Πέννες από ταρταρούγα (καβούκι χελώνας)

ναι πιθανών repurposed απο παλαιότερα όργανα/έπιπλα κλπ τουλαχιστον η αριστερή

πάντως εγώ ότι ζωικά υλικά δοκιμασα για πένες (φτερα καβούκια κλπ) δεν βολεύτηκα τίποτα και δεν τα χάρηκα. νομίζω δεν υπάρχει λόγος να στηρίζουμε εμπόριο προϊόντων αμφίβολης νομιμότητας και προέλευσης

3 «Μου αρέσει»

Αλέξανδρε ο πωλητής είναι από Ιαπωνία και εκεί μπορεί να μην είναι παράνομο, εδώ όμως η εισαγωγή είναι. Στην χειρότερη να τα κρατήσουνε στο τελωνείο. Πάντως και για τα παράνομα υλικά οι επιτήδειοι πάντα βρίσκουνε τρόπο. Μιας και ασχολούμαι με την οργανοποιία κάποια στιγμή αγόρασα παλίσανδρο δυο μαδέρια. Μου έκανε εντύπωση ότι η μια γωνία από το μαδέρι ήταν ‘‘σπασμένη’’ όπως λέμε (μια κινησιά με ρούτερ) και είχε σχέδιο. Ρώτησα τον έμπορο γιατί είναι έτσι και μου είπε ότι το κάνουν επίτηδες για την εισαγωγή να περνάει τελωνείο πιο εύκολα όχι σαν υλικό παλίσανδρος αλλά σαν έτοιμο προϊόν κουπαστή για σκάλες. Ο άλλος στο ebay πούλαγε ελεφαντόδοντο σαν πλήκτρα πιάνου χωρίς να αναφέρει το πραγματικό υλικό.Έτσι αν ο πωλητής τις αναφέρει τις πένες ως συνθετικές δύσκολα θα ασχοληθεί κάποιος στο τελωνείο. Μόνο κατά τύχη σε τυχαίο έλεγχο.

Κατα άλλα συμφωνω μαζί σου πως καλύτερα από οικολογική συμπεριφορά να τα αποφεύγουμε.

5 «Μου αρέσει»


Μια προσπάθεια που έκανα με φλούδα από καβούκι χελώνας που είχα βρει (όχι θαλάσσιας)
Πολύ ιδιαίτερη στον ήχο και πραγματικά πολύ ανθεκτική.
Αλλα όχι και η πιο βολική πενα που εχω παίξει

Με υπερκάλυψε ο @alk , θα προσθέσω πως ένα σενάριο που θα δοκίμαζα τέτοια πένα είναι αν την πουλούσαν σε ελληνική επίσημη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού καταστήματος που θα την συνόδευαν πιστοποιητικά προελευσης, όπως γίνεται και με τα ξύλα από συγκεκριμένους οργανοποιους.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα επέλεγα κεδρινο καπάκι, ιδιαίτερα όταν ακούω Λιβάνου που ξέρω ότι είναι και ψέμα αλλά και παράνομος Κέδρος από άλλη χώρα…

Κι εγώ πιστεύω πως νόμιμα προμηθεύεται το υλικό. Πρώτα πρώτα τις διαφημίζει στο fb. Δεύτερον έχει κάνει πολλές. Από ότι βλέπω δεν είναι μόνο μία ή δύο. Και κάθε παίχτης άμα πάρει μία επανέρχεται και παίρνει περισσότερες. Όλο αυτό δεν θα τολμούσε κάποιος να το κάνει παράνομα. Θα ήταν τρέλα…
Επίσης για το θέμα του ήχου, από τα ηχητικά δείγματα διαφόρων παιχτών (και πολύ γνωστών) κρίνω ότι είναι κάτι πολύ καλό που αξίζει τον κόπο. Θα το δοκιμάσω και θα σας πω…

Ίσως να πιστεύω το αντίθετο…

Μάριε δεν είναι απαραίτητο να είναι νόμιμο αν το διαφημίζουν στο facebook. Εδώ κυκλοφορούνε διαφημίσεις στο facebook που αναφέρουν δημόσια πρόσωπα σαν κράχτη για τελείως άσχετα πράγματα. Δεν υπάρχει ουσιαστικά έλεγχος εκτός αν γίνει κάποια καταγγελία.

3 «Μου αρέσει»

Αν κάποιος μπει στον κόπο να δει το προφίλ του ανθρώπου που τις φτιάχνει να μας πει και τη γνώμη του. Θεωρητικά όλες οι πιθανότητες υπάρχουν.

Να μας πει τι γνώμη του σχετικά με τι ?
Ο άνθρωπος φτιάχνει πένες κατά παραγγελία σε ότι σχήμα και μέγεθος του ζητηθεί, από την φωτογραφία θα καταλάβει αν είναι παράνομο το υλικό ?
Ρωτάω γιατί η παρότρυνση σου φάνηκε σαν έμεση διαφήμιση σε εμένα παρά σαν διασταύρωση στοιχείων.

Ότι νάναι.!!! Πραγματικά!! Δεν ξέρω τι να πω…
Δεν τον ξέρω και δεν θα συνεχίσω να συζητώ.
Εμένα δεν μου φαίνεται να είναι τόσο βλάκας που να κάνει κάτι παράνομο και να το διαφημίζει με το όνομα του και το επίθετο του στο fb. Βάζει βίντεο και φωτογραφίες από άλλους παράνομους που χρησιμοποιούν τις πέννες του κτλ κτλ και αυτοί δεν έχουν πρόβλημα. … πολύ τραβηγμένο… και να βάζει και τον Στεργίου να παίζει και να διαφημίζει τις πέννες του και να λέει πως είναι πολύ καλές…
Όπως είπα και πριν δεν θα ξανασυζητήσω… εξάλλου τα παίρνω από τον άνθρωπο οπότε… πάω να πληρωθώ

Και απάντηση δεν πήρα… :slight_smile:

Γνωστοί για τις οικολογικές τους ευαισθησίες οι Ιάπωνες, ως λαός και ως κράτος.

Τι σημασία έχει ρε παιδιά αν είναι νόμιμο ή όχι; Η νομμότητα εξαρτάται από τη νομοθεσία κάθε χώρας. Όπου επιτρέπεται η σφαγή χελώνας, τα προϊόντα σφαγής χελώνας είναι νόμιμα - ε και; Θα μπορούσες να το εξηγήσεις αυτό στη χελώνα;

Μα δεν κάνει οποιαδήποτε χελώνα. Γιατί θαρρείς ότι οι θαλάσσιες είναι απειλούμενα είδη ενώ οι στεριανές (ιδίως του Χέρμαν, αλλά και η συγκριτικά σπανιότερη «ελληνική» - και οι δύο ζουν στην Ελλάδα, απλώς η μία ονομάζεται έτσι) είναι κοινότατες; Είναι απείρως πιο εύκολο να κυνηγάς στεριανές χελώνες, αλλά δεν το κάνουν γιατί δεν έχει διάφορο.

Κάποιο συγκεκριμένο είδος θαλάσσιας χελώνας, δεν ξέρω αν είναι η Καρέτα Καρέτα ή άλλη, δίνει αυτό το εξαιρετικό υλικό με τις ποικίλες χρήσεις. Νόμιμο και ηθικό είναι να χρησιμοποιείται αυτό το υλικό όπου βρεθεί σε δεύτερη χρήση (από παλιούς σκελετούς γυαλιών κλπ.). Όποιος μπορεί να παρουσιάσει τέτοια πιστοποίηση, μπράβο του και να ψωνίσουμε απ’ αυτόν.

3 «Μου αρέσει»

Ουσιαστικά δεν υπάρχει νόμιμη αλυσίδα αγοράς/πώλησης τέτοιου υλικού στην Ελλάδα.
(Για την Ιαπωνια δεν γνωρίζω, άλλωστε είναι η χώρα που ακόμα επιτρέπει φαλαινοθηρικά…)

Οι χελωνες, ως μέρος της ερπετοπανίδας της χώρας μας προστατεύονται απο νομοθεσία:

αιχμαλωσία, διακινηση, θανάτωση κλπ είναι πραξεις παρανομες

Τώρα για περιπτώσεις παλαιών οργάνων που έχουν υλικά CITES δεν νομίζω πως οι εξαιρέσεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Πιθανών να είναι στην κρίση κάθε αρμόδιου αλλά δεν γνωρίζω να υπάρχει νομοθεσία να εξασφαλίζει την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση/αγοροπωλησία

2 «Μου αρέσει»

Ωραία, οπότε δόθηκαν και με όμορφο και σωστό τρόπο οι απαντήσεις περί νομιμότητας.

1 «Μου αρέσει»

Κανονικά οι πένες ταρταρούγας δεν είναι ανθεκτικές.Φθείρονται πολύ εύκολα οπότε ίσως είναι άλλο υλικό αυτό που δείχνεις.

‘’…Μια προσπάθεια που έκανα με φλούδα από καβούκι χελώνας που είχα βρει (όχι θαλάσσιας)…‘’

1 «Μου αρέσει»

Ρίξτε και μια ματιά σε αυτή την παλιά κουβέντα.Έχουν ειπωθεί πράγματα χρήσιμα,που επαναλαμβάνονται, και έχουν δωθεί και κάποιες απαντήσεις.

1 «Μου αρέσει»

Στα αγγλικά όμως λέγεται tortoise shell, και tortoise είναι η στεριανή χελώνα, η θαλασσινή είναι turtle. Βέβαια η ετυμολογία είναι ένα πράμα και το πραγματικό νόημα άλλο.

Χμ, κοίτα τι μαθαίνει κανείς:

Tortoiseshell or tortoise shell is a material produced from the shells of the larger species of tortoise and turtle, mainly the hawksbill sea turtle, which is a critically endangered species according to the IUCN Red List largely because of its exploitation for this trade.

(Tortoiseshell - Wikipedia)

(Εννοείται ότι η αυτόματη ελληνική μετάφραση λέει «…τα μεγελύτερα είδη χελώνας και χελώνας») :rofl:

Ε, άλλο χελώνα και άλλο χελώνα :joy: :joy: