Από που αρχίζω; Ζητείται κατεύθυνση για αρχάριο

Γεια σας παιδιά!

Νέος στο φόρουμ. Εύχομαι πως όλοι είσαστε καλά, όσο καλά γίνεται μεν, με την παρούσα κατάσταση. Συγγνώμη αν αυτο το νήμα είναι στην λάθος κατηγορία.

Πρίν από έξι χρόνια είχα αγοράσει ένα αρχάριο τετράχορδο μπουζούκι από τον Βασίλη Μπαμπαντζάνη. Δυστηχώς, λόγω σπουδών, εργασίας και άλλων προτεραιοτήτων, μονάχα μπορούσα να το θαυμάζω από μακρυά. Επιτλελους βρήκα χρόνο και είπα να ασχοληθώ με το οργανάκι.

΄Έχω χωθεί στο φόρουμ και στο Youtube προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα εκμάθησης. Δυστηχώς, προς στιγμής δεν υφήσταται πιθανή η εκμάθηση μέσω δασκάλου αλλά θα γίνει και αυτο στο μέλλον.

Προς το παρόν, κάνω ασκήσεις με τα δάχτυλα στην χρωματική και προσπαθώ να εντωπίσω τις νότες στην ταστίερα. Έχω δύο βιβλία αλλά δεν μου φαίνονται ιδιαίτερα χρίσημα γιατί δεν καταλαβαίνω και πολύ τις νότες ομολογώ. Μου φαίνεται πως αλλιώς τα γράφει ο ένας και αλλιώς τα γράφει ο άλλος στο πεντάγραμο. Γνωρίζω πως έχει καλυφθεί εδώ το θέμα με το αν αξίζει να μάθει κανείς νότες οπότε δεν είναι αυτό το ερώτημα μου.

Όσον αφορά το έπειτα, πρός τα που να βαδήσω; Na συγκεντρωθώ στις κλίμακες; Στις συγχορδίες; Υπάρχει κάποια λίστα να ακολουθήσω; Δεν έχω μπορέσει να βρω κάτι παρόμοιο στο φόρουμ. Ή απλά να κάτσω να μάθω κάνα τραγούδι και οταν είναι εύκαιρο στο μέλλον να πάω σε δάσκαλο για τα πιο περίπλοκα θέματα του οργάνου; Βραχυπρόθεσμα θα ήθελα να μάθω το όργανο σωστά όσο καλά γίνεται και να παίζω τραγούδια για την παρέα. Μακροπρόθεσμα, θέλω πολύ να μπορώ να αυτοδημιουργήσω (ταξίμια).

Καταλαβαίνω πως η ερώτηση μου είναι μεγάλη, αλλά ότι βοήθεια μπορεί κάποιος να δώσει θα την εκτιμούσα πάρα πολύ!! Ίσως βοηθήσει και άλλους αρχάριους που βρίσκονται στην ίδια φάση.

1 «Μου αρέσει»

Φίλε καλωσόρισες. Σου ευχόμαστε κι εμείς υγεία και δύναμη. (Και σε όλους, με την ευκαιρία!)

Το λες κυριολεκτικά αυτό; Μου φαίνεται πολύ περίεργο να το έχεις έξι χρόνια και να μην έχεις την περιέργεια να το πασπατέψεις λίγο. Το να μην είχες χρόνο (όταν ο χρόνος στενεύει, δε βρίσκεται κι η όρεξη εύκολα) για κάτι συστηματικό το καταλαβαίνω, αλλά σίγουρα θα το έπιασες λίγο να δεις τι κάνει άμα πατήσεις εδώ ή εκεί. Εκτός αν δε σου κίνησε το ενδιαφέρον, οπότε τι άλλαξε τώρα;

Πάντως, μετά από έξι χρόνια, μάλλον το πρώτο θα είναι να του αλλάξεις χορδές! :slight_smile:

3 «Μου αρέσει»

καλώς ήρθες κι από μένα! κρατάμε γερά!
ένας φίλος είχε πάρει το πρώτο του τρίχορδο από τον μπαμπατζάνη, και έμεινε ευχαριστημένος για αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσει να πάρει όργανο από κορυφαίο μάστορα. στην θεσσαλονίκη είσαι κι εσύ; θα μπορούσες να ξεκινήσεις με κάποιον δάσκαλο εκεί, προσωρινά διαδικτυακά και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες από κοντά.
βλέπω ότι όλες οι αναζητήσεις σου έχουν σχέση με την ταστιέρα (μελωδία). θα προτείνω όπως πάντα να ασχοληθείς πρώτα με την πένα (ρυθμός και ήχος), που είναι πολύ πιο σημαντικό στο μπουζούκι και στην μουσική γενικότερα.
καλή αρχή, και ό,τι θες εδώ είμαστε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε!

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ με τον liga_rosa η βασική τεχνική έχει μεγάλη σημασία και είναι η βάση για την μετέπειτα πρόοδο στο όργανο . Οστωσο αφού
δεν έχεις δάσκαλο δεν θα μπορεί να σε διορθώσει κάποιος στα λάθη σου και να σου μείνουν κουσουρι και μπορεί να αποθαρρυνθεις ,οπότε όταν μπορέσεις πήγαινε και κάνε 2-3μαθηματα με δάσκαλο δεν βλάπτει . Όσο για την προτεραιότητα μάθησης εγώ τον πρώτο χρόνο στην κιθάρα που έκανα μόνος μου ακολουθούσα το εξής μοτιφ 1βασικες ασκήσεις , τεχνική , δρομοι κλίμακες και ενδιάμεσα κομματάκια ανερχόμενης δυσκολιας . Γενικά
όταν είσαι αυτοδίδακτος πρέπει να έχεις αυτοπειθαρχία γιατί το υλικό είναι εκεί μετά πρέπει να υπάρχει πειθαρχεία αυτοπεποίθηση και σιγουριά . Όσον αφορά τις νότες όπως το εξήγησε μια φορά ένας κύριος είναι σαν τα αγγλικά όλοι οι μουσικοί που ξέρουν να διαβάζουν παρτιτούρα συνδέονται ποιο εύκολα
και έτσι αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και τα μπερδέματα (φυσικά όμως δεν είναι απαραίτητο) αλλά.αφου κανείς τετράχορδο φαντάζομαι ότι θα παίζεις λαϊκά τα οποία σε φτασμένο επίπεδο είναι δύσκολα και η παρτιτούρα βοηθάει κι εκεί . Πάντως είναι όμορφο να βλέπεις όλο και περισσότερα ατομα
να ασχολούνται με την μουσική και τα όργανα
σου εγγυαμαι ότι άμα αρχίσεις να παίζεις σιγά σιγά θα σου αρέσει ο και ποιο πολύ καλά παιξίματα σου εύχομαι !!!

2 «Μου αρέσει»

Αδερφε, σου κανω μια προταση. Αν εισαι ψημενος, στειλε pm να κανονισουμε ηλεκτρονικες διευθυνσεις να μιλησουμε λιγο να δουμε που κινεισαι κλπ και αν μπορω να σου πω δυο πραγματακια για να εχεις κατα νου μεχρι να τελειωσει η μπορα και να βρεις δασκαλο κλπ. Δεν ειμαι δασκαλος στο μπουζουκι υπο’οψιν, αλλα καποια πραγματακια μπορω να στα δειξω για αρχη ή να σου πω που να κοιταξεις. Μην το παρατας. Ο νικολας που σου απαντησε ειναι δασκαλος και δε το λεει και ειναι καλη επιλογη και ιντερνετικα αν ειναι διαθεσιμος. Αλλα τελος με τη διαφημιση :Δ :smile:

4 «Μου αρέσει»

να είσαι καλά ρε ανεστάκο! και για την πρόταση στο παληκάρι και για την πρόταση σε μένα.
όπως είπα και στην κοπελιά από την κρήτη πριν καμιά βδομάδα, το θέμα είναι να συνεχίσει το συντομότερο από κοντά με τον ίδιο δάσκαλο.

υγ: χρωστάω ηχογράφηση, δεν σε ξέχασα απλά έμπλεξα με κάτι βίντεοταμπλαπαρτιτούρες.

2 «Μου αρέσει»

Παιδιά συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Μένω στις ΗΠΑ, οπότε όπως γνωρίζετε υπάρχει μια ελάχιστη διαφορά ώρας :laughing: !

@pepe Να’σαι καλά για την απάντηση σου! Που λέει ο λόγος καλέ ότι το έβλεπα από μακρυά! Εννοείται πως το πασπάτευα εδώ και εκεί. Γλυκός ο ύχος του τρέμολου!! Αλλά ναι, του άλλαξα χωρδές ήδη με τις D’Addario EJ97 όπως προτείνουν και κάποιοι εδώ.

@liga_rosa Αγαπητέ Νίκο, το μπουζουκάκι είναι ωραίο! Απλό μεν, αλλά για αρχάριο δεν έψαχνα και πολλά. Το καπάκι μου ράγισε λόγω του κρύου και της έλλειψης υγρασίας τον χειμώνα αλλά παίζει ακόμη ευτυχώς. Κυκλαδίτης είμαι αλλά όπως ανέφερα πάνω,
μένω εκτός Ελλάδος και δεν γνωρίζω κανέναν εδώ γύρω να ξέρει μπουζούκι. Μακάρι να έμενα στην Ελλάδα ακόμη. Θα ηταν τόσο πιο εύκολο να μάθω το όργανο. Είχα βρει έναν που είναι 1,5 ώρα μακρυά, αλλά βάλε το κόστος του μαθήματος συν και τις βενζίνες και καταλαβαίνεις…Ο σκοπός είναι σε κάνα χρόνο να μετακομήσω σε μια μεγαλύτερη πόλη που θα έχει και περισότερους Έλληνες. Οπότε εύχομαι τότε να έχω καλύτερη τύχη βρίσκοντας δάσκαλο. Προς το παρόν, βρίσκομαι σε χάσμα με το τι (και αν) να κάνω ενδιάμεσα. Μήπως έχεις κάτι συγκεκριμένo να προτείνεις όσον αφορά τον ρυθμό και τον ήχο; Εννοείς να κάνω ασκήσεις στην χρωματική με μετρονόμο;

2 «Μου αρέσει»

@Johnkosguit Φίλε μου σε καταλαβαίνω απολύτως και έχεις δίκιο. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο πειθαρχικός γίνεται με τον εαυτό μου τώρα στις αρχές. Για παράδειγμα οταν κάνω ασκήσεις και δεν πατήσω σωστά το τάστο, το επαναλαμβάνω ξανά και ξανά έως ότου το πετύχω. Η μεγαλύτερη δυσκολία προς στιγμής που έχω είναι να πατάω με τον δείκτη την τέταρτη χορδή στο πρώτο τάστο και ταυτόχρονά να προσπαθήσω να πατήσω με το μικρό μου δάχτηλο το τέταρτο τάστο στην ίδια χορδή. Αλλά επίσης χτυπάω λάθος χορδές με το αριστερό το χέρι που και που (είμαι αριστερόχειρας και το μπουζούκι για αριστορόχειρες φτιαγμένο) οπότε προσπαθώ να τα διορθώσω όλα αυτα τα κουσούρια. Είναι πόρωση όμως!! Έχω πεισμώσει και θέλω να το μάθω σίγουρα!! Εντάξει πάντως, θα κάτσω τότε να μάθω τις νότες καλύτερα γιατί ναί, θα ήθελα στο μέλλον να παίζω λαϊκά και ρεμπέτικα.

@anestakos Αδερφέ μου, ευχαριστώ πολύ για την προθυμία σου να με κατευθήνεις! Δεν έχω σκοπό να τα παρατήσω και θα το έχω σίγουρα υπόψη μου για τον Νίκο! Θα σου στείλω μύνημα εν τω μεταξή.

3 «Μου αρέσει»

Χμμ , για το τέταρτο δάκτυλο δεν υπάρχει πρόβλημα είναι μέχρι να βγάλεις καλούς στα δάκτυλα του δεξιού σου χεριού (είναι φυσιολογικό τα δάκτυλα στην ταστιέρα να βγάζουν καλούς και να σκληραίνουν , όμως για το πρώτο ταστο θα πρέπει να κοιτάξεις μετά από κάνα 2μηνο αν ακόμα σε δυσκολεύει γιατί
Μπορεί να φταιει το όργανο (όχι ανησυχητικό
Και στα καλύτερα όργανα συμβαίνει )εκτός αν
εννοείς ότι δυσκολεύεσαι να τεντώσει τα δάκτυλα που κι αυτό θα το κάνεις με εξάσκηση
τίποτα τρομερό πάντως αυτή η αποφασιστικότητα και ο ενθουσιασμός θα σε πάνε παρακάτω συνέχισε!!!🙋 Αν κάνεις και με τις συμβουλές από τα μέλη και τα μαθήματα με τον liga_rosa θα σε πάνε σίγουρα παρακάτω και θα αγαπήσεις ακόμα πιο πολύ το όργανο , για ο,τι χρειαστεί στο μεταξύ και τυχόν απορίες εμείς είμαστε εδώ !
Όσο για τις παρτιτούρες δεν είναι βουνό είναι εύκολες μόλις αρχίζεις να τις εφαρμόζεις στο όργανο θα τις κατανοήσεις και θα δεις ότι θα θυμάσαι κομμάτια καλύτερα ,δεν παίρνει πολύ μέχρι να αρχίσεις να τις καταλαβαίνεις 1με2 βδομάδες το πολύ !

2 «Μου αρέσει»

όντως είσαι λίγο μακριά από τους δασκάλους που ξέρω… τετράχορδο δεν μπορώ να παίξω, αν και παίζω κιθάρα και τρίχορδο -για μένα είναι διαφορετικό όργανο. αλλά θα σου πω κάποια πράγματα που θεωρώ βασικά για να ξεκινήσεις σωστά.
κατ’αρχήν θα πρέπει να βρεις την σωστή τοποθέτηση του οργάνου και των χεριών. ένα καλό βίντεο είναι αυτό του γιάννη βιλλιώτη (https://www.youtube.com/watch?v=VW00Mir7XZQ), και γενικά τα πρώτα βήματα. επίσης ο αντώνης κωνσταντάκης έχει γενικά καλά βίντεο και πολλά κομμάτια.
https://www.youtube.com/channel/UCcNwBm4KBkAMCk_9H9PQpJw
https://www.youtube.com/channel/UCWrRBrZvLbXi5aRypXLT1Lw

σχετικά με την πρωταρχική σημασία του ρυθμού, εννοούσα ότι όλα πρέπει να χτίζονται πάνω στα θεμέλια του ρυθμού. δηλαδή η πένα θα παίζει σταθερά (συνεχόμενα και ισόχρονα) θέση-άρση, και εκεί πάνω θα χτίσεις την μελωδία πάνω στην ταστιέρα. μια που είσαι αριστερόχειρας, το αριστερό θα κάνει μια απλή συνεχώς επαναλαμβανόμενη κίνηση κάτω-πάνω την πένα και πάνω σε αυτές τις κινήσεις θα αντιστοιχείς πατήματα με το δεξί στην ταστιέρα (δαχτυλισμούς).

αυτό το ράγισμα εφ’όσον είναι παράλληλα στα νερά του ξύλου (κάθετα στον καβαλλάρη δηλαδή) δεν είναι ανησυχητικό -αν κολληθεί πριν πετσικάρει. καλό είναι να το φτιάξεις το συντομότερο (μετά την καραντίνα βέβαια). αν βάλεις μια φωτογραφία ίσως μπορέσουν κάποιοι που ασχολούνται με οργανοποιία εδώ μέσα να σε συμβουλέψουν.

3 «Μου αρέσει»

Έγινε φίλε μου!! Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ναι απλά δυσκολεύομαι να τεντώσω το μικρό δάκτυλο μέχρι το τέταρτο τάστο της τέταρτης χορδής καθώς έχω πατημένο το πρώτο τάστο. Χαίρομαι πως είναι κάτι το οποίο βελτιώνεται. Αλλά ξανάρχισα να μελετάω τις παρτιτούρες οπότε θα δούμε!

1 «Μου αρέσει»

Έχω παρακολουθήσει τα βίντεο που πρότεινες – αλλά ναί, είναι βοηθητικοί και οι δυο. Κατάλαβα τι εννοείς τώρα με τον ρυθμό. Όντως κάποιες φορές παρατηρώ πως μου ξεφεύγει ο ρυθμός οπότε θα το πάω πιο αργά το θέμα.

Ναί, το ράγισμα είναι παράλληλα στα νερά του ξήλου. Πάλι καλά που φτιάχνεται. Νόμιζα πως η μόνη λύση θα ηταν να άλλαζα καπάκι. Θα ανεβάσω φωτογραφία για απόψεις όπως πρότεινες.

1 «Μου αρέσει»