Δεξιόχειρες/Αριστερόχειρες και εκμάθηση οργάνου

Εγώ πάντως, αριστερόχειρας που με μάθανε ότι την κιθάρα την κρατάνε «έτσι» (άρα και το μπουζούκι, αλλά εκεί δεν με έμαθε κάποιος), όταν βρέθηκα σε ένα είδος «μουσικής καραντίνας» πηγαίνοντας να δουλέψω (όχι βέβαια ως μουσικός) στη Γερμανία για ένα χρόνο, σκέφτηκα – Να η ευκαιρία, να αλλάξω μπουργκάνα και καντίνι, τώρα που έχω χρόνο, και να μάθω να παίζω ως αριστερόχειρας. Αμ, δε…. Δύο, τρεις βδομάδες προσπάθησα, και οι χορδές ξανάρθαν στις αρχικές τους θέσεις.

4 «Μου αρέσει»

γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάνε κανονικά οι αριστερόχειρες και όχι ανάποδα. με την πένα στο αριστερό δηλαδή, και όχι στο δεξί. τώρα αρματώνω μια κλασική κιθάρα αριστερά, για μια καινούρια μαθήτρια. επειδή είναι κλειστά τα μαγαζιά, βάζω τις ίδιες ανάποδα, ελπίζω να μην σπάσουνε και να κάτσουνε σωστά.

2 «Μου αρέσει»

Αμ, σήμερα το ξέρω αυτό. Τότε όμως, ούτε και “οι μεγάλοι” το ήξεραν…

(και είναι τόσο εύκολο!: πέτα σε ένα παιδάκι ένα μπαλάκι του πιγκ πόγκ και δες, ποιό χέρι θα κουνήσει να το αρπάξει)

1 «Μου αρέσει»

δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό, κάποιοι άνθρωποι έχουν μοιρασμένες τις λειτουργίες και στα δύο χέρια σε διάφορα ποσοστά. συνήθως κάνω το τεστ της κίνησης της πένας, σαν να έχεις πλυθεί και να τινάζεις τα χέρια σου.

1 «Μου αρέσει»

Χμ, φαντάζομαι τί εννοείς, και έχεις δίκιο: Ποτέ μου δεν θα μπορέσω να παίξω τρέμολο. Αν όμως το «μοίρασμα» είναι κάπως «ισοβαρές», τότε μιλάμε για (γνήσιο ή περίπου) «αμφιδέξιο» άτομο, οπότε το μειονέκτημα δεν είναι τόσο μεγάλο.

Ένα άλλο αρκετά σίγουρο τέστ είναι το κάρφωμα: Γνήσιος ζερβοκουτάλας (όπως εγώ), αν προσπαθήσει να κρατήσει την πρόκα με το αριστερό, σίγουρα θα χτυπήσει το χέρι του τη στιγμή της σφυριάς, όχι την πρόκα!

δεν ξέρω αν έχω καταλάβει καλά, αλλά η εντύπωσή μου είναι πως κάποιοι είναι μόνο σε κάποιο ποσοστό δεξιό- ή αριστερόχειρες. δηλαδή μπορεί να έχουν ευχέρεια και στα δύο χέρια αλλά με ποσοστό πχ 70%-30%, ή να γράφουν με αριστερό, να παίζουν μπάλα με το δεξί, να τρώνε με το αριστερό και να καρφώνουν με το δεξί. τυχαία τα παραδείγματα, καλύτερα να μιλήσουν οι αριστερόχειρες του φόρουμ για λογαριασμό τους. υπήρχε και δημόσια ομάδα στο παλιό φόρουμ κάποτε! να μεταφέρουμε και την κουβέντα σε ένα σχετικό νήμα που υπάρχει.
θέλω να καταλήξω ότι για το παίξιμο ενός οργάνου θα δοκιμάσουμε την συγκεκριμένη λειτουργία και στα δύο χέρια, ανεξάρτητα από τις άλλες λειτουργίες.

2 «Μου αρέσει»

Γραφω με το αριστερο. Κλωτσαω με το δεξι…
Πιρουνι μαχαιρι αριστερο
Σφυρι κατσαβιδι σκαρπελο και εργαλεια χειρος δεξι.
Βελακια σε στοχο , πετρα αριστερο (οτι θυμαμαι γραφω)
Κουπα καφε δεξι
Τσατσαρα οταν ειχα μαλλι αριστερο
Δυνατο χερι αριστερο.
Μπεγλερι κομπολοι (αν ειχα) αριστερο
Πενα δεξι…
Ειναι πολυ σοβαρο γιατρε μου;

Την πενα την επιασα με το δεξι μονος μου. Βεβαια το μπουζουκι ειχε χορδες και ηξερα πως πρεπει να το πιασω…

2 «Μου αρέσει»

you are my hero! :smile:

1 «Μου αρέσει»

Εμένα γενικά μ’ εξυπηρετεί καλύτερα να ‘χω σε άλλο χέρι το πηρούνι που σταθεροποιεί την μπριζόλα και σ’ άλλο το μαχαίρι που την πριονίζει. Αλλά άμα βολεύεσαι με το ένα, ποιος είμαι εγώ να σε κρίνω; :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

προφανώς ο γιώργος τα χρησιμοποιεί όπως τα κινέζικα τσόπστικς. :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 «Μου αρέσει»

Α ναι. Το 'χω δει με Κινέζους που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη δυτική κουζίνα: δύο μαχαιροπίρουνα στο ίδιο χέρι, απορία στο βλέμμα, και το φαγητό να χοροπηδάει προς κάθε κατεύθυνση εκτός από την προβλεπόμενη.

1 «Μου αρέσει»

μέχρι τώρα μιλούσαμε για αριστερόχειρες, τώρα μιλάμε για κινέζους, άρα πάλι στον ιό θα καταλήξουμε. άρα είμαστε ον τόπικ.
εν τω μεταξύ έκανα διάλειμμα από την κιθάρα που μετατρέπω σε αριστερή, πάω να συνεχίσω.

…, κάτι που βέβαια ισχύει απολύτως και για Ευρωπαίους που πρωτογνωρίζουν τα κινέζικα ξυλάκια.

1 «Μου αρέσει»

Δηλαδή Νίκο είσαι αριστερόχειρας που παίζει δεξιόχειρα;

Θυμάμαι να έχω δει αριστερόχειρα να παίζει αριστερόχειρα με δεξιόχειρη κιθάρα, δηλαδή με καινούργιες δικές του δακτυλοθεσίες για τις συγχορδίες και με όλες τις πενιές ανάποδα.

Επίσης, σα να έχω διαβάσει (ίσως κι εδώ στο φόρουμ) ότι στην κλασική μουσική εκπαίδευση εξακολουθεί και σήμερα να μην πολυλαμβάνεται υπόψιν αν είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας - και πράγματι, η συνηθισμένη εικόνα μιας συμφωνικής με πολλά έγχορδα δείχνει όλους τους μουσικούς να τα κρατάνε με τον ίδιο τρόπο.

Και βέβαια οι πιανίστες μαθαίνουν όλοι ίδια, δεξιοί κι αριστεροί. Με τους ακορντεονίστες δεν ξέρω τι γίνεται.

Και η άχρηστη πληροφορία της εβδομάδας:

Το πιο εύκολο όργανο να το μετατρέψεις από δεξιόχειρο σε αριστερόχειρο είναι η λύρα (θρακιώτικη, νησιώτικη - όχι η κρητική ή η πολίτικη): οι δύο ακριανές χορδές είναι ίδιες, κουρδισμένες μ’ ένα τόνο διαφορά, οπότε απλώς χαμηλώνεις τη μία ένα τόνο και ανεβάζεις την άλλη αντιστρόφως, και αυτό είναι - ούτε να βγάζεις ούτε να βάζεις χορδές. Παίρνει όση ώρα παίρνει ένα κοινό κούρδισμα.

Ε, ακριβώς! Και γράφω και σαν δεξιόχειρας, αλλά ακόμα θυμάμαι τα κλάμματα, το στρές και το σύμπλεγμα κατωτερότητας στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Δεν μου έφτασε όλη η χρονιά για να μπορέσω να μάθω να γράφω “σωστά” «με το καλό χεράκι», χρειάστηκαν και επιπλέον ασκήσεις τον επόμενο χρόνο. Τις συνέπειες θα τις δεί ευκολότατα ο κάθε γραφολόγος, ακόμα και σήμερα: δεν έχω «προσωπικό στιλ» στο γράψιμό μου.

Πάντως, μετά τη λύρα, το αμέσως ευκολότερο όργανο στην αλλαγή του αρματώματος για αριστερόχειρα, είναι το τρίχορδο μπουζούκι: Δύο μόνο από τις έξη χορδές πρέπει να σκατζάρουν: μπουργκάνα και έξω καντίνι. Επίσης, σε συζητήσεις μου με οργανοποιούς έμαθα ότι αν ένα έγχορδο όργανο παραγγελθεί εξαρχής για αριστερόχειρα, θα χρειαστεί μία σειρά διαφοροποιήσεις κατά την κατασκευή του, δεν είναι άντε, αλλάξαμε τη σειρά, τελειώσαμε (για το πιάνο και το ακορντεόν δεν συζητάμε βέβαια…).

1 «Μου αρέσει»

Για τις λύρες δε νομίζω να ισχύει αυτό. Ίδιες χορδές στις δύο ακραίες θέσεις, με ελάχιστη διαφορά τάσεως στο κούρδισμα. Το πολύ πολύ, αν η λύρα έχει ταστιέρα με κόψιμο, ότι θα πρέπει να έχει ανάποδο (κατοπτρικό) σχήμα.

ναι, το είχε αναφέρει ο @alk ο οποίος είναι αριστερόχειρας που παίζει δεξιά βιόλα σε ορχήστρα.

1 «Μου αρέσει»
4 «Μου αρέσει»

μπράβο, είναι φοβερή! ακόμα ένα πολύ ωραίο βίντεο:


το ίδιο έκανε και ο άλμπερτ κίνγκ, όπως υποθέτω και ένα σωρό άλλοι φτωχοί και αυτοδίδακτοι μουσικοί στον κόσμο.

Υπάρχουν αρκετοί αριστερόχειρες που παίζουν με κιθάρες για δεξιόχειρες. Είναι θέμα ευκολίας λένε όταν δανείζονται τα όργανα άλλων ( :stuck_out_tongue: ). Ο Jon Crocker μάλιστα έχει μια σειρά βίντεο μαθήματα πώς μπορεί να μάθει κάποιος “εύκολα” να παίζει έτσι …

Πάντως έχω δει και αρκετούς που παίζουν μπουζούκι να το κάνουν (πχ Βασίλης Κορακάκης).

1 «Μου αρέσει»