Συμβουλές για μάθημα μπουζούκι

Καλημέρα. Παίζω μπουζούκι 26 χρόνια και πριν ένα χρόνο έσπασα το αριστερό χέρι μου και πλέον δεν μπορώ να παίξω όπως έπαιζα. Σκέφτομαι να ξεκινήσω από την αρχή αλλάζοντας χέρι δηλαδή να έχω το μανίκι στο δεξί μου χέρι. Κάποια συμβουλή; Ή οτιδήποτε μπορεί να με βοηθήσει να ξεκινήσω ξανά; Ευχαριστώ.

Το να γίνει ο δεξιόχειρας αριστερόχειρας ή αντιστρόφως δεν είναι εύκολο, και δεν ξέρω καν αν είναι εφικτό ολωσδιόλου. Η κατανομή των ικανοτήτων ανάμεσα στα δύο χέρια είναι εκ γενετής, δεν είναι θέμα εξάσκησης.

1 «Μου αρέσει»

Έχεις δίκιο σε αυτό και σε ευχαριστώ πολύ. Αλλά με πειράζει που κάποτε έπαιζα 7 ώρες ακούραστος και τώρα στο τρίτο τραγούδι κουράζομαι.

Αντιθέτως (συνεχίζω), μέλη με αναπηρίες ή άλλα προβλήματα μπορούν να εξασκηθούν να τα ξεπεράσουν. Έχουμε μουσικούς με κακά δάχτυλα, με λιγότερα δάχτυλα, ακόμα και χωρίς χέρια. Έχω γνωρίσει πιανίστα που στο αριστερό είχε μόνο το πρώτο και το τελευταίο δάχτυλο.

Πώς έμαθε; Αυτό είναι το θέμα.

Η ύπαρξη και μόνο ενός τέτοιου τύπου (πιανίστας, επαναλαμβάνω, με τυπική εκπαίδευση και πτυχίο, όχι μουσικός καμιάς αυτοδίδακτης παράδοσης σαν τον Τζάγκο), με υποψιάζει ότι πρέπει να υπάρχει κάπου η σχετική γνώση και μέθοδος, ειδικοί δασκάλοι, κάτι τέτοιο…

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή σας μέρα.

Μου φάινεται ότι είσαι σε μια απόγνωση, μάλλον από τη στεναχώρια σου… σε καταλαβαίνω γιατί κάποτε με ταλαιπώρησε μια τενοντίτιδα στο δεξί κ νόμιζω ότι δεν θα ξαναπαίξω.
Δώσε χρόνο στο τραύμα να επουλωθεί και αναζήτησε βοήθεια από ειδικούς (ορθοπεδικούς, φυσιοθεραπευτές και ό,τι άλλο τελοσπάντων…) αντί να απελπίζεσαι…

4 «Μου αρέσει»

Ένας χρόνος μπορεί να μην είναι αρκετός για πλήρη λειτουργικότητα, βέβαια πρέπει να κάνεις τακτικά ασκήσεις. Μήπως επισκεφτείς κάποιον αθλιατρο, είναι εξπερ στις αποκαταστάσεις.
Για αλλαγή χεριού ούτε να το σκέφτεσαι εφόσον έμαθες σωστά με την πένα στο δεξί. Εξάλλου το βασικό χέρι στο μπουζούκι είναι το δεξί που κρατάει την πένα, όχι το αριστερό της ταστιερας.
Προσωπικά έχω ξεπεράσει σπασίματα και τενοντίτιδες/επικονδυλίτιδες σε χέρια και πόδια, σαν να μην υπάρχουν.
Το μόνο που μου άφησε κουσουρι είναι ο αριστερός καρπός που είχε απλό ράγισμα αλλά κανένας γιατρός δεν μου είπε να κάνω ασκήσεις και το είχα ακίνητο. Όλα τα άλλα με ασκήσεις επανήλθαν.

6 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και από εμένα και περαστικά!!
Συμφωνώ απόλυτα με τους παραπάνω φίλους πως η λύση είναι η αποκατάσταση του χεριού σου.
Σε βλέπει ορθοπεδικός, σε παραπέμπει σε φυσικοθεραπευτή, ασκήσεις κλπ.
Θέλει δουλειά και κόπο, όπως όλα άλλωστε.
Όλα θα πάνε τέλεια, σαν να μην έγινε ποτέ.
Καλό βράδυ και καλή σου αποκατάσταση.

1 «Μου αρέσει»

Αν δεν ειναι βιοποριστικο το θεμα, τοτε χαλαρωσε πνευματικα και περιμενε την ιαση σου. Οπως ειπε και ο Νικολας, πανε σε αθλιατρο. Μην αλλαζεις το χερι παιξιματος ομως ρε φιλε. Δεν ειναι εφικτο. Τζαμπα χρονος. Ευχομαι περαστικα και καλη επανενταξη στην πρωτη γραμμη φιλε.

5 «Μου αρέσει»

Γεννήθηκα αριστερόχειρας. 12άχρονος και μη ξέροντάς το, ζήτησα να μάθω κιθάρα. Μου αγόρασαν κιθάρα και μου βρήκαν και δασκάλα. Η δασκάλα μου έδωσε την κιθάρα στα χέρια, «έτσι κάθονται, εδώ βάζουν το ένα χέρι, εδώ το άλλο, πάμε!». Ήμουν καλός μαθητής, αλλά ποτέ δεν έδειξα τάσεις δεξιοτεχνίας. Τις ασκήσεις από τον Cerulli τις παράτησα, μόλις παράτησα και τη δασκάλα. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να συνοδεύω με ακόρντα το τραγούδισμά μου, πράγμα που σε 11/2 - 2 χρόνια το κατάφερα.

Φοιτητής, θέλησα να μάθω μπουζούκι. Αγόρασα ένα και άρχισα μόνος μου να γρατζουνάω, ποτέ δεν πήρα δάσκαλο. Φυσικά, ως δεξιόχειρας κράτησα το όργανο. Σιγά σιγά κάτι έμαθα, αλλά γρήγορα κομμάτια όπως π.χ. το «Χατζή μπαξέ» με παίδεψαν πάρα πολύ. Σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότι ο λόγος ήταν ότι κρατούσα το όργανο απ’ τη λάθος μεριά. Αρκετά χρόνια αργότερα, παντρεμένος με οικογένεια, εστάλην από την εργοδότρια εταιρία στη Γερμανία για προγραμματισμένη παραμονή ενός χρόνου, μόνος με τα υπόλοιπα δύο μέλη της οικογένειας στην Αθήνα. Σκέφτηκα ότι αυτή ήταν η ευκαιρία να μάθω να παίζω ως αριστερόχειρας, «κανονικά». Σκατζάρισα μεταξύ τους έξω καντίνι και μπουργκάνα και ξεκίνησα. Μετά από δύο εβδομάδες καθημερινής δί- ή τρίωρης εξάσκησης ξανάφερα τις δύο χορδές στις αρχικές τους θέσεις. Δεν παλεύεται με τίποτα αυτή η αλλαγή, όσο και να το θέλεις.

4 «Μου αρέσει»

Ε, πόσο μάλλον να αλλάξεις από δεξιόχειρο σε αριστερόχειρο παίξιμο όντας δεξιόχειρας!

(Και μια παρατήρηση εκτός θέματος: ενδιαφέρουσα η μαρτυρία ενός παλαιού ότι 12 ετών, με όλο το Δημοτικό στην πλάτη του, δεν ήξερε ότι είναι αριστερόχειρας!)

1 «Μου αρέσει»

Νίκο με ποιο χερι όμως γράφεις από παιδί?

Έμ’, εκεί βρίσκεται συμπυκνωμένο όλο μου το δράμα! Στην πρώτη Δημοτικού, όταν μας μάθαινε η δασκάλα πώς να γράφουμε, έκλαιγα ασταμάτητα (μόνο εγώ, κανένας άλλος συμμαθητής ή συμμαθήτρια, ακόμα σήμερα το θυμάμαι αυτό), γιατί πρώτη φορά στη ζωή μου, μου εζητήτο να κάνω κάτι και δεν το κατάφερνα. Οφείλω να παρατηρήσω ότι στο σπίτι, πριν πάω στο σχολείο, κανείς δεν με πίεσε να «μάθω γράμματα» και τους ευχαριστώ γι αυτό. Όμως η δασκάλα δεν θεώρησε ότι ίσως να υπάρχει πρόβλημα μ’ εμέναν, αφού δεν ενημέρωσε τους γονείς μου (στο δημοτικό σχολείο που πήγαινα, υπήρχε τακτική επικοινωνία σχολείου και γονέων) και ουδείς ησχολήθη με το θέμα. Απλά, εκείνη την εποχή, στην Ελλάδα, θέμα αριστεροχειρίας δεν υπήρχε. Να σημειώσω ότι και οι δύο γονείς μου είχαν ακαδημαϊκή μόρφωση. Και να προσθέσω ότι, κάποτε στο γυμνάσιο, είδα με μεγάλη έκπληξη πώς έγραφε μία πρώτη μου εξαδέλφη, που από νήπιο βρέθηκε στη Γερμανία και πήρε τη σχολική της εκπαίδευση εκεί: κρατώντας το χαρτί 90 μοίρες αριστερά γυρισμένο, έγραφε με τον κονδυλοφόρο (στυλό διαρκείας δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί) από πάνω προς τα κάτω, αντί για από αριστερά προς τα δεξιά, κι εγώ απορούσα πώς τα κατάφερνε. Μα,απλά, ήταν κι αυτή αριστερόχειρ… (αν έγραφε με το χαρτί όρθιο, απλά θα μουτζούρωνε το χαρτί με την παλάμη της, αφού η παλάμη θα ακουμπούσε το χαρτί πριν το μελάνι στεγνώσει). Αλλά στη Γερμανία και οι γονείς και, κυρίως, οι εκπαιδευτικοί, ήξεραν ότι υπάρχουν σ’ αυτόν τον πλανήτη και δεξιόχειρες, και αριστερόχειρες…

Πρέπει να μου πήρε περίπου 20 - 30 χρόνια για να καταλάβω ότι ο απλούστερος τρόπος για να διαπιστώσεις αν κάποιος είναι δεξιό- ή αριστερόχειρας, είναι να του πετάξεις ένα μπαλάκι του τέννις και να του φωνάξεις «Πιάσ’ το!».

5 «Μου αρέσει»