Δρόμος Σαμπάχ - Παπαϊωάννου - Μπαγιαντέρας - Χατζηχρήστος

2 «Μου αρέσει»

Λοιπόν εμένα αυτό το θέμα με τρώει χρόνια.

Παίρνω το θάρρος να κάνω μια υπόθεση -κουβέντα να γίνεται- μιας και δεν έχω χειροπιαστές αποδείξεις…

Πρόσφατα άκουσα και αγάπησα το τραγούδι “Χριστίνα” με την Ι. Γεωργακοπούλου. Μου έκαναν εντύπωση 2 πράγματα:

1. Η ιδιαίτερη, κάπως τσιμπητή, πρίμα, πενιά στο βασικό μπουζούκι

2. Ο χειρισμός του σαμπάχ σε χασάπικο, που μάλιστα δεν είναι και πολύ σύνηθες αν δεν κάνω λάθος

και μετά παρατήρησα ότι οι στίχοι έχουν μια πολύ κοντινή “λογική” με την Μοδιστρούλα (αντιγράφω από το sealabs)

Τις άλλες με ξελόγιασε κι εμένα μια τσαχπίνα]χ2

[που’ ναι σκερτσόζα κι έξυπνη και τηνε λέν’ Χριστίνα.]χ2

[Από μικρούλα κάθετα στα Κάτω τα Πατήσια]χ2*

[και τα μαλλιά της τα σγουρά τα κόβει αγορίσια.]χ2

[Ένα βραδάκι πέρναγα από τη γειτονιά της]χ2*

[και μου’ ριξε στα πεταχτά μια έξυπνη ματιά της.]χ2

[Αυτή η ματιά της έφτασε για να με ξελογιάσει]χ2*

[και καρδιακόνε φίλο της για πάντα να με πιάσει.]χ

Έπειτα, κοίταξα ποιός είναι ο δημιουργός: Γιώργος Πετροπουλέας.

Αν δεν κάνω λάθος, είναι κυρίως στιχουργός.

Οπότε παρακαλώ την παρέα

1. όποιος ξέρει περισσότερα για τον Πετροπουλέα να μας πει κι εμάς, ή πού να αναζητήσουμε

2. Αν σας μοιάζει ο ήχος των μπουζουκιών και του παιξίματος ιδιαίτερος, αν θα μπορούσε να παίζει ο Τσαούς μπουζούκι

3. Αν το ύφος και η δομή του τραγουδιού σας θυμίζει κι εσάς Παπαϊωάννου

ένα τελευταίο επιχείρημα που μπορεί να εντείνει αυτή τη σκέψη μου είναι ότι το τραγούδι βγήκε στην HIS MASTERS VOICE και όλα τα προπολεμικά του Παπαιωάννου στην ODEON-PARLOPHONE. (στο λινκ παράθεσα πιο καθαρή κόπια από ανατύπωση Αμερικής orthophonic)

Φυσικά, μπορεί να αποδομηθεί και η σκέψη μου από τα μέλη, και αυτό θα το χαρώ.

Ναι. Η ομοιότητα με τη Μοδιστρούλα δεν περιορίζεται στους στίχους. Είναι κάπως σαν μεταφορά της ίδιας μελωδίας (μελωδικής ιδέας ίσως) σε άλλον δρόμο.

Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, το ίδιο θα μπορούσε κανείς να πει και για άλλα χασάπικα με 15σύλλαβο ιαμβικό στίχο:

Ίσως να πρόκειται για μια από τις σταθερές του ρεμπέτικου, οπότε η ομοιότητα μεταξύ Μοδιστρούλας και Χριστίνας να μη σημαίνει τίποτε ιδιαίτερο. (Παραμένει πάντως η στιχουργική ομοιότητα.)

Αναφέρομαι βέβαια στα τραγουδιστά μέρη, όχι στα οργανικά.

1 «Μου αρέσει»