Αρχάριος (άσχετος καλύτερα) ζητάει βοήθεια!

Καλησπέρα παιδιά,

Στην τρυφερή ηλικία των 28 αποφάσισα να ξεκινήσω μπουζούκι. Από επαφή με μουσική έχω κάποια χρόνια σε κρητική λύρα αλλά χωρίς θεωρίες μουσικής κλπ. Μάθαινα βιωματικά και εμπειρικά, όπως είχε μάθει και ο δάσκαλός μου. Για να μη μακρηγορώ, δεν έχω κάποια μουσική βάση.

Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι είμαι κάτοικος εξωτερικού (τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον). Οπότε και δεν υπάρχει η δυνατότητα του δια ζώσης μαθήματος, αν και δε με πολυαπασχολεί, καθώς πιστεύω πως αφού το θέλω θα το καταφέρω και χωρίς δάσκαλο. Στόχος δεν είναι ούτε η θεωρία, ούτε κάποιο δίπλωμα, αλλά το να μπορώ να βγάζω σχετικά εύκολα κάποια κομμάτια που μ αρέσουν (προσανατολίζομαι κυρίως προς παλιό ρεμπέτικο, γι αυτό και πήρα και τρίχορδο μπουζούκι, δεν ξέρω πόσο σχετικό είναι αυτό βέβαια :slight_smile: )

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

  • Από που ξεκινάω;
  • Ποια δάχτυλα παίζουν ποιες νότες και σε ποιες χορδές; (Φαντάζομαι ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, τους οποίους ψάχνω)
  • Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα προτείνατε για να ξεκινήσω και σας βοήθησε και σας;
  • Με καθημερινή εξάσκηση (1-2 ώρες μαζί με ασκήσεις για πένα και δάχτυλα) σε πόσο καιρό θα μπορούσα να παίξω στρωτά και αποδεκτά; (Το ξέρω πως η ερώτηση αυτή είναι τελείως άκαιρη, μια προσωπική εκτίμηση θα ήθελα να δω.)

ΥΓ: Δε βρήκα καλύτερη κατηγορία για το νήμα, αν δεν ταιριάζει παρακαλώ αλλάξτε το!

Φιλικά,
ΑΚ

4 «Μου αρέσει»

Κάλιο αργά παρά ποτέ.Καλώς ήρθες στο forum!Μια χαρά ηλικία έχεις.Τί να πω και εγώ που ξεκίνησα πριν ένα χρόνο στα 40 με δάσκαλο.Βέβαια είμαι υπερευχαριστημένος και από το δάσκαλο που τον βρήκα μέσα από το forum.
Τώρα στις ερωτήσεις σου εγώ δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έχω ιδέα από βιβλία να σου προτείνω.Εσύ έχεις σκοπό να έρθεις Ελλάδα σύντομα και να βρεις δάσκαλο,έχεις κατά νου να κάνεις μαθήματα μέσω skype με δάσκαλο ή θες να το πας μόνος σου το όργανο?
Οι ώρες που λες 1 με 2 ώρες την ημέρα είναι αρκετά καλός χρόνος για εξάσκηση το θέμα είναι όμως να ξέρεις τί εξασκείς και αν το μαθαίνεις σωστά.Γιατί αν μάθεις κάτι λάθος δύσκολα το διορθώνεις μετά.Αν τώρα θες να παίζεις για την πάρτη σου και όπως βγει έχει διάφορα βιντεάκια στο youtube με εκμάθηση τραγουδιών που μπορείς να προσπαθήσεις.

2 «Μου αρέσει»

Γεια σου Λάμπρο, καλώς σας βρήκα! Για να απαντήσω στις ερωτήσεις σου:

Εσύ έχεις σκοπό να έρθεις Ελλάδα σύντομα

είμαι Ελλάδα για διακοπές γι αυτό και η αγορά και όλο το ψάξιμο από δω, γιατί το δοκίμασα και απέξω και ήταν ακατόρθωτο.

έχεις κατά νου να κάνεις μαθήματα μέσω skype με δάσκαλο

Ιδανικά θα ήθελα να μάθω να παίζω σωστά και από κει και πέρα ας τραβήξω το δρόμο μου, να μάθω πώς να δουλεύω την πένα, τους δρόμους (που διαβάζω και δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω, ακόμα το περιμένω το μπουζούκι μου) κλπ

Αν τώρα θες να παίζεις για την πάρτη σου και όπως βγει έχει διάφορα βιντεάκια στο youtube με εκμάθηση τραγουδιών που μπορείς να προσπαθήσεις.

Ναι τα χω δει, το θέμα είναι να μάθω 5 βασικά πράγματα σωστά και από κει πέρα με τα βιντεάκια/ταμπλατούρες να βγάζω ό,τι θέλω να βγάλω.

Ευχαριστώ για το χρόνο και το ενδιαφέρον :smiley:

1 «Μου αρέσει»

φίλε καλώς ήρθες!
κατ’αρχήν στην ολλανδία υπάρχουν πολλοί παιχταράδες, ψάξε το σχήμα “μάλε βράσε” και θα γνωρίσεις και τον κύκλο εκεί. μια ώρα με άλλους παίχτες θα είναι σαν 100 ώρες αναζήτησης στο γιουτιούμπ και στα φόρουμ.
στα ερωτήματά σου, βασικά ξεκινάς από την πένα. το πιο σημαντικό είναι να βρείς ρυθμό και ήχο. διάβασε εδώ διάφορα θέματα παρόμοια με το δικό σου και θα βρεις πολλές πληροφορίες. όσο για το χέρι της ταστιέρας μιας και διάλεξες τρίχορδο είναι αρκετά απλό, καθώς στην αρχή αρκεί να χρησιμοποιείς μόνο την πρώτη χορδή (καντίνι) για τις μελωδίες.
σκέψου επίσης μήπως κάνεις μαθήματα μέσω σκάιπ, το οποίο αν και ακατάλληλο για μαθήματα μουσικής έγινε αναγκαίο κακό λόγω κορονοϊού…

υγ: πολύ γουστάρω το άβαταρ!

3 «Μου αρέσει»

Αν επιτρέπετε τί όργανο πήρες?

Γεια σου φίλε Νίκο,

Ευχαριστώ για το ένθερμο καλωσόρισμα! Male vrase έχω ακούσει από κοντά σε ελληνική βραδιά στο Άμστερνταμ και ήταν φανταστικοί. Θα τους στείλω και μήνυμα να το μιλήσουμε, δεν το χα σκεφτεί η αλήθεια είναι. Μαθήματα θα ήθελα να κάνω στην αρχή για να βρω τα πατήματά μου και να μην κάνω ό,τι μου κατεβάσει η κούτρα μου :stuck_out_tongue:

ΥΓ: καρδούλα που γουστάρεις το avatar :fist: :fist:

2 «Μου αρέσει»

Δεν το χω στα χέρια μου ακόμα, αύριο παραλαμβάνω. 3χορδο μπουζούκι, κυρίως γιατί γουστάρω φουλ παλιά ρεμπέτικα. Από αυτά που διάβασα κατάλαβα ότι το 4χορδο είναι πιο “γενικό” σαν όργανο. Μου είπαν επίσης ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει ο ήχος του οργάνου να σε γεμίζει, και το 3χορδο μου άρεσε περισσότερο. Μπορεί να είναι και η ιδέα μου…

1 «Μου αρέσει»

βρες τον μήτσο από μάλε βράσε με το μπουζούκι του καφετζόπουλου και δώστου χαιρετίσματα, υποθέτω θα κάνει μαθήματα.
από ποιον κατασκευαστή είναι το μπουζούκι σου;
υγ: μα γίνεται να μην το γουστάρω και να μην το στηρίζω;

1 «Μου αρέσει»

Θα τον ψάξω και ελπίζω να τον βρω και για τα χαιρετίσματα και για να μου δείξει 5 πράγματα.
Το μπουζούκι το παρήγγειλα στον Κοσμά στο Μαρούσι (Αθήνα) και μου είπε πως δε θυμάται τον κατασκευαστή. Ξέρω μόνο πως είναι οικονομικό σε σχέση με αυτά που διαβάζω για καλά μπουζούκια, στα 2,5 κατοστάρικα.

υγ: Γι αυτό και παλιό ρεμπέτικο/μπουζούκι, τώρα που αρχίζω και παρατηρώ τις συνδέσεις με το τότε, θυμώνω που δεν ασχολήθηκα και δεν ξύπνησα νωρίτερα!

1 «Μου αρέσει»

πολύ τίμιο μαγαζί (πηγαίνω εκεί 25 χρόνια), αν και δεν ειδικεύεται στα μπουζούκια. ελπίζω να βγει καλό για την υπερβολικά χαμηλή τιμή του.
αν δεν το έχεις ήδη τσεκάρει, εδώ έχει μια καλή σειρά βίντεο που τα πιάνει όλα από την αρχή:

3 «Μου αρέσει»

Μου το πρότεινε φίλος που παίζει κιθάρα και τον εμπιστεύομαι. Για το ανύπαρκτο επίπεδο που έχω αυτή τη στιγμή δε νομίζω πως θα έκανε διαφορά ένα μπουζούκι 1,5 χιλιάρικου. Να με βγάλει 2 χρόνια, να του βγάλω τα μάτια, να μάθω και κάνουμε μια αναβάθμιση όταν μπορώ πλέον να κρίνω και γω πιο καλά ήχους.

Ναι, τις τελευταίες μέρες κάθομαι και βλέπω μόνο τέτοια βιντεάκια, απίστευτη πηγή και μαγικό το πόσοι άνθρωποι δίνουν χωρίς να περιμένουν κάτι. :heart: Ήδη έχω αποθηκεύσει τα πρώτα τραγούδια που θέλω να παίξω, αν και πιστεύω πως τα πρώτα (τα πιο βαρετά) βήματα είναι και τα πιο σημαντικά!

1 «Μου αρέσει»

όπως έχουμε πει αρκετές φορές εδώ μέσα, το θέμα για ένα οικονομικό όργανο είναι να παίζει στοιχειωδώς σωστά και να μην σε δυσκολεύει. αν τα πας καλά, μετά βλέπεις για την συνέχεια.

2 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ απόλυτα! όρεξη υπάρχει, χρόνος θα βρεθεί, ελπίζω η όρεξη να μετατραπεί σε μεράκι κάποια στιγμή!

Ευχαριστώ και πάλι για όλες τις πληροφορίες, μακάρι να παίζουμε πενιές ωραίες και εντός και εκτός Ελλάδος σύντομα.

2 «Μου αρέσει»

Φίλε @getleft, καλωσήρθες στο φόρουμ. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στη γενναία σου προσπάθεια, και καλή πρόοδο!

Πιστεύω να συνειδητοποιείς ότι το όργανο που ήδη παίζεις, η λύρα, είναι (τουλάχιστον στα ξεκινήματα) πολλές σκάλες πιο δύσκολο από το μπουζούκι!

Λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι μένεις μόνος, χωρίς δάσκαλο ή μουσικές παρέες, εσύ και το μπουζούκι. Τι θα σου πρότεινα:

α) Πασπάτεψέ το και εξερεύνησέ το όσες ώρες αντέχεις. Δοκίμασε τι θα γίνει αν πατήσεις εδώ, αν πατήσεις εκεί, αν αυτό το τάστο το πατήσεις μ’ ετούτο ή εκείνο το δάχτυλο. Σε τέτοια ανοιχτά ερωτήματα (εννοώ: όχι π.χ. «θέλω να παίξω το τάδε κομμάτι», που είναι ας πούμε πιο κλειστό ερώτημα) το όργανο θα σου απαντήσει μόνο του. Θέλει βέβαια λίγο χρόνο μέχρι να εδραιώσετε μια γλώσσα επικοινωνίας οι δυο σας, αλλά αφού είσαι ήδη οργανοπαίχτης αυτό δε θ’ αργήσει.

β) Υπάρχουν κάποια ζητήματα στάσης, κρατήματος, κίνησης κλπ. που δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα μόνος του, και που ωστόσο είναι σημαντικό να τα μάθει σωστά γιατί με το λάθος κινδυνεύει από το να εμποδίσει την πρόοδό του μέχρι και να πάθει ζημιές στα χέρια (ίσως και στο όργανο). Τέτοια πράγματα, ψάξε να τα βρεις στο ΥΤ. Πιθανόν να βρεις πολλές διαφορετικές απαντήσεις στο κάθε ζήτημα: υπάρχουν και οι πραγματικά διαφορετικές αντιμετωπίσεις, υπάρχει και η ανεύθυνη σαβούρα του ίντερνετ. (Δηλαδή, μπορεί ο Α να λέει έτσι κι ο Β αλλιώς επειδή ο ένας από τους δύο δεν ξέρει τι του γίνεται, ή μπορεί και οι δύο να ξέρουν και απλά να έχουν διαφορετικούς τρόπους.)

Πώς τα ξεδιαλέγεις αυτά; Μμμ… Λίγο διαισθητικά, λίγο ρωτώντας τρίτους (π.χ. εδώ στο φόρουμ), λίγο κοιτώντας τη συνολική παρουσία του κάθε e-δασκάλου. Για παράδειγμα, αν στα σχόλια υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις-απορίες από άτομα που είδαν το βίντεο και ο δάσκαλος μπαίνει σ’ αυτό τον διάλογο και δίνει σαφείς συμβουλές, είναι ένα καλό σημάδι.

Επ’ ευκαιρία, να προτείνω κάτι και στην κοινότητα του φόρουμ:

Θα μπορούσε να ανοίξει ένα θέμα ή μια ενότητα με κριτική τέτοιων βίντεο. Να ρωτάει κανείς «παιδιά είδα αυτό το βίντεο για αρχαρίους, σας φαίνεται αξιόπιστο;», ή αντιστρόφως «είδα αυτό και μου φαίνεται / δε μου φαίνεται αξιόπιστο για τους τάδε λόγους». Μέσα σ’ όλο το χάος από καλά και κακά βίντεο, έχουμε ανάμεσά μας κόσμο που μπορεί να ρίξει λίγο φως στη διαλογή / αξιολόγηση.

4 «Μου αρέσει»

Φίλε @pepe, καλώς σας βρήκα! κυρίως με αγχώνει το ότι δεν έχω ξαναπιάσει πένα στη ζωή μου και ότι η λύρα έχει νότες που πάνε σε συγκεκριμένα δάχτυλα. Από την άλλη το μπουζούκι με τα τάστα, μου φαίνεται πως παίζεις όπως σε βολεύει (φαντάζομαι πως υπάρχουν κάποιοι κανόνες αλλά επειδή δεν τους ξέρω μου φαίνεται λίγο δυσνόητο). Ίσως και όλα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι ακόμα περιμένω να παραλάβω το όργανο, οπότε και όταν το πιάσω να αρχίσω να καταλαβαίνω περισσότερα από ότι στη θεωρία.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, ελπίζω να μη βαρεθείτε/κουραστείτε με τις ερωτήσεις που σίγουρα θα ρθουν βροχή!

1 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι ότι αφενός μεν ο βασικός κανόνας είναι να σε βολεύει, αφετέρου όμως ο πραγματικά βολικός τρόπος συχνά δεν είναι καθόλου προφανής. Σκέψου ας πούμε αυτό που όλοι λένε για το σήκωμα βαριών αντικειμένων: να μη σκύβουμε με τη μέση, αλλά με τα γόντατα. Αυτός είναι ο τρόπος που πραγματικά εξυπηρετεί το σώμα, αλλά η αυθόρμητη τάση των περισσοτέρων είναι να το κάνουμε λάθος. Έτσι πολλές φορές και με τα όργανα (θα το ξέρεις κι από τη λύρα.)

Μη σκας καθόλου γι’ αυτό. Φόρουμ είμαστε, αλίμονο αν δε γίνονται ερωταποκρίσεις! :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»