Χορδές για τρίχορδο

3 «Μου αρέσει»

Εγώ έβαλα πρόσφατα τις La bella 10άρες. Πολύ καλός ήχος, αλλά δεν αντέχουν το σκάψιμο…
Πάντως το όλο θέμα μου θυμίζει κάτι τέτοιο :slight_smile:

6 «Μου αρέσει»

Ας κάνω μια ενημέρωση…
Τελικά οι extra armonia (απο Extra Laouto) ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, απο θέμα αντοχής είναι πάνω από τις extra sonata.
Θέλουν κάποιες ώρες παραπάνω παιξίματος για να στρώσουν και ο ήχος που βγάζουν είναι ίσως ένα κλικ κάτω από τις extra sonata αλλά και εδώ αφήνω ένα ερωτηματικό γιατί ξαναφόρεσα sonata και οι επόμενες θα είναι πάλι armonia, για να έχω πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Η αντοχή νομίζω των armonia είναι ξεκάθαρη και επίσης θα τις χαρακτήριζα πιο μαλακές στο παίξιμο ενώ είναι 11άρες.
Για μπουργκάνα δεν γράφω τίποτα ακόμα, προσπαθώ να βγάλω άκρη στις τελευταιές 7 αλλαγές χορδών που έχω κάνει και ακόμα δυσκολεύομαι, θα γράψω όταν σιγουρέψω τι παίζει με αυτές.
Να ξεκαθαρίσουμε για όσους δεν γνωρίζουν Extra Laouto & Extra Sonata είναι 2 διαφορετικές εταιρείες. Επειδή και η ονομασία και η συσκευασία τους (συνήθως) είναι σχεδόν όμοιες.

Υ.Γ. Πάντα γράφω εντυπώσεις που αφορούν το δικό μου όργανο, σε άλλα μπουζούκια μπορεί να έχουμε άλλα αποτελέσματα.

2 «Μου αρέσει»

Πανο κάθε πόσο καιρό αλλάζεις χορδες σε μια τυπική περίοδο παιξιματος;

Περίπου ανά ένα ή ενάμιση μήνα.

2 «Μου αρέσει»

Ξέρεις τι, το λέω γιατί έχω το όργανο από τέλη Απρίλη και τώρα αρχίζω να διαμορφώνω αποψη για αυτό το θέμα. Από ότι βλέπω έκανα αλλαγές (σε διάφορες περιόδους-δοκιμαστικά)20/5, 4/8, 25/9 και τώρα αυτές τις μέρες από ότι ακούω και νιώθω στα χέρια είναι ο καιρός τους. Στο μπαγλαμά στον 1,5-2 μήνες γίνεται η αλλαγή κι εδώ αυτό θα καθιερωθεί.

Να πούμε και μια γνώμη εδώ: όπως και στο μπαγλαμά έτσι και στο τζουρά καλύτερες θεωρώ Σονάτα Έξτρα. Μια φορά δοκίμασα D’ Addario, δε μπορώ να πω πως ξετρελάθηκα. Σαν 2η επιλογή κι εδώ τις Εξτρα λαούτο θα πω. Προς το παρόν έχω ακόμα 3 σακούλια σονάτα καβάτζα, άμα τις χρησιμοποιήσω λέω να δοκιμάσω και κάτι ακόμη πειραματικά, όταν γίνει θα έχουμε κάποιο review λογικά. Ευχαριστώ Πάνο.

1 «Μου αρέσει»

Στον μπαγλαμά και στον τζούρα φοράω extra laouto. Στην επόμενη αλλαγή θα δοκιμάσω extra Sonata.
Με d’ addario δεν θα ασχοληθώ προς το παρών.
Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα 2 εργαστήρια (extra laouto & extra sonata) είναι δεκαετίες πάνω σε αυτόν τον τομέα.
Κάποιες μάρκες που έχουν προκύψει πρόσφατα είτε από καταστήματα είτε από οργανοποιους δεν με έχουν συγκινήσει ακόμα, ούτε καν για δοκιμή.
Μελλοντικά θέλω να δοκιμάσω τις χορδές του Σπουρδαλακη γιατί έχω ακούσει πολλά θετικά και επίσης από το προφίλ του που έχει βγει προς τα έξω με κάνει να πιστεύω ότι δεν είναι απλά 50 μέτρα καρούλι του κινεζου που το βάφτισε silver, bronze κ.τ.λ., κάπως θα έχει επέμβει λογικά και εκεί.

1 «Μου αρέσει»

Εγώ σήμερα πήρα τις prodigy τις πράσινες να τις δοκιμάσω.Αν και από τις mastro δεν έχω παράπονο.Τις κρατάω τρίμηνο σίγουρα άντε τετράμηνο.Αργότερα ίσως δοκιμάσω extra laouto.

1 «Μου αρέσει»

Κοίταγα το σακουλάκι των χορδών και είδα ότι στη μπουργκάνα δίνει ότι είναι 22 ενώ οι mastro 24.Θα έχω κάποιο θέμα?Δεν ξέρω και πολλά πάνω σε αυτά γι’αυτό ρωτάω.Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Αλλάζουν οι τάσεις Λάμπρο, προσωπικά δεν θεωρώ ότι μπορεί να σου συμβεί κάτι αλλά για το τυπικό δεν κάνεις και ένα τηλ στο κατάστημα ?
Εγώ πάντως στο δικό μου έχω δοκιμάσει και 10αρες και 11αρες διαφορετικές χωρίς άγχος.
Αλλά ειπαμε… κάθε όργανο διαφορετικό και κάθε παίκτης άλλη άποψη …

2 «Μου αρέσει»

Να σας πω και εγώ , έχω τις ίδιες χορδές 3 χρόνια . Παρόλα αυτά δεν έχουν φθαρεί ή τίποτα , χρειάζονται αλλαγή ;

Χάρη ναι θα ήταν καλό να αλλάξεις, ίσως ξαναγνωριστεις με το μπουζούκι σου εκ νέου αφού λογικά θα είναι άλλο όργανο.

4 «Μου αρέσει»

Χθες έβαλα τις prodigy.Με μια πρώτη εκτίμηση καλές δείχνουν και ακούγονται ωραία.Θα επανέλθω μετά από λίγο καιρό να έχω καλύτερη άποψη.
Θα αγοράσω και τις έξτρα λαούτο αρμονία να τις βάλω όταν φθάρουν οι prodigy.

2 «Μου αρέσει»

Ρίξτε μια δοκιμή και στις Dogal.

1 «Μου αρέσει»

Για εμάς , που δεν ξέρουμε να αλλαξουμε χορδες (ούτε να βγαζουμε στην περίπτωση μου) μας τις αλλάζουν στο μαγαζί με την ανάλογη επιβαρυνση ;

Τυπικά ναι, αλλά γιατί δεν δοκιμάζεις; εύκολο είναι.
Υπάρχουν στο yt διάφορα βιντεάκια που δείχνουν πως γίνεται, έχει κ ο Ζερλεντές ένα νομίζω.
Δεν είναι ανάγκη να βγάλεις τους καβαλαρηδες για να μην χάσεις την ακριβή τους θέση, σε πρώτη φάση ίσως είμαι καλύτερο να τις αλλάξεις σε ζεύγη.
Πάρε κι ένα οδοντικο νημα να κάνεις λιγο τα αυλάκια κι έτοιμος.

Α αρκετοί χρησιμοποιούν κοφτάκι, αν έχεις μυτοτσιμπιδο είναι πιο βολικό και πιάνεις τις χορδες αφου φτάνει σε σημεία που ίσως ζορίζουν τα δάχτυλα και κόβεις.

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει , ευχαριστώ !

1 «Μου αρέσει»

Όπως είχα αναφέρει και στο παρελθόν επειδή είχα ακούσει αρκετά για τις Inox του Σπουρδαλάκη τελικά τις δοκίμασα.
Τις έχω φορέσει στο ένα μπουζούκι μου από 11/08/22 και από 19/08/22 στον τζουρά.
Ο τζουράς μένει εκτός συζήτησης λόγω ελάχιστης χρήσης.
Το μπουζούκι το συγκεκριμένο όμως είναι το βασικό όργανο του σπιτιού.
Οι εντυπώσεις μου 3 μήνες μετά είναι πολύ θετικές.
Αυτό το κλασικό που μου έλεγαν “Βάλτες και θα ξεχάσεις να τις αλλάξεις” τελικά ισχύει.
Δεν ιδρώνω εύκολα ούτε είμαι επαγγελματίας για να λιώνω το όργανο, αλλά οι συγκεκριμένες έφαγαν και καλοκαίρι και υγρασίες και μελέτη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν χάσει κάτι από την απόδοση τους.
Τώρα πιο αναλυτικά, αν τις συγκρίνω με τις Sonata, Laouto, Extra Armonia θα έλεγα πως στο δικό μου όργανο ακούγονται καλύτερα : η μπουργκάνα πάει στην Laouto & Armonia, η Λα από θέμα λαμπερού ήχου στην Sonata και καντίνι Armonia.
Παρόλα αυτά όταν αρχίσουν να χάνουν ηχητικά οι συγκεκριμένες θα βάλω πάλι τις Inox Silver του Σπουρδαλάκη γιατί η Φθορά της Μπουργκάνας της Laouto & Armonia είναι στο 2μηνο και η Λα της Sonata πάλι κάπου εκεί ίσως και λιγότερο. Η μπουργκάνα από φυσική φθορά και η Λα από ηχητική αλίωση.
Οι Inox μέχρι τώρα μου έχουν δώσει τις πιο σταθερές ηχητικά Λα και με μεταβολή του καιρού, το τονίζω γιατί όπως το δικό μου όργανο πονάει ανα περιόδους στην Λα έχουν αναφερθεί και άλλα όργανα με το ίδιο “συνάχι”.
Τέλος ένα πολύ μεγάλο θετικό που έχουν οι Inox Silver είναι το φινίρισμα στην θηλιά τους.
Οι χορδές της οικογένειας Sonata & Laouto ξέρουμε όλοι ότι είναι ελληνικές και πάρα πολύ ποιοτικές, αλλά το φινίρισμα τους σε αυτό το σημείο της χορδής πολλές φορές δεν είναι καλό, δηλαδή μπορεί να προεξέχει με κάποιον τρόπο κάποια χιλιοστά της χορδής που έχει δεθεί ως θηλιά, αυτό για όργανα που η χορδιέρα τους δεν είναι η κλασική μεταλική μπορεί να προκαλέσει μικρογδαρσίματα στο σκάφος.
Τέλος άλλη μια διαφορά είναι ότι οι Armonia θέλουν στρώσιμο, σίγουρα 4-5 ώρες παίξιμο πιστεύω οι Sonata & Laouto πολύ λιγότερο και οι Inox ότι έχουν να στο δώσουν στο δίνουν από το πρώτο κούρδισμα.
Οπότε πρώτα ο Θεός και ο Καφετζόπουλος μου σύντομα θα φορέσει τις Inox Silver.
Τώρα υποθετικά αν έπρεπε να ηχογραφήσω, θα έκανα τα παντρέματα μου με Sonata & Laouto και αν έπαιζα σε μαγαζί μάλλον θα έκανα το ίδιο.
Θα επανέλθω όταν θα έχω ηχητικές εντυπώσεις και από τον Καφετζόπουλο.

6 «Μου αρέσει»