Βοήθεια με μια φλογέρα


Χαιρετίζω το φόρουμ, τώρα μόλις έκανα εγγραφή μετά από πολύ καιρό που τριγυρίζω τα νήματα εδώ ,παλιά και καινούργια και μπορώ να πω ότι έχετε κάνει πραγματικά φανταστική δουλειά για τη ρεμπέτικη και παραδοσιακή μουσική ,και όχι μόνο.

Το λοιπόν , στο διαταυτα ,αγόρασα μια φλογέρα από ένα τουριστικό μαγαζί στα Γιάννενα,φυσικά να το δηλώσω εξ αρχής ήξερα ότι η ποιότητα δεν επρόκειτο να ήταν καλή αλλά με ενδιέφερε περισσότερο το σχήμα του για να χρησιμοποιήσω σαν βάση για να κατασκευάσω εγώ τη δικιά μου, και θα ήθελα να μου πείτε λίγο βάση των φωτογραφιών που ανέβασα είναι κατασκευασμένη σωστά; Έπαιξα λίγο να δω πως ακούγεται και τα σχετικά ,κλείνοντας όμως όλες τις τρύπες σχεδόν δε βγάζει ήχο,απλά ένα μικρό τσιριγμα, άμα όμως μια εξ αυτών δε πατιεται βγάζει ήχο κανονικά. Πέραν αυτού παρατήρησα ότι η σφυρίχτρα είναι στη κάτω πλευρά και όχι στη πάνω όπως θεωρώ πως θα έπρεπε. Όπως θα δείτε επίσης δεν έχει αυτήν τη τρύπα από κάτω που έχουν οι περισσότερες φλογερες που έχω δει. Και τέλος η τρύπα/έξοδος από μπροστά είναι απλά μια μικρή δίοδος, κάτι που πάλι επίσης δεν έχω παρατηρήσει σε φλογέρα,δηλαδή δε θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη; Επίσης φαίνεται ότι απλά πήραν ένα πόδι ενός σκαμπό και το κάνανε φλογέρα.

Θα με συγχωρεσετε δεν έχω πολλές μουσικές γνώσεις και απλά κάθισα να ασχοληθω και γω σα χόμπι τίποτα το σοβαρό άρα συγγνώμη άμα οι ορολογίες που χρησιμοποίησα είναι λανθασμένες. Επίσης το ξαναλέω δε με ενδιαφέρει η ποιότητα,δεν τη χρυσοπληρωσα κιόλας, το λέω αυτό για να σας προλάβω μη μου αρχίσετε να μου λέτε περί ποιότητας καθως δε περίμενα κάτι εξ αρχής. :rofl::rofl::rofl:

Και πάλι καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για ότι έχετε κάνει στο χώρο της ελληνικής μουσικής.

2 «Μου αρέσει»

@kedros77 καλωσόρισες στο Φόρουμ! Καλές συζητήσεις να έχουμε!

Οι απορίες που έχεις είναι εύλογες. Να σου πω (όπως ήδη γνωρίζεις) ότι η συγκεκριμένη είναι αυτό που λέμε “τουριστική”. Επομένως σαν αποτέλεσμα κατασκευής μη περιμένεις να τηρεί τους κανόνες οργανοποιίας. Προφανώς και δε θα μιλήσω για ποιότητα ήχου δεν έχει νόημα. Μιλάω καθαρά από πλευράς κατασκευής!

Θα σου πρότεινα να δεις εδώ (Ποιμενική φλογέρα από καλάμι σε Λα) μια αντίστοιχη που έφτιαξε ο Γιώργος (@Arundo) και βάση αυτής να έχεις μια πιο σφαιρική άποψη!

4 «Μου αρέσει»

Δεν παίζει και πολύ ρόλο. Απλώς αν το παραθυράκι είναι στην πάνω μεριά, ή στην μπροστινή για να συνεννοούμαστε καλύτερα, μπορείς να κάνεις το γνωστό λοξό κόψιμο όπως στις σχολικές φλογέρες (που είναι μπαρόκ φλάουτα με ράμφος) και να είναι πιο άνετο για τα χείλια.

Οι τρύπες δεν είναι στάνταρ. Το ελάχιστο που μπορεί κανείς να βρει σε παραδοσιακές φλογέρες στην Ελλάδα είναι πέντε τρύπες μπροστά και τέλος. Και μετά: πέντε + μία για τον αντίχειρα, έξι μπροστά, έξι + μία. Το φλάουτο με ράμφος έχει 7+1, που νομίζω ότι δε γίνεται στις παραοδοσιακές ελληνικές, αλλά και πάλι γιατί όχι;

Στις καλαμένιες φλογέρες συνηθίζεται κάτι που δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί, αλλα΄είναι τόσο συστηματικό ώστε δεν μπορεί να είναι τυχαίο: το τελείωμα της φλογέρας είναι μερικούς πόντους μετά τον κόμπο του καλαμιού, και ο κόμπος είναι τρυπημένος, χωρίς όμως το μέγεθος της τρύπας να φτάνει να είναι όσο ολόκληρο εο εσωτερικό άνοιγμα του αυλού.

Εσύ όμως δεν ξέρεις (ή μήπως ξέρεις;) αν σ’ αυτή την τουριστική όλο το εσωτερικό άνοιγμα είναι τόσο όσο βλέπουμε από την τρύπα ή μεγαλύτερο.

Πάντως γενικά αν είναι να την ψάξεις με την κατασκευή φλογέρας, ασχολήσου με καλάμια, όχι με ξύλα. Γιατί να κάθεσαι να τρυπάς (έχεις τόρνο; ή θα ταλαιπωρηθείς με άλλα εργαλεία;) όταν ο θεός μάς έχει χαρίσει εκατομμύρια καλάμια με έτοιμη την τρύπα και είναι ελεγμένο ότι κάνουν μια χαρά φλογέρες;

Χώρια που το καλάμι σού επιτρέπει να κάνεις άπειρες δοκιμές και να πετάξεις άπειρες λάθος φλογέρες μέχρι να πετύχεις τη σωστή.

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, πραγματικά δεν ήξερα πολλά από αυτά που ανέφερες. Σε ότι αφορά το υλικό, εγώ έχω παλέψει να κάνω δυο φλογέρες από πρόχειρο καλάμι που βρήκα και δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά και το μόνο πράγμα που με έκανε να χαρώ ήταν ότι έβγαζε ήχο :joy: :joy: :joy: :joy:

Το νήμα που μου πρότεινε @alko101 ήταν ένα από τα κύρια βασικά που με έκαναν να ασχοληθώ με τη κατασκευή φλογέρας, αλλά δυστυχώς από πληροφορίες για τη κατασκευή δε στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός. Εάν έχετε να μου προτείνετε πηγές και τα σχετικά περί φλογέρας θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως.

Έχεις τα Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα του Ανωγειανάκη; Χωρίς να τσεκάρω αυτή τη στιγμή, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα περιγράφει και την κατασκευή.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να κυκλοφορούν στο ΥΤ και γενικά στο ίντερνετ οδηγίες. Θα πρέπει να αναζητήσεις και τις διάφορες τοπικές ονομασίες του οργάνου: θιαμπόλι/σφυροχάμπιολο (Κρήτη), πιθκιαύλιν (Κύπρος), σουραύλι/σουβλιάρι/σουβριάλι (διάφορα μέρη), ή να φανταστείς πώς αλλιώς μπορεί να το ονομάζει ο καθένας (ποιμενικό αυλό κλπ.).

Α! Υπάρχει και η παλιά σειρά της ΕΡΤ «Λαϊκά όργανα και οι κατασκευαστές τους», που υπάρχει στο ΥΤ και έχει και επεισόδιο για τη φλογέρα.

Ένα πράγμα που ξέρω πρακτικά είναι ότι για την τάπα προτιμούν ξύλο από πικροδάφνη, που έχει ακριβώς την κατάλληλη σκληρότητα για να εφαρμόσει σωστά. Ωστόσο στο Δημοτικό είχαμε φτιάξει φλογέρες με τη δασκάλα και είχαμε βάλει φελλούς, που δεν ήταν κακοί.

Πλάκα κάνεις; Αυτό είναι το δύσκολο. Οι νότες φτιάχνονται.

Ναι, λέει αρκετά και για την κατασκευή, ακόμα για για μαντούρες κρητικιές. Αν, βέβαια, το έχει το βιβλίο…

Όχι δεν το έχω, δε φαντάζομαι όμως να υπάρχει κανένα pdf ; Γιατί είδα τη τιμή του και έφριξα.

Είναι αντικειμενικά πανάκριβη έκδοση, με τόσες ολοσέλιδες έγχρωμες φωτογραφίες. Δεν ξέρω πόσο ακριβώς κάνει τώρα, υποθέτω λίγο-πολύ όσο κάθε λεύκωμα παρόμοιου μεγέθους, αλλά θα σ’ τα βγάλει τα λεφτά σε βάθος χρόνου. Για τα περισσότερα όργανα που καταπιάνεται (όχι βιολί, κλαρίνο και ορισμένα άλλα) παραμένει σημείο αναφοράς.

Εν πάση περιπτώσει, δες και αυτό της ΕΡΤ και μπορεί να σε καλύψει.

Λάβε υπόψη σου ότι τα παλιότερα χρόνια η βιβλιογραφία είχε την τάση να συμφύρει τρεις οργανολογικούς τύπους: τη «φλογέρα» (ανοιχτή στα δύο άκρα), το «σουραύλι» (που είναι η δικιά σου περίπτωση, με τάπα και παραθυράκι) και τη «μαντούρα» (με γλωσσίδι). Ειδικά η μαντούρα είναι τελείως άλλο πράγμα και δεν πρέπει να σε μπερδέψει.

1 «Μου αρέσει»

Κατανοητόν, χίλια ευχαριστώ, αυτά που μου πρότεινες είναι παραπάνω από απλώς χρήσιμα. Άντε και άμα καταφέρω να τη φτιάξω φυσικά και θα την ανεβάσω κατευθείαν στο φόρουμ :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:. Και πάλι χίλια ευχαριστώ!

2 «Μου αρέσει»

Καλοσώρισες στο φόρουμ! Είχα αγοράσει κι εγώ μία τέτοια φλογέρα αλλά δυστυχώς είναι μόνο για διακόσμηση. Τα μέτρα της δεν θα σε βοηθήσουν για δικές σου κατασκευές, γιατί η εσωτερική της διάμετρος είναι κυμαινόμενη. Σου προτείνω να ξεκινήσεις με ξερό καλάμι που μπορείς να το βρεις πολύ εύκολα.Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να κόψεις χλωρά καλάμια τα οποία θα τα χρησιμοποιήσεις του χρόνου το φθινόπωρο (πρέπει να στεγνώσουν πρώτα). Εννοείται ότι στις καλαμιές μπορείς να βρεις και καλάμια που έχουν ξεραθεί φυσικά και μπορείς να τα δουλέψεις αμέσως. Τα ξερά καλάμια έχουν ένα κιτρινωπό χρώμα και τα φύλλα τους είναι ξερά. Πάρε και ένα πριονάκι γιατί αν τα σπας με τα χέρια τα καταστρέφεις. Σου στέλνω φωτό από δύο φλογέρες που έχω φτιάξει και θα σου στείλω και τις διαστάσεις. τους. Για τις λεπτομέρειες και τα μυστικά της κατασκευής αν θέλεις μπορώ να σε βοηθήσω.





Καλώς ήλθες και τα λέμε.

4 «Μου αρέσει»

Οι “βλάχικες” φλογέρες συνήθως έχουν την τρύπα της σφυρίχτρας από κάτω. Έτσι φτιάχνουν τις φλογέρες οι Ρουμάνοι. Δες δύο επαγγελματικές φλογέρες που αγόρασα από την Ρουμανία.


3 «Μου αρέσει»

Ξεκίνα και θα σε βοηθήσουμε. Την ίδια τρέλα έχω κι εγώ εδώ και τρία περίπου χρόνια. Πρέπει να αγοράσεις μερικά βασικά πραγματάκια. Ένα καλό σουγιαδάκι, λίμες μικρές (επίπεδες, κοίλες, τριγωνικές κλπ), σκαρπέλα μικρά, αρίδες για το τρύπημα των οπών από 5mm έως 12mm, γυαλόχαρτα από 60 έως 1000 και φυσικά φελούς για την τάπα. Ξεκίνα με φελούς πρώτα γιατί δουλεύονται εύκολα και όταν αποκτήσεις εμπειρία συνεχίζεις με ξύλο.

2 «Μου αρέσει»

Δεν τις κάνεις με πυρωμένο σίδερο (π.χ. σταυροκατσάβιδο);

Α καλά, φαίνεται εμείς με τις τσαμπούνες και τις μαντούρες έχουμε μείνει πολύ πίσω!

και κάτι για να το ακονίζεις

2 «Μου αρέσει»

Φυσικά και με πυρωμένο σίδερο. Ανάλογα με τα κέφια. Συνήθως κάνω την αρχή με το σουγιαδάκι και μετά βάζω φρέζα ή αρίδα. Η φρέζα επειδή είναι κωνική βοηθάει στο κούρδισμα πιο εύκολα. Το τελείωμα γίνεται με κυρτή λίμα, φαλτσολιμάρω την τρύπα προς την εσωτερική μεριά και το φινίρισμα γίνεται με 1000άρι γυαλόχαρτο. Στο τέλος φυσικά περνάω και λίγο λαδάκι. Το σουγιαδάκι το ακονίζω με πέτρα.

1 «Μου αρέσει»

Μιας και το 'φερε η κουβέντα,

τι πέτρα;

Έχω μια σμυριδόπετρα από τα παλιά λατομεία της Μουτσούνας στη Νάξο, που υποτίθεται ότι αυτήν ακριβώς τη δουλειά κάνει. Είναι εντελώς ακανόνιστου σχήματος, όπως βγήκε από τη γη, καμία απολύτως σχέση με τον τροχό του ακονιτζή ή το μασάτι του χασάπη, αλλά με διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει σημασία, ακονίζει. Καναδυό προσπάθειες που έκανα (για πλάκα και χωρίς πίστη) δε με έπεισαν.

1 «Μου αρέσει»

Η σμυριδόπετρα περιέχει κορούνδιο σε υψηλό ποσοστό. Το κορούνδιο σε σκληρότητα είναι ένα βαθμό πιο κάτω από το διαμάντι. Στην κλίμακα σκληρότητας Mohs το κορούνδιο είναι στο 9 και το σουγιαδάκι στο 5,5. Κανονικά θα έπρεπε να ακονίζει πολύ καλά, εκτός αν το ποσοστό του κορούνδιου στην σμυριδόπετρα είναι πάρα πολύ μικρό.

1 «Μου αρέσει»

Ναι, αλλά χωρίς μια λεία επιφάνεια; Αυτή είναι σαν, πώς να σ’ το πω, ένα κοτρωνάκι όλο κέρατα και γωνίες. Πιο πιθανό μού φαίνεται να χαλάσει τη λάμα.

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχει και έχω μια πέτρα (όχι κορούνδιο) λεία, σταχτιά και κομμένη επιμελώς επίπεδα, που στην επιφάνεια στάζεις λίγες σταγόνες λάδι και δουλεύεις μετά τη λάμα υπομονετικά, πλησιάζοντας όσο καλύτερα γίνεται το «επίπεδο» κοπής της κόψης του εργαλείου. Επιτυγχάνεις ακόνισμα σχεδόν ξυραφακιού ξυρίσματος ζιλέτ. Αν βέβαια είναι για σκάψιμο ξύλου, η γωνία των δύο όψεων πρέπει να είναι περισσότερο αμβλεία.

2 «Μου αρέσει»

Συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω. Πραγματικά ότι βοήθεια μπορείς να μου παρέχεις είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, δεν έχω καμία γνώση από οργανοποιία και οι μουσικές μου γνώσεις ελάχιστες, ιδιαίτερα όταν λέμε για το κούρδισμα εκεί ψιλο-χάνομαι.
Σε ότι αφορά τα υλικά, καλάμια έχω πολλά, δεν υπάρχει θέμα εδώ, απλά στο καθαρισμό του καλαμιού απο μέσα και έξω τι να χρησιμοποιήσω; Βοήθεια με τα μέτρα, που να ανοίξω τρύπες; Τέλος θα ήταν κακό να προσπαθήσω με την ίδια λογική να φτιάξω μια τζαμάρα; Η αλήθεια είναι ότι ηχητικά και αισθητικά προτιμώ τις τζαμάρες, άλλα άμα είναι πολύ πιο δύσκολες και βιάζομαι το αφήνουμε για την ώρα.
Ότι μπορείς ξαναλέω να μοιραστείς μαζί μου και με μελλοντικούς ίσως χρήστες που να ενδιαφέρονται για το θέμα, είναι πολύτιμο και καλοδεχούμενο, ιδίως όταν δεν υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία ή υλικό στο διαδίκτυο για το θέμα.

3 «Μου αρέσει»