Εχθές απεβίωσε ο Γιάννης Κατσάμπας, ο μεγαλύτερος (ηλικιακά) από τους ξακουστούς αδερφούς Κατσάμπα.
Καθώς λοιπόν τον θυμήθηκα, έψαξα και άκουσα κάποια τραγούδια του, και σε κάποια βίντεο και φωτογραφίες, μου φάνηκε ότι το μπουζούκι του δεν ήταν κανονικό μπουζούκι, αλλά έμοιαζε (και ακουγόταν, σε κάποιο βαθμό) με κιθάρα, καθώς είχε πολύ φαρδύ μπράτσο.
Παρατηρώντας το καλύτερα, σε διάφορες φωτογραφίες, είδα ότι πράγματι το μπράτσο ήταν φαρδύ σαν μπράτσο κιθάρας, ότι είχε πλακέ σκάφος, σαν ιρλανδικό μπουζούκι, ότι είχε δέκα κλειδιά και (αφού κατάφερα και βρήκα μια αρκετά ευκρινή φωτογραφία) είδα ότι οι δύο πρώτες (από κάτω προς τα πάνω) χορδές ήταν διπλές, και από πάνω είχε τρεις μονές χορδές, αν και μου φαίνεται ότι ο πάνω καβαλάρης (αυτός φαίνεται καλά) είχε χαρακιά και για άλλη μία χορδή, και φαίνεται και στον καβαλάρη και στην ταστιέρα ότι υπήρχε χώρος για μία ακόμα.
Μήπως ξέρει κανείς κάτι παραπάνω γι αυτό το όργανο; Ήταν φτιαγμένο κατά παραγγελία για τον Κατσάμπα, με φιλοσοφία κιθάρας, επειδή αυτός ήξερε κιθάρα; Φτιάχτηκαν κι άλλα τέτοια όργανα; Με εκείνο το κενό, που θα μπορούσε να μπει άλλη χορδή, τι παίζει; Μήπως εξαρχής το μπουζούκι φτιάχτηκε για να έχει έξι χορδές σαν κιθάρα, αλλά για κάποιο λόγο η τελευταία δεν μπήκε; Γενικά, ξέρουμε κατασκευαστικές λεπτομέρεις γι αυτό το όργανο;
Αν κάποιος ξέρει κάτι, έχει καποιο στοιχείο, θα παρακαλούσα να μου δώσει τα φώτα του. Και, προκειμένου να μπορέσει κανείς να κάνει εικασίες (εάν δεν έχει στοιχεία), θα προσπαθήσω να ανεβάσω την πιο ευκρινή φωτογραφία που βρήκα.
Κρίμα ο άνθρωπος…
Το μπουζούκι είναι Παναγή.
Θα σου στείλω το θέμα που το είχαμε συζητήσει παλιά σε επόμενο μήνυμα.
Πρώτα να γίνει διόρθωση. Ο Γιάννης Κατσάμπας είναι αυτός με την κιθάρα στην φωτογραφία. Ο Γιώργος Κατσάμπας είναι αυτός με το μπουζούκι που σε ενδιαφέρει.
Μην τον πεθάνουμε τον άνθρωπο.
Εκτός από βιρτουόζος της κιθάρας και αυτού του μπουζουκιού, είναι και βιρτουόζος στο μπιλιάρδο. Συχνός θαμώνας σε μπιλιαρδάδικο στο Χαλάνδρι.
Και εδώ ένα βίντεο που παίζει το συγκεκριμένο μπουζούκι, το έχει ανεβάσει ο georgalasg, μέλος στο φόρουμ μας.
Ζητώ συγγνώμη για το λάθος, η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα ποιος από τους δύο αδερφούς είναι ποιος, στα σάιτ που διάβασα για τον θάνατο του Γιάννη Κατσάμπα, δεν διευκρίνιζαν ποιος από τους δύο είναι στην φωτογραφία, και κατάλαβα λάθως. Θα προσπαθήσω να διορθώσω το λάθος στον τίτλο του νήματος! (Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πως να το κάνω. Αν μπορεί κάποιος να με φωτίσει (και σε αυτό το θεμα)…).
ε τι κανει νιαου νιαου στα κεραμιδια… κιθαρα παιζει ο ανθρωπος. ηθελε και το μπουζουκι ομως για την δουλεια του. ε το συνδυασε οπως και αλλοι τα προηγουμενα χρονια. μια το εριβαν, μια το πενταχορδο, και το ευρεως αποδεχτο τετραχορδο του χιωτη. αυτα και τα τρια ειναι κιθαρες σολιστικες πιο πολυ, η κιθαρομπουζουκα. οπως θες πες το. το τριχορδο ειναι και προερχεται απο αλλης φιλοσοφιας οργανο. για να το εκανε πλακε, ισως να του ερχοταν πιο βολικα λογω του σκαφους της κιθαρας υποθετω. κι εγω που παιζω ηλεκτρικη ειδα οτι το πλακε σκαφος ειναι πιο ανετο τοσες ωρες στο παλκο απο το στρογγυλο σκαφος του μπουζουκιου.
κουρδισμα κιθαρας το 'χει.
εδω με τετραχορδο κανονικο…
θυμαμαι ηταν κι ενα τριχορδο πλακε. πουλιοταν για καιρο στο διαδυκτιο. παλιο ηταν.
Δεν ήταν μονόδρομος η επιρροή όμως, το μπουζούκι επηρέασε την κιθάρα, τα τρίο και το ρεπερτόριο τους.
Η αρχική έκδοση του "Νά ΄τανε το ΄21¨έλεγε, στους στίχους, “μια Τουρκοπούλα ν΄ αγκαλιά”. Κατόπιν επέμβασης της τουρκικής πρεσβείας, αποσύρθηκαν όσοι δίσκοι ήταν δυνατόν και αντικαταστάθηκαν με την “ομορφούλα”.
Εδώ γίνεται μνεία της περίπτωσης (διαβάστε τους στίχους).
Νομίζω πως το “μπουζούκι” δεν είναι τίποτα άλλο από μια κιθάρα με επίπεδο σκάφος μπουζουκιού
Όσο για τον Γιώργο, έχουμε παίξει μαζί μπιλιάρδο στο Golden que του Χαλανδρίου, πριν 25+ χρόνια
Ο Brian Jones των Rolling stones ειχε μια τετοια ηλεκτρικη που εμοιαζε με μπουζουκι.
Φυσικα κιθαρα ειναι πιο πολυ, και ο Κατσαμπας σαν κιθαρα το μεταχειριζεται, δεν ακους και πολυ μπουζουκι.
Επαγγελματιας που εφερε στα μετρα του το οργανο. Και αρκετα καλος παικτης!
Άρα, μιλάμε για μια μπουζουκοκιθάρα/κιθαρομπούζουκο. Με την έκτη χορδή όμως, τι γίνεται; Γιατί δεν υπαρχει, ενώ θα μπορούσε να μπει; Επίσης, μου φαίνεται σαν να υπάρχει και δεύτερη χαρακιά στην τρίτη (από κάτω προς τα πανω) χορδή, για να γίνει διπλή. Το βλεπετε και εσείς; Με αυτές τις χορδές τι γίνεται; Ξέρουμε τίποτα; Μπορούμε να υποθεσουμε τίποτα;
Εμένα μόνο οπτικά μου φαίνεται για μπουζουκοκιθάρα /κιθαρομπούζουκο.Στο σετάρισμα όπως είναι με τις χορδές που φοράει δεν το βλεπω ούτε κιθάρα ούτε μπουζούκι.
Λέμε π.χ. λαουτοκιθάρα και ξέρουμε ότι σετάρεται και κουρδίζετε όπως ακριβώς το λαούτο με τις ίδιες χορδές. Ή λέμε βιολόλυρα και ξέρουμε ότι κουρδίζεται όπως το βιολί και με τις χορδές αυτού. Τέτοια αντιστοιχία στο παραπάνω όργανο δεν υπάρχει.
Το συγκεκριμένο “μπουζούκι” έχει κλίμακα μπουζουκιού ή κιθάρας;
Δεν ξέρουμε με ποια λογική ακριβώς κατασκευάστηκε και αν αντέχει τις τάσεις για να μπούνε παραπάνω χορδές.
Αν είναι και το μοναδικό που κατασκεύασε ο οργανοποιός ίσως και αυτός να μη γνώριζε τη συμπεριφορά του στο χρόνο με τον αριθμό των χορδών και το σετάρισμα που θα του ταίριαζε. Δεν ξέρουμε ακόμα πως το ζήτησε ο παίχτης από τον κατασκευαστή π.χ. με πόσες χορδές το ήθελε και με τι κούρδισμα.
εγω το βλεπω με μάνικο κιθάρας.
Το μάνικο στο πλάτος και εγώ για κιθάρας το βλέπω και είναι λογικό για να χορέσουν οι επιπλέον χορδές.
Όμως εγώ ρώτησα για την κλίμακα του οργάνου, δηλαδή την απόσταση από καβαλάρη σε καβαλάρη.
για την κλίμακα λεω και 'γω.
φαίνεται για μήκος κιθάρας.
Για το το μήκος της κλίμακας εγώ από τη φωτογραφία και μόνο, δεν βγάζω εύκολα συμπεράσματα…ίσως κάποιοι άλλοι ξέρουν καλύτερα.
Και τι άλλο να σου απαντούσε;
Εκτός αν ρωτάς αν κάποιος το έχει δει από κοντά. Δεν αποκλείεται κι αυτό, είναι μεγάλο το φόρουμ και μικρός ο κόσμος.