Εδώ και λίγο καιρό, σκέφτομαι το μπουζούκι με μονές χορδές. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ή αν υπήρξε (αλήθεια γνωρίζει κανείς?). Η μόνη πληροφορία που βρήκα είναι μια φωτογραφία, η οποία απεικονίζει ένα όργανο με διπλή καντίνι, μονή λα και τριπλή μπουργκάνα, χωρίς όμως να διακρίνεται ο καβαλάρης ή το κόκαλο, έτσι ώστε να διευκρινιστεί αν η χορδή έσπασε ή το όργανο σχεδιάστηκε έτσι.
Αφαίρεσα σε ένα όργανο μου λοιπόν (εξάχορδο), τις ρε καντίνι, λα και ρε καντίνι.Έτσι, έμεινε 1 ρε καντίνι, 1 λα και 1 ρε μπουργκάνα. Όπως είναι φυσικό, το μάνικο πήγε πίσω με αποτέλεσμα το όργανο να ταστάρει και να είναι μουντό. Οπότε, σκέφτομαι να αντικαταστήσω το κάθε ζεύγος με μια χορδή , η οποία θα ασκεί την ίδια (εφελκυστική) δύναμη στο μάνικο. Έτσι, προκύψανε κάποιες απορίες τις οποίες και παραθέτω:
1.Έχει μετρήσει κάποιος την πυκνότητα και την εφελκυστική αντοχή των χορδών (με περιέλιξη και χωρίς) ? Η πυκνότητα είναι εύκολη, χρειάζεται μια ζυγαριά ακριβείας, την οποία όμως εγώ δεν διαθέτω, και ένα μέτρο. Η αντοχή θέλει μηχάνημα. Προσπάθησα να βρω τα παραπάνω νούμερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα παραπάνω από όσο περίμενα. Έχω βρει κάποια πράγματα, αλλά θα ήθελα να τα ελέγξω με μετρημένες αξίες (πυκνότητα = 6000-9000 κιλά/κυβικό μέτρο και μέγιστη εφελκυστική αντοχή=1800-2300 mpa). Έχω φτιάξει ένα εξελ (θα το ανεβάσω σε κάποια φάση, αν και κυκλοφορούν αρκετά στο διαδίκτυο) για τον υπολογισμό των τάσεων και της αντοχής των χορδών, οπότε τα παραπάνω νούμερα είναι σημαντικά.
2.Ισχύει το ότι για να λειτουργήσει σωστά η χορδή, πρέπει η τάση της (ή δύναμη της) να είναι κοντά στο 50% της μέγιστης που μπορεί να παραλάβει (αντοχής) ?
3.Εκτός από καβαλάρη και κόκκαλο, πιστεύετε ότι χρειάζεται να αλλαχθεί κάτι άλλο στο όργανο (η χορδή που θα αντικαταστήσει το ζεύγος θα είναι προφανώς μεγαλύτερης διαμέτρου) ?