Καλησπέρα μπορεί κάποιος να με ενημερώσει σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της κλίμακας 68 ή 69 σε τρίχορδο.
Ευχαριστώ.
Καλύτερα να διαλέξεις ανάμεσα σε 67 και 68 παρά να πας σε 69.Βέβαια αυτή είναι η γνώμη η δική μου αλλά εσύ διαλέγεις.
… η οποία, βεβαίως, χρειάζεται και την αντίστοιχη υποστήριξη, όταν προτείνεται.
Στα δικά μου χέρια το 69 είναι πιο δύσχρηστο.Αν βάλεις και την υψηλότερη τάση που δέχεται το μανίκι θα με έκαναν να πάω σε άλλο μήκος χορδής.
Κάθε κλίμακα πέρα από την ευκολία της ή την δυσκολία της στο χέρι, καθώς και τα κατασκευαστικά θέματα (τάσεις, κούρδισμα, κλπ), έχει και ένα ιδαίτερο άκουσμα. Σήμερα 67-68εκ είναι το στάνταρ, εσύ τί ζητάς και σκέφτεσαι το 69; Εγώ ας πούμε θα επέλεγα 69-70εκ για τα ντουζένια. Αντίστοιχα, μου αρέσει πολύ ο ήχος στα 64-65εκ (ίσως επειδή είμαι κιθαρίστας
)
Το δικό μου πάντως (Καφετζόπουλος 1996), 68άρι είναι.
Σίγουρα το 68 από το 69 είναι πιο ξεκούραστο. Εγώ ρωτάω π.χ πιο είναι πιο μαλακό στο παίξιμο ή σε θέματα σκευρωματος παίζει ρόλο ή είναι καθαρά θέμα κατασκευαστή ;
Απλή φυσική, όσο μεγαλώνει η κλίμακα μεγαλώνει η απαιτούμενη τάση άρα και η καταπόνηση του οργάνου και του παίχτη. Όμως ο κατασκευαστής λογικά ενισχύει αντίστοιχα την κατασκευή, όπως πχ στα λαούτα ή στις μπουζουκομανες που είναι 72-76εκ και δεν έχουν προβλήματα.
Έχουν πλεονεκτήματα όμως τα μεγάλα όργανα, έχω παίξει με κλασικά μπουζούκια 70αρια που ήταν εντυπωσιακά καθαρά και δυνατά, και επίσης απέδιδαν εξαιρετικά σε ντουζενια με χαμηλότερο κούρδισμα.
Αν θες να πειραματιστείς με κλιμακες, δοκίμασε και τις μικρότερες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αναλόγως την τάση που την ρυθμίζει ο κατασκευαστής (πχ τσακιση στο καπάκι) μπορεί να έχουν γρεζι, γλύκα, να είναι πιο ευκολοπαιχτα σε σχέση με ένα μακρύτερο όργανο με μεγαλύτερα τάστα. Όμως μπορεί να είναι και πιο δύσκολα όταν τα τάστα μικραίνουν υπερβολικά, όπως στα αντίγραφα του Γκέλη στα 60-61εκ.