοσης.Στην Ελλάδα νομίζω ότι η συνεισφορά είναι πολύ σημαντική.Μην αυτομαστιγώνεσθε.

ερώτηση:
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ Νο2 Σκεφτήκατε ποτέ να γυρίσετε?

Με παρεξήγησες, Τάσο…
Ασφαλώς και οι ερασιτέχνες στην έρευνα γιά την παράδοσή μας, είναι ό,τι καλύτερο έχει να δώσει αυτός ο τόπος. Άλλωστε, και ο Νίκος Φρονιμόπουλος, ερασιτέχνηες είναι με τα όλα του, τον γνωρίζω από τα πρώτα-πρώτα του βήματα.

Μιλούσα γιά τους περισσότερους από τους παλιούς “ρεμπετολόγους” της εποχής μου, από Πετρόπουλο ίσαμε ΚΑΙ Νέαρχο Γεωργιάδη, που καταναλώθηκαν κυρίως με τα κουτσομπολιά, και το παιχνίδι των υπογραφών στα τραγούδια. Δε λέω, χρήσιμη ήταν κι αυτή η δουλειά, αλλά μας λείπει ακόμα η σε βάθος έρευνα της μουσικολογικής τεκμηρίωσης, και όχι μόνο…

http://www.bras.gr/bras_public_album/images/baglama-1+1.jpg

http://www.bras.gr/bras_public_album/images/baglama-2+1.jpg

http://www.bras.gr/bras_public_album/images/vyzantino-1+1.jpg

Αυτά είναι τα πρόσφατα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του. Εγώ προσωπικά έχω έναν ταμπουρά του που με ικανοποιεί απόλυτα. Ο μάστορας φτιάχνει ταμπουράδες 30 χρόνια.

Νάξιε αυτό το όμορφο όργανο που ονομάζει βυζ. Λαούτο κρατά το κούρδισμα με τα στριφτάρια;

Ναι φίλε Γιάννη. Το συγκεκριμένο είναι μι - λα - ρε - σολ. Ο ήχος του είναι σαν το κύμα της θάλασσας. Έψαχνα χρόνια ένα λαούτο να μπορώ να μελετήσω τα μόρια και τα διαστήματα αλλά όχι σαν τη λάφτα για να μπορώ να παίζω και σε κανένα πανηγύρι, τακίμι, κλπ.

Και όταν πήγα στο Θεόφιλο και το είδα έπαθα την πλάκα μου. Παράγγειλα και εγώ ένα και μου το κατάφερε σε λα - ρε - σολ - ντο! Πήρα μεγάλη χαρά.

Όσον αφορά το κούρδισμα το ζήτημα είναι απλό. Ο Θεόφιλος είναι πολλές δεκαετίες στο χώρο. Ξέρει τι όργανα έχει φτιάξει και ποια δεν έχει ή έχει πετύχει. Όταν πήρα αυτό το λαούτο, όλοι μου λέγανε “πως θα το κουρδίζεις;”, “θα σου χάνει στη δουλειά το κούρδισμα” κλπ. Το όργανο έχει στριφτάρια χειροποίητα σε συγκεκριμένο μέγεθος τα οποία κουμπώνουν σε δύο στρώματα ξύλο και μπορώ να πω ότι το κούρδισμά του όχι απλά με έβγαλε ασπροπρώσοπο αλλά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, ευχαριστημένος που παίζω ένα όργανο που με γεμίζει. Κοινώς: Το λαούτο δεν έχανε μία στο κούρδισμα.

Εξ’ άλλου όλη η συμφωνική ορχήστρα στριφτάρια δεν έχει; Αλλά μιλάμε για όργανα επιπέδου. Και τα παλιά χρόνια όλα τα όργανα στριφτάρια δεν είχανε;

Τα μηχανικά κλειδιά έγιναν μόδα στην αρχή του αιώνα και τα πρώτα όργανα που τις ενσωμάτωσαν ήταν οι παραδοσιακές ισπανικές κιθάρες.

:089:

Πρέπει να το φτιάχνει χρόνια.Θυμάμαι ένα αντίστοιχο δικής του κατασκευής παλιότερα που έιχε αρκετα προβλήματα στο κουρδισμα.

Εγώ σου είπα κάποιες πληροφορίες και εσύ κάν’ τες ότι θες. Εγώ ήμουν από ανέκαθεν κατά των κλειδιών και βρήκα ένα όργανο που με ικανοποιούσε. Τώρα έχω εγώ ο ίδιος ένα ίδιο και το κούρδισμα του είναι άψογο. Έχω επίσης και έναν ταμπουρά με στριφτάρια, το ίδιο άψογο και αυτό. Έχει και ένας φίλος μου ένα ούτι του, άψογο και εκείνο.

Ο ζητών ευρίσκει αγαπητέ. Αν κάποιου δεν του αρέσουν τα στριφτάρια, βάζει κλειδιά. Κανένα πρόβλημα.

Αν δεν κάνω λάθος διακρίνω μια υποβόσκουσα παρεξήγηση στα γραφόμενα σου χωρίς να υπάρχει λόγος .Κουβέντα κανουμε, χαλάρωσε.

Εσένα σου αρέσουν τα κλειδιά ή τα στριφτάρια;

καλως σας βρηκα!!!
ενδιαφερομαι για ενα ταμπουρα ξερει κανεις να μου προτεινει καποιον κατασκευαστη;,ειμαι θεσσαλονικη
ευχαριστω

Θοδωράκης Τάσος
www.theodorakis.name

Δεν είμαι οπαδός κανενός και ψάχνω πάνω από τρία χρόνια για να πάρω όργανο. Ο Θεόφιλος Μπρας έχει εμπειρία μεγάλη και ειδικά στους ταμπουράδες και λαούτα.

Εγώ πιστεύω ότι αυτά που παραδίδει είναι πολλά περισσότερα από αυτά που παίρνει για αμοιβή, τουλάχιστον ως προς εμένα.

Έχω έναν ταμπουρά του 15ετίας, έχει φάει βροχή στη μάπα, 3 διαφορετικά κουρδίσματα, αρματωμένος με 3 διαφορετικά είδη χορδών και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ μου αρέσει!

Απόλαυσέ τον:

www.bras.gr

ωραίοι.
γιατι να πρεπει να γραψω κι αλλους χαρακτηρες για να παρει την απαντηση; νομιζω αυτη απο μονη της η λεξη εκφραζει πληρως εκεινο που θελω να πω… ισως με κεφαλαια γραμματα να ειναι ειναι πιο ευανάγνωστο.

ΩΡΑΙΟΙ !

Νάξιε, με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω να δεις φωτογραφία του μπουζουκιού μου: ο ταμπουράς σου τώρα και σε συγκερασμένη έκδοση !! Α, ρε Θεόφιλε…

Να φωτογραφίες απ’ τον δικό μου ταμπουρά made by Θεόφιλος στα μέσα του '80:

Αυτή η λιτότητα στην εμφάνιση και αυτός ο πλούτος και η δύναμη στον ήχο πραγματικά με τρελαίνουν. Γνωρίζουμε ότι σαν μάστορας έχει κάνει και μισοδουλειές αλλά αυτό συμβαίνει παντού. Τα τελευταία του όργανα πάντως δεν περιγράφονται.

Ο Ευγένιος Βούλγαρης του παράγγειλε ταμπουρά ειδικά για μια συναυλία στο Ηρώδειο!

Τώρα σκέφτομαι να του πάω τα παλιά μου μπουζούκια (Μάτσικας) να τους ξηλώσει τα σχέδια και τα λουλουδάκια που μπουκώνουν τον ήχο σαν χειροπέδες.