Τι είναι αυτό το μουσικό όργανο;

Καλησπερα , βρήκα αυτό το μουσικό όργανο από έναν συγγενή και δεν ξέρω τι είναι , μπορεί κάποιος να μου πει ;
Παραθέτω φωτογραφίες



Είναι σε ξύλινη βαλίτσα και παίζεται με αυτό το μαύρο που είναι μέσα στη θήκη

2 «Μου αρέσει»

Μοιάζει με ουκρανική bandura

Νομίζω η ακριβης ονομασία του ειναι Alpine Zither
Οργανο της οικογένειας Zither με πολλές παραλλαγες
καπου υπάρχει ενα ωραιο βιντεο με την ιστορία του οργάνου.Θα προσπαθήσω να το βρω

το βρήκα

5 «Μου αρέσει»

Μοιάζει ακόμα περισσότερο με raffele

Αυτό που λέει ο @alk είναι παιδιά 99% .
Μήπως ξέρεις που μπορώ να το δώσω αυτό το πράγμα ; Ποσό κάνουν κλπ; Η ακόμα καλύτερα κάποιον που να παίζει; Πρέπει να είναι 100 χρόνων το συγκεκριμένο , μπορεί και πιο παλιό δεν ξέρω .
Σε ευχαριστώ παρα πολύ που βρήκες τι όργανο είναι

Δυστυχως πουθενά…
Αυτά τα όργανα δεν ανήκουν σοβαρά σε καμία παραδοση και δεν υπηρξαν πολλές οργανωμενες απόπειρες να παιχτούν σε καλο επίπεδο.
Είναι μια εφεύρεση που απευθύνθηκε σε ερασιτέχνες και σταδιακά εξελίχθηκε στο autoharp.

Τις τελευταίες 10ετίες εμφανίστηκαν κάποιοι καλλιτέχνες που παίζουν autoharp οπως η PJ Harvey και η Dolly Parton αλλά γενικά αυτού του τύπου τα όργανα δεν ανήκουν σε μεγάλο βαθμό κάπου συγκεκριμένα και για αυτό τα βρίσκεις στο ίντερνετ μεταχειρισμένα για πολύ λιγα χρήματα.
Θα έλεγα να το κρατήσεις γιατι είναι όμορφο και ποτέ δεν ξέρεις αν θα βρεις κάτι να παίξεις με αυτό.

τώρα που το σκέφτομαι: είχε εμφανιστεί ένας Γερμανός στο Λαβύρινθο με ενα τέτοιο και μου παιξε Νιχαβέντ ταξιμι+ σαζ σεμάι και ομολογώ…δεν το περίμενα🙂

3 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι , χαίρομαι που έχεις τόσες γνώσεις γιατί πραγματικά έχεις βοηθήσει πολύ εδώ μέσα .
Δεν νομίζω να το κρατήσω γιατί θα πιάνει κιαλλη σκόνη απλά στο σπίτι μου δεν υπάρχει λόγος , θα κοιτάξω μήπως ενδιαφέρει κανέναν να κάνουμε καμία ανταλλαγή με κανα οργανακι . Πάντως μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση σαν όργανο

Υ.Γ. Αν τύχει και τον βρεις αυτόν που έπαιζε τάξιμι σε αυτό στείλε κανα λινκ να το δούμε , έτσι για το αρχείο να υπάρχει στην συζήτηση

2 «Μου αρέσει»

Σίγουρα το όργανο είναι της οικογένειας του Zither, ιδιαίτερα δημοφιλούς στην Αυστρία σε παλαιότερες εποχές. Τώρα, αν το συγκεκριμένο μοντέλο, με χαρακτηριστικό το «ενσωματωμένο» «κιθαρίσιο» μπράτσο, λέγεται alpine zither ή κάπως αλλιώς, δεν το ξέρω αλλά δεν νομίζω να έχει και μεγάλη σημασία.

Το βιντεάκι που παραθέτει ο Αλέξανδρος, φοβάμαι ότι δεν καταπιάνεται με την ιστορία του Zither, αλλά μάλλον κατασκευάστηκε με βάση το ηλεκτρονικό οργανάκι που τόσο μοιάζει να άρεσε στον δημιουργό του βίντεο. Ένα βίντεο που σέβεται την ιστορία του τσίτερ (έτσι προφέρεται, όχι ζίθερ που το ονοματίζει ο Αμερικάνος) θα ήταν αδύνατο να αφήσει εντελώς απ’ έξω τη σχέση του οργάνου με τον Αυστριακό μουσικό Anton Karas, που έγραψε και έπαιξε σε Zither το πασίγνωστο, ακόμα και σήμερα, βασικό μουσικό θέμα της επίσης πασίγνωστης αστυνομικής ταινίας Ο τρίτος άνθρωπος το 1948.

6 «Μου αρέσει»

Στο κλασικό έργο του U. Michels “Άτλας της Μουσικής” (α΄ τόμος σελ. 34-35) εικονίζεται σχηματικά και περιγράφεται το συγκεκριμένο όργανο, που ανήκει στα πολύχορδα με ταστιέρα και ονομάζεται “σύγχρονο τσίτερ συναυλιών”. Είναι το τσίτερ με μονή καμπύλη που κατασκευάστηκε στο Salzburg και “αργότερα επικράτησε παντού”.

Βλ. και εδώ:

κι εδώ:
https://www.horniman.ac.uk/object/2013.181.1/

Ακόμη ένα ενδιαφέρον άρθρο για το τσίτερ:
https://www.zither.us/on.the.zither

5 «Μου αρέσει»

@nikos_politis @Ανθιμος
Παιδιά ευχαριστώ παρά πολύ για τις πληροφορίες , είναι παρα πολύ ενδιαφέρον τελικά αυτό το όργανο . Δεν ήξερα ότι έχει τόση ιστορία … πραγματικά να είστε καλά έμαθα πολλά πράγματα . Παρόλα αυτά επειδή πραγματικά στη κατοχή μου μόνο σκόνη θα πιάνει , αν το θέλει κάποιος η για ανταλλαγή η για οτιδήποτε ας μου πει δεν θέλω να το κρατήσω πιάνει χώρο … έχει μέσα και ένα κουρδιστηρι σαν μανιβέλα όπως έχουν τα κανονάκια , και μάλλον αυτό το μαύρο που είναι στην φωτό μες την θήκη πρέπει να είναι κάποιου είδους damper γιατί είναι ξύλο που γύρω γύρω είναι τυλιγμένο από κάτι σαν τσόχα ( Βλεπε damper πιάνου )

1 «Μου αρέσει»
6 «Μου αρέσει»

Το όργανο αυτό, φίλε Κώστα, μόνο συλλεκτική αξία μπορεί να έχει και οι συλλέκτες, ως γνωστόν, σπανίζουν… Και όχι μόνο αυτό, βρίσκονται και μακρυά, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όπως καταλαβαίνεις, κανένας μπουζουξής δεν θα το δεχτεί σε ανταλλαγή για άλλο «οργανάκι» και για να ταξιδέψεις στη Βιέννη να το δώσεις αξιοπρεπώς, πρέπει να σκεφτείς καλά το αναμενόμενο όφελος από την πώληση, σε σύγκριση με το κόστος του ταξιδιού.

3 «Μου αρέσει»

Κωστα, εγω θα αφήσω μια φώτο και κοίτα να το ψάξεις καλα στο ebay…

1 «Μου αρέσει»

Άνθρωπος που να παίζει τέτοιο πράγμα, ή να ενδιαφέρεται να το παίξει, θα είναι 99,99% πολυοργανίστας, αποκλείεται να έχει αποκλειστική εξειδίκευση στο αλπικό τσίτερ. Θα παίζει λοιπόν και κάτι άλλο, που μπορεί να είναι οτιδήποτε. Γιατί όχι π.χ. μπουζούκι ή λαούτο ή ούτι. Θα νταλαβερίζεται λοιπόν με οργανοποιούς, που είναι οι κόμβοι του δικτύου των μουσικών.

Άρα μίλα σε οργανοποιούς, κόλλα σε όσα μαγαζιά έχεις γνωριμία μια αφίσα-αγγελία, και κάτι μπορεί να βγει. Καλό θα είναι βέβαια να δώσεις όσο είναι δυνατόν συγκεκριμένες πληροφορίες: αλλιώς χτυπάει «πωλείται ή ανταλλάσσεται ετούτο που βλέπετε στη φωτογραφία» και αλλιώς «αλπικό τσίτερ της τάδε παραλλαγής, της δείνα εποχής, ξύλα τέτοια και τέτοια…».

1 «Μου αρέσει»

Πουλα το στο εξωτερικο μεσω διαδυκτιου :wink: αν ειναι καπου να πουληθει, κυριως θα πουληθει στη χωρα του. Εκτος κι αν τυχεις κανεναν περιπτωση εδω στην ελλαδα. Κανε ερευνα αγορας πρωτα στο εξωτερικο…

Παιδιά σας Ευχαριστώ παρά πολύ , είναι πολλά τα ονόματα και λόγο ώρας ( και πολλές μπυρες ) δεν μπορώ να σας κάνω όλους ταγκ . Αλλά πραγματικά σας Ευχαριστώ γιατί η βοήθεια σας είναι ανεκτίμητη . Θα δώσω μια αναφορά μόνο στο Πανο και θα πω πως οι τιμές του eBay δύσκολα είμαι εφικτές. Παρόλα αυτά επειδή θα ήθελα να συνεχιστεί η ιστορία στο φόρουμ και να σας ενημερώσω για το τι έγινε με το όργανο . Θα μιλήσω με 1-2 οργανοποιους που είναι καλοί φίλοι και θα σας πω για τις απόψεις τους και αν μπορούν να το πουλήσουν … θα ενημερώσω στην συζήτηση αυτή πολύ σύντομα να σας πω τι έγινε

Ένα Υ.Γ

Μίλησα με έναν φίλο που είναι επιπλοποιός στο επάγγελμα. Μου είπε πως η βαλίτσα του με τον τρόπο που είναι κολλημένη και η εποχή της τεχνοτροπίας που έχει φτιαχτεί το όργανο και η βαλίτσα είναι προπολεμική και ίσως και πριν το 1900… απλά πραγματικά δεν γνωρίζω αν αυτό σημαίνει ότι έχει κάποια αξία … εγώ δεν πιστεύω πως έχει κάποια ιδιαίτερη αξία πάντως μες την βδομάδα θα μιλήσω με κάποια φιλαράκια οργανοποιους και θα μάθουμε

2 «Μου αρέσει»

Ας βάλουμε και αυτό το βιντεάκι που το δείχνει να παίζεται:

5 «Μου αρέσει»

Άκρως εντυπωσιακό! Δε θα φανταζόμουν ότι όλη αυτή η μουσική βγαίνει από ένα όργανο.

Δε νομίζω να μαθαίνεται για πλάκα ένα τέτοιο όργανο, καθώς δείχνει να έχει πολύ μουλτιτάσκιν στο παίξιμό του, αλλά όποιος έχει το μεράκι να διαθέσει όσον χρόνο απαιτείται για να το κατακτήσει θα μπορούσε, πιστεύω, να βγάλει ωραίες διασκευές κιθαρίστικων ρεμπέτικων.

1 «Μου αρέσει»

Ε, μη μας διαφεύγει ότι πρόκειται για όργανο με πέντε χορδές μελωδίας και πολύ περισσότερες συνοδείας! Και με όγκο ηχείου συγκρίσιμο ή και λίγο μεγαλύτερο από κιθάρας.

1 «Μου αρέσει»

Θυμήθηκα έναν που παίζει:

Ο πρίγκηπας Μπασοβιόλης.