(Bouzouki Notes) Εργαλείο για μουσικούς δρόμους

Σύμφωνα με τον Ανδρίκο που έχει προτείνει ο @liga_rosa στη συζήτηση με τα 3χορδα/4χορδα/5χορδα έχουμε σε ένα δρόμο τη βάση (1η συγχορδία) και επιπλέον υπάρχει και η συγχορδία κατάληξης όπου είναι άλλοτε η 5η (δεσπόζουσα) και άλλοτε η 7η, η οποία προκύπτει με τον παρακάτω τρόπο:

Η Συγχορδία κατάληξης εξαρτάται από την απόσταση της μελωδικής βαθμίδας που προηγείται της βάσης (και ονομάζεται προσαγωγέας).

Αν η απόσταση από τη βάση είναι ένα ημιτόνιο, τότε η συγχορδία κατάληξης θεμελιώνεται στη δεσπόζουσα (5η βαθμίδα) και είναι ματζόρε.

Αν η απόσταση είναι ένας τόνος, τότε η συγχορδία κατάληξης θεμελιώνεται συχνά πάνω στον ίδιο τον προσαγωγέα. Το αν θα είναι ματζόρε ή μινόρε, εξαρτάται από τη 2η μελωδική βαθμίδα μετά τον προσαγωγέα: αν απέχει 3 ημιτόνια → μινόρε, αν απέχει 4 ημιτόνια → ματζόρε.

Τα παραπάνω τα λέει ο Ανδρίκος στο κεφάλαιο της εναρμόνισης. Δυστυχώς δεν αναφέρει κάτι άλλο για το πώς προκύπτουν οι άλλες κύριες συγχορδίες. Φαντάζομαι ότι προκύπτει με βάση το πώς δομείται ο δρόμος με βάση τα 3χορδα/4χορδα/5χορδα.

Επίσης επειδή και εγώ είναι αρχάριος σε όλο αυτό, δεν ξέρω αν υπάρχουν εξαιρέσεις στα παραπάνω.

Με ενδιαφέρει πολύ όμως το πώς προκύπτουν οι κύριες συγχορδίες ! Αν βρεις άκρη θα με ενδιέφερε πολύ να μοιραστείς τη γνώση αυτή.

2 «Μου αρέσει»