Κλίμακα 68 η 69 σε τρίχορδο

Καλησπέρα μπορεί κάποιος να με ενημερώσει σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της κλίμακας 68 ή 69 σε τρίχορδο.
Ευχαριστώ.

Καλύτερα να διαλέξεις ανάμεσα σε 67 και 68 παρά να πας σε 69.Βέβαια αυτή είναι η γνώμη η δική μου αλλά εσύ διαλέγεις.

… η οποία, βεβαίως, χρειάζεται και την αντίστοιχη υποστήριξη, όταν προτείνεται.

1 «Μου αρέσει»

Στα δικά μου χέρια το 69 είναι πιο δύσχρηστο.Αν βάλεις και την υψηλότερη τάση που δέχεται το μανίκι θα με έκαναν να πάω σε άλλο μήκος χορδής.

Κάθε κλίμακα πέρα από την ευκολία της ή την δυσκολία της στο χέρι, καθώς και τα κατασκευαστικά θέματα (τάσεις, κούρδισμα, κλπ), έχει και ένα ιδαίτερο άκουσμα. Σήμερα 67-68εκ είναι το στάνταρ, εσύ τί ζητάς και σκέφτεσαι το 69; Εγώ ας πούμε θα επέλεγα 69-70εκ για τα ντουζένια. Αντίστοιχα, μου αρέσει πολύ ο ήχος στα 64-65εκ (ίσως επειδή είμαι κιθαρίστας :slightly_smiling_face:)

Το δικό μου πάντως (Καφετζόπουλος 1996), 68άρι είναι.

Σίγουρα το 68 από το 69 είναι πιο ξεκούραστο. Εγώ ρωτάω π.χ πιο είναι πιο μαλακό στο παίξιμο ή σε θέματα σκευρωματος παίζει ρόλο ή είναι καθαρά θέμα κατασκευαστή ;

Απλή φυσική, όσο μεγαλώνει η κλίμακα μεγαλώνει η απαιτούμενη τάση άρα και η καταπόνηση του οργάνου και του παίχτη. Όμως ο κατασκευαστής λογικά ενισχύει αντίστοιχα την κατασκευή, όπως πχ στα λαούτα ή στις μπουζουκομανες που είναι 72-76εκ και δεν έχουν προβλήματα.
Έχουν πλεονεκτήματα όμως τα μεγάλα όργανα, έχω παίξει με κλασικά μπουζούκια 70αρια που ήταν εντυπωσιακά καθαρά και δυνατά, και επίσης απέδιδαν εξαιρετικά σε ντουζενια με χαμηλότερο κούρδισμα.
Αν θες να πειραματιστείς με κλιμακες, δοκίμασε και τις μικρότερες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αναλόγως την τάση που την ρυθμίζει ο κατασκευαστής (πχ τσακιση στο καπάκι) μπορεί να έχουν γρεζι, γλύκα, να είναι πιο ευκολοπαιχτα σε σχέση με ένα μακρύτερο όργανο με μεγαλύτερα τάστα. Όμως μπορεί να είναι και πιο δύσκολα όταν τα τάστα μικραίνουν υπερβολικά, όπως στα αντίγραφα του Γκέλη στα 60-61εκ.

Δεν υπάρχει καλό ή κακό, είναι σαν να λέμε πως ένα αυτοκίνητο είναι καλύτερο επειδή έχει 18” ζάντες αντί για 17”

Από εκεί και πέρα το όριο για να είναι σχετικά μαλακό είναι τα 68εκ, αυτή είναι η γνώμη μου

Από 69 και πάνω αρχίζει και σκληραίνει, ειδικά στα πρώτα 3 τάστα, και από προσωπική εμπειρία

Οι μπουζουκομανες οπως πχ του Παπαδαμου έχουν πιο χαμηλό κούρδισμα, νομίζω δεν αντέχουν το D4

ενδιαφέρον Νίκο, μιας και όπως ξέρεις, εκτός Καραμπά, σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών προπολεμικών μπουζουκιών (που προορίζονταν για ντουζένια) ήταν ακόμα και μικρότερης από 67 κλίμακας, δεν περίμενα τέτοιους “νεοτερισμούς” από εσένα :sweat_smile: (φυσικά σε πειράζω, ο καθένας ό,τι γουστάρει).

Πάμε στο δια ταύτα: φίλε, δεν υπάρχει κανόνας. Γνώμη μου να μην ασχοληθείς με την κλίμακα, αλλά να πιάσεις όργανα και να τα δοκιμάσεις για πολύ ώρα… το θέμα είναι τι θα σου αρέσει στο χέρι και στο αυτί. Το τελευταίο μπουζούκι που είχα πάρει από τον Σπουρδαλάκη μου έκατσε τρομερά καλά στον σωματότυπό μου μόλις το έπιασα, σαν να ήταν φτιαγμένο για το σώμα μου !!! και μου λέει είναι 69άρι !! δεν το περίμενα ποτέ. Από την άλλη, ένα Αγκόπ πολύ παλιό που είχα που ήταν 70άρι, μου έβγαζε την Παναγία στα λάιβ (αλλά δεν έφταιγε η κλίμακα, αλλά το ότι ήθελα να κρατήσω την παλιά ταστιέρα που είχε ένα μικρό σκεύρωμα… Οι επόμενοι ιδιοκτήτες του αλλάξανε την ταστιέρα κι έγινε μέλι (απ’ ότι μου είπανε γιατί εγώ δεν ήθελα να το αγγίξω με αλλαγμένη ταστιέρα…) Αυτά από μένα.

1 «Μου αρέσει»

Είναι αλήθεια ότι τα προπολεμικά είχαν μικρότερη κλίμακα, αλλά είχαν και την τσάκιση που βοηθούσε λίγο στην τάση. Και πάλι όμως ο Σταθόπουλος που έχει περίπου 64εκ δυσκολεύει γιατί “κρεμάνε” η μεσαία και η μπουργάνα όταν κατεβαίνουν 1-2 τόνους. Ο Καραμπάς έφτιαχνε λαουτομπούζουκα, εντελώς άλλη φιλοσοφία κατασκευής από του μαντολίνου (εξ ου και η 72άρα κλίμακα).

Ο Κώστας ο Παπαδόπουλος προτιμά 69. Για τις παλιές κλίμακες, που είναι σχεδόν πάντα είτε άνετα μικρότερες είτε άνετα μεγαλύτερες από σήμερα, υποψιάζομαι πως υπήρχαν δύο σχολές: κλίμακα κιθάρας ή μαντόλας, κλίμακα λαούτου.

Αυτό που βλέπω ουσιαστικά στο θέμα μανιακού ταστιερας είναι σύνθετο .Συγκρίνοντας πάντα κλίμακα από 68 σε 69 .Απο τη μια έχουμε τη διαφορά του ενός εκατοστού που αλλάζει και άρα ισομιραζεται σε όλα τα τάστα άρα αμελητέα η διαφορά είτε αυξάνεται είτε μειώνεται, συν το πάχος και το πλάτος του μανικιού .πχ έχω στα χέρια μου και συγκρίνω ένα με κλίμα 68 στο 19 ταστο έχει πλάτος 3.4 εκ και το ταστο ενδιάμεσα 1.1 εκ . Και το 69 στο 19 ταστο πλάτος 3.6 εκ και ενδιάμεσα 1.3 εκ. Ενώ η διαφορά φαίνεται μικρή στο πιάσιμο είναι η νύχτα με τη μέρα.