Πρόβλημα με την χορδή Λα σε τετράχορδο

Φίλοι μου…
Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο, αντιμετωπίζω προβλήματα με την νότα Λα…

Τι πρόβλημα;

1.Είναι βάσανο να την κούρδισω εκεί που πρέπει.

1. Ξεκουρδίζει με το παραμικρό…

2. Και τέλος ο ήχος που βγάζει είναι λίγο…off… Πως να το πω;
    Σαν να ακούγεται μέσα από μεταλλικό τενεκέ του λαδιού… αλλά με άσχημο τρόπο! Όλες οι άλλες χορδές όμως είναι μια χαρά.

Το πήγα στον οργανοποιό από όπου το αγόρασα και δεν βρήκε κάποιο πρόβλημα… Ο καβαλάρης ήταν οκ τα κλειδιά καινούρια, έχω αλλάξει και χορδές μια 15αρια φορές… Μου τις άλλαξε και αυτός αλλά δεν έβρισκε θέμα με τον ήχο…

Το πήγα σε άλλον μάστορα,αυτός βρήκε θέμα με τον ήχο αλλά όχι τι φταίει…

Να ξέρετε ότι δεν έβγαζε αυτό τον ήχο πάντα, πριν 2-3 μέρες ξεκίνησε…

Το όργανο δεν είναι σκεβρωμένο από ότι μου είπαν και το καπάκι επίσης…

Το πλήρωσα 300 Ευρώ.

Θα ήθελα να ήξερα φίλοι μου αν μήπως ξέρετε και εσείς τίποτα για αυτό το πρόβλημα αν το έχετε πάθει και πως θα μπορούσε λυθεί;

Σάς ευχαριστώ!

Θα ανέβαζα κάποιο βιντεάκι αλλά δεν ξέρω πώς…

Γειά σου Μιχάλη, αν γράψεις “τασταρισμα” η “τριζει” στην αναζήτηση θα βρεις πολλά νήματα που αφορούν το πρόβλημα σου.
Περίεργο είναι οτι ενώ ήσουν με τον κατασκευαστή του οργάνου, εσυ άκουγες τασταρισμα και αυτος οχι.
Επίσης θεωρώ οτι θα είναι δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος μάστορας διεξοδικά για τασταρισμα ξένου οργάνου αξίας 300 ευρω, και δεν το λέω υποτιμητικά ούτε κατηγορώ κάποιον μάστορα.
Τις πιθανές αιτίες δεν τις αναφέρω για να μην επαναλαμβανουμε τις ιδιες απόψεις σε διαφορετικά νήματα.

Χαζή ερώτηση, αλλά ας την βάλω: το πρόβλημα συνεχίζεται, ακόμα κι αν βάλεις καινούργια χορδή;

Σε ευχαριστώ φίλε Πάνο!
Θα ψάξω για τα νήματα.

Γι’αυτό έφυγα και πήγα σε άλλον (επειδή δεν μου άρεσε η απάντηση του)…
Ο άλλος μάστορας που πήγα ήταν γνωστός μου και του είχα πει το πρόβλημα μου, οπότε μου είπε να περάσω να το δεί.
Αν και αυτός ασχολείται πιο πολύ με λαούτα, λύρες και μαντολίνα Άρα λογικά θα 'χει και μία ιδέα για το πρόβλημα μου αλλά τελικά δεν βγάλαμε άκρη.

Φίλε Νίκο δυστυχώς ναι.
Δοκίμασα πιο λεπτή και πιο χοντρή χορδή αλλά το πρόβλημα παραμένει…

1 «Μου αρέσει»

Φίλε @Μιχάλης_Τσάτσαρης, ας πάρουμε τα πράγματα λίγο με τη σειρά.

Το ότι είναι δύσκολο να το κουρδίσεις και ότι ξεκουρδίζεται με το παραμικρό είναι συνήθως αποτέλεσμα δύο πραγμάτων. Κακής ποιότητας κλειδιών και χορδές πολύ καινούριες ή πολύ παλιές. Μιας και το όργανο είναι των €300 (χωρίς να είναι υποτιμητικό) είναι κοινή παραδοχή ότι έχει γίνει “έκπτωση” στην ποιότητα των υλικών. Από τη στιγμή μάλιστα που έχεις αλλάξει πολλές χορδές, μάλλον το θέμα δεν έχει να κάνει με αυτές (αν και μέχρι να στρώσουν, θέλουν τράβηγμα και συχνά κούρδισμα).

Όσον αφορά τη ΛΑ χορδή και τον ήχο της αφού αποκλείσεις το ενδεχόμενο το όργανο να είναι σκεβρωμένο ή/και να ταστάρει, μπορείς να παρακολουθήσεις πότε βγάζει αυτό τον “off” ήχο. Όταν παίζεται η χορδή ελεύθερη; Σε κάποια συγκεκριμένα τάστα; Σε όλο το μήκος της χορδής;
Εάν πάρουμε το τελευταίο σενάριο (που είναι και το χειρότερο) τότε πρέπει να δεις μήπως έχεις λάθος ρύθμιση στους καβαλάρηδες ή μήπως έχουν πιάσει “βρομιές” που αλλοιώνουν τον ήχο.

ΥΓ. Και κάτι πιο γενικό :

Μπορείς να το ανεβάσεις σε κάποια πλατφόρμα που δέχεται βίντεο ( YouTube, Vimeo, Fb, Twitter κλπ) και να μας δώσεις τον ανάλογο σύνδεσμο για να το δούμε. :wink:

2 «Μου αρέσει»

Φίλε alko101, σε ευχαριστώ που μπήκες στο κόπο να μου απαντήσεις!

Το μπουζούκι είναι λογικό να έχει μερικά προβλήματα διότι όπως είπαμε είναι φθηνό και ούτως η άλλως είναι μαθητικό… αλλά θα ήθελα να ξέρω και προσπαθώ να βρω αν και πως διορθώνονται.

Τα κλειδιά τα είχα αλλάξει διότι τα πρώτα είχαν λίγο σκουριά (το παρατήρησα τη δεύτερη φορά που άλλαξα χορδές)…το είχα πάει στο μάστορα από που το αγόρασα για να μου τα αλλάξει…(πιστεύω να έχει κάνει καλή δουλειά…)

Η Λα βγάζει off ήχο από τη νότα φα και πάνω μαζί και ελεύθερη… Όσο για τους καβαλάρηδες δεν έχω κοιτάξει! Ευχαριστώ που το ανέφερες!

Το να αλλάξει κανείς κάτι παλιό με κάτι καινούριο δεν σημαίνει ότι το νέο είναι ποιοτικά καλύτερο (μια άλλη οπτική … think about it) :wink:

Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα που περιγράφεις. Επομένως κάνε ένα έλεγχο για ενδεχόμενο ταστάρισμα ή όπως είπαμε και πιο πάνω δες τους καβαλάρηδες τόσο σε καθαριότητα όσο και σε σωστή ρύθμιση.

1 «Μου αρέσει»

:joy: Έχεις δίκιο σε αυτό!

Όσο για τους καβαλάρηδες θα τους κοιτάξω…

Σε ευχαριστώ!

Φίλοι μου σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες σας!

Το πρόβλημα λύθηκε!

Ο μπροστά Καβαλάρης ήταν λίγο Λάσκα και ο πίσω ήθελε ένα τσακ πιο πίσω!

Σε ευχαριστώ όλους!

1 «Μου αρέσει»