Αγορα ταμπουρο-μπουζουκου

Ενδιαφέρομαι εδώ και καιρό να αγοράσω ένα μπουζούκι…που να έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά ενός ταμπουρά (με στριφτάρια και ιδιόμορφο σχήμα σκάφους, αρκετά κοντά στα ταμπουρο-μπούζουκα του Στέφανου Μιλάνου κ΄στους ταμπουράδες του Γιοβάν Τσαούς). Αλλά από κάποιες πρώτες μου βόλτες σε οργανοποιούς εισέπραξα αρνητικό κλήμα (δεν υπήρχαν τα κατάλληλα καλούπια κ.τ.λ.π…).Έχω παρακολουθήσει κάποιες από τις συζητήσεις σας αλλά αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι άμα ξέρετε να μου προτείνετε οργανοποιούς που κάνουν τέτοιες κατασκευές, αλλά να έχουν πειραματιστεί ήδη έτσι ώστε άμα είναι δυνατόν να μπορώ να πάρω μια γεύση από την δουλειά τους σε αυτόν τον τομέα…
ευχαριστώ…

α)Ο Παπαδάμου κατασκευάζει αντίγραφα του ταμπουρά του Τσαούς, έχει και σάιτ που το δείχνει
β)Ο Καφετζόπουλος φτειάχνει τέτοια “παλαιού τύπου” όργανα
γ)Ο Θ. Μπρας μου έχει φτιάξει κάτι τέτοιο, κοίτα το άλμπουμ με τις φωτογραφίες μου.
καλή τύχη

Ο Ραπακούσιος ο Δημήτρης ίσως σε βοηθήσει.
Η διευθυνσή του είναι: Τιμάρχου 5, στο Παγκράτι.
Μπορείς να δεις εδώ .

Σας ευχαριστώ θα τους λάβω υπόψιν μου
Babis όμορφη συλλογή και με 'γειά στον νεοσύλλεκτο.
Καψόνι αβέρτα

Γεια και χαρά παιδιά από έναν ερασιτέχνη. Είχα κι εγω την ιδέα να φτιάξω ενα μπουζούκι με πολλά χαρακτηριστικά από ταμπουρά πχ κυρίως κινητούς μπερντέδες στριφτάρια ξύλινα για κλειδιά κτλ. Το συζήτησα με τον κο Βικτωρα Δεκαβάλα στη Θεσσαλονίκη. Κατ αρχάς μου είπε οτι μια τέτοια κατασκευή είναι εφικτή να γίνει. Όμως οπως μου είπε αν δεν ξέρει κάποιος βυζαντινή μουσική θα παιδευτεί πολύ μέχρι απογοήτευσης. Και πιστεύω πως έχει δίκιο! Στο κατάστημα του ετυχε να υπάρχει ένας ταμπουράς και ζήτησα να παίξω. Φίλοι μου δεν κατάφερα να βγάλω ούτε μουσική φράση από τα τόσα πολλά μέρη που χωρίζονται οι τόνοι στο μάνικο του οργάνου…Άλλου παπά ευαγγέλιο αυτό…κι έτσι πήρα έναν τζουρά, που τουλάχιστον μπορώ να βγάζω τραγούδια…

Βυζαντινή μουσική, καλά τώρα…

Αν θες να παίξεις ταμπουρά, πρέπει να ξέρεις ταμπουρά. Όποιος δεν ξέρει μαθαίνει. Σαν να λέμε “η κιθάρα δε μαθαίνεται γιατί δεν κουρδίζει ρε-λα-ρε”. Μαθαίνεται, απλώς πρέπει να μάθεις!

Απλώς το πέρασμα από το πρώτο όργανο (ας πούμε ότι όλα τα τρίχορδα είναι ένα) στο δεύτερο ενέχει ένα μικρό σοκ. Όποιος όμως παίζει -έστω και όχι πολύ προχωρημένα- δύο διαφορετικά όργανα περνάει πολύ πιο εύκολα στο τρίτο, κι όποιος έχει μια μίνιμουμ εξοικείωση με 3-4 μπορεί να γρατζουνίσει οτιδήποτε -που λέει ο λόγος- χωρίς να πει “αμάν χάθηκα”.

Ο πυρήνας αληθείας που υπάρχει στην παραπληροφόρηση που δέχτηκες είναι ότι ο ταμπουράς και η ψαλτική έχουν κάτι κοινό -τα μικροδιαστήματα- που απουσιάζει από το μπουζούκι. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι κάθε καλός ψάλτης πιάνει τον ταμπουρά (ή το βιολί, το ούτι, τη λάφτα) χωρίς να τα έχει ξαναδεί στη ζωή του και παίζει παπάδες !!

Καφετζόπουλος στην Ζ.Πηγής… ΔΑΓΚΩΤΟ για τέτοιου είδους όργανα!!!
(άποψίς μου βέβαια)