Στανταρ κούρδισματα εγχόρδων (2001 - 2005)

Ενας πίνακας με τα στάνταρ κουρδίσματα πολλών εγχορδων οργάνων βρίσκεται στη διεύθυνση:

http://www.diodinos.com/tunings.htm

Ο Dinos (στην παραπάνω διεύθυνση) καλά τα λέει, αλλά να δούμε πότε θα συντάξουμε κι εμείς ένα κατάλογο με ΜΗ standard κουρδίσματα για τα ρημαδο-μπούζουκά μας.

Α! Ο ανωτέρω κατασκευαστής δημιούργησε το MIDI-μπουζούκι! Το διαφημίζει φάτσα-φόρα στο site του: http://www.diodinos.com/history_midibouz.htm
Της σελίδας αυτής το είναι η λέξη “ΝΤΑΛΑΡΑΣ”! Σύμπτωση;

ΚΚ

… εννούσα τον τίτλο της σελίδας. Είχα βάλει τα γωστά λιλιά της HTML και τα κατάπιε!
Δηλαδή το script του φόρουμ “σηκώνει” html.
Μήπως να την “χακέψουμε” τη σελίδα σου ρε Γιώργη Παναγιωτακόπουλε;

Ριξτε και μια ματιά σε αυτή τη σελίδα… Εκτός από ένα… βιολομπούζουκο, φαίνονται στις φωτογραφίες μερακλίδικα τα τρίχορδα που έχει.

http://nav.to/koag/

Το κρητικό λαούτο δεν κουρδίζεται ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ, ΝΤΟ. Έτσι κουρδίζονται τα νησιώτικα και τα στεριανά λαούτα. Το κρητικό κουρδίζεται μία τετάρτη χαμηλότερα δηλαδή ΜΙ, ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ. Όσο για τη λύρα αν εννοεί την κρητική δεν είναι ούτε ΛΑ, ΜΙ, ΛΑ ούτε ΛΑ, ΡΕ, ΛΑ. Είναι ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ και σπανιότερα ΜΙ, ΛΑ, ΡΕ αλλάζοντας βέβαια χορδές. Το ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ καμιά φορά το κάνουν ΣΙ, ΜΙ, ΛΑ ή ακόμα και ΝΤΟ, ΦΑ, ΛΑ# αλλά πάντα σε πέμπτες.
Παναγιώτης

Γεια σας παιδιά και καλή χρονιά σε όλους. Έχω πάρει ένα σάζι (όχι το μπαγλαμά-σαζ, αλλά το πιο κοινό. Ο λαιμός του θα ναι 53εκατοστά περίπου) και το μόνο που ξέρω είναι το κούρδισμα. Δε ξέρω όμως σε πόσα διαστήματα χωρίζεται η οκτάβα, ώστε να μπορώ να τα μετακινώ ανάλογα με το δρόμο. Σύνολο έχει 26 τάστα. Αν κάποιος ξέρει από τέτοια όργανα ας ας γράψει τη σειρά των διαστημάτων π.χ. πόσα είναι μεταξύ ΜΙ και ΦΑ, Ρε και ΜΙ, κλπ
ευχαριστώ και να περνάμε όλοι καλά
Κώστας Καρράς

<FONT FACE=“Courier New”>Ποιά διαστήματα σε ενδιαφέρουν;
Υπάρχει η διαίρεση με τα 12 ημιτόνια στην οκτάβα (του μπουζουκιού δηλαδή), η τούρκικη με τα 54 διαστήματα στην οκτάβα (αν θυμάμαι καλά), της βυζαντινής με τα 72 (ή 71 κατ’ άλλους) κόμματα η μόρια, και άλλα πολλά που μπορείς να βρείς και στο Internet (ινδική, κινέζικη…)

Για να πάρεις βοήθεια πρέπει να γίνεις πιό συγκεκριμένος φίλε Κώστα.</FONT>

Καλησπερα σε ολους και χρονια πολλα.Ειμαι ενα νεο μελος,νυν κιθαριστας και ελπιζω σε λιγο καιρο να λεω και μπουζουκτζης.πηρα σημερα κιολας ενα φτηνο μπουζουκακι δοκιμαστικα και στο μελον παμε για κατι καλυτερο.λοιπον θα ηθελα να ρωτησω πως κουρδιζει το μπουζουκι,οχι μονο οι 4 κυριες χορδες αλλα και οι υπολοιπες.δεν ξερω αν με καταλαβαινετε.περιμενω να τελειωσουν οι γιορτες να παω σε δασκαλο,αλλα δεν μπορω να περιμενω μεχρι τοτε για να το κουρδισω και να το γρατζουνισω λιγακι.

Το τετράχορδο που έχει 4 ζεύγη χορδών χορδίζεται σε ομοφωνία κατα ζέυγος απο τις πάνω ξεκινώντας (μουργκάνες) ντο φα λα ρε.
Στο τρίχορδο πάλι σε ομοφωνία κατα ζεύγος ρε λα ρε.

Φιλε Νικο αν θες να ασχοληθεις με το ρεμπετικο
προλαβαινεις να το αλλαξεις σε τριχορδο …

Για να βρεις ενα τριχορδο που να παιζει απο
σχετικα καλα και πανω πρεπει να δωσεις απο 600-700
και πανω, καλες πεννιες !!

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην yiorgosv 05 Ιανουάριος, 2005)