Χορδές για τρίχορδο

Ωραία.Να μας πεις γνώμη!

1 «Μου αρέσει»

οι ελιξιρ ειναι καλες για ηλεκτροακουστικη, για το ρευμα. για ακουστικο οργανο οχι, ουτε εμενα μου αρεσουν.

Μόλις παρήγγειλα τις έξτρα λαούτο, θα πάω να τις παραλάβω και να τις δοκιμάσω!

1 «Μου αρέσει»

Είναι πολύ εκνευριστικό ότι δεν μπορώ να βρω στο ίδιο κατάστημα να έχουν και Εξτρα Λαούτο για τζουρά και Μάστρο για τζουρά. Έχω καταλήξει σε αυτές τις δύο. Έξτρα Λαούτο και Μάστρο για τζουρά τις silver όχι τις bronze.

Εν τω μεταξύ σε ένα μαγαζί είδα Έξτρα Λαούτο Αρμονία τι διαφορά έχουν από τις κλασικές. Τέλος έχει κανείς γνώμη για τις χορδές Ζοζέφ;

1 «Μου αρέσει»

Να υποθέσω ότι κοίταζες στο musicland ?
Και εγώ απόρησα με τις αρμονια τις οποιες πηγα να παραγγείλω αλλα είχαν εξαντληθεί.
Ισχύει ότι είναι δύσκολο ενα κατάστημα να έχει όλες τις χορδές και παράλληλα ενοχλητικό αφού σε καμια 20αρια καταστήματα extra laouto και extra sonata μαζί ειχε ενας μονο και Όχι διαθεσιμες και τις 2.
Επίσης μιας και ειμαστε στο νήμα των χορδών να πω πως δοκίμασα δεκάρες στο μπουζούκι και δεν με βολεψαν καθόλου. Παρα είναι “μαλακές” και “ανοίγουν” σχετικά εύκολα σε γρήγορο παίξιμο.

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι εύκολο ένα μαγαζί με μουσικά είδη να κάνει μεγάλες παραγγελίες από πολλούς προμηθευτές, και για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους αποθήκευσης. Δεν είναι σούπερ μάρκετ, ευτυχώς…
Αλήθεια, έχει δοκιμάσει κανείς τις χορδές του Βάρλα; Εδώ έχει λίγες γνώμες, εγώ δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα. Τόσους μήνες εκτός μαγαζιών μια φορά άλλαξα και έβαλα τις ίδιες, γιατί τις άλλαζα μία-μία όταν έσπαγαν!
Οι 10άρες δεν προσφέρουν κάτι στο ρεμπέτικο παίξιμο και στα όργανά του (εκτός ίσως από όργανα ειδικής κατασκευής). Οι 11άρες είναι μονόδρομος και στην κιθάρα και στο μπουζούκι, εκεί που έχει νόημα να παίξεις είναι στα μπάσα. Στο μπουζούκι να δοκιμάσεις 23άρα (ή και 24άρα αναλόγως το όργανο) ενώ στην κιθάρα να ανεβάσεις το 0.47 της μπάσας σε 0.50 ή .52 (πάλι αναλόγως το όργανο). Μιλάω για ασήμι και στις δυο περιπτώσεις.

1 «Μου αρέσει»

ο @admin χρόνια τώρα παίζει με αυτές… Ίσως αύριο να μας πει καμιά γνώμη…

2 «Μου αρέσει»

Τις mastro τις δοκίμασες τελικά Πάνο?

1 «Μου αρέσει»

Ρε μάγκες τελικα είχε έλλειψη στις έξτρα λαουτο και ξαναπήρα σονατα αλλά κάτι με χαλάει.Σαν να τσιρίζουν,καπου χάνουν και δε ξέρω γιατί.Τις παίζω τώρα λίγες μέρες να στρώσουν αλλα τιποτα.Αρχιζουν και με εκνευριζουν…

Είναι σίγουρα θέμα χορδών ή μήπως έχει μαζέψει ‘‘βρωμιά’’ στα αυλάκια των καβαλάριδων και επηρεάζει τον ήχο; Δοκίμασε να τα καθαρίσεις με οδοντικό νήμα.
Πάντως σε μένα οι σονάτα έκατσαν καλύτερα από όλες, πρώτα αυτές και μετά έξτρα λαούτο

Τελικά για όσους ενδιαφέρονται βρήκα και τις Έξτρα Λαούτο και τις Μάστρο silver για τζουρά και οι δύο, όχι για τρίχορδο μπουζούκι (λογικά θα έχουν και για μπουζούκι) σε δύο καταστήματα. Το ένα είναι το musica.gr με έδρα την Αθήνα και το άλλο το echowood.gr με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο είναι και οργανοποιείο που σε κάποια μπουζούκια που άκουσα σε βίντεο φάνηκαν ενδιαφέροντα και οικονομικά.

Λάμπρο κοιτάω πάντα να έχω 1-2 σετ χορδων spare στο ντουλάπι και οι Mastro είναι το τελευταίο σετ.
Περιμένω να μου φέρουν μια παραγγελία και θα τις βάλω μετά.

Ριξε μια ματιά και στην θέση του καβαλαρη μήπως εχει μεταφερθεί λίγο πιο πάνω η πιο κάτω.

1 «Μου αρέσει»

Κι όμως, τα όργανα παλιά ήταν αρματωμένα με πιο λεπτές χορδές, άρα ο ρεμπέτικος ήχος που ακούμε δεν έιναι σίγουρα από 11ρες χορδές.

Επίσης, έχω έναν φίλο παιχταρά, που έχει ένα τρίχορδο Καφετζόπουλου, από τα μεγάλα του, το οποίο το αρματώνει με 10ρες. Το όργανο σκάει μια χαρά και είναι και μαλακό. Το ίδιο έκανα κι εγώ σε ένα Σπουρδαλάκη που είχα.

Παιδιά, δεν υπάρχει μια συνταγή, ο καθένας πρέπει με τα χρόνια να βρει το συνδυασμό, την συνάρτηση
όργανο/χορδές/πένα
ανάλογα με τη χρήση που κάνει, το προσωπικο του παίξιμο και τις συνθήκες που το κάνει.

Και όλα αυτά είναι τελικά λεπτομέρειες, έναν Μάρκο κι έναν Γενίτσαρη, μπορείς να τον παίξεις σε ό,τι χορδές να’ ναι !

4 «Μου αρέσει»

Έτσι για την ιστορία και ο δικός μου Καφετζόπουλος πάντα είναι αρματωμένος με 10άρες και ακούγεται μια χαρά.

Έχω την άποψη ότι ανάλογα με το ηχόχρωμα και το όργανο καθένας μπορεί να επιλέξει τις κατάλληλες για εκείνον χορδές.

3 «Μου αρέσει»

Έχετε δίκιο, θα έπρεπε να μιλήσω λίγο πιο προσωπικά. Αν και γενικά μου αρέσει το βαρύ χέρι στο πειραιώτικο. Βασικά οι πολύ λεπτές χορδές (ζίλη) έμπαιναν στην περιοχή της μπουργάνας. Επίσης, σε όργανα με μικρότερη κλίμακα χρειάζονται πιο παχιές χορδές για την ίδια τάση.

1 «Μου αρέσει»

Μα και πριν βάλω τις καινούργιες πάλι σονάτα είχα και δεν υπήρχε πρόβλημα.Πριν τις βάλω καθαρισα το όργανο,με οδοντόβουρτσα και οδοντονυμα έκανα τους καβαλάρηδες,τον έχω στη σωστή θεση και δε ξέρω τι φταίει.Περιεργο…

1 «Μου αρέσει»

Τελικά τις Mastro δεν τις έβαλα αφού τις έδωσα σε έναν φίλο που είχε ξεμείνει.
Παρόλα αυτά μου ήρθαν οι υπόλοιπες και μάλιστα το καταστημα μου έστειλε τις Extra Sonata του 8χορδου (αφού είχε έλλειψη του 3χορδου).

received_203910311332847

Πρώτες εντυπώσεις.
Στο μπουζούκι έβαλα τις Sonata, στην ρε δεν είδα διαφορά από τις extra laouto που φορουσα ισως οι τελευταίες να ήταν ένα κλικ πιο “φωναχτες”, στην λα η απόδοση ήταν η μέρα με την νύχτα (κρατάω επιφύλαξη μήπως εχει να κάνει και με το καθάρισμα των καβαλαρηδων αν και δεν νομιζω), ωραίο καθαρό ήχο η λα, τέλος η μπουργανα αν δεν κάνω λάθος την θεωρώ λίγο λιγοτερη μπάσα από ότι των extra laouto (ίσως προτιμάω την τελευταία).
Ξερει κανεις να μου πει αν είναι 11αρες οι σονάτα? Γιατί βγάζουν μόνο ένα μέγεθος και δεν το αναφέρουν στην συσκευασία αλλα εμπειρικά τις αισθάνομαι 11αρες.

Στον τζούρα έβαλα 11αρες extra laouto τις κλασικές που έχω και στην φωτο.
Ήταν η πρώτη αλλαγή που του έκανα και να πω την αλήθεια οι 11αρες δεν μου πολυαρεσαν σε αυτό το όργανο. Οι επόμενες θα είναι 10αρες.

Τέλος για τις extra laouto armonia που έχουμε την απορία και πιο πάνω, σε αφή και εμφανισιακά δεν έχουν διαφορα από τις κλασικές extra laouto με εξαίρεση το θηλακι που αντι για κόκκινο σχοινάκι εχει ένα χρυσολευκο χρώμα.
Εντυπώσεις από αυτές θα αναφέρω όταν αντικαταστησουν τις sonata.

2 «Μου αρέσει»

Φίλε Πάνο,Εγώ έβαλα αυτές τις μέρες στον τζουρα τις σονάτα ξανα και έχω θέμα με τη λα.Νομιζα ότι ίσως φταίνε οι καβαλάρηδες,τους καθαρισα καλά και παλι τα ίδια.Ειναι όντως λιγο φωναχτες και ίσως είναι 11αρες.Παντως έχω θέμα και δε ξέρω γιατί…

Στον τζούρα οι επόμενες για εμένα θα είναι 10αρες και μάλλον οι Mastro Silver η οι extra laouto.
George δοκιμασε λίγο να σπάσεις την υγρασία του οργάνου. Είτε με αφυγραντηρα είτε προσεκτικά κοντά σε κάποιο σώμα.

Έξτρα λαούτο παρήγγειλα και είχαν έλλειψη. Τι να πω Πάνο θα το δοκιμάσω γιατι ξενέρωσα άσχημα.Κανω αλλαγη απ’τη ρε στη λα και έχει τελείως άλλον ήχο.Χαλασμενη λατέρνα…