Δρόμος Σαμπάχ - Παπαϊωάννου - Μπαγιαντέρας - Χατζηχρήστος

Φίλοι, από μνήμης έχω την αίσθηση ότι ο Παπαιωάννου ΔΕΝ έχει συνθέσει κανένα τραγούδι σαμπάχ, και ότι δεν έχει ηχογραφήσει και κανένα ταξίμι σε σαμπάχ. Είναι έτσι; Μακάρι να κάνω λάθος, είμαι πολύ περίεργος να δω πως χειρίζεται αυτόν τον δρόμο στο μπουζούκι αν υπάρχει κάτι.Το ίδιο θα ήθελα να ρωτήσω και για τον Μπαγιαντέρα και τον Χατζηχρήστο.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Και εγώ έτσι νομίζω. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, δεδομένου ότι ο Παπαϊωάννου αρχίζει και εμφανίζεται μετά την λογοκρισία του Μεταξά. Δεν θυμάμαι να έχει και ο Τσιτσάνης Σαμπάχ.

Μιλώντας διαισθητικά έχω την εντύπωση ότι το σαμπάχ πρέπει να είχε ταυτιστεί με εκείνα τα ακούσματα τα “παλιακά” ή “ανατολίτικα” και οι συνθέτες που δεν ήθελαν να έχουν προβλήματα με τη λογοκρισία αλλά και να υπηρετούν ένα “ελληνικό” λαϊκό τραγούδι το απέφευγαν είτε ενσυνείδητα είτε ασυνείδητα.

Υ.Γ. Ενδιαφέρον είναι ότι συνθέτες σαν τον Παπαδόπουλο (Κοκκινια 1955) και τον Ξαρχάκο (Μάτια βουρκωμένα, χορός του Σακαινα), το επαναφέρουν με πολύ δροσερό τρόπο δείχνοντας με τις δημιουργίες τους ότι μάλλον το μακάμι αυτό παραμερίστηκε άδικα.

Θαρρώ το πρώτο του (Σ’ ένα τεκέ σκαρώσανε).

Σωστός!!

… … …

[Δεν έχω να πω τίποτε γι’ αυτό το θέμα, αλλά αν άλλος έχει, θα ήθελα πάρα πολύ ν’ ακούσω. Γι’ αυτό το ζωντανεύω, τώρα με την αφορμή της αυτόματης ανακίνησης. Τι πιο ενδιαφέρον από την προτίμηση συνθετών από τις διάφορες ιστορικές φάσεις του ρεμπέτικου προς τον ένα ή τον άλλο δρόμο;]

κι εγώ αυτήν την εντύπωση έχω. τα μόνα σαμπάχ που επιβιώσανε ήταν το αϊβαλιώτικο και οι κακότεχνες παραλαγές του (σταυροκουμπωτό κλπ).
εν τω μεταξύ, το πρώτο τραγούδι του τσιτσάνη ήταν μες την μόδα της εποχής: σαμπαχαδάκι και αμανές, ο μπαγάσας ό,τι ήθελε έγραφε! μετά το πήγε αλλού φυσικά, στο προσωπικό του ύφος και στο πρώιμο λαϊκό.

2 Likes