Δημοσκόπηση: πένες μυτερές ή στρογγυλεμένες;

Το ξέρω ότι το θέμα γύρω από τις πένες έλειωσε!..
Δεν θα ρωτήσω “ποια πένα είναι η καλύτερη” ούτε αν η ταρταρούγα έχει διαφορά… :grinning:

Άλλα το φατσοβιβλίο μου έβγαλε ποστ για ταρταρούγες και πηγαίνοντας στο προφίλ του πωλητή είδα δεκάδες παραγγελίες πελατών και παρατήρησα το εξής (κάτι σαν δικό μου γκάλοπ):

Το 90% ήταν μυτερές και απ’αυτές το 80% οι τριγωνικές.
Και με παραγγελίες (έστω φιλική διαφήμιση) απο πολλούς γνωστούς μπουζουξήδες και μουσικούς.
Και αρκετοί τρίχορδοι (εάν υπάρχει κάποια σχέση με ρεπερτόριο και τρόπο παιξίματος).

Οπότε η ερώτηση μου είναι λίγο διαφορετική:
Από την εμπειρία σας με άλλους παίκτες, το παραπάνω ποσοστό με μυτερές πένες ισχύει και στην “πιάτσα”;

Δηλαδή το 80% (90% ?) δεν χρησιμοποιεί τις πιο στρογγυλεμένες; π.χ. Δελφινάκι, Prodigy Λαικη, Extra Laouto, κλπ.;;;

Ρωτάω γιατί θυμήθηκα το γνωστό νήμα στο φόρουμ και με ένα γρήγορο σκαναρισμα προτιμήσεων, θα έλεγα ότι περίπου οι μισοί παίζουν με στρογγυλεμένες.

Έχω διαβάσει προσωπικές απόψεις. Η ερώτηση είναι περισσότερο για ποσοστά.
Αν παρεμπιπτόντως έχω δίκιο τότε με εξέπληξε πολύ και ίσως υπάρχει λόγος αυτής της προτίμησης…
“Προσωπικό προσωπικό” αλλά όταν το 80% των παικτών παίζουν με μυτερές πένες, ίσως υπάρχει κάποιος λόγος που η στατιστική επιστήμη να έφερε στην επιφάνεια… :joy:

Ίσως βέβαια, πάλι μέσα απο στατιστική, η απάντηση να είναι στο συγκεκριμένο υλικό και την πλειοψηφία των 4χορδων και του αντίστοιχου ρεπερτορίου… :thinking:

Εγώ παίζω με τριγωνική πένα μέτριας σκληρότητας. Κάθε φορά που έτυχε να παίξω με πένα που από τη μια μεριά είναι στρογγυλεμένη και από την άλλη αιχμηρή έχανα τον προσανατολισμό της πένας καθώς έπαιζα και βρισκόμουν κάποιες φορές να παίζω με το στρογγυλεμένο τμήμα της βγάζοντας έναν μουντό ήχο που δεν μου άρεσε. Επίσης έχανα την ευκινησία μου στο δεξί μου χέρι, ενώ έπρεπε να προσέχω κάθε φορά, όταν ξεκίναγα το τραγούδι πώς να πιάνω την πένα και αυτό δε με βόλευε…
Πιθανά η τριγωνική πένα να είναι εύκολη γιατί όπως και να την πιάσεις θα παίξεις με κάποιο αιχμηρό της τμήμα και αυτό ίσως να κάνει τη διαφορά - δε χρειάζεται δηλαδή κάθε φορά να προσέχεις πώς πιάνεις την πένα!.

2 «Μου αρέσει»

Η ακραια στρογγυλοποιημενη πενα, ειναι καθαρα για ταχυτητες και κυριως σε ρευμα. Οσοι ξερω που παιζουν με τετοιες γιαυτο ειναι. Σε ακουστικο ηχο, στα γουστα μου, οι πολυ στρογγυλες ειναι τελειως αντιαισθητικες! Προτιμω τριγωνικες, λιγο φαγωμενες στη μυτη κατα προτιμηση απο το παιξιμο! Οχι πολυ μεγαλες, οχι πολυ μικρες και σκληροτητα απο 0.6 μεχρι 0.8 και ψιλα. Αυτα ειναι υποκειμενικα

2 «Μου αρέσει»

Κατανοητό και λογικό. Και η Εxtra Laouto τριγωνική είναι αλλά οι γωνίες της είναι αρκετά στρογγυλεμένες.

Όταν λέω μυτερές εννοώ αυτό το σχήμα. Αμβλεία γωνία οι πλευρές αλλά καταλήγει σε μύτη.

Εχω αγοράσει μια τέτοια ταρταρούγα.
Στην αρχή είχα ενθουσιαστεί!
Γρηγορα όμως με κούρασε το άκαμπτο υλικό και η χροιά της.

Αυτη που χρησιμοποιώ τώρα είναι η Jazz III 0.88
Ειναι μυτερή όσο πρέπει.

1 «Μου αρέσει»

Μόνο χελωνακι! ΟΙ αγαπημενες
Και δελφινακι και ρινοκερακι.
ΦΟβερα σχηματα και αισθηση

Φαντάζομαι εννοείς τις Jazz III οπως και ο @Mihail ;

Ενδιαφέρον απο τον ίδιο παίκτη αυτές οι δυο επιλογές. Αρκετά πιο “μυτερές” από την στρογγυλάδα που έχει το δελφινάκι. Και η μύτη και οι πλευρές.
Φαντάζομαι έχεις παρόμοιους λόγους (ταχύτητα κομματιού, ύφος, κλπ.)

1 «Μου αρέσει»

Με την jazz III παιζεις μονο μύτη. Δε βολεύει αλλιώς.

Αναθεώρηση…IBANEZ elastomer! (Όχι με μύτη)

Βρε @Mihail τώρα μου το λες που παράγγειλα μια ντουζίνα από τις άλλες;…

Αστειεύομαι φυσικά!
Τις elastomer που δοκίμασα εγώ πάντως δεν ενθουσιάστηκα. Ίσως επειδή δεν βρήκα όλες που ήθελα να δοκιμάσω.
Το “σίγουρο” είναι οτι για συγκεκριμένα στυλ κιθάρας πρέπει να είναι κορυφή.