Νέο Μπουζούκι και ταστάρει, μπορώ να κάνω κάτι μόνος;

Πήρα που λέτε ένα νέο μπουζούκι απο Νάκα πρίν 2 μέρες για τα γενέθλια μου. Όταν το δοκίμασα στο κατάστημα μια χαρά ήταν όλα κομπλέ μου φάνηκαν. Ήρθα σπίτι και απο αρχής είχα καταλάβει ότι ο καβαλαρης ήταν λάθος. Πριν επέμβω, το δοκίμασα και υποψιάστηκα ότι κάτι πήγενε λάθος. Μέτρησα, διώρθοσα τον καβαλαρη αλλα τιποτα. Είναι σαν το μπουζούκι μου να έχει πρόβλημα διπλοφωνίας, σαν Reverb φάση, ακουγεται πολύ βαρετό πολύ λάθος! Δεν ξέρω να το εξηγήσω καλά αλλά αυτά μπορώ μέσα απο αυτό το ποστ. Όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει. Ευχαριστώ προεραιτικά μάγκες!

1 «Μου αρέσει»

Κατ’αρχήν καλώς ήρθες και χρόνια πολλά!
Δυστυχώς τα όργανα του Νάκα δεν είναι σόι, πήγαινε όμως από κει και ζήτησε να στο σετάρουν. Κάθε καινούριο όργανο θέλει συχνή φροντίδα τον πρώτο χρόνο μέχρι να στρώσει.

Υγ: Οι ευχαριστίες δεν είναι ούτε προαιρετικές ούτε υποχρεωτικές, μπορούν να είναι όμως προκαταβολικές :slightly_smiling_face:. Να είσαι καλά!

3 «Μου αρέσει»

Υπάρχει ένας μάστορας (δεν είναι οργνανοποιός, σε εκείνον θα πήγαινα για όργανο αν ήταν) εδώ κοντά και είναι γνώστης των έγχορδων. Οικογενείακος φίλος μάλιστα. Θα τον πάρω ένα τηλ. να δούμε αν μπορεί να κάνει κάτι αλλίως άντε στον Νάκα πάλι. η πρώτη μου ιδέα θα ήταν να πάρω καβαλάρη και να κόψω μόνος τις εσοχές για τις χορδές ή κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση Κ. Νίκο!

Είναι λεπτοδουλειά το σετάρισμα, και στον Νάκα έχουν υποχρέωση να το κάνουν ειδικά σε ολοκαίνουριο όργανο.
Ποιος κύριος καλέ; :grinning:

Το γνωρίζω απο την εμπειρία μου με την κιθάρα. Θα δώ πότε μπορώ να πάω και θα ενημερώσω και με τη λύση του προβλήματος. Κύριος απο ευγένεια πάντα! :grinning:

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει κύριε Ραφαήλ :grinning:!
Περιμένουμε ενημέρωση, ελπίζω ο Νάκας μετά την σχετική συζήτηση εδώ να βελτίωσε τις υπηρεσίες του.

2 «Μου αρέσει»

Έχω εύχαριστα νέα! Δεν χρειάστηκε τελικά ο Νάκας. Μετά απο σκέψη πείρας και εμπειρίας μαστορέματος κιθάρας, αποφάσισα το εξής. Το μπουζούκι δεν είχε τίποτα σημαντικό, απλά ήθελε ύψωμα στις χορδές αφου ήταν ηδη υπερ χαμηλές, ούτε καν για γρήγορο παίξημο. Υποψίαστηκα πως κάτι θα πήγε λάθος με την κατασκευή καβαλάρη. Έτσι λοιπόν, πήρα ένα ξηλάκι παγοτού (τα φαρδία και λέπτα) για να βάλω κάτω απο τον καβαλάρη. Και με λίγο γυαλόχαρτο και χρόνο και λίγο κοκκινο χρώμα για να τερίαζει στο μπουζούκι μου ακούγεται όπως πρέπει!
Τώρα, ξέρω οτι ερχονται η απαντήσεις τύπου “δεν θα πάιζει γρηγορα, είναι πολυ ψυλα η χορδες κλπ”.
Να διευκρηνησω κάτι. Το μπουζούκι αυτό, δεν το πήρα επειδή θέλω να έχω ένα σοβαροτατο οργανο και να παίζω επαγγελματικα κλπ. Το πήρα εξ-αρχής για να συνοδέυω τον πατέρα μου που τραγουδάει και πάντα λυπόταν όταν δεν μου αρεσαν τα λαίκα που τραγούδαγε. Έ, όταν είδε πως με τσίμπισε το κουνούπι του ρεμπέτικου με έπεισε για αγορά μπουζουκίου. Έτσι και αυτη η απλή αγορά, το έχω μονο για όταν έρχονται οι συγγενείς και κανουμε χαβαλέ. τιποτα σοβαρό. Τώρα ομως που έφτιαξε, είμαι ευχαριστημένος.

4 «Μου αρέσει»

καλησπερα και καλως ηρθες στο φορουμ , αν θελεις βαλε καποιες φωτογραφιες να δουμε πως εγινε τωρα που εκανες αυτη τη πατεντα μηπως ξερουμε και εμεις να σου προτεινουμε κατι

1 «Μου αρέσει»

Όμορφα! Να το χαρείτε οικογενειακώς!

4 «Μου αρέσει»

Ξυλάκι παγωτού; Μα εδώ τα υλικά του καβαλάρη και ο ακριβής τρόπος επαφής του με το καπάκι είναι ολόκληρη επιστήμη. Ένα κομμάτι από τυχαίο ξύλο δε χαλάει τον ήχο;

(Προσωπικά έχω μεσάνυχτα από καθετί σχετικά με οργανοποιία και με εφαρμοσμένη ακουστική.)

Λογικά ναι, αλλά αφού το ξύλο του καβαλάρη δεν είναι πολύ σόι έται και αλλιώς υπέθεσα πως αν ακούγεται σωστά δεν πειράζει. Είδα μεγάλη θετική διαφορά στον ήχο.
Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω αλλά με το που πάω σπίτι θα ανεβάσω φωτογραφίες.


Να λοιπόν και ο καβαλάρης! Έχω σκοπό να κόψω και να τον τριμμαρω για να είναι λίγο πιο όμορφο αλλά μελλοντικά. Θα ανεβάσω και βίντεο για να δείτε τον ήχο.

@Reaps Εάν μπορείς τράβα και μια φωτογραφία όλη τη ταστιέρα στο πλάι ώστε να φαίνεται το ύψος των χορδών από το μανίκι.

Για αρχή κόψε το ξύλο ίσα-ίσα στο ίχνος του καβαλλάρη.

Υπήρχε και η εκδοχή να πάρεις ένα καπλαμαδακι να βάλεις κάτω απ τον καβαλαρη που είναι για αυτό τον σκοπό φτιαγμένα

Αυτό είναι το επόμενο πλάνο!

1 «Μου αρέσει»

Θα συμφωνήσω μαζί του!

Επίσης θα συμφωνήσω. Γιατί σίγουρα ο καπλαμάς θα ήταν καλύτερος από το ξυλάκι παγωτού.

Επίσης θα είχες τη λύση να σηκώσεις τον πάνω καβαλάρη μιας και όπως καταλαβαίνω το ταστάρισμα ήταν ψηλά στη ταστιέρα και όχι κοντά στη τρύπα.

Σωστός, αύτο ήταν αρχικά το πλάνο. Αλλά ο πάνω καβαλάρης είναι κολλημένος…