Το μπουλγαρί του φτωχού

Καλησπέρα στο φόρουμ! Εδώ και δύο χρόνια μου είχε δωρηθεί όπως έχω ξαναναφέρεθ ένα σάζι /ταμπουραςελληνικής κατασκευής. Εδώ και αρκετά χρόνια εγώ ήθελα να ασχοληθώ με το μπουλγαρί μιας και εμένα στην Κρήτη ένα φεγγάρι και έχω μια ιδέα από οργανοπαιχτες και ρεπερτόριο. Κι έτσι πρόχειρα πειραματιστηκα με το αρμάτωμα. Συνήθως χρησιμοποιώ χορδές για κοντόμπρατσο σάζι μιας και με βολεύει το κούρδισμα ρε σολ λα. Έτσι πήρα τις δύο μεσαίες σολ που έχουν μεγαλύτερη τάση και έβαλα την μπάσα ρε στην μέση ενώ την λα την κουρδισα σε σολ. (το κούρδισμα είναι σολ-ρε-σολ). Έπειτα πήρα τους περισευοντες μπερντεδες και τους κόλλησα στους μπροστινούς όπως είχε πρότεινε ο @pepe.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό για μένα ηχητικά. Εξάλλου το μπουλγαρί έχει σημαντικές διαφορές με τους μπρουτζινους μπερντέδες, το σκαφτό σκάφος και το μήκος χορδής. Το “σαζιστικο” χρώμα παραμένει σε κάποια σημεία. Θεωρώ πως υπάρχουν περιθώρια πειραματισμού αλλά για την ώρα είμαι ικανοποιημένος.

Κάποιες φωτογραφίες του οργάνου

Και ένα βίντεο που προχειοεφτιαξα. Να σημειώσω πως εδώ παίζω με πένα από σάζι και όχι διπλώτη αλλά σύντομα θα πάω να πάρω και θεωρώ πως ίσως δώσει λίγο παραπάνω ένταση στο όργανο

Αν έχετε κάποια άλλη πρόταση ή παρατήρηση καλοδεχούμενη.

5 «Μου αρέσει»

Για εμενα που δεν ειμαι εξοικειωμενος με το μπουλγαρι μου ακουγεται ξεκαθαρα για μπουλγαρι και με μια χαρα ηχο. Προσεξε μονο τις τασεις των χορδων. Το σαζι δεν εχει καμαρια στο καπακι και για αυτο παιρνει και λεπτες και χαλαρες χορδες. Αν δεν καμω λαθος το μπουλγαρι εχει μεγαλυτερες τασεις. Ας μιλησει και καποιος με εμπειρια στη κατσακευη μπουλγαρι και σε παιξιμο.

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα φίλε. Ως ερασιτέχνης κι εγώ, ουτε έχω ευκαιρα ούτε χρειάζεται να δώσω χίλια διακο για ένα μπουλγαρί. Κι εγώ την ίδια ιδέα με σένα είχα, οπότε συμβουλεύτηκα τον οργανοποιο Γ.Φραγκιαδακη στο Ηράκλειο Κρήτης για να μετατρέψω τον ταμπούρα μου σε μπουλγαρί. Όμως λόγω του ότι το μπουλγαρί έχει μεγαλύτερες τάσεις (όπως είπε και ο sakkalis) θα χρειαστεί να περάσει ένα μεταλλικό νεύρο μέσα στο μπράτσο για να έχεις ησυχο το κεφάλι σου ότι δε θα σου σκεβρωσει, και ίσως πρέπει να μπει άλλο καπάκι, πιο χοντρό. Επίσης μια ταστιέρα θα σε διευκολυνε πολύ στο γρήγορο παίξιμο και την τεχνική που επιβάλλουν τα κρητικά κομμάτια του σχετικού ρεπερτορίου, η οποία είναι προφανώς διαφορετική από αυτήν του σαζιου.

Συμβουλεψου τον κοντινότερο οργανοποιο για λεπτομέρειες, όλα αυτά που σου λέω είναι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο δικό μου ταμπούρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Καλησπέρα .Εγώ το ηχητικό αποτέλεσμα το πέτυχα με χορδές για σάζι κοντόλαιμο όπου έβαλα το δεύτερο ζευγάρι (Σολ) στην θέση του πρώτου ζεύγους χορδών .Η αλήθεια είναι πως το όργανο έχει μια κάποια συναισθηματική αξία για μένα και δεν έχει νόημα να του κάνω τις μετατροπές που αναφέρεις διότι η αρματωσιά είναι κάτι που αλλάζεις πανεύκολα και αυτή ήταν ουσιαστικά η ιδέα με το όλο εγχείρημα.Αναλογα με το ρεπερτόριο να αλλάζω την αρματωσιά όπως και όποτε επιθυμώ .Επειδή δεν είναι το κύριο μου όργανο και δεν παίζω συχνά δεν με ενδιαφέρει να το μετατρέπω κάθε λίγο και μισό .Άρα για την περίπτωσή μου με βολεύει απλά να αλλάζω το αρμάτωμα .Επίσης προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο να κάνει κανείς όλες τις μετατροπές που ανέφερες , αφού το κόστος για βέργα,καπάκι,ταστιέρα και μπρούτζινους μπερντέδες , πρώτον είναι πιο δύσκολο για τον οργανοποιό και δεύτερον με τόσες μετατροπές το κόστος πλησιάζει σε σημείο που παίρνεις όργανο για εμένα προσωπικά δεν θα άξιζε και αν είχα τα λεφτά δεν θα το έκανα . ευχαριστώ πολύ όμως .

Πού τους έχεις δει τους μπρούτζινους μπερντέδες; Αυτό ήταν μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιούσαν στους ταμπουράδες, το είχε -νομίζω- και το μπουλγαρί του Φουσταλιέρη, αλλά ποτέ δεν το έχω δει να γίνεται σε σημερινά μπουλγαριά. Το θεωρώ εντελώς μουσειακό, πάντα πετονιές βλέπω.

Ο Μανώλης Λαϊνατζακης που είναι και μέλος του φόρουμ χρησιμοποιεί στα όργανα του .Δεν θυμάμαι να έχω δει κανονικό μπουλγαρί από κοντά άρα δεν μπορώ να ξέρω ότι έχουν νάυλον μπερντέδες .Γενικά όμως ο,τι έχω δει διαδικτυακά βλέπεις και μπρούτζινους .

Προφανώς το τι θα κάνεις στο όργανο σου εξαρτάται και από τους στόχους σου. (πληροφοριακά η όλη δουλειά μου κόστισε εμένα ένα 4αρι, δηλαδή λιγότερο από τη μισή τιμή, οπότε όποιος εδω ψάχνει φτηνό μπουλγαρί προτείνω μια τέτοια πατεντα)

Από περιέργεια, ένα καλό μεταχειρισμένο μπουλγαρί πόσο μπορεί να κοστίζει ?

Κάτω από 700 δεν έχω δει πουθενά να σου πω την αλήθεια Πανο, αλλά μιλάμε για μεταχειρισμένα από χέρι κουκουλιτακη, ραπακουσιου και τα συναφή. Το αν είσαι τυχερός ώστε πετύχεις εσύ σε ακόμα καλύτερη τιμή δεν το γνωρίζω.