Πληροφορίες για σάζι

Γειά σας φίλοι μου και καλώς σας βρήκα
Τελευταία έχουμε στραφεί πολύ προς τα παραδοσιακά-ρεμπέτικα και μου έχει μπει η ιδέα να αποκτήσω ένα σάζι το οποίο μου φαίνετε πολύ ενδιαφέρον οργανάκι και ξεχωριστό , εχω ψάξει και καποια πράγματα στο ιντερνετ μα εχω πολλές απορίες για αυτο. Εγώ παιζω κιθάρα 3 χρονια και γρατζουνώ μπουζουκια και μπαγλαμάδες φίλων, μα από θεωρία τίποτα, θα καταφερω με αυτό το όργανο; είναι πολύ δύσκολο ;
Πια η διαφορά του με τον ταμπουρά εκτός από την θέση της τρύπας;
Έχει πιασίματα-ακόρντα;
Οι μπερντέδες του έχουν στάνταρ αποστάσεις ανάλογα με το μέγεθος του οργάνου; Τα διάφορα μεγέθη μεταξύ τους έχουν καμία διαφορά; Ή είναι όπως το τρίχορδο μπουζούκι και ο τζουράς π.χ
Πήγα σε ένα μαγαζί να ρωτησω για σάζι και μου έδειξαν ταμπουρά λεγοντάς μου ότι είναι το ίδιο πράμα απλά στο σάζι θα πληρώσω παραπάνω λεφτά για να είναι η τρύπα από κάτω.
Βγαίνοντας από το μαγαζι ερωτεύτηκα και ένα ούτι αλλα δεν είναι για μας αυτό πολύ δύσκολο.
Δεκτή οποιαδήποτε πληροφορία σας .ευχαριστώ

Καλωσήρθες φίλε.

Γενικώς θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στα θέματα της ενότητας «Παραδοσιακή μουσική -> Όργανα -> Ταμπουράδες, σάζια» (δηλ. αυτής όπου βρισκόμαστε και τώρα), όπου τα ίδια ζητήματα έχουν ξαναερωτηθεί και ξανααπαντηθεί.

Για ένα σημείο όμως που δε νομίζω ότι έχει ξανατεθεί:

Λάθος φαντάζεσαι. Εσύ υποθέτω πως τρομάζεις από το άταστο. Παρόλο που το ούτι είναι άταστο ενώ το σάζι έχει μπερντέδες, εντούτοις το ούτι είναι πολύ πιο κοντά στην παικτική λογική της κιθάρας και των τριχόρδων. Το σάζι είναι εντελώς παράλογο.
Χωρίς τάστα, στο ούτι θα φύγουν μερικά φαλτσάκια*, όσα και όταν τραγουδάμε χωρίς να έχουμε κάνει συστηματικά φωνητική ή να έχουμε φυσικό ταλέντο. (Η πλειοψηφία των ανθρώπων τραγουδάει έτσι και τραγουδάει ευχάριστα.) Όλα τα υπόλοιπα όμως στο ούτι γίνονται -σε κάποιο βαθμό- όπως φαντάζεσαι ότι θα γίνονταν. Στο σάζι η ανάμνησή μου από όταν πρωτομάθαινα (παίζοντας ήδη τρίχορδα καλούτσικα) είναι ότι, αν δε μου έλεγε ο δάσκαλος, δε θα μάντευα στον αιώνα τον άπαντα ότι πρέπει να χτυπήσω αυτή τη χορδή, να βάλω αυτό το δάχτυλο και να κάνω αυτή την πενιά.

*Μόλις το πρωτοπιάσεις βέβαια θα απορήσεις λίγο, αλλά σε λίγες μέρες θα έχεις σηνηθίσει ποιες περίπου είναι οι αποστάσεις πάνω στη χορδή από νότα σε νότα, αυτές που στα ταστωμένα όργανα σ’ τις δείχνουν τα τάστα.

Μιλάω φυσικα΄για το πώς θα πάρεις τον πρώτο αέρα του οργάνου, όχι για το πώς θα γίνεις σαζίστας ή ουτίστας.

ναι φίλε μου αυτό με τρόμαξε, το αταστο και το τυφλό παίξιμο, μα δέν νομίζω να είναι αυτί η επιλογή μου. ίσος να είναι το επόμενο όργανο.
θα κάτσω και θα διαβάσω και άλες σχετικές πληροφορίες για το σάζι και θα δω.
ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. όταν αποφασίσω θα σας πώ :slight_smile:

Τελικά αποκτήσαμε το σαζακι και το ερωτευτήκαμε.
Μα εχω ένα προβληματάκι με τους μπερντέδες για το οποίο μάλλον θα ήταν σωστό να ανοίξω ένα καινούριο θεματάκι και τα λέμε εκεί.

Βρες άνθρωπο να παίζει, να σου δείξει μερικά πράγματα. Ας μην είναι δάσκαλος (αν είναι, ακόμα καλύτερα). Ή έστω, κάποιον που να παίζει λάφτα, ούτι, κάποιο τέτοιο όργανο.

Τις απορίες σου άκρες μέσες τις φαντάζομαι. ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ! Δεν αφορούν το σάζι αλλά τη μουσική του. Αν δεν έχεις επαφή, τότε καλύτερα να θεωρήσεις ότι πρόκειται να κάνεις ξεκίνημα από το μηδέν στη μουσική. Ξέχνα ό,τι ξέρεις από κιθάρα και τρίχορδα: για δεύτερη φορά νέος! Μόνο όταν φτάσεις σε κάποιο Α επίπεδο κατανόησης θα μπορέσουν όσα έμαθες να συναντηθούν με εκείνα που ήδη ξέρεις από τα άλλα όργανα, και τα δύο νήματα γνώσης να αρχίσουν να γίνονται ένα ενιαίο, μια μουσική παιδεία.

ναι είναι περίεργο όργανο. Θα εννοείς τις τεχνικές και τον τρόπο που παίζεται, ναι απίθανο να τα βρείς αυτά μόνος.προς το παρών εχω βρει και εχω εξοικειωθεί με τις νοτες και τα ενδιάμεσα διαστήματα πανω στην ταστιέρα, βγάζω μελωδίες από παραδοσιακά τραγουδάκια και παίζω με τους διάφορους δρόμους(να του πάρω λίγο τον αέρα βρε παιδί) . Αρχικά (με κουρδισμα G-D-A) μου φαίνεται ότι παιζοντας στη Α ,ηχητικά δεν μου κολλά η D ή η G.
λιγο δύσκολο να βρεις αλον που να παιζει τέτοια οργανα όμως.για δάσκαλο λογο οικονομικών δεν νομίζω, αργότερα ίσως.
Σιγά σιγά ότι μπορούμε μαθαίνουμε.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον νάσε καλά.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 13:05 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 13:02 —

Κανένα καλό βιβλίο κυκλοφορεί; Μήπως ξέρετε