Πως κουρδίζεται το μπουζούκι μέσω υπολογιστή;

Αγαπητοί φίλοι θα ήθελα τη βοήθειά σας στο θέμα κουρδίσματος του τετράχορδου μπουζουκιού. Από ότι διαβάζω οι χορδές ακολουθούν τη σειρά απο τις λεπτές προς τις χοντρές σε ΡΕ ΛΑ ΦΑ ΝΤΟ;
Λοιπόν έχω κατεβάσει ένα προγραμματάκι που κάνει για κιθάρα και κάθε φορά που παίζεις μια χορδή μετράει μια συχνότητα. Ποια πρέπει να είναι η συχνότητα αυτή για το μπουζούκι στην πρώτη τη ΡΕ κτλ η αν μπορείτε νε πάση περιπτώση να με βοηθήσετε να το καταφέρω.
Να αναφέρω ότι το προγραμματάκι είναι το OOBOX Instrument Tuner v2.0.
δεν ξέρω αν σας βοηθάει αυτό στην περίπτωσή μου.
Πασχάλης

Φίλε Πασχάλη,
Οι συχνότητες των ανοιχτών χορδών στο 4χορδο είναι . . .

ΡΕ= 293,66 Hz / ΛΑ= 220 Hz / ΦΑ= 174,61 Hz / ΝΤΟ= 130,81 Hz.

Φιλικά, Γιώργος.

Γεια σου Peplos,
Αλλου εχω διαβασει οτι το τετραχορδο χορδιζεται σαν τα ψιλοτερες χορδες της κανονικης κιθαρας μειον 2 ταστα η ενα τονο. Πρεπει να ειναι λοιπον, 294Hz, 220Hz, 175Hz και 131Hz. Ωραιο προγραμμα το OOBOX, μολις το κατεβασα.

Gerard

Φιλαράκια είσαστε πολύ ωραίοι και οι δυό σας.
Ευχαριστώ και για την πλάκα να αναφέρω τα εξής. Μην παίρνοντας κάποια απάντηση απο νωρίς βρίσκω μια άσκηση απο τη σελίδα του Τομπάζη ας με συγχωρέσει αν κάνω λάθος το όνομα και βρίσκω μια άσκηση όπου μέσα στις νότες παίζει και τη ΡΕ. Βάζω το μικρόφωνο ανοίγω το πρόγραμμα τσακώνω τη ΡΕ απο τα ηχεία και τη βγάζει 295. Πέμπτο τάστο στη δεύτερη στα 295 και μετά ανοικτή 219 και συνεχίζοντας πάω 175 και 129 στο διπλάσιο οι λεπτες απο δίπλα και να το κουρντισματάκι. Λίγο έξω έπεσα και μέχρι να διαβάσω τις απαντησεις σας έκανα δουλειά μου. Καλή περίπτωση το προγραμματάκι.
Παιδιά Ευχαριστώ τα λέμε
Πασχάλης

ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ…
ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ…:):):slight_smile:

Υπάρχουν και φορητά κουρδιστάκια, έναντι 20 Ε, με πολλές πλέον δυνατότητες και κυρίως, την ικανότητα να διακρίνουν μέσα από θόρυβο τη νότα στην οποία θές να κουρδίσεις και να την απομονώνουν, όχι όπως παλιά που έπρεπε να έχεις απόλυτη ησυχία.

καλημερα

οσοι αγοραζουν κιθαρες θα βρουν στο σετ και ενα κουρδιστηρακι που δειχνει τη συχνοτητα που αντιστοιχει στον ηχο της καθε χορδης .Εχει ενδειξεις οχι για ολες τις νοτες για τις συγκεκριμενες που οφειλουν να παιζουν οι χορδες.Αν αναψει το σωστο λαμπακι σημαινει οτι η χορδη κουρδιστηκε σωστα, αν οχι ξαναδοκιμαζεις σφιγγοντας η χαλαρωνοντας τη χορδη!
Εγω για συνθεση η για ακροαση Midi αρχειων χρησιμοποιοω το Finale 2003 , οπου μπορεις συν τοις αλλοις να παιζεις μια-μια τις χορδες και να βλεπεις στο πενταγραμμαο τη νοτα που βγαζει
αλλα μπορεις να βλεπεις τη συχνοτητα ηχογραφημενων μελωδιων και μεσω της κυματομορφης του ηχου σε προγραμμα οπως το audacity (δωρεαν) αλλα βασικα αυτο βολευει φυσικους οπως εγω ησυναφεις ειδικοτητες.
Η νοτα λα στο πενταγραμμαο αντιστοιχει κατα συμβαση στα 440 χερτς
και το ενα ημιτονιο προς τα πανω συνεπαγ εται αυξηση στη συχνοτητα κατα 5,5% περιπου
ενω ο τονος αντιστοιχει σε αυξηση κατα 12%
ετσι λοιπον το ρε κατω απο το πενταγραμμο ειναι 295 χερτς και βεβαια οταν τραγουδα ο αρσενικος βγαζει μια οκταβα προς τα κατω ,σωστα;;

αν κανετε γουγλισμα με το ψευδωνυμο μου θα βρειτε που γραφω και τι!

ρε μαγκιτες μολις αντεληφθην οτι το audacity 1.2.6 αμα απομονωσεις μια περιοχη απο την ηχογραφηση σου βγαζει αυτοματα νοτα και ακριβη συχνοτητα!!
επαθα πλακα λεμε!και κανει και εφε ενα σωρο…μισο τονο να φυγεις το φτιαχνεις χωρις να φαινεται το εφε!

Γεια σας παιδιά

Προσπαθώ και εγώ με την σειρά μου να μάθω άνευ διδασκάλου και έχω κάποιες απορίες σχετικά με το κούρντισμα.

Οι ψιλές χορδές 3(Φα) και 4(Ντο) έχουν αντίστοιχες συχνότητες 175Hz και 131Ηz.

  1. Οι χοντρές χορδές τι συχνότητες έχουν ?

  2. Ποια χορδή κουρδίζεται πρώτα την Ρε ή την Ντο ?

Απο το κινητο κουρδίζεται?

είχα στο Iphone ένα κουρδιστήρι (εφαρμοφή)

μπορεί να υπάρχει τίποτα και για άλλα “hitech” κινητά

Πάντως παλιά κουρδίζαμε από το σταθερό. Το μπιπ-μπιπ ήταν Λα# (μπορεί και Λα-ύφεση, δεν θυμάμαι)!

Η όλη συζήτηση μου θυμίζει το κλασικό, πλέον, ανέκδοτο (:wink: με τα ερευνητικά προγράμματα των εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων της ΝΑΣΑ, για την κατασκευή στυλό για τους αστροναύτες που γράφει σε συνθήκες “έλλειψης βαρύτητας”, την ώρα που οι Σοβιετικοί κοσμοναύτες χρησιμοποιούσαν …μολύβια. :019:

διαβαζα την επικεφαλιδα και ξαφνικα αρχισα να γελαω… φιλε βαλe to μπουζουκι στη usb 2 και πατα ok :019: