Θα ήθελα τη γνώμη σας: Δάσκαλος και τί όργανο να αγοράσω

Χαιρετώ τη Ρεμπετολαϊκοπαρέα. Είμαι καινούργιο μέλος και τις περασμένες δυο εβδομάδες έμαθα τόσα πράγματα διαβάζοντας πολλά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην παρούσα ιστοσελίδα που από μουσικώς ΑΣΧΕΤΟΣ άρχισα να αισθάνομαι κάτι σαν ΑΡΧΑΡΙΟΣ. Είμαι ευγνώμων σε όλους.

Πριν από κανα μήνα λοιπόν αποφάσισα να προσπαθήσω να πραγματώσω ένα παιδικό όνειρο. Να μάθω μπουζούκι και δη τετράχορδο.

Αρπάζω λοιπόν την ευκαιρία από το συγκεκριμμένο θέμα και ρωτώ δύο πράγματα :

Το πρώτο είναι ονόματα δασκάλων στο τετράχορδο στα Χανιά.

Το δεύτερο μπορεί να είναι λίγο άσχετο με το συγκεκριμμένο θέμα αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας, σχετικά με το αν πρέπει να ξεκινήσει κάποιος με φτηνό και κατά συνέπεια πιθανώς μη ποιοτικό όργανο. Άκουσα ότι μπορεί να σε «διώξει» το ίδιο το όργανο. Από την άλλη και εάν βεβαίως δεν έχεις σκοπό να σταματήσεις με τίποτα, είναι λογικό να «σκάσεις» από τώρα, που δεν ξέρεις τι σου ταιριάζει, ένα διχίλιαρο και να ταλαιπωρείς ένα σεβάσμιο αντικείμενο που κάποιος μάστορας έβαλε ψυχή και μεροκάματα για να το κατασκευάσει και το οποίο βεβαίως πολύ πιθανώς θα σου κρατήσει για πολλά χρόνια και θα λυπάσαι να το αντικαταστήσεις ;

Σας ευχαριστώ.

Υ.Γ. Ένα φτηνό δανεικό που πήρα από έναν ανηψιό και ξεκίνησα μόνος μου μαθήματα μέσω διαδικτύου, μου έχει βγάλει την πίστη να το κουρδίζω και να ξεκουρδίζεται !!!

Φίλε, καλωσήρθες.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σου, εγώ γενικά είμαι υπέρ του ξεκινήματος με καλό όργανο. Η πιθανότητα να μη «σου ταιριάζει» δε μου φαίνεται τόσο ισχυρή. Όχι ότι καλό από καλό δε διαφέρει, αλλά από την άλλη, το καλό είναι …καλό, πώς να το κάνουμε: δε θα μετανοιώσεις! Ιδιώς αν ξεκινάς τώρα, που θα πει ότι πάνω σ’ αυτό το όργανο θα μάθεις. Θα είστε συνοδοιπόροι, οπότε λογικά θα ταιριάξετε.
Να, βλέπεις ήδη ότι με το φτηνό δανεικό ταλαιπωρείσαι.
Εξάλλου, τι να τα δώσεις τώρα τι σ’ ένα χρόνο… Η διαφορά είναι στο αν θα δώσεις κι αυτά και άλλα επιλπέον, ή μια φορά μονάχα.

Επειδή άλλοι είναι πιθανό να έχουν αντίθετη γνώμη, θα ακούσεις όλες τις πλευρές.

Γιατί να μην μπορείς; αν μπορείς να βοηθήσεις τον φίλο μας κάντο ελεύθερα.

Δημήτρη, μέχρι να ρωτήσω το θέμα μεταφέρθηκε σε άλλη σελίδα. Όταν το είδα, άλλαξα την ερώτησή μου. Αλλά στο μεταξύ εσύ την απάντησες πριν το δεις. Όταν οι θνητοί έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε το παρελθόν, δημιουργούνται καμιά φορά μικρές ασυνεννοησίες! Δεν τα σβήνεις καλύτερα και τα δύο (δικό σου + αυτό εδώ), να μην μπερδεύουμε τον κόσμο;

καλως όρισες!
για δασκάλους στα χανιά θα σε φωτίσουν οι συντοπίτες σου, μόνο για το όργανο μια γνώμη. το καλύτερο είναι ένα αξιοπρεπές φτηνό (όχι φτηνιάρικο) όργανο, το οποίο αντί να σε δυσκολεύει θα σου ανοίγει την όρεξη να παίζεις. και άμα δεν σου κάνει τελικά (πχ γιατί θα προτιμήσεις το τρίχορδο!) θα μπορέσεις να το πουλήσεις σε καλή τιμή. ανάμεσα στα 150 ευρώ και στα δύο χιλιάρικα, θα βρείς και με 500 ή χίλια. πάντα με κάποιον που ξέρει, και ανοιχτές κεραίες για τα μεταχειρισμένα. εδώ θα βρείς κάτι στα μέρη σου.
για το ξεκούρδισμα δεν φταίει απαραίτητα το όργανο, τα έγχορδα έχουν αυτόν τον “γλυκό μπελά”…
καλή αρχή!

Φίλε liga rosa ευχαριστώ.
Ήρθα ήδη σε επαφή με κάποιους Χανιώτες κατασκευαστές που είναι συγχρόνως και δάσκαλοι.
Όπως είπες επειδή η διαφορά ανάμεσα στα 150 και στα 2000 ? είναι πολύ μεγάλη, είναι λογικό να
διαλέξω κάτι ενδιάμεσο για αρχή.
Αυτό πάντως που δεν διαπραγματεύομαι με τίποτα είναι το τετράχορδο και αυτό γιατί από όσα έχω διαβάσει και έχω ακούσει αυτό δημιουργήθηκε για να παίζεται με τις απίστευτες ταχύτητες των συγχωρεμένων πλέον Χιώτη, Παλαιολόγου, Σπόρου καθώς και άλλων παλαιών και σύγχρονων “ταχυδακτυλουργών”. Μπορεί το τρίχορδο να βγάζει μια νοσταλγία παλαιότερων πιο αγνών και πιο δύσκολων εποχών αλλά πιστεύω ότι το τετράχορδο δεν έχει να του ζηλέψει τίποτα.
Ελπίζω στην πορεία να μην διαψευστώ.

οκ, δεν το είπα με διάθεση ειρωνίας! χιουμοράκι βασισμένο σε αρκετούς συνφορουμίτες που το γυρίσανε σε τρίχορδο… αφού τα γούστα σου είναι στο ρεπερτόριο του τετράχορδου, σου εύχομαι να αποκτήσεις το επίπεδο τεχνικής για να τα παίξεις και να ευχαριστηθείς! επίσης υπάρχει και η κιθάρα για τέτοια παιξίματα -και ο χιώτης και ο σπόρος ήταν πρώτα φτασμένοι κιθαρίστες.

Ο Χιώτης, και ουτζής και βιολιτζής.

Ψαξε και μπες σε σχετικα θεματα μεσα στο φορουμ και σιγουρα…θα διαψεψευστεις…χαχαχαχαχα!!!

Φίλε liga rosa δε θυμάμαι μέχρι τώρα στη ζωή μου να έχω παρεξηγηθεί. Και για να σας φτιάξω λίγο το κέφι θα σας πω ότι ασχέτως με το τι μπουζούκι θα αγοράσω, ελάχιστοι έχετε χώρο εκμάθησης που να εμπνέει τόσο πολύ για να μάθεις μπουζουκάκι.
Φτάνει μόνο να σας πω ότι θα το παίζω σε ένα υπόγειο με τρία βαρέλια που περιέχουν κανα τόνο μαύρο δεκάχρονο κρασί, καμιά 150ρια κιλά τσικουδιά και καμιά 100στή κιλά τσίπουρο τόσο δυνατό που το πίνεις και κατεβαίνοντας σου κάνει ακτινογραφία. Όλα αυτά δικής μου παραγωγής.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή εκτός από τρίχορδο θα παίξω και μπαγλαμά (τετράχορδος υπάρχει;)

Σχετικά με το ζήτημα του οργάνου θα συμφωνησω και εγώ με τα λεγόμενα του Νίκου. Προσωπικά άρχισα με ένα φτηνό τετράχορδο που μου άνοιξε την όρεξη να ασχοληθω, δε με δυσκόλεψε ιδιαίτερα και στη συνέχεια αφού κατανόησα πως θα συνέχιζα με το μπουζούκι έκανα κάτι ακριβότερο(τετράχορδο). Τώρα σχετικά με το θέμα αλλαγής από τετρά σε τρίχορδο, την επομένη κατεβαίνω Αθήνα για να κάνω έρευνα αγορά για τρίχορδο. Δεν πρόκειται να επιχειρηματολογήσω όμως για την επιλογή αυτή γιατί το θέμα θα ξεφύγει. Τέλος οι δικές μου επιλογές δεν ειναι αντιπροσωπευτικές γιατί όταν άρχιζα να πιάνω το μπουζούκι στα χέρια μου ήμουν ακόμη δημοτικό, αλλά παραθέτω την εμπειρία μου

Πω πω, τώρα να δεις τι έχει να γίνει! Τ’ ακούς που τ’ ακονίζουνε;

[…αυτοσαρκαστικό για μας τους ίδιους προφανώς, όχι για σένα!]

Απο δασκάλους μπουζουκιού υπάρχει ο Λεωνίδας ο Λαϊνάκης εδώ στα Χανιά.

Καλώς τον Κούρο! Εγώ έχω την εξής γνώμη. Ή να μάθεις μπουζούκι, ή κατευθείαν κιθάρα (εξάχορδη κιθάρα). Πάντα ήμουν ενάντια στις μεσοβέζικες λύσεις. :019:

Υπάρχει, βέβαια. Το ξέρω επειδή τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουμε τσακωθεί πολύ εδώ μέσα γι’ αυτό το θέμα.

ΥΓ - Κρίμα δεν είναι ρε μάγκα να βάλεις τον Λαϊνάκη για να σου μάθει τετράχορδο; σπατάλη…

Φίλε Πάνο ευχαριστώ πολύ για τη γνώμη σου.
Είμαι καινούργιος στην ιστοσελίδα και δεν ήμουν και πολύ σίγουρος αν υπάρχει τετράχορδος μπαγλαμάς.
Επειδή ξεκίνησα ήδη μαθήματα, κατάλαβα από τα λεγόμενα του δασκάλου ότι το τετράχορδο είναι πιο δύσκολο απ’ το τρίχορδο.
Γνωρίζοντας τη διαμάχη ανάμεσα στους τριχορδίτες και στους τετραχορδίτες, θα ήθελα να μάθω αν το τετράχορδο υστερεί σε σχέση με το τρίχορδο σε κάτι ή το αντίθετο. Δηλαδή αν υπάρχουν τραγούδια και ρυθμοί που δεν μπορεί να παίξει το ένα από τα δύο.
Αυτό θα ήταν ένας λόγος που θα μπορούσε να με κάνει να αλλάξω γνώμη.

Φίλε Κούρο, αν και δεν έχω πιάσει ποτέ τετράχορδο στα χέρια μου, θα έλεγα ότι δεν τίθεται θέμα ποιό είναι το δυσκολότερο στην εκμάθησή του. Επίσης, δεν υπάρχουν τραγούδια ή ρυθμοί που να παίζονται με μόνο το ένα από τα δύο. Απλά, άλλη αίσθηση έχεις με το τρίχορδο, άλλη με το τετράχορδο. Είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Θα λάβεις βέβαια σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα του Πάνου (με τα οποία συμφωνώ, αλλά είμαι και εγώ τρίχορδος…) όμως την επιλογή θα την κάνει η καρδιά σου. Εύχομαι μόνο να αναγκαστείς, αργότερα, να το δόσεις το τετράχορδο για να πάρεις τρίχορδο.

Και μία παράφραση ενός από τα συντομότερα ανέκδοτα (που όμως δεν μου αρέσει καθόλου και δεν το λέω):

“Μπαγλαμάς τετράχορδος”.

Συγνώμη, αλλά εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Γιατί να αναγκαστεί και από τι; Ας μην μπερδεύουμε τον άνθρωπο με ακραίες τοποθετήσεις.

Κούρε, δεν είναι ο αριθμός των χορδών που καθορίζει το ρεπερτόριο ή το παίξιμο αλλά ο παίχτης. Και τα δύο μπουζούκια είναι και παίζουν ό,τι είναι του γούστου σου.

Εγώ πάντως αν και κιθαρίστας προτιμώ το 3χορδο. Ούτε για το ρεπερτόριο ούτε τίποτα άλλο. Απλά λόγω αίσθησης. Μου ταιριάζει καλύτερα.

Δεν υστερει σε τιποτα…Δεν "κερδιζει"¨κανενα…Δεν μπαινει σε συγκριση…Ιστορικη ειναι η “συγκρουση”…Καλο κ κ κακο κ καλα…Παιξε μπουζουκακι…Παιξε και θα καταληξεις…Στον ηχο και στον τροπο παιξιματος ειναι η διαφορα…Οποτε παιξε μπουζουκακι…

ακριβως
Ειχα τετραχορδο, εχω τριχορδα
Παίζω ακριβώς τα ιδια τραγουδια.

Ολα είναι στο μυαλο. Το τριχορδο μου καθεται καλυτερα στο χερι…
Το θεμα όμως είναι οτι το μεγαλυτερο ποσοστο ατόμων που θα παιξει με τριχορδο ερωτευεται…

Οποτε ακου και εναν που πριν 15 χρόνια ήταν εκει που βρίσκεσαι εσυ τωρα και τελικα εκανε την αλλαγή… :089:

1 «Μου αρέσει»

“Μπαγλαμάς τετράχορδος”.Και όμως υπήρξε!!!
Τον είχα αγοράσει, όντας παντελώς άσχετος ,
τό 1980 από ένα μαγαζί στά Χαυτεία.Σκάφος πλαστικό!!!