Το μπουλγαρί του φτωχού

Καλησπέρα στο φόρουμ! Εδώ και δύο χρόνια μου είχε δωρηθεί όπως έχω ξαναναφέρεθ ένα σάζι /ταμπουραςελληνικής κατασκευής. Εδώ και αρκετά χρόνια εγώ ήθελα να ασχοληθώ με το μπουλγαρί μιας και εμένα στην Κρήτη ένα φεγγάρι και έχω μια ιδέα από οργανοπαιχτες και ρεπερτόριο. Κι έτσι πρόχειρα πειραματιστηκα με το αρμάτωμα. Συνήθως χρησιμοποιώ χορδές για κοντόμπρατσο σάζι μιας και με βολεύει το κούρδισμα ρε σολ λα. Έτσι πήρα τις δύο μεσαίες σολ που έχουν μεγαλύτερη τάση και έβαλα την μπάσα ρε στην μέση ενώ την λα την κουρδισα σε σολ. (το κούρδισμα είναι σολ-ρε-σολ). Έπειτα πήρα τους περισευοντες μπερντεδες και τους κόλλησα στους μπροστινούς όπως είχε πρότεινε ο @pepe.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό για μένα ηχητικά. Εξάλλου το μπουλγαρί έχει σημαντικές διαφορές με τους μπρουτζινους μπερντέδες, το σκαφτό σκάφος και το μήκος χορδής. Το “σαζιστικο” χρώμα παραμένει σε κάποια σημεία. Θεωρώ πως υπάρχουν περιθώρια πειραματισμού αλλά για την ώρα είμαι ικανοποιημένος.

Κάποιες φωτογραφίες του οργάνου

Και ένα βίντεο που προχειοεφτιαξα. Να σημειώσω πως εδώ παίζω με πένα από σάζι και όχι διπλώτη αλλά σύντομα θα πάω να πάρω και θεωρώ πως ίσως δώσει λίγο παραπάνω ένταση στο όργανο

Αν έχετε κάποια άλλη πρόταση ή παρατήρηση καλοδεχούμενη.

5 «Μου αρέσει»

Για εμενα που δεν ειμαι εξοικειωμενος με το μπουλγαρι μου ακουγεται ξεκαθαρα για μπουλγαρι και με μια χαρα ηχο. Προσεξε μονο τις τασεις των χορδων. Το σαζι δεν εχει καμαρια στο καπακι και για αυτο παιρνει και λεπτες και χαλαρες χορδες. Αν δεν καμω λαθος το μπουλγαρι εχει μεγαλυτερες τασεις. Ας μιλησει και καποιος με εμπειρια στη κατσακευη μπουλγαρι και σε παιξιμο.

3 «Μου αρέσει»