Διαφορά ανάμεσα σε σάζι και ταμπουρά

Καλησπέρα στην παρέα του ρεμπέτικου φόρουμ. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που απάντιση σε αυτήν δε βρίσκω. Το σάζι είναι ένα όργανο που έχει σχετικά μεγάλη παρουσία στο ρεμπέτικο ιδίος το μικρασιάτικο ρεμπέτικο,αλλά πιος θα καταλάβει αν σε ένα τραγούδι που έχει ταμπουρά αντί για σάζι μέσα,την διαφορά σε αυτά τα δύο όργανα είτε ακουστικά είτε οπτικά αν είναι σε βίντεο; ξέρω οτί το σαζ και ο ταμπουράς έχουν μικροδιαφορές όπος: το σάζι πιο πολύ το συναντάμε δίχως ηχιτική τρίπα, το σάζι το συναντάμε και σε μικρότερα μεγέθη, αλλά έχουν καμιά σοβαρή διαφορά;

αυτο δεν ειναι ακριβές.
ελάχιστη εως ανύπαρκτη ειναι η χρήση του ΣΑΖ στην Ελληνική Λαϊκή Μουσική.
αν υπάρχουν παραδείγματα, κανε τον κόπο, να μας τα παραθέσεις.

1 «Μου αρέσει»

Σε ποιο ταμπουρά αναφέρεσαι; Το όργανο που διδάσκεται στα μουσικά σχολεία είναι σάζι άσχετα αν το ονομάζουνε ταμπουρά.
Δεν νομίζω να υπάρχει ταμπουράς στην δισκογραφία.
Στην μικρασιάτικη ειδικά δεν έχω ακούσει κάπου να παίζει ταμπουράς.
(Εξαίρεση βέβαια τα όργανα του Γιοβάν Τσαούς που δεν ξέρω αν είναι ταμπουράδες ή απλά ταμπουροειδή).

1 «Μου αρέσει»

Θα μπορουσαμε να πουμε ποιες ειναι οι διαφορες παικτικα, αμα ξεραμε πως παιζοταν ο ταμπουρας. Επειδη ο ταμπουρας που κατασκευαστικα ειναι η ιδια φιλοσοφια με το σαζι, ηταν ενα ‘‘οικουμενικο’’ οργανο στα βαλκανια και στην τουρκια, ειχε παντου διαφορες. Οι μικροδιαφορες αυτες δεν ειναι πραγματικες διαφορες. Μπορει καποιος να επαιζε εναν ταμπουρα με τρυπες στα πλαγια. Μετα ειναι οι χορδες που το διαχωριζουν πολυ, αλλα και παλι δεν ξερουμε αμα εβαζε και ο αλλος στον ταμπουρα βαρια χορδη κατω και επαιζε. Κατα βαθος ειναι το ιδιο οργανο. Αυτο που αλλαζει ειναι η παικτικη φιλοσοφια. Τα σαζια ειναι παντα με μπερτνεδες και αυτο δινει αλλες νοτες και μορια και πιο μακαμ παιξιμο. Ο ταμπουρας συμφωνα με τους περιηγητες συνηθως ενα γκρακα γκρουκα παρουσιαζουν, τον παιζαν απλα σαν το μπουζουκι εδψ στην ελλαδα. Ο σταθακοπουλος ο δημητρης μου το ειχε πει αυτο. Ειχε και τον ταμπουρα του Τζαβελλα μια περιοδο στην κατοχη του.
Σε σημερινα δεδομενα.
Ο ταμπουρας εχει τρυπα πανω, το σαζι στα πλαγια. Και ο ταμπουρας ειναι με μπερντεδες αλλα υπαρχουν και ταμπουραδες με ταστα, το σαζι ειναι μονο μπερντε.
Το μηκος χορδης στο σαζι ειναι πιο μεγαλο, απο του μαθητικου ταμπουρα κλπ.
Σαζι στο ρεμπετικο γενικα γιοκ! χαχαχαχα

όταν έλεγα"σάζι στο ρεμπέτικο" ενοούσα μικρασιάτικο πιο παλιό ρεμπέτικο τύπου αγάπιος τομπούλης, γιοβάν τσαούς, κτλ,αλλά κι άλλους συνθέτες στα σαντουροβιόλια.

Ο Αγάπιος Τομπούλης έπαιζε ούτι και ταμπούρ. Δεν είχε σχέση με ταμπουρά.
Για τον Γιοβάν Τσαούς είπαμε ήδη.
Τώρα στα μικρασιάτικα έχει μέχρι και μπάντζο αλλά ταμπουρά όχι.
Ακόμα και στις παλιότερες ηχογραφήσεις που έχουμε στο Γκέρλιτς ή στην Αμερική πάντα μιλάμε για μπουζούκι που μπορεί να παίζεται “ταμπουρατζίδικα” αλλά δεν είναι ταμπουράς.
Δεν στο λέω για να σε διορθώσω αλλά πολλές φορές γίνονται παρανοήσεις. Μην το πάρεις προσωπικά.

4 «Μου αρέσει»
2 «Μου αρέσει»

Τσουμπους επισης! Το μπαντζοειδες. Πανεμορφο οργανο

χμμμ, όπως το δει ο καθένας… Εμένα μου φαίνεται σαν κατσαρόλα.

2 «Μου αρέσει»

To τσουμπους ε? Παντως μαγειρευε ωραια ο τομπουλ στο τσουκαλι

Πλάκα πλάκα, πολύ δύσκολο θα ήταν το μαγείρεμα σε τέτοια κατσαρόλα: Με αυτόν τον κυματοειδή πάτο, πώς θα ανακατευθεί το φαγητό; :rofl:

1 «Μου αρέσει»

Με συγχωρείτε,απλός νομίζω το έθεσα με αρκετά λανθασμένο τρόπο,έχω δει μοντέρνες μπάντες μικρασιάτικου τραγουδιού, ρεμπέτικου και παραδοσιακού που χρισιμοπιούν σάζι πιθανόν διότι μπορεί να πιάσει έυκολα τα μόρια. Δικό μου το λάθος ok, πάντος η συζήτηση δεν έχει να κάνει με το πως θα ήταν ένα φαγιτό μαγειρεμένο σε τζούμπους:rofl::joy::rofl::rofl::joy:

Επίσης υπάρχουν τζούμπους με χορδές για σαζ

Το τζουμπούς είναι δύο ανεξάρτητα κομμάτια, η κατσαρόλα και το μπράτσο. Βιδώνεις το μπράτσο, το ξεβιδώνεις, βάζεις άλλο. Μπορεί να είναι σαν ουτιού, σαν σαζιού, μπουζουκιού και διάφορες άλλες εκδοχές. Αντέχει οποιεσδήποτε και οσεσδήποτε χορδές!

Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι και το γιαϊλί ταμπούρ είναι ένα τζουμπούς με τη στάνταρ κατσαρόλα και με το κατάλληλο μπράτσο.

Όχι. Γιαϊλί ταμπούρ σημαίνει απλά “Τοξωτό ταμπούρι” και υπονοεί ότι αυτό το όργανο παίζεται με δοξάρι.

(yay = τόξο, -li = -ούχος)

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω έχετε και οι 2 δίκιο
ο τοξωτός ταμπουράς την περίοδο του τσεμιλ μπει ηταν ξυλινος με τρύπα, σαν ταμπουρ όρθιο αλλα τα περισσότερα συγχρονα όργανα έχουν πλέον μεβράνη

H έννοια είναι ότι, για να είναι γιαϊλί ταμπούρ ένα όργανο, δεν πρέπει απαραιτήτως το ηχείο του να είναι το του τζουμπούς.

Δε θυμάμαι σίγουρα πού το διάβασα, ίσως στη διατριβή του Eric Ederer, ότι το γιαϊλί ταμπούρ είναι το μόνο είδος τζουμπούς που έγινε αποδεχτό στην «σοβαρή» μουσική, γιατί ο ήχος του ξύλινου οργάνου παραήταν αδύνατος.

ναι όντως απλα δεν χρησιμοποιούνται πλέον τα ξυλινα τοξωτα, ένα εχω δει μονο σύγχρονο.
Όλοι παίζουν όργανα με “τύμπανο”

1 «Μου αρέσει»

Οκέι, όχι απαραιτήτως. Όταν όμως το ηχείο είναι μεταλλικό με μεμβράνη, ηχείο τζουμπούς δεν είναι; Ρωτώ με την έννοια ότι το μπάντζο π.χ. έχει κι αυτό μεταλλικό ηχείο με μεμβράνη, αλλά διαφορετικό από του τζουμπούς.