Κατασκευαστές Ταμπουρά

Ξέρετε κατασκευαστές ταμπουρά(όχι σαζοταμπουροειδούς αλλά παραδοσιακού);
Πιστεύω καλό θα ήταν να υπάρχει θέμα για αυτούς(νομίζω δεν υπάρχει ήδη).

Αν μπορούσες να μας εξηγήσεις, ακριβώς τι εννοείς; Ακόμα και σήμερα, ο ταμπουράς δεν έχει αποκτήσει “στάνταρ” μεγέθους, σχήματος, μήκους χορδής, οπής ήχου κλπ. Ενδιαφέρουσα θα ήταν μία σαφής περιγραφή για το πού ακριβώς διαφοροποιείται ο παραδοσιακός ταμπουράς από το παραδοσιακό σάζι ή τον μή παραδοσιακό σαζοταμπουρά.

Με τον αδόκιμο αυτό όρο εννοώ τους ταμπουράδες οι οποοίοι συνήθως είναι πολύ φθηνοί και έχουν σχήμα σαζιού. Απλά η τρύπα βρίσκεται στο καπάκι.
πχ αυτός

Από κατασκευστές ταμπουρά έχω υπόψιν μόνο τον Νίκο Φρονιμόπουλο και τον Τάσο Θεωδωράκη.

Αέρα, καταλάβαμε τι δεν ψάχνεις. Το τι ψάχνεις όμως είναι ακόμη ασαφές, αφού -όπως εξήγησε ο Νίκος- ο ίδιος ο ταμπουράς παραμένει ασαφής έννοια.

Έναν ταμπουρά που είναι δεδομένος και όχι ασαφής μελέτησε και φτιάχνει ο Φρονιμόπουλος. Άρα, αν ψάχνεις όργανο σαν του Μακρυγιάννη, δαγκωτό Φρονιμόπουλο. Αν υπάρχει συγκεκριμένος ταμπουράς, αλλιώτικος από του Μακρυγιάννη, που τον έχει π.χ. φίλος σου συλλέκτης και θες ίδιον, πιστεύω ότι αρκετοί από τους καλούς οργανοποιούς θα μπορούν να σ’ τον φτιάξουν. Αν έχεις μόνο φτγρ ή, ακόμη περισσότερο, μια «περίπου» ιδέα στο νου σου που θα ήθελες να τη συζητήσεις με το μάστορη για να καταλήξετε από κοινού σε κάτι συγκεκριμένο, ο Ραπακούσιος το κάνει πολύ αυτό (έχει φτιάξει υβρίδια οργάνων κατά παραγγελίες πελατών, καθώς και αντίγραφο ενός παλιού ευρωπαϊκού λαουτοειδούς από τοιχογραφία ναού, το λεγόμενο «ούτι Βαλένθια», κατά παραγγελία του …Πάπα της Ρώμης -γεγονός!).
Ταμπουράδες που δεν είναι οι σύγχρονοι ωδειακοί έχω δει κι από τον Ηλία το Φαχίδη. Δεν ξέρω αν πατάνε σε συγκεκριμένα παλιά όργανα ή είναι πειραματικές δημιουργίες.

Σίγουρα τέτοιου είδους όργανα δεν ζητιούνται πολλά στην αγορά, αλλά κάθε καλός κατασκευαστής που δεν ενδιαφέρεται μόνο για “εν σειρά παραγωγή” τυποποιημένων οργάνων θα μπορέσει να βγάλει κάτι κατάλληλο, αρκεί να ξέρει τι περίπου ζητιέται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ταμπουράς (στα σωστά χέρια)

[http://www.rembetiko.gr/forums/group.php?discussionid=164&do=discuss

http://www.rembetiko.gr/forums/group.php?do=picture&groupid=29&attachmentid=5294](http://www.rembetiko.gr/forums/group.php?discussionid=164&do=discuss)

http://www.rembetiko.gr/forums/group.php?do=picture&groupid=29&attachmentid=5293

Τα δύο τελευταία δεν ανοίγουν, θέλουν σουσάμι! Το πρώτο, που το είδα, αφορά ένα όργανο του Ρος Ντέιλι, κατασκευής Καφετζόπουλου, που ο ίδιος ο Ρος ονομάζει μπουζούκι. Οι διαφορές του από το κανονικό μπουζούκι έδωσαν λαβή για διάφορες απορίες, ερμηνείες και παρερμηνείες. Τελικά ο Ρος έγραψε: Actually the instrument being played here is a type of “bouzouki” designed and constructed by Panagiotis Kafetzopoulos. Neither Panagiotis nor I make any claims of historical authenticity for this instrument. The bouzouki in the historical traditional sense is only found in Greece & the Arab world. In each of these cases it is very different from the instrument played here. (σχόλιο στο βιντεάκι)

Ψάξε το φίλε νομίζω ότι μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις. Θα σου προτείνω επίσης κάποιους εκτός από τους προαναφερθείς οργανοποιούς: Ραπακούσιο, Θεόφιλο Μπρα, Αλεξανδρή. Καλή επιτυχία.

Σωστά πέπε,μη ωδειακούς έπρεπενα γράψω!Ευχαριστώ για τις πληροφορίες

κατι τετοιο εννοεις?