Χορδές για τρίχορδο

1 μηνα μετα συνεχίζω να φοράω τις ιδιες χορδές (extra sonata) οι οποιες αποδίδουν μια χαρά αλλά οπως ανέφερα πιο πανω τοτε άλλαξα την μπουργκανα και έβαλα extra laouto.

Αυτο που με προβληματίζει είναι ότι πάλι εχω το ίδιο θεμα με την μπουργανα οποτε θεώρησα σωστό να το αναφέρω μην βγει καποιο εσφαλμένο συμπέρασμα για τις μπουργανες της extra sonata.
Τώρα δεν ξέρω γιατί τις τρώει το όργανο η εγώ.
Δεν ξέρω αν είναι οι ασκήσεις που κάνω η το ταστο μου εκεί.
Παντως το όργανο δεν τασταρει ουτε τρίζει.
Βάζω και φωτο απο την extra laouto μπουργανα του πως έχει γίνει μέσα σε εναν μηνα.

2 «Μου αρέσει»

Αυτές οι μπουργάνες φθείρονται εύκολα, ειδικά στα τάστα που παίζουμε περισσότερο. Δοκίμασε πάντως μήπως πιέζεις παραπάνω απ’όσο χρειάζεται: ακουμπώντας την χορδή ώστε να βγαίνει τζούφιος ο ήχος, αυξάνεις σιγά σιγά την πίεση μέχρι να βγει καθαρή η νότα -θα εκπλαγείς από το πόσο λίγη δύναμη θέλει!

2 «Μου αρέσει»

Το συγκεκριμένο τάστο πάντως, μάλλον χρειάζεται τρίψιμο και ένα γυαλισματάκι.

5 «Μου αρέσει»

Όπως σου έγραψε και ο Νίκος, το τάστο αυτό φαίνεται σχεδόν τετράγωνο στη φωτο. Πολύ πιθανό να σου τρώει το περιτύλιγμα της μπουργκάνας με τις γωνίες του, ειδικά αν πιέζεις πολύ και συχνά εκεί.

Καλησπέρα μετά από καιρό. Επειδή σε προηγούμενο μήνυμα τον Δεκέμβριο είχα αναφερθεί στις Phosphor Bronze χορδές και είχα πει ότι δεν μου αρέσουν και είχα εγκωμιάσει τις Mastro SIlver Light για τρίχορδο στον τζουρά μου.
Πρώτα από όλα οι Mastro Silver Light μου κράτησαν μέσα στο χειμώνα σε ισόγειο σπίτι που είναι πιο ευάλωτο από την υγρασία 70 μέρες και μάλλον όταν τις άλλαξα άντεχαν λίγο ακόμα, αλλά είχα ελεύθερο χρόνο και είπα να τις αλλάξω, γιατί δεν ήξερα αν προέκυπτε αναγκαστική αλλαγή άλλη μέρα αν θα υπήρχε διαθέσιμος χρόνος. Αμέσως μετά έβαλα (γύρω στις 5 Μαρτίου) Mastro Phosphor Bronze δεν θυμάμαι αν ήταν για μπουζούκι ή τζουρά, αλλά ήταν 11, 14 1/2 και δεν θυμάμαι το μέγεθος της Μουργκάνας. Παρόλο που δεν το περίμενα ακόμα αυτές έχω και εντάξει ο ήχος δεν είναι σαν τις Silver, αλλά είναι αρκετά ικανοποιητικός, τόσο ικανοποιητικός που να σκέφτομαι ότι την προηγούμενη φορά που είχα βάλει και δεν μου άρεσαν κάτι άλλο θα έφταιγε (πχ κακές συνθήκες αποθήκευσης των χορδών). Επόμενη αλλαγή την άλλη βδομάδα με Έξτρα Λαούτο για τζουρά, 10 στην Ρε καντίνι, 12 στη ΛΑ και 22 η μουργκάνα.

Σημειώνω πως όλο αυτό το διάστημα παίζω μέρα παρά μέρα 2,5-3,5 ώρες την ημέρα.

2 «Μου αρέσει»

Αναμένω feedback από τις extra laouto και αν μπορέσεις δοκιμασε και σονάτα. Εκεί έχω καταλήξει πλέον. Οτι extra laouto έχω σε απόθεμα θα τις βάλω στον τζούρα.

2 «Μου αρέσει»

Εσένα αν θυμάμαι καλά όμως ήταν για μπουζούκι και οι διαστάσεις τους ήταν 11, 14, 22; ή κάνω λάθος;

1 «Μου αρέσει»

Σωστά. Οι 10αρες δεν με βόλευαν ούτε για τζουρα ούτε για μπουζουκι. Ειδικα σε τρίτες και ακόρντα θεωρώ οι 11αρες βοηθανε περισσότερο.

1 «Μου αρέσει»

Κι εγώ με τον τζουρά έχω προσέξει ότι οι 10αρες είναι πολύ μαλακές και με δυσκολεύουν στο παίξιμο. Νιώθω ότι λυγίζουν πάνω στην πένα και την “ακολουθούν”. Σαν να κολλάει η πένα πάνω τους. Ενώ με τις 11ρες μέχρι και τρέμολο μπορώ να κάνω στον τζουρά.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ. Νομίζω ότι 10αρες είναι μονο για οταν τις προτείνει ο κατασκευαστής οπως ο Καφετζόπουλος.

Οι 10άρες είναι πολύ λεπτές, μόνο για κανέναν 36-38άρη μπαγλαμά (εκεί βάζουν συνήθως 9άρες).
Για ποια όργανα το λέει ο Καφετζόπουλος; Στο μπουζούκι του που έχω βάζω πάντα 11-14-23 χωρίς κανένα πρόβλημα τόσα χρόνια.

1 «Μου αρέσει»

Νικο σε πρόσφατο καινούργιο όργανο του ειχε προτείνει 10αρες (αν δεν κάνω λάθος). Θα το επιβεβαιώσω βέβαια και θα επανέλθω.

1 «Μου αρέσει»

Δεν το αμφισβητώ, απλά ρωτάω για τί είδους όργανο ήταν (τί κλίμακα κυρίως).

1 «Μου αρέσει»

Μήπως είχε και συμπαθητικές;

Κατόπιν επίσκεψης μου στον Καφετζοπουλο προχθές να πάρω πίσω την παραπάνω παράθεση, μου είπε ότι ΟΛΑ του τα όργανα (μπουζουκια) πάντα φοράνε 11αρες.

1 «Μου αρέσει»

Δοκίμασα για 1η φορά τις D’ Addario τις 11ρες στο τζουρά. Έχω να πω ότι σε γενικές γραμμές καλός ήχος. Μπάσο ωραίο δυνατό με ΄΄συρμάτινο΄΄ ήχο, καθαρή λα, καλή ρε. Σχετικά με τη ρε μια χαρά δηλαδή είναι απλώς λέω απλά ‘‘καλή’’ γιατί βγάζουν αρκετά λαμπερό ήχο για το γούστο μου - κάτι που δεν το προτιμώ (βλ. prodigy πχ). Από ανθεκτικότητα τις βλέπω καλά βαστούν και στο θέμα ιδρώτα και δεν έχασαν το χρώμα τους εκεί που χτυπάει η πένα.

Γενικότερα στο θέμα ηχροχρώματος έχω καταλήξει σαν πρώτη επιλογή Σονάτα Έξτρα, μετά Έξτρα Λαούτο και τέλος Μάστρο. Πέρα από αυτές κάπου κάπου περνάω και καμιά άλλη δοκιμαστικά, όπως έτυχε και αυτή τη φορά με τις D’ Addario και είπα να το μοιραστώ.

1 «Μου αρέσει»

Δεν τις έχω δοκιμάσει, αλλά ίσως τους δώσω μια ευκαιρία.
Εγώ στο σεταρισμα έχω καταλήξει Extra Sonata με εξαίρεση την χοντρή της μπουρκανας που προτιμώ την extra laouto την κλασική, παρόλα αυτά σήμερα έβαλα τις extra armonia που είχα spare οι οποίες ηχητικά θα τις έλεγα αρκετά “καθαρές” αλλά προτιμώ το σεταρισμα που ανέφερα πριν.

1 «Μου αρέσει»

Τίμια γενικά επιλογή οι D’ Addario, σε σχέση ποιότητας-τιμής. Τις έπαιρνα παλιότερα μαζικά όταν τις έβρισκα με 3 ή 3.50 το σετ… Τώρα όμως έχουν πάει 5+ οπότε μπαίνει ανταγωνισμός.

η μουργκανα ειναι χρυσαφι στις ντι ανταριο η ειναι νικελ…? διοτι εβαλα πανω μια παλια νικελ αχρησιμοποιητη που ειχα καβατζα για χρονια, και μου αρεσε… δεν ξερω ομως τι μαρκα ειναι.

Χρυσαφί σε αυτές που πέρασα εγώ

1 «Μου αρέσει»