Τι πένες χρησιμοποιείτε;

Ισως το θεμα ειναι ειναι πολυ κοινο ,ομως αυτες οι κ…πενες μου σπανε τα νευρα .Θα με ενδιεφερε να μαθω τι πενες χριχημοποιειτε heavy , medium, και τι μαρκες.Αν ακομα τις φτιαχνετε (γυαλοχαρτα κλπ) η οχι.Οι αρχαιοι γνωστοι παιχταραδες με τι πενες παιζανε εχει κανεις καποια ιδεα?Εχω ακουσει πχ οτι ο Ζαμπετας επαιζε με 2mm.

Προσωπικά χρησιμοποιώ heavy γιατί νομίζω ότι βγάζει πιο καθαρό ήχο (εκτός από την ένταση). Η medium είναι πιο ξεκούραστη ίσως, αλλά μου βγάζει σαν ελαφρύ τρίξιμο. Όλα αυτά σε φυσικό παίξιμο χωρίς μηχανήματα.

Το φτιάξιμο με γυαλόχαρτο να πω την αλήθεια το ακούω πρώτη φορά και φαίνεται ενδιαφέρον.

Καλα εννοειται για σκετα μιλαμε τι μαρκα heavy? τη φτιαχνεις η οπως ειναι? Εγω με medium παιζω αλλα τις φτιαχνω

Όπως είναι η πένα τη χρησιμοποιώ. Από μάρκες τώρα τι να σου πω.:082:
Απλά διαλέγω οι ακμές τους να είναι όσο γίνεται λοξές και στρογγυλευμένες.

ibanez medium και τις περναω λιμα - γυαλοχαρτο

Dunlop medium, αλλά τελευταία ανακάλυψα τις Citibank Diners medium! πολύ οικονομικές… είναι από σπουδαίο υλικό, αντέχουν πολύ και παράγουν πολύ γλυκό ήχο… απλά απίθανες!

1 «Μου αρέσει»

εχεις γραμμη παραγωγης για τις citibank?
με τι τις κοβεις (ψαλιδακι, κοπιδι…), αν επιτρεπεται.

τι κανει ρε ο ανθρωπος… :109: πλακα πλακα πως παιζεις με αυτες τι πενες? σαν πολυ τεραστιες δεν ειναι… ?

Προσπάθησα να παίξω με διαφορες πενες.

Α.
Οι λεπτές (soft μέχρι 0,4mm-0,5mm) λυγίζουν εύκολα πάνω στις χορδές και έτσι, -ενώ έχουν πολύ γλυκό ήχο- δεν ακολουθούν σε ταχύτητα.

Οι μεσαίες πένες (mediun (0,6-1,0 mm) είναι πολύ καλύτερες αλλά : ενώ το πάχος είναι το ίδιο, διαφέρει το υλικό απο εταιρεία σε εταιρεία και έτσι έχουν διαφορετικό ήχο και διαφορετική αίσθηση.

Οι βαρειές πένες (heavy πάνω απο 1,0 mm) έχουν δυνατό ήχο, ακολουθούν σε ταχύτητα, αλλά είναι τραχιές (δηλαδή μου δίνουν την εντύπωση ενός καθαρού και δυνατού ήχου, αλλά βάρβαρου).

Β.
Σημαντικό επίσης θεωρώ το grip, δηλαδή αν η πένα είναι

  1. λεία και γυαλιστερή (γλιστράνε πολύ καλά πάνω στις χορδές, αλλά στο πολύωρο παίξιμο, ιδρώνεις και γλιστράνε και απο το χερι σου. Θέλουν συχνά άλλαγμα διότι μόλις χάσουν την γυαλαδα τους, αλλάζουν συμπεριφορά)
  2. λεία και mat (μου δίνουν την αίσθηση … κάτι σαν να σκαλώνει πάνω στις χορδές, ένα στιγμιαίο κόμπιασμα)
  3. έχει μία ανώμαλη επιφάνεια που βελτιώνει κατά πολύ το πιάσιμό της (σε αυτές τις πένες μένει μόνο μία γωνία με την οποία μπορείς να παίξεις)

Γ.
Σημαντικό επίσης είναι το σχήμα τις πένας.

  1. Οι οξύαιχμες δεν με βόλεψαν (στο μπουζούκι) ,(αντίθετα είναι πολύ καλές στην ηλεκτρική κιθάρα)
  2. οι πένες με αμβλεία γωνία θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερες (πόσο μάλλον αν είναι και οι τρείς γωνίες ίδιες , οπότε … όπως και να τις κρατήσεις δεν νοιωθεις την αλλαγή).

Στο δια ταύτα:
Χρησιμοποιώ
α) Μία Gibson pure medium (γυαλιστερή επιφάνεια)
β) Prodigy plectrums κλασσική Μ (γυαλιστερή επιφάνεια)
γ) Pickboy - sea of love 1.0mm (γυαλιστερή επιφάνεια)
δ) Mastro (νομίζω ότι τις φτιάχνει ο Μάτσικας) Η - heavy (γυαλιστερή επιφάνεια)
ε) μία πράσινη πένα απο κιθάρα -παιχνίδι του ανιψιού μου, που δεν γράφει τίποτε πάνω της και που την αντάλαξα με 5-6 δικές μου:).

Χρησιμοποίησα Fender, Progrip, Dunlop, Turtle, και δεκάδες άλλες, μα δεν με βόλεψαν.

Καταλήγοντας θέλω να πώ ότι: αυτές που εγώ απέρριπτα ώς άχρηστες, καποιοι φίλοι τις φυλάνε ‘‘ως κόρην οφθαλμού’’. Άρα το προσωπικό στοιχείο είναι π ο λ ύ σ η μ α ν τ ι κ ό.

Τις καινούργιες γυαλιστερές πένες, (επειδή με το γυαλόχαρτο μου δίνουν μία περίεργη αίσθηση στο χέρι), πριν αρχίσω να παίζω, το σημαίο που θέλω να τις κρατάω , το περνάω με λίγο διαλυτικό και μετά οινόπνευμα. Έτσι παραμένουν λείες, αλλα δεν γλιστράνε.

Πόνημα τέλος.
Η διατριβή μου περί πένας θα πρωτοκολληθεί και θα κατατεθεί.
Ευχαριστώ
Πάνος

Κόβω με ψαλιδάκι το βασικό σχήμα με το μάτι και βελτιώνω το περίγραμμα με ράσπα ή γυαλόχαρτο, το τελικό φινίρισμα με ψιλό νούμερο. Απλά έχω καλή φωτογραφική μνήμη… και μου βγαίνουν σχεδόν ίδιες! :78:

έχω extra large χερούκλες…:019:

voulpan θα συμφωνήσω στο ότι δεν με βολεύουν οι μυτερές,

οι heavy πάντως εκτός απο το τρίξιμο που δεν ακούγεται έχω την εντύπωση ότι πνίγουν και τον ήχο, πιο πολύ τις χρησιμοποιώ όταν θέλω να βγάλω ένα κομμάτι γιατί στο δικό μου αυτί τουλάχιστον με την heavy ακούω πιο καλά την νότα ,

με medium ‘ευχαριστιέμαι’ τον ήχο του δικού μου μπουζουκιού οπότε μιλάμε πάλι για υποκειμενικό θέμα,

και να συμφωνήσω στο ότι η πένα αλλάζει συμπεριφορά άμα τριφτεί, κυρίως οι λιωμένες medium με ανατριχιάζουν…

Γεια σας παίδες. Αυτή τη στιγμή που γράφω πρέπει να είμαι το πιο καινούργιο μέλος της παρέας. πολύ ωραίο το ρεμπέτικο φόρουμ.
εγώ πάλι χρησιμοποιώ τις μικρές πενούλες fender - medium οι οποίες μπροστά είναι ψιλομυτερές!! χαχα με βολεύουν αφάνταστα στο μπουζούκι
και στην ηλεκτρική κιθάρα τις dunlop οι οποίες έχουν ξεβάψει πλέον και υποθέτω ότι είναι και αυτές medium αν κρίνω σωστά από την καμπυλότητα τους

Γιάννης

‘‘Αυτή τη στιγμή που γράφω πρέπει να είμαι το πιο καινούργιο μέλος της παρέας’’

Γιάννη καλώς όρισες!

‘’… υποθέτω ότι είναι και αυτές medium αν κρίνω σωστά από την καμπυλότητα τους’’

Μην μπερδεύεις το σχήμα (καμπυλότητα όπως αναφέρεις) με το πάχος μιάς πένας.
Το medium ή το heavy δεν έχουν σχέση με το σχήμα, αλλά με το πάχος της πένας.

Φιλικά
Πάνος

ε μάλλον δεν το έγραψα σωστά. αναφέροντας καμπυλότητα εννοούσα το πόσο λυγίζει η πένα όταν την πιέζεις, δλδ πόσο μαλακιά είναι. λάθος μου:112:

ΤΑΡΤΑΡΟΥΓΑ και πάλι ΤΑΡΤΑΡΟΥΓΑ φυσική βεβαίως.Ειναι πανάκριβη (10 euro η πένα) και θέλει και αρκετή δουλειά με τριψίματα,και για το επιθυμητό πάχος και για το σχήμα.Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι βγάζει καλύτερα μπάσα και καλύτερα πρίμα και πιο καθαρά, πάντα συγκρινόμενες με πλαστικές πένες του ιδίου πάχους.Ακόμα αν είναι καλά τριμένη (έως και 2000 ντουκόχαρτο) τότε όσο ιδρώνει το χέρι τόσο βεντουζάρει,σε αντίθεση με τις πλαστικές που δεν κρατιούνται με τίποτα.

Νίκο έχεις πληροφορίες πού μπορούμε να προμηθευτούμε τέτοιες πένες? Ταρταρούγα πρέπει να είναι από καβούκι χελώνας ή κάνω λάθος?

ebay κωστα αλλα μην ενθουσιαζεσαι και τοσο , εχω παιξει με ταρταγουγα και ισως να μην σαρεσει δοκιμασε πρωτα.

Τετοιες πένες έχει ο ΣΚΕΝΤΕΡΙΔΗΣ δίπλα στον ηλ.σταθμό του ΠΕΙΡΑΙΑ στην ΑΛΙΠΕΔΟΥ. Τις έχει 10 Ε. και είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μπορείς να τις φτιάξεις. Όντως είναι η εξωτερική φλούδα από το καύκαλο της θαλ.χελώνας και γι αυτό τον λόγο είναι πανάκριβο το κάθε κομμάτι επειδή τυγχάνει προστασίας και απαγόρευσης του κυνηγιού της.

Για μας τους οικολόγους δεν υπάρχει ‘‘τεχνητή’’ ταρταρούγα?
Πάνος

εγω εχω μια χελωνιτσα σπιτι στη αυλη στο γρασιδι … μη μου βαζεται ιδεες τωρα :019:

1 «Μου αρέσει»