Vaggelis76
(Βαγγέλης Φραγκαλης )
Μάρτιος 21, 2026, 7:48μμ
1
Παιδιά καλησπέρα.
Κάποιες φορές ακούω την Λα σαν να είναι ξεκούρδιστη. Βάζω το κουρδιστήρι και όλα εντάξει
Ο ήχος της όμως ,είναι σαν από άλλο όργανο. Κάποιες φορές σαν να τρίζει, σαν να μην βγάζει ήχο. Έτσι μου ακούγεται.
Δεν είμαι και κανένας παικταρας μουσικός αλλά πολλές φορές με ξενερώνει αυτή η διαφορά ήχου . Οι χορδές αλλάζονται κάθε 3 μήνες.
Έχει διαπιστώσει κανείς κάτι αντίστοιχο? Χρειάζεται επίσκεψη στον κατασκευαστή του?
ZARAZ
(Κουνάβης Ευώδιος, ποιητής (εκ του προχείρου και εν πλήρει φορμαλισμώ))
Μάρτιος 21, 2026, 8:04μμ
2
Εννοείς ότι έχει πιο μουντό ήχο από τη ρε; έτσι είναι το κανονικό. Εικάζω πως οφείλεται στη μη διαφορά afterlength, διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Vaggelis76
(Βαγγέλης Φραγκαλης )
Μάρτιος 21, 2026, 8:11μμ
3
Θέλω να πω ότι κάποιες φορές δεν μου κολλάει το ηχόχρωμα του με την ρε. Δεν την ακούω καθαρή.
Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβός. . Σαν να βγάζει έναν υπόκωφο και θαμπό ήχο.
ZARAZ
Μάρτιος 21, 2026, 8:14μμ
4
Νομίζω λέμε το ίδιο πράγμα.
liga_rosa
(Νίκος Σαρηγιάννης)
Μάρτιος 21, 2026, 8:15μμ
5
Αναφέρεσαι σε τρίχορδο ή τετράχορδο;
Lambros.L
(Λάμπρος)
Μάρτιος 21, 2026, 8:15μμ
6
Είναι καινούργιο το όργανο?Αυτό το ακούς σε όλη την ταστιέρα?
Vaggelis76
(Βαγγέλης Φραγκαλης )
Μάρτιος 21, 2026, 8:23μμ
7
Το μπουζούκι είναι τρίχορδο.
Αγοράστηκε καινούριο πριν 3 χρόνια.
Η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το μέσω τις ταστιέρας και προς τα κάτω.
Vaggelis76
(Βαγγέλης Φραγκαλης )
Μάρτιος 21, 2026, 8:25μμ
8
Συγνώμη, αλλά τι είναι το afterlength
liga_rosa
(Νίκος Σαρηγιάννης)
Μάρτιος 21, 2026, 8:37μμ
9
Γενικά στα τετράχορδα μπουκώνει η λα, γι’αυτό ρώτησα. Στα τρίχορδα κανονικά πρέπει να είναι καθαρή, αλλά υπάρχουν και αυτά που μπασάρουν σαν τετράχορδα και χάνεται η λα. Από κει και πέρα, υπάρχουν κατασκευαστές που επιδιώκουν ομοιογένεια σε όλη την ταστιέρα (θυσιάζοντας άλλες παραμέτρους) και αυτοί που το καντίνι και η μεσαία έχουν διαφορετικό άκουσμα κρατώντας τον χαρακτήρα τους.
Αν άρχισε να στο κάνει τώρα μετά από τρία χρόνια, δοκίμασε να αλλάξεις χορδές. Μια επίσκεψη στον οργανοποιό επίσης θα βοηθήσει, αν τυχόν θέλουν καθάρισμα τα αυλάκια στους καβαλάρηδες ή αν κάτι συντονίζει πάνω στο όργανο (κανένα χαλαρό κλειδί, κανένα ξεκολληματάκι).
1 «Μου αρέσει»
ZARAZ
Μάρτιος 22, 2026, 7:04μμ
10
Το μήκος πίσω από το ζυγό μέχρι το κλειδί. Στις δύο ρε που δένουν από την ίδια μεριά είναι διαφορετικό.
emc
Μάρτιος 22, 2026, 8:20μμ
11
Εννοείς τάστο 12, 13, 14 κλπ;
Μήπως έχει φαγωθεί ο καβαλλάρης, το αυλάκι έχει βαθύνει με αποτέλεσμα όταν παίζεις π.χ. στο 12ο τάστο η χορδή να “βρίσκει” στο 13ο και να τρίζει; Συμφωνώ κι εγώ για επίσκεψη σε οργανοποιό
pepe
Μάρτιος 22, 2026, 9:46μμ
12
Κουνάβης Ευώδιος, ποιητής (εκ του προχείρου και εν πλήρει φορμαλισμώ):
Εικάζω πως οφείλεται στη μη διαφορά afterlength, διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Έψαξα κι εγώ και βρήκα τι είναι το afterlength, αλλά μάλλον εννοείς στη διαφορά, όχι στη μη διαφορά.
Vaggelis76
(Βαγγέλης Φραγκαλης )
Μάρτιος 23, 2026, 4:25μμ
13
Η ανομοιομορφία είναι στα τάστα 12 13 14 κλπ.
Ίσως να είναι και η ιδέα μου. Θα το πάω αύριο στον Γιατρό να μου πει τι έχει.
1 «Μου αρέσει»
pepe
Μάρτιος 23, 2026, 6:26μμ
14
Τυχαία βρήκα μια παλιά συζήτηση για το πώς επηρεάζεται ο ήχος από το άφτερλεγκθ (το νεκρό κομμάτι - το κάτω όμως τώρα) των χορδών:
Γεια κι χαρά σε όλο το φόρουμ.
Σήμερα έκανα μια ανακάλυψη που με έχει πραγματικά ενθουσιάσει και θέλω να τη μοιραστώ γιατί μπορεί να βοηθήσει κάποιους.
Καθώς έπαιζα το μπουζούκι δοκίμασα να ακουμπώ τον καρπό μου στις χορδές πίσω από τον καβαλάρη, όπως παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα ας πούμε. Υπήρχε βελτίωση στον ήχο και αρχικά νόμισα ότι με αυτό τον τρόπο χτύπαγα καλύτερα τις χορδές. Αυτό μου φαινόταν βέβαια παράλογο και συνέχισα να το εξετάζω, ώστε τελικά κατάλαβα ότι η αλλαγή στον ήχο είχε να κ…
1 «Μου αρέσει»
roukou
(Αργύρης)
Μάρτιος 23, 2026, 7:08μμ
15
Έχω πετύχει κι εγώ τέτοια μπουζούκια που είναι σχετικά αδύναμα σε αυτη τη ζώνη. Δείτε κι εδω
ZARAZ
Μάρτιος 24, 2026, 12:04μμ
16
Εννοώ τη μη διαφορά των χορδών του ζεύγους.
1 «Μου αρέσει»
Vaggelis76
(Βαγγέλης Φραγκαλης )
Μάρτιος 27, 2026, 8:25μμ
17
Τελικά αλλάχτηκαν χορδές και όλα καλά.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
3 «Μου αρέσει»