Σχετικά με την δεύτερη χορδη

Παιδιά καλησπέρα.

Κάποιες φορές ακούω την Λα σαν να είναι ξεκούρδιστη. Βάζω το κουρδιστήρι και όλα εντάξει

Ο ήχος της όμως ,είναι σαν από άλλο όργανο. Κάποιες φορές σαν να τρίζει, σαν να μην βγάζει ήχο. Έτσι μου ακούγεται.

Δεν είμαι και κανένας παικταρας μουσικός αλλά πολλές φορές με ξενερώνει αυτή η διαφορά ήχου . Οι χορδές αλλάζονται κάθε 3 μήνες.

Έχει διαπιστώσει κανείς κάτι αντίστοιχο? Χρειάζεται επίσκεψη στον κατασκευαστή του?

Εννοείς ότι έχει πιο μουντό ήχο από τη ρε; έτσι είναι το κανονικό. Εικάζω πως οφείλεται στη μη διαφορά afterlength, διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Θέλω να πω ότι κάποιες φορές δεν μου κολλάει το ηχόχρωμα του με την ρε. Δεν την ακούω καθαρή.

Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβός. . Σαν να βγάζει έναν υπόκωφο και θαμπό ήχο.

Νομίζω λέμε το ίδιο πράγμα.

Αναφέρεσαι σε τρίχορδο ή τετράχορδο;

Είναι καινούργιο το όργανο?Αυτό το ακούς σε όλη την ταστιέρα?

Το μπουζούκι είναι τρίχορδο.

Αγοράστηκε καινούριο πριν 3 χρόνια.

Η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το μέσω τις ταστιέρας και προς τα κάτω.

Συγνώμη, αλλά τι είναι το afterlength

Γενικά στα τετράχορδα μπουκώνει η λα, γι’αυτό ρώτησα. Στα τρίχορδα κανονικά πρέπει να είναι καθαρή, αλλά υπάρχουν και αυτά που μπασάρουν σαν τετράχορδα και χάνεται η λα. Από κει και πέρα, υπάρχουν κατασκευαστές που επιδιώκουν ομοιογένεια σε όλη την ταστιέρα (θυσιάζοντας άλλες παραμέτρους) και αυτοί που το καντίνι και η μεσαία έχουν διαφορετικό άκουσμα κρατώντας τον χαρακτήρα τους.
Αν άρχισε να στο κάνει τώρα μετά από τρία χρόνια, δοκίμασε να αλλάξεις χορδές. Μια επίσκεψη στον οργανοποιό επίσης θα βοηθήσει, αν τυχόν θέλουν καθάρισμα τα αυλάκια στους καβαλάρηδες ή αν κάτι συντονίζει πάνω στο όργανο (κανένα χαλαρό κλειδί, κανένα ξεκολληματάκι).

1 «Μου αρέσει»

Το μήκος πίσω από το ζυγό μέχρι το κλειδί. Στις δύο ρε που δένουν από την ίδια μεριά είναι διαφορετικό.

Εννοείς τάστο 12, 13, 14 κλπ;

Μήπως έχει φαγωθεί ο καβαλλάρης, το αυλάκι έχει βαθύνει με αποτέλεσμα όταν παίζεις π.χ. στο 12ο τάστο η χορδή να “βρίσκει” στο 13ο και να τρίζει; Συμφωνώ κι εγώ για επίσκεψη σε οργανοποιό

Έψαξα κι εγώ και βρήκα τι είναι το afterlength, αλλά μάλλον εννοείς στη διαφορά, όχι στη μη διαφορά.

Η ανομοιομορφία είναι στα τάστα 12 13 14 κλπ.

Ίσως να είναι και η ιδέα μου. Θα το πάω αύριο στον Γιατρό να μου πει τι έχει.

1 «Μου αρέσει»

Τυχαία βρήκα μια παλιά συζήτηση για το πώς επηρεάζεται ο ήχος από το άφτερλεγκθ (το νεκρό κομμάτι - το κάτω όμως τώρα) των χορδών:

1 «Μου αρέσει»

Έχω πετύχει κι εγώ τέτοια μπουζούκια που είναι σχετικά αδύναμα σε αυτη τη ζώνη. Δείτε κι εδω

Εννοώ τη μη διαφορά των χορδών του ζεύγους.

1 «Μου αρέσει»

Τελικά αλλάχτηκαν χορδές και όλα καλά.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

3 «Μου αρέσει»