Βέργα αλουμινίου και ήχος

Ναι εχεις δικιο εκει που λες … αλλα οταν εισαι επαγγελματιας οργανοποιος το μονο που δεν θελεις ειναι να εχεις τους πελατες σου καθε λιγο στο μαγαζι για τον ιδιο λογο…Κανενας δεν θελει κατι τετοιο την στιγμη που οι απαιτησεις των πελατων εχουν γινει εως παραλογες.Αυτο με τα οργανα εχει παραγινει τωρα τελευταια.Μπαινει ο αλλος στο νετ και σαν σφουγκαρι τραβαει πληρωφοριες ,κι ερχεται και σου λεει…ξερεις ο ταδε ο μαστορας στην σμυρνη τοτε το εφτιαχνε ετσι τ οργανο κι ακουγοτανε καμπανα.Ο αλλος ειχε βρει ενα κολπο κι εκανε αυτο στο μανικο.Καταλαβαινω…αλλο να κανεις την πλακα σου (εστω και σωστα) κι αλλο να εχεις ταμπελα.
Να ρωτησω και κατι ασχετο ρε Παναγιωτη. Βλεπω οτι απαντησες στις 3,05 τι ωρα κοιμασαι?

“Εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζωή μας πάει”…που λέει και το άσμα…Το θέμα μας εξ αρχής ήταν αν η βέργα αλουμινίου έχει επίπτωση στον ήχο. Παρατέθηκαν κάποια στοιχεία τόσο για το αλουμίνιο όσο και για τα ανθρακονήματα που αποδεικνύουν - κατά την γνώμη μου πάντα - πως ως υλικά δεν μπορούν να τον επηρεάσουν. Τουλάχιστον αυτό μπορεί να είναι ένα “θεωρητικό” συμπέρασμα που εξάγεται απο την συζήτηση μας…Απο εκεί και πέρα μακάρι να είχα την δυνατότητα να πάρω ενα μπουζούκι με ανθρακονήματα, ένα με βέργα και ένα με κόντρα απο έβενο ή μπαντούκ ή ότι άλλο θέλετε, να τα δώσω σε ένα ΤΕΙ ή ΑΕΙ να μελετήσουν ταλαντώσεις, ιδιοσυχνότητες, δονήσεις, ηχοχρώματα και να μας δώσουν αποτελέσματα που να απαντούν σε όλους μας…

Το θέμα της σταθερότητας είναι άλλο θέμα…Σαφώς και τα ανθρακονήματα είναι πιο ανθεκτικά αλλά μόνον όταν βρεθεί ο τρόπος να είναι τέτοια…Και απο τα λεγόμενα σας κατάλαβα οτι είναι θέμα τόσο τρόπου κατασκευής όσο και επιλογής ανθρακονημάτων…Η βέργα σου δίνει το τεράστιο πλεονέκτημα της μ ι κ ρ ο ρ ύ θ μ ι σ η ς. Το μανίκι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην μετακινηθεί απο τις επιδράσεις του περιβάλλοντος. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται απο την διόγκωση και συρρίκνωση είναι τεράστιες. Και πώς όταν η υπόλοιπη κατασκευή είναι τόσο εκτεθειμένη στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας έχουμε την απαίτηση απο το αλουμίνιο και το ανθρακόνημα να κρατούν γερά στην θέση του το μανίκι; Μακάρι κάποιος να βγεί τώρα ή στο μέλλον και να αποδείξει οτι έχει φτιάξει το αμετακίνητο (με τεκμηρίωση) μάνικο. Μου μοιάζει ουτοπικό…

Βεβαίως και μπορεί, ωραιότατα, η βέργα να έχει επίπτωση στον ήχο που βγάζει το όργανο και το ηχόχρωμα να επηρρεάζεται από τους ιδιοσυντονισμούς των υλικών και από τις σχέσεις μεταξύ τους. Αλλά, φίλε mih7mit5, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μια τέτοια επίπτωση θα μπορούσε να επηρρεαστεί από το με πόσες χιλιάδες μέτρα το δευτερόλεπτο ταξιδεύει ο ήχος σε διαφορετικά υλικά. Αυτό έχει σημασία μόνο για μεγάλες αποστάσεις. Δεν κατάλαβα ακόμα τη χρησιμότητα του πίνακα που παρέθεσες, στην εξαγωγή συμπερασμάτων για βέργες, κόντρες στα μάνικα κλπ.

κ. Νίκο καλημέρα σας!

Παραπάνω είναι τα λόγια με τα οποία έκλεισα την αρχική μου τοποθέτηση παραθέτοντας ταυτόχρονα τον πίνακα. Κατά την προσωπική μου άποψη η ηχοαγωγιμότητα των υλικών με τα οποία έρχονται σε επαφή οι χορδές - που είναι το μέσο παραγωγής του ήχου - παίζει σημαντικό ρόλο.
Τα βιβλία της φυσικής μου λένε πως ο ήχος μεταδίδεται καλύτερα δια μέσου υλικών με υψηλή πυκνότητα λόγω στενότερης επαφής των μορίων που αποτελούν το δομικό συστατικό τους. Αυτό έχει ώς συνέπεια και την ταχύτερη μετάδοση του ήχου αλλά και τις μικρότερες απώλειες σε συχνότητες. Το αλουμίνιο έχει μέση πυκνότητα 2700kg/m3. Η πυκνότητα του ξύλου κυμαίνεται απο πολύ χαμηλές τιμές μέχρι τα 1200kg/m3 για τον έβενο…
Μπορεί να κάνω λάθος (;), γι’ αυτό και ζήτησα όσους γνωρίζουν παραπάνω στοιχεία για τη μηχανική μετάδοσης του ήχου να μπουν στη συζήτηση. Ενα ερέθισμα για μια σοβαρή συζήτηση προσπάθησα να βάλω…

Η φύση του μουσικού ήχου

γράφει ο ΚΡΑΒΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=2190&sectionID=0

Πάρα πολύ σωστά. Και εγώ είχα μάθει στη φυσική, ότι ένας ήχος που παράγεται π.χ. ταυτόχρονα στην επιφάνεια της θάλασσας και στην ίδια τη θάλασσα από ένα μηχανοκίνητο πλοίο, θα ακουστεί γρηγορότερα σε μία μεγάλη απόσταση, κάποιων χιλιομέτρων, αν βυθίσουμε το αφτί μας στη θάλασσα παρά αν περιμένουμε να διαδοθεί μέσω του αέρα. Και θα έχουμε και κάποιες διαφορετικές αποσβέσεις για κάποιες συχνότητες. Αλλά εδώ, δεν μας ενδιαφέρει η μετάδοση του ήδη παραχθέντος (από ένα όργανο) ήχου, παρά η ίδια η παραγωγή ήχου μέσα στο όργανο. Η μετάδοση (καθώς και απόσβεση συχνοτήτων λόγω μετάδοσης) γίνεται μετά την παραγωγή, με μέσον μετάδοσης αποκλειστικά τον αέρα, όχι το μάνικο του οργάνου.

Από τα λεγόμενα του κ. Φρονιμόπουλου, (που και εγώ συμφωνώ μαζί του) κατάλαβα ότι προκύπτει το αντίθετο:

1).Ο κατασκευαστής της κιθάρας από ανθρακονήματα λέγεται Αντώνης Βαρβούνης. Αναφέρεται στην αρχή του θέματος.
2)Ο Κος Κραβαριώτης είναι εξαιρετικός άνθρωπος, και μουσικός.Εδώ όμως η παρουσίαση της εργασίας του δεν βοηθά άμεσα το θέμα.
3)Καλά τα λέει ο Νίκος για την μετάδοση του αέρα.Ακόμα διακρίνω μια ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ να παρουσιαστεί η βέργα αλουμινίου,ότι ΩΦΕΛΕΙ ηχητικά,αυτό όμως δεν προκύπτει από κάπου,ή από τον πίνακα.Το επιχείρημα της γρήγορης απόκρισης του ήχου από το αλουμίνιο δεν ευσταθεί,γιατί η βέργα ανθρακονήματος έχει πολλαπλάσια ταχύτητα από το αλουμίνιο.Σύμφωνα με το επιχείρημα σαφώς υπερτερεί.Δεν αναγνωρίζεται όμως,αλλά απαξιώνεται.
4) Ναι πρέπει να γίνουν εργαστηριακά πειράματα,αλλά ξέρουμε ποια περίπου είναι τα ηχοχρώματα του αλουμινίου.Άλλο αν δεν γίνονται “άμεσα” αντιληπτά από το απαίδευτο αυτί,λόγω της μικρής ποσότητας που περιέχει το όργανο.
5)Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες στον κόσμο που χρησιμοποιούν βέργα αλουμινίου την χρησιμοποιούν στα φθηνότερα όργανά τους,γιατί όπως λέει κι ο Νιαβέντ, δεν γίνεται να έχεις στο εργαστήριό σου μια ουρά πελατών που θα θέλει ρύθμιση μπράτσου.Τα ακριβότερα όργανα είναι σκέτο ξύλο το μπράτσο ή με βέργα ανθρακονημάτων.Αυτό λέει κάτι.Αν μπορείς να φτιάξεις το όργανο σταθερό χωρίς βέργα, γιατί να την βάλεις;Κατά την γνώμη μου στα οικονομικά όργανα μέχρι 700 Ευρώ η βέργα είναι μονόδρομος.Όταν όμως σκάσεις κανένα χιλιαρικάκι ευρώ και πάνω γιατί να βάλεις βέργα;μήπως δεν υπάρχει τεχνογνωσία;ΥΠΑΡΧΕΙ.Το θέμα είναι όμως η παραγωγή
.6) Ναι μπορεί να υπάρξουν καλόηχα όργανα με βέργα όπως λεει ο Ν.ΦΡΟΝΙΜΟΠΟΥΛΟΣ μήπως όμως χωρίς βέργα το ίδιο όργανο θα ήταν καλύτερο;

Φίλε ataste δεν είμαι οργανοποιός. Δεν κατέχω το άθλημα. Και για να είμαι ειλικρινής αισθάνομαι και λίγο άσχημα που λαμβάνω μέρος σε μια συζήτηση στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι οργανοποιοί. Επι της ουσίας όμως δεν νομίζω οτι διαφωνώ κάπου με τον κ. Φρονιμόπουλο. Υπάρχουν πειραματικά δεδομένα που να μελετούν το πολυπαραγοντικό αυτό φαινόμενο που ονομάζεται ήχος (δηλαδή χροιά, ένταση, ύψος, διάρκεια, αντίληψη κτλ) σε σχέση με όσα αναφέραμε; Αν όχι θα συμβιβαστούμε αναγκαστικά στη μελέτη θεωρητικών δεδομένων. Εγώ τέτοια παρέθεσα και προσπάθησα μέσω λογικής - θέλω να πιστεύω - επεξεργασίας τους να καταθέσω την άποψη μου…Υπάρχουν άλλα; Να τα καταθέσουμε και αυτά. Δεν επιζητώ να είμαι σωστός, ούτε και με ενδιαφέρει…Μερακλωμένος με το μπουζούκι και την ελληνική μουσική είμαι… Δεν μπορώ όμως να μην απαντώ βάση αυτών σε όσους θέλουν να με πείσουν (πώς;) οτι η βέργα “δεν κάνει” για το μπουζούκι.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε 10.03.2013 στις 00:03 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε 09.03.2013 στις 23:50 —

“…Σίγουρα το ανθρακόνημα έχει καλύτερη ηχητική αγωγιμότητα καθώς και μικρότερη πυκνότητα απο το αλουμίνιο. Επίσης διαβάζω στο internet πως έχει πολύ υψηλότερη ειδική αντοχή (αντοχή ανα μονάδα βάρους) και απο το αλουμίνιο αλλά και απο το ατσάλι!. Μακάρι απο αυτές τις πληροφορίες να μπορούσε όμως να βγεί κάποιο συμπέρασμα…Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε πολλές μικρές λεπτομέρειες της κατασκευής των οργάνων τόσο με το ένα όσο και με το άλλο υλικό…”

Αυτά ακριβώς γράφτηκαν απο εμένα…
Όμως…
Δεν έβαλα ΕΓΩ στη συζήτηση το ανθρακόνημα. Δεν με αφορά.
Δεν με νοιάζει ποιός τύπος κατασκευής έχει τους περισσότερους οπαδούς.
Δεν έχω μετοχές στην επιχείρηση κανενός οργανοποιού.
Δεν είμαι επαγγελματίας μουσικός.
Αν μου κάτσει κανένα ΤΖΟΚΕΡ θα πάω και θα πάρω μπουζούκι απο κάθε οργανοποιό της Ελλάδος για να ικανοποιήσω την τρέλα μου!
Θα χαρώ αφάνταστα να κάνω λάθος σε όλα όσα ανέπτυξα αλλά…με απόδειξη.

ΥΓ. Αυτό με τη θάλασσα δεν το πολυκατάλαβα…πώς εντάσσεται στην συζήτηση;

Πάντως προσωπικά, φίλε mih7mit5, το μόνο για το οποίο θέλω εγώ να σε πείσω, είναι ότι η παράθεση ενός πίνακα με τις ταχύτητες διάδοσης του ήχου σε διαφορετικά μέσα, δεν βοηθά καθόλου στο να απαντηθεί ερώτημα του τύπου “κάνει καλό ή όχι, η βέργα αλουμινίου στο μάνικο;” Οπότε, η παράθεση “αυτών των θεωρητικών δεδομένων” που αναφέρεις, περισσότερο μπερδεύει παρά βοηθάει. Αν δεν θέλεις τόσο εύκολα να πειστείς ότι κάτι, οτιδήποτε, κάνει ή δεν κάνει για το μπουζούκι, πρέπει με διαφορετικό τρόπο να το ψάξεις. Εγώ σταματώ εδώ, περαιτέρω διάλογος δεν πρόκειται να βοηθήσει, αφού μάλιστα δεν πολυκαταλαβαίνεις και αυτό με τη θάλασσα.

κ. Νίκο,
Ήλπιζα πως παραθέτωντας εναν απλό πίνακα που τυχαία βρήκα θα έδινα αφορμή για παράθεση ανάλογων στοιχείων και απο άλλους συνομιλητές. Μόνον ο κ. Σπουρδαλάκης παρουσίασε στοιχεία με βάση την δική μου λογική…Φυσικά και ένας πίνακας μόνο δεν αρκεί. Φυσικά και ο καθένας έχει την άποψη του. Εγώ προσωπικά όμως τις απαντήσεις που ήθελα τις πήρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όσον αφορά το θέμα με το παράδειγμα που παραθέσατε: Δεν έχω καταλάβει - και πολύ πιθανόν αυτό να οφείλεται σε δικά μου… ελλείμματα και ζητώ συγνώμη γι’ αυτό - πως το μάνικο δεν συμβάλει στην μετάδοση του ήχου…Δηλαδή αν ακουμπήσω το αυτί μου επάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι και σε ένα μεταλλικό αντίστοιχα και κάποιος κοπανήσει το τραπέζι αυτό με ένα σφυρί θα ακούσω τον ίδιο ήχο (χροιά, ένταση, διάρκεια κτλ); Αυτός που θα κάθεται δίπλα μου σε μια απόσταση - ας πούμε 2 μέτρων - θα ακούσει τον ίδιο ήχο; Η χορδή όταν ταλαντώνεται δεν μεταδίδει δονήσεις στο μανίκι; Αυτές δεν συμβάλλουν στο ηχητικό αποτέλεσμα;

Οι ερωτήσεις είναι πραγματικές και όχι ρητορικές…

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 00:57 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 00:43 —

Συμφωνώ απόλυτα!

Δεν θελω να γινω κακος. Ειμαι υπερ της ερευνας, αλλα να ειναι επι της πραξης.
Καταρχας…
Απο ολους μας, μπορει να ξεχωρισει καποιος σε ενα μπουζουκι που ακουει αν εχει βεργα αλουμινιου, ανθρακονηματος, ξυλου, η καλαμιου??? (Δεν υπαρχει καταλληλοτερο φορουμ για αυτην την ερωτηση, με τοσους παικτες)???
Τα οργανα φτιαχνονται για ανθρωπους και οχι για υπολογιστες που μετρανε και το ποσα watt καιει η λαμπα στο δωματιο που παιζει το οργανο κατα την μετρηση…
Σιγουρα οι αναλυσεις που γινονται βοηθουν τους κατασκευαστες να κατανοησουν πολλα πραγματα, αλλα ας κατσουν κατω και ας διαχειριστουν σωστα την καθε πληροφορια. (Αν ηταν σωστη η διαχειρηση δεν θα ειχαμε ποτε ασπρα ποτε μαυρα, ποτε κοκκινα…). Το μπουζουκι θα ειχε φτασει σε επιπεδο κιθαρας π.χ. που οτι πληρωνεις παιρνεις.
Στο θεμα στατικοτητας, για τον εαυτο μου που μπορω να εγγυηθω δεν εχω κανενα προβλημα με το carbon ακομα (1,5 χρονος), μηπως ομως τελικα και το μπουζουκι σαν οργανο ειναι και αναποδο απ’την κατασκευη του??? (μηκος, παχος…)

Υ.Γ. καλοπροαιρετα παντα!
Καλο ξημερωμα!

Φίλε mih7mit5, είχα πει να σταματήσω αλλά σε βλέπω με ειλικρινείς απορίες που δεν μπορείς να λύσεις.

Για να ξεκινήσουμε: Ένας πίνακας που παραθέτει ταχύτητες διαδόσεως του ήχου σε διαφορετικά μέσα, είναι χρήσιμος για μία σειρά ερευνών σε μεγάλο πλήθος διαφορετικών επιστημών, από την αεροναυπηγική μέχρι την ωκεανογραφία. Δεν προσφέρει όμως απολύτως τίποτα σε εκείνον που θέλει να ερευνήσει πώς παράγεται ο ήχος σε ένα μουσικό όργανο. Ο οποίος ήχος, άπαξ και παραχθεί, θα ταξιδέψει προς το αφτί μας ή το μικρόφωνο, μέσω του αέρα και μόνο του αέρα, όπως είπαμε, με ταχύτητα 340 μέτρων το δευτερόλεπτο και με πολύ γρηγορότερη απόσβεση των πρίμων συχνοτήτων σε σύγκριση με άλλα, πυκνότερα μέσα (αυτό, ίσως σου εξηγήσει και το περί θάλασσας παράδειγμα). Γιαυτό και οι Βιεννέζοι άκουγαν τους τεράστιους ανακαράδες (τύμπανα των βυζαντινών που τα κληρονόμησαν οι Τούρκοι) και καταλάβαιναν ότι πλησιάζει ο τουρκικός στρατός, ενώ δεν άκουγαν τους (υψίσυχνους) ζουρνάδες.

Τώρα, αν ακουμπήσεις το αφτί σου σε ένα τραπέζι και κάποιος το κοπανήσει σε μιαν άκρη, φυσικά και θα ακούσεις διαφορετικές χροιές ήχου ανάλογα με τις διαστάσεις του τραπεζιού, το υλικό κατασκευής, το είδος του σφυριού κλπ. κλπ. κλπ. Το ίδιο θα γίνει και με το φίλο σου που θα βρίσκεται δυό μέτρα παραπέρα. Βέβαια, άλλος ο ήχος που θα ακούσει το δικό σου αφτί και άλλος εκείνος που θα φτάσει, μέσω του αέρα, στο αφτί του άλλου παρατηρητή.

Βεβαίως και μία χορδή που πάλλεται, μεταδίδει δονήσεις και στο μανίκι και σε κάθε τμήμα του οργάνου, του κομπολογιού που κρέμεται από το καράολο περιλαμβανομένου, αν υποθέσουμε ότι ο σπάγγος του δεν είναι βαμβακερός και αραιά πλεγμένος. Αλλά η χροιά του ήχου που θα παραχθεί εξαρτάται από εκατοντάδες παράγοντες, με κυριώτερους εκείνους που συναρτώνται με την ηχητική κοιλότητα στην οποία παράγεται ο ήχος (την λέμε ηχείο) και στο μέγεθος και τη μορφή της οπής από την οποία διαφεύγει προς τα αφτιά μας, ενώ η μορφή και η σύσταση του μάνικου συμβάλλουν λιγότερο, τουλάχιστον στα κλασικής κατασκευής όργανα. Αν βέβαια φτιάξουμε ένα όργανο με κούφιο μάνικο και τοποθετήσουμε και συμπαθητικές χορδές κατά μήκος του, τότε η συμβολή του γίνεται πολύ σημαντικότερη, αλλά εμείς έχουμε ξεφύγει από το θέμα μας.

κ. Νίκο καλημέρα σας,
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις στα ειλικρινή ερωτήματα μου. Θα συμφωνήσω σχεδόν απόλυτα με τα γραφόμενα σας. Νομίζω οτι το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί μέσα απο ένα φόρουμ σαν το δικό μας. Είναι ιδιαίτερα σύνθετο και χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση. Η μόνη “στεναχώρια” που μου μένει είναι ότι περαν απο κάθε δική μου πρόθεση, βγήκε στον “αέρα” μια αντιπαράθεση μεταξύ βέργας και ανθρακονημάτων…Δεν ήταν αυτός ο σκοπός της συζήτησης που ξεκίνησα. Ούτε το θέμα της σταθερότητας. Το θέμα ήταν “βέργα και ήχος”…

Καλώς ή κακώς τα θέματα ηχητικής απόδοσης είναι αλληλένδετα και είναι πολύ εύκολο να περάσεις από το ένα θέμα στο άλλο γιατί σε μεγάλο βαθμό αποτελούν ένα ενιαίο θέμα.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η έννοια της ηχητικής απόδοσης εμπεριέχει άφθονο υποκειμενισμό, πολλά εμπειρικά και λιγότερα αντικειμενικά-επιστημονικά στοιχεία.
Πάντως νομίζω ότι η συζήτηση δεν είχε τόσο έντονα στοιχεία αντιπαράθεσης, όσο στοιχεία παράθεσης
Στη συζήτηση εγώ ανέφερα τη σταθερότητα ως παράγοντα ηχητικής απόδοσης. Γιατί δε φτάνει ένα όργανο να είναι εύηχο και λειτουργικό μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Προ διετίας αναγκάστηκα να αλλάξω ένα όργανο εξαιρετικού ήχου και ποιότητας, το οποίο όμως λόγω και του σχετικά στενού μάνικου ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητο στις αλλαγές υγρασίας αλλά και τις μετακινήσεις.
Υπήρχουν επομένως θέματα που πιθανώς να μη σχετίζονται με την ίδια τη διαδικασία μετάδοσης του ήχου και τις πιθανές αλλαγές που αυτή επιφέρει, αλλά έμμεσα να είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στη συνολική απόδοση και λειτοιυργία ενόε οργάνου.

Λυπαμαι πραγματικα κε νικο που τοποθετειστε με αυτον τον τροπο σε ενα θεμα που πραγματικα δεν γνωριζετε.
Δηλ με λιγα λογια μας λετε οτι το ποσο γρηγορα θα μεταδοθει ο ηχος στο μανικο δεν παιζει ρολο στο τελικο ηχητικο αποτελεσμα.
Αν ειναι ετσι εξηγηστε μας παρακαλω γιατι ενα οργανο εχει περισσοτερο σκασιμο απο ενα αλλο και γιατι το ενα ειναι πιο δυνατο απο το αλλο η γιατι εχει περισσοτερο ογκο απο ενα αλλο.
Απο που προερχονται αυτες οι διαφορες αν δεν παιζει ρολο το ποσο γρηγορα μεταδιδεται ο ηχος μεσα σε ολο το οργανο.
Ειλικρινα θα με ενδιεφερε επισης να μας πειτε ποσες κατασκευες κανατε για να απαντατε τοσο σιγουρος.Κανατε καποιοες δοκιμες ασ πουμε? Φτιαξατε ασ πουμε ενα οργανο στο οποιο να εχετε βαλει βεργα ανθρακονηματων και μετα να βγαλατε αυτην την βεργα και να βαλατε βεργα αλουμινιου με το ιδιο καπακι για να εχετε συγκριση???
προσωπικα το εχω κανει και σας πληροφορω οτι γελιεσται αν νομιζετε οτι η μεταδοση του ηχου στο μανικο δεν παιζει ρολο.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:48 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:41 —

Αγαπητε φιλε Νικοσν Στο 5 και στο 6 θα διαφωνησω.
Κατ αρχην γιατι συγκρινεις κιθαρα με μπουζουκι και γιατι θα πρεπει να κανουμε οτι κανουν οι μεγαλες εταιρειες???
Ισα ισα που στα πιο ακριβα μπουζουκια θα πρεπει να μπαινει βεργα γιατι θα τα παρουν επαγγελματιες οι οποιοι πολλες φορες ταξιδευουν για το μεροκαματο πολυ μακρια και θα πρεπει να εχουν την δυνατοτητα ρυθμισης.
Οσο για αυτο που λεει ο κος φρονιμοπουλος εγω λεω το εξης
Ναι μπορει να υπαρξουν καλοηχα οργανα χωρις βεργα μηπως ομως με βεργα θα ηταν πολυ καλυτερα?

Λυπάμαι πραγματικά, φίλε Παναγιώτη, που δεν διάβασες παρά μόνο το κομμάτι που παραθέτεις. Στο #60 θα μπορούσες να διαβάσεις (μεταξύ άλλων):

Θα συμφωνήσεις, φαντάζομαι, ότι άλλο “συμβάλλουν λιγότερο” και άλλο “δεν παίζει ρόλο”. Δεν είναι, λοιπόν, έτσι.

Μα εκει ειναι και η μεγαλη μου ενσταση κε νικο.
Πως εχετε καταληξει οτι το μανικι παιζει λιγοτερο ρολο στο τελικο ηχητικο αποτελεσμα απο τα αλλα μερη του οργανου?
Εχετε πειραματιστει πανω σε αυτο η οτι εχετε ακουσει απο αλλους οργανοποιους οτι δεν παιζει και ιδιαιτερο ρολο?
Γιατι αν πειραματιστει κανεις θα καταλαβει οτι αλλη ενταση θε εχει ενα οργανο με μανικι κεδρο αλλη με φλαμουρι αλλη με λευκα κτλπ.Οπωσ επισης οτι το παντρεμα καποιων ξυλων με την βεργα αλλαζει το οργανο εντελως οχι μονο στο ηχοχρωμα αλλα και στην ενταση και στην ποιοτητα του ηχου.
Η οτι η κλιση του μανικου με το σκαφος και αναλογα βεβαια τι ξυλο εχουμε στο βαλει δεν παιζει τεραστιο ρολο στον ηχο.
Ολα καλα με την θεωρια αλλα δεν ακουω τεκμηριωμενες απαντησεις που να εχουν βγει μετα απο πειραματισμους σε κατασεκυες.
Και για να γινω πιο σαφης θυμηθειται τα δυο οργανα που κατασκευαστηκαν για το ρεμπετικο φορουμ οπου αποδικνυεται οτι τα ξυλα της παλετας μπορουν να παιξουν θαυμασια αν τοποθετηθουν σωστα μεσα στην κατασκευη.
Λευκες κακης ποιοτητας και ενα καπακι με νερα σαν να ειναι απο μαδερι οικοδομης.Και βεβαια με ΒΕΡΓΑ γιατι αλλοιως το οργανο θα ειχε ακριβως την μιση φωνη.
Θα χαρω ιδιαιτερα να με αντικρουσετε και να μου αποδειξετε το αντιθετο φτιαχνοντας ενα ιδιο οργανο χωρις βεργα που να ειναι καλυτερο και να αντεξει περισσοτερο.Παρακαλω αν το επιχειρησετε να με ενημερωσετε να σας στειλω ξυλα απο παλετα και ενα καπακι αναλογο.

Φίλε μου mih7mit5 δεν αναφέρθηκα προσωπικά σε εσένα οπότε μην μυγιάζεσαι.
Το ανθρακόνημα “έπεσε” στην κουβέντα.Τι έπρεπε να γίνει να μην σχολιασθεί;
Κι εμένα δεν με νοιάζει ποιος έχει περισσότερους οπαδούς.Και γιατί άλλωστε.Εγώ στις κατασκευές μου δεν χρησιμοποιώ ούτε βέργα ,ούτε ανθρακονήματα.
Αν είχες μετοχές σε επιχείρηση κατασκευής οργάνων,προφανώς και θα το κατέθετες, αλλιώς θα ήταν ανήθικο.
Προσωπικά τιμώ τους ερασιτέχνες περισσότερο από τους επαγγελματίες,γιατί είναι εραστές της τέχνης τους.ΣΕΒΟΜΑΙ όμως τους επαγγελματίες γιατί ασκούν ένα δύσκολο επάγγελμα.Ειδικά στις μέρες μας όποιος βιοπορίζεται με το επάγγελμα του μουσικού μόνον,για μένα είναι ήρωας.
Καλέ μου φίλε Παναγιώτη (niavent).Είναι σωστό ότι σε ένα όργανο, όλα τα μέρη του συνεισφέρουν στο όποιο ηχητικό,αποτέλεσμα.Το καθένα με τον δικό του τρόπο και ποσοστό.Εγώ αντιλαμβάνομαι τα λεγόμενα του Νίκου Πολίτη ως εξής.Αν Παρομοιάσουμε ένα όργανο με μια ορχήστρα, στο μανίκι θα έδινα τον ρόλο του κόντρα μπάσσο π.χ.,ενώ στο καπάκι την θέση του εξάρχοντος στο βιολί.Αν όλη η ορχήστρα παίζει σωστά αλλά το κόντρα μπάσσο δεν τεμπάρει όπως πρέπει ,χάνεται όλο το καλό αποτέλεσμα.Όλα πρέπει να παίζουν τον ρόλο τους αρμονικά.Αλλά από το να δίνουμε στο κόντρα μ,πάσσο την θέση του βιολιού,σίγουρα η απόσταση είναι μεγάλη.
Στο δικό μου εργαστήριο τα πειράματα τα κάνω απ ευθείας στις κατασκευές μου.Αν κάτι διακρίνω ότι πάει στραβά δεν διστάζω να το ξανακάνω από την αρχή.Σε όλη αυτή την συζήτηση,προσπάθηκα να δώσω εξηγήσεις στα όσα υποστηρίζω.Αποδείξεις δεν μπορούν να υπάρξουν εργαστηριακά,παρά μόνο σε κάποιο πανεπηστημιακό ίδρυμα,όπου θα έπρεπε να απασχοληθεί ολόκληρη τάξη φοιτητών για διπλωματική εργασία,(γιατί είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που θα πρέπει να ερευνηθούν),με συγκεκριμένη βεβαίως μεθοδολογία,όπου και πάλι θα υπήρχε και ένας μεγάλος υποκειμενικός παράγοντας,αφού το τι είναι ΚΑΛΟΣ ΗΧΟΣ, ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς.(Όταν τελειώσουν μαζί του οι ηχοψυχολόγοι , τότε μαθαίνουμε και μεις και το ξανασυζητάμε).΄Δεν θεωρώ ακόμη ότι φτιάχνοντας κάτι στο εργαστήριό μου,θα το κάνω τόσο τέλεια ώστε να θεωρώ αναμφισβήτητο το αποτέλεσμα.Πάντα υπάρχει το περιθώριο λάθους ή εσφαλμένων συμπερασμάτων.Παράδειγμα η κόντρα ανθρακονήματος που ανέφερες.Το συμπέρασμά σου,είναι ότι δεν κάνει γιατί πειραματίστηκες και δεν έκανε.Μα τόσες εταιρείες στον κόσμο την χρησιμοποιούν,γι αυτές δεν κάνει;Και γιατί παρακαλώ να μην παίρνουμε τεχνογνωσια από τις ξένες κατασκεύες αν λέω αν μπορούν να έχουν εφαρμογή και στα μπουζούκια;Ο Χρήστος ξαναλέω φτιάχνει σταθερά όργανα με ανθρακονήματα χρόνια τώρα.Και φυσικά δεν μιλάω θεωρητικά αλλά ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ.Όσο για τα δύο όργανα που έδωσες στο φόρουμ για την κλήρωση (προς τιμή σου,στο είχα γράψει και τότε), δεν αποδεικνύουν ότι η βέργα τα ωφελεί ηχητικά πέρα από την ρύθμιση που τους προσφέρει. Δεν καταλαβαίνω ακόμα την φράση χωρίς την βέργα θα είχαν “μισή φωνή”.Τι εννοείς,έντασή;Με όλα αυτά δεν προσπαθώ να σε αντικρούσω,μπορεί μια χαρά ο καθένας μας να έχει τις απόψεις του,χωρίς κανένα πρόβλημα.Θα ήθελα όμως μια ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΩΣ Η ΒΕΡΓΑ ΩΦΕΛΕΙ Η Χ Η Τ Ι Κ Α το όργανο, με βάση τους νόμους της φυσικής, ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Φιλε Νικοσν Ειμαι διατεθιμενος να δωσω τεκμηριωμενη απαντηση πως η βεργα ωφελει τον ηχο με βαση τους νομους της φυσικης καθως και με ποιον τροπο γινεται.
Αυτο βεβαια οταν βρεθει καποιος να δωσει τεκμηριωμενη απαντηση για τα ανθρακονηματα και για τα οργανα χωρις βεργα
Ακουω ενα ντουνια θεωριες και μαλιστα απο ανθρωπους που ουτε γνωριζουν ουτε ξερουν γιατι λενε αυτα που λενε.
Οσο για τους ερασιτεχνες που λες εγω προσωπικα τους περισσοτερους δεν τους εχω σε μεγαλη υποληψη γιατι ενω δεν γνωριζουν σχεδον τιποτα απο κατασκευες βγαινουν και πουλανε 1000 και 1500 ε.Σπανιως βρισκω ερασιτεχνες που να ζηταν μονο τα υλικα που εβαλαν στην κατασκευη σκεπτομενοι οτι αυτο που εφτιαξαν μπορει να μην αντεξει ουτε 2 μηνες.
Φιλε Νικοσν
εχω ξαναπει οτι περι ορεξεως κολοκυθοπιτα.Δηλ σεβομαι και αποδεχομαι ολους τους τροπους που χρησιμοποιουνται απο παλια στηνκατασκευη.
Αυτο που δεν αποδεχομαι ειναι οτι στην υποθεση της κατασκευης ο καθε ενας λεει απο μια θεωρια στον αερα χωρις τεκμηριωση και χωρις απαντησεις σε βασικα κομματια της.Προσωπικα οπως εχω πει και παλαιοτερα ειμαι μαστορας της πραξης και οχι της θεωριας και το εχω αποδειξει μεχρι τωρα.
Θα χαρω να δω μια απο τις κατασκευες σου απο κοντα. Ειναι νομιζω η εργαστηριακη απαντηση για την κατασκευη σου και πιστευω οτι δεν χρειαζεται επιστημονικη ομαδα φοιτητων για αυτο.
Το ιδιο πιστευω οτι ισχυει και για τον καθενα που ασχολειται με την οργανοποιοια του μπουζουκιου.
Τα εργα μας λοιπον ειναι οι απαντησεις για ολα τα ερωτηματα.Ολα τα υπολοιπα ειναι περιττα.
ΥΓ
Φιλε Νικοσν εχεις κατασκευασει ποτε 4χορδο???
Αν ναι δωσε μας τις διαστασεις του μανικου να τις μελετησουμε.Αυτο γιατι δεν χρησιμοποιεις ουτε βεργα ουτε ανθρακονηματα.Για να παρουμε μια ιδεα πως πρεπει να ειναι το μανικο μονο με κοντρες για να αντεξει και να μην σκευρωσει.