Το βιολί στα παραδοσιακά και στα δημοτικά τραγούδια έχουν διαφορά με τα κλασσικά. Τι είναι αυτό που κάνει το παραδοσιακό βιολί να διαφέρει στον ήχο από το κλασσικό;
Αν δεν κάνω λάθος, είναι το ίδιο όργανο αλλά με διαφορές στο παίξιμο.
Δεν νομίζω, έχουν διαφορετικό ήχο.
Θα συμφωνήσω με τον @liga_rosa. Απ’ όσο ξέρω σαν όργανο είναι το ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι το κούρδισμα και οι τεχνικές παιξίματος, ανάλογα με το ιδίωμα της γεωγραφικής περιοχής και του εκάστοτε μουσικού είδους.
Βέβαια ο @alk μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό.
Όπως τα λέτε είναι.
Κατασκευαστικά το όργανο είναι το ίδιο.Τα γούστα λίγο αλλάζουν με τους κλασικούς να χρειάζονται πιο φωτεινά όργανα με πιό άμεση προβολή ήχου και γενικότερα παραδοσιακούς να προτιμούν πιο ζεστά και μπάσσα χρώματα. Το σετάρισμα ίσως πάλι να συμβάλλει σε αυτές τις διαφορές.Σπάνια έχουμε επίσης άλλα κουρδίσματα, πχ το χαμήλωμα της Μι σε Ρε αλλά όχι πολύ συχνά.
Τότε πως έχει διαφορετικό ήχο; έχει διαφορετικές χορδές;
Δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Είναι ακριβώς το ίδιο όργανο, με τις ίδιες χορδές και το ίδιο παίξιμο. Απλά οι κλασσικοί παίζουν κλασσική μουσική και οι παραδοσιακοί, το τοπικό ύφος κάθε περιοχής, νησιώτικα, κρητικά κλπ.
Ο ήχος είναι ο ίδιος.
Όπως είπαν και τα παιδιά, η τεχνική και χρήση του διαφέρει.
Αλλάζει επίσης η τεχνολογία καθώς υπάρχουν αλλοι κανόνες ηχοληψίας για κλασικα όργανα ενώ τα παραδοσιακά συχνά παίζουν ηλεκτρικά.
Δώσε σε ένα καλό παίχτη ένα καλό όργανο και θα σου βγάλει επιτόπου διαφορετικά ηχοχρώματα αναλόγως τον τρόπο παιξίματος. Μιλάμε βέβαια για όργανα που έχεις άμεση επαφή με την χορδή, όχι κανένα πιάνο που μεσολαβούν πλήκτρα και σφυράκια…
Έχω ακούσει και σε παραδοσιακά παιξίματα κλασικό ήχο, στρογγυλεμένο και χωρίς το γρέζι του παραδοσιακού. Ήταν από παίχτες με κλασική παιδεία, προσωπικά δεν μου άρεσε.
Διλαδί αν πάρει ένας κρητηκός βιολιτζής ένα βιολί στραντιβάριους μπορεί να βγάλει παραδοσιακό ηχόχρωμα μόνο με την τεχνική;
Σε μεγάλο βαθμό ναι
απλα μπορεί ο παραδοσιακός να μην το βολευτεί απόλυτα
έχω δει κανα 2 βιολιά απο ερασιτέχνες που ακούγονται καπως σα λύρα αλλα αυτα είναι εξαιρέσεις.Οι περισσότεροι τον ιδιο τύπο οργάνου παίζουμε σε διαστάσεις κλπ. Κάποιες ψιλολεπτομέριες ίσως αλλάξουν μόνο.
Κατάλαβα, αλλά πες μου περισσότερα για τα βιολιά που ακούγοντε σαν λύρα και της εξαιρέσεις…
Δεν ειμαι γνωστης στην ιστορια του βιολιου, αλλα ειναι ενα οργανο που φτιαχνεται με τυποποιημενη τεχνικη απο πολυ παλια… Πιο παλια απο την κιθαρα. Σιγουρα ειναι ευρωπαϊκο οργανο που σαν πολλα αλλα περασαν στη μουσικη μας παραδοση με χιλιους τροπους. Νομιζω ειναι η δοξαρια που το κανει διαφορετικο, οχι το οργανο. Νομιζω ενας δεξιοτεχνης κλασσικος που ξερει ολους τους κανονες παιξιματος αμα προσπαθησει θα του ειναι πιο ευκολο να παιξει παραδοσιακο απ’οτι το αντιστροφο, αλλα θελω να πω οτι ο τροπος παιξιματος ειναι που αλλαζει.
Δεν έχω πολλά να πω. Κάποιες φορές βλέπεις όργανα απο αυτοδίδακτους ,ερασιτέχνες μάστορες είτε απο βιολάτορες που φτιάχναν τα όργανα τους. Εκεί μπορεί να δεις αποκλίσεις απο την στανταρισμένη κατασκευή και συγκεκριμένα ένα μου ακουγόταν σα λυρα. Αλλά γενικά αυτά συνήθως καταλήγουν να έχουν περισσότερο συναισθηματική αξία παρα πρακτική.Οι περισσοτεροι παίζουν όργανα κατασκευασμένα απο ειδικευμένους κατασκευαστές.
Νομίζω το καλύψαμε🙂
Δώσε μας ένα παράδιχμα από το γούτουμπ!
Υπάρχουν παρόμοια όργανα απο την αρχαιότητα, και υπάρχει και το Αράβικο βιολί με χαρακτηριστικό ήχο που μοιάζει με τον Ελληνικό, εγώ το βλέπω σαν ανατολήτικη και δυτική σχολή.
και με το μπουζουκι υπαρχουν παρομοια οργανα. Μπουζουκι δεν ειναι. Το βιολι αυτο καθεαυτο, η λεξη, παει σε πολυ συγκεκριμενο οργανο που οι κατασκευαστες του ασχολιουνται αποκλειστικα με αυτο και με την οικογενεια καποιες φορες. Σαν κατασκευη. Σαν παιξιμο υπαρχουν και οι δυο σχολες ναι
Και μην ξεχνάς πως υπάρχει το Ιρλανδικό και το Αραβικό μπουζούκι