ΜΗ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ

Σε αρκετά μηνύματα οι οργανοποιοί δέχονται πολλά αρνητικά σχόλια για τη δουλιά τους και για τα όργανα που μας φτιάχνουν. Θα ήθελα να θυμίσω ότι οι μάστοροι αυτοί δεν είναι πολυεθνικές επιχειρήσεις ούτε οικονομικοί κολοσσοί για να κρίνονται με αντίστοιχα κριτήρια.

Ένα σχόλιο που γίνεται υπερβολικά αρνητικό για κάποιον από αυτούς θα του στερήσει το μεροκάματο… με ότι σημαίνει για αυτόν και την οικογένεια του.

Δε θέλω βέβαια και στο κάθε πονηρό να δώσουμε άλλοθι για τις πατάτες που πουλάει αλλά να μην κάψουμε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά…

Ας μην ξεχνάμε ότι αν σβήσουν όλοι αυτοί, σε 20 χρόνια θα παίζουμε με Βouzoukia εισαγωγής και όχι μπουζούκια.

Υπάρχουν καλοί, κακοί, μέτριοικαι άριστοι μάστορες όπως άλλωστε και σε κάθε δουλειά… Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα μπουζούκια του άριστου είναι τέλεια και το αντίστροφο.

Ερωτήσεις του τύπου ‘‘Ο Χατζημπουζουκομαστορόπουλος φτιάχνει καλά όργανα?’’ δε βοηθάει κατά την άποψη μου κανένα πιθανό αγοραστή… Ναι να σχολιάζουμε αλλά με σύνεση σε αυτά που γράφουμε…

Αγαπητέ Δημήτρη, θα σχολιάσω την άποψή σου όχι τόσο για την ίδια την άποψη, αλλά γιατί βλέπω ότι έχεις πάρει πέντε αστέρια με δύο ψήφους, που σημαίνει «καλά τους τα λές» ή κάτι τέτοιο.

Είτε λοιπόν είναι είτε δεν είναι πολυεθνικοί κολοσσοί οι μαστόροι, τα καλά να λέγονται, και λέγονται, και τα κακά να λέγονται, και λέγονται. Και καλά κάνουμε. Δηλαδή δεν θα πώ κάτι αρνητικό για ένα μάστορα επειδή δεν είναι οικονομικός κολοσσός; Δεν κατάλαβα. Τα λεφτουδάκια μου καλούμαι να του ακουμπήσω και το ψάχνω το θέμα. Ακούγοντας καλά και κακά (και έτσι συμβαίνει πάντα στο φόρουμ, αφού ευτυχώς έχουμε μεγάλη βάση) θα ζυγίσω και θα αποφασίσω.

Μήπως έχεις την εντύπωση πως τον μεγάλο κίνδυνο που ήδη έχει σαφώς εμφανιστεί, να σβήσουν όλοι οι μερακλήδες (και μή, βεβαίως, αλλά οι τελευταίοι δεν μας κόφτουνε) και να αγοράζουμε μπουζούκια εισαγωγής, θα τον αποσοβήσουμε καταπνίγοντας ότι αρνητικό σχόλιο μπορούμε να τεκμηριώσουμε και λέγοντας «τι ωραία τι καλά, ακουμπήστε τα χίλια πεντακόσα ευρώ σας στον πρώτο τυχόντα, μπας και κλείσει και χάσουμε; Όχι βέβαια, εμείς θα ακουμπάμε τα λεφτά μας εκεί που αξίζει, και αυτοί που τα πέρνουν θα επιβιώσουν για όσον καιρό ακόμα μπορούν. Θα κάψουμε απλά τα ξερά, τα χλωρά δεν φοβούνται.

Δημήτρη, ήθελα να κάνω μιά ερώτηση: Για ποιό λόγο πρέπει ντε και καλά να συνεχίζει να παίρνει μεροκάμματο ένας κακός μάστορας;

Το κακός είναι σχετικό, και νομίζω ότι ποτέ δεν έχει γραφτεί στο φόρουμ για έναν μάστορα ότι είναι κακός. Ότι το μεγάλο ποσοστό των οργάνων του είναι “εμπορικά” ναι, ότι είναι “βιομηχανοποιημένος” ναι, αλλά κακός δεν νομίζω να έχει λεχθεί. (Κακώς κατά την γνώμη μου).

Σημείωση: Αν είχα δεί το φόρουμ πριν αγοράσω το μρώτο μπουζούκι και τζουρά μου, θα είχα επενδύσει σίγουρα αλλού τα χρήματα μου, και θα είχαν πιάσει περισσότερο τόπο, μιά και το δεύτερο όργανο που πήρα σε σύγκριση ε το πρώτο είναι η μέρα με τη νύχτα, σε ήχο, ποιότητα, αισθητική και βέβαια τιμή.

Φίλε Νίκο, για τα αστέρια δεν έχω να σχολιάσω κάτι θα ήθελα να κάνω λίο πιο σαφή κάποια από τα λεγόμενα μου…

Το μην πυροβολείτε τους μαστόρους δεν αφορά κυρίως αυτούς αλλά εμάς…

Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι εγώ λέω ότι ο Χατζημπουζουκομαστορόπουλος φτιάχνει μάπα μπουζούκια το λέω μέσα από την ανωνυμία η ψευδονυμία του Internet… ξέρεις εσύ ως Νίκος εάν εγώ μπορώ να ξεχωρισώ ή όχι ένα καλό μπουζούκι?? ή απλά πέταξα ένα πυροτέχνημα… ε?

Νομίζώ ότι καταλαβαίνεις τι θέλω να πω… και μάλιστα στο αρχικό μήνυμα είπα να τα πούμε και τα αρνητικά αλλά με τρόπο…

Ισαάκ αν είναι κακός μάστορας ίσως πρέπει να κάνει κάτι άλλο… συμφωνώ μαζί σου… οι κακοί μάστορες είναι αυτοί που πουλάνε τα φτηνά μπουζούκια κυρίως… Τα φτηνά τα άσχημα μπουζούκια όμως αυτών των όχι τόσο ονομαστών μαστόρων τα προτιμώ από τα εισαγόμενα Bouzoukia γιατί δεν έχουν σχέση ούτε σε ήχο ούτε σε ποιότητα απο τα Bouzoukia τα εισαγόμενα. Δηλαδή φαντάσου ένα πιτσιρικά που ποιάνει στα χέρια του ένα οργανάκι Made in Italy είναι σα να κλωνοποιούμε μπουζούκι με Τενόρο…

H ΠΕΝΙΑ Η ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΕΡΑΚΛΗ

Δημήτρη,

Τα εισαγώμενα όργανα τ’ αγοράζουν οι σακαφιόρες Ελληνοαμερικάνες που πάνε τσάρκα στην Πλάκα, για να το κρεμάσουν στο σαλόνι τους στο Μπόστον ή στο μαγαζί τους στην Αστόρια, όποτε δεν πειράζει.

Δεν νομίζω ότι κάποιος που ψάχνει με ελάχιστη σοβαρότητα να βρεί ένα όργανο θα πάει στην Πλάκα ή σε παρόμοια τουριστάδικα…

Δεν πιστεύω ότι το μπουζούκι πρόκειται να κλωνοποιηθεί ποτέ, μάλλον το αντίθετο φοβάμαι, ότι δηλαδή σε λίγα χρόνια για ν’ αγοράσεις ένα καλό μπουζούκι θα πρέπει να δώσει ΑΠΟ 3000 και πάνω.
Αυτά.

Ισαάκ,

Το φτηνό μπουζούκι δεν το αγοράζουν μόνο οι τουρίστες.

Έχω δει πολλούς πιτσιρικάδες ή καιέφηβους να αγοράζουν μπουζούκια εισαγωγής με 300 ευρώπουλα, μπουζούκια που έχουν χάρτινες αυτοκόλητες φιγούρες, με σκουπόξυλο για χέρι και κόντρα πλακέ για καπάκι να πωλούνται στη θέση των ελληνικών φτηνών μπουζουκιών…

Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι ένα μέτριο ελληνικό των 150-300 πρέπει να συνεχίσει να βγαίνει από τους εδώ μαστόρους. Φθηνά μπουζούκια φτιάχνουν, εμπορεύονται και πουλάνε και οι πιο ονομαστοί μάστορες εν ζωή, αυτό δε σημαίνει ότι αν πέσει στα χέρια σου ένα μπουζούκι φτηνό από το No1 μάστορα ότι όλα του είναι σκάρτα… απλά αυτό είναι φτηνό.

Πολλοί σταμάτησαν να μαθαίνουν μέσα στους δύο μήνες επείδη πήγαν να μάθουν πάνω σε ένα κλώνο μπουζουκιού εισαγωγής γιατί απλά το οργανάκι δεν πήγαινε μια…