Πρόβλημα με το μπουζούκι

Καλησπέρα στην ομάδα. Εδώ και περίπου ένα μήνα έχω ένα πρόβλημα με το μπουζούκι μου. Όταν παίζω τζιριζει και το κάνει έντονα και Χάνει και την ηχητική του δύναμη παράλληλα τι να κάνω;;

Καλησπέρα, Πρέπει να δεις τις χορδές μήπως θέλουν αλλαγή και αν πατάνε καλά στα σημεία επαφής τους.
Σε όλες τις χορδές το κάνει;

Εχθές τις άλλαξα είναι δεκάρες

Καλησπέρα και καλώς ήρθες!
Αυτά τα συμπτώματα μάλλον οφείλονται σε υγρασία, έχει πάει πίσω το μπράτσο και τασταρει χάνοντας παράλληλα και τον ήχο του.
Θα το πας σε ένα μάστορα να το κοιτάξει, κατά προτίμηση σε αυτόν που το έφτιαξε. Μπορεί όταν αλλάξει ο καιρός να έρθει μόνο του, ή μπορεί να χρειάζεται να κάνει κάποια επισκευή.

2 «Μου αρέσει»

Το μπουζούκι είναι εφτά μηνών δικαιολογείται να έχει υγρασία; Από τι; Και μπορεί να φύγει μόνη της η υγρασία;

Το ίδιο το όργανο δεν έχει υγρασία, όχι τόση.
Επηρρεάζεται όμως από την ατμοσφαιρική, οι αυξομειώσεις της συχνά προκαλούν μεταβολές στα ξύλα και τις ισορροπίες τους.
Κατά τον πρώτο χρόνο από την κατασκευη ενός οργάνου είναι ας πούμε το διάστημα που το όργανο δοκιμάζεται ουσιαστικά και δείχνει πράγματα που ενδεχομένως θέλουν ρύθμιση/διορθωση.
Το σωστότερο είναι αν το τρίξιμο ή κάτι άλλο που σε ενοχλεί επιμένει, να το πας για μια επίσκεψη από τον κατασκευαστη.

Μια πρόχειρη λύση είναι να το βάλεις κάνα δυο μέρες σε δωμάτιο με αφυγραντήρα. Λογικά θα επανέλθει αλλά δεν θα είναι οριστικο. Η ρύθμιση είναι το σωστότερο.

2 «Μου αρέσει»

Σε ποιά περιοχή μένεις; Οι τοπικές συνθήκες εκεί όπου αποτίθεται το όργανο, είναι, ολόκληρο το φετεινό καλοκαίρι, σταθερές ή αλλάζουν; Μήπως μπορείς να εντοπίσεις αν κάποια συνθήκη (θερμοκρασία ή / και υγρασία) άλλαξε, ένα μήνα πριν,; Τα εφτά χρόνια που το έχεις, ποτέ δεν είχε παρουσιάσει τέτοιο πρόβλημα;

2 «Μου αρέσει»

Εφτά μηνών είναι το όργανο από ότι κατάλαβα όχι χρονών :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Βεβαίως, αβλεψία δική μου! Αμέσως στο μάστορα! Και δεν πρέπει να χρεώσει! Εκτός κι αν πρόκειται για πολύ φτηνοκατασκευή, οπότε…

2 «Μου αρέσει»

Καλημέρα , σίγουρα η υγρασία είναι το πιο πιθανό να επηρέασε το μπράτσο, όταν το είχες πάρει είχε 10αρες? ίσως παίζει κάποιο ρόλο αν είχε μεγαλύτερης διατομής και μπήκαν μικρότερης . Με εκτίμηση .

2 «Μου αρέσει»

Δηλαδή να δοκιμασω εντεκαρες; Γιατί κάποτε που είχα βάλει εντεκαρες έπαιζε καλύτερα.

Το όργανο είναι ηλικίας επτά μηνών. Επί έξη μήνες έπαιζε καλά, άρα το μπράτσο ήταν στη σωστή θέση, στον έβδομο μήνα άρχισε να τρίζει. Λές ότι κάποτε είχες βάλει εντεκάρες και έπαιζε καλύτερα. Αυτό τί σημαίνει; Εξαφανίστηκε το τρίξιμο ή απλά μειώθηκε; Με τί χορδές το παρέλαβες, ενδεκάρες ή δεκάρες; Προφανώς, αλλάζοντας προχτές τις χορδές δεν παρατήρησες βελτίωση, ενώ κάποια στιγμή τον τελευταίο μήνα, όπου εμφανίστηκε και παραμένει το πρόβλημα, βάζοντας ενδεκάρες μειώθηκε αλλά, αν υποθέτω σωστά, δεν εξαφανίστηκε πλήρως. Να υποθέσω, ότι και με τις καινούργιες, δεκάρες χορδές, το πρόβλημα παραμένει αλλά μειωμένο, ή μήπως χειροτέρεψε;

Οπωσδήποτε πρέπει να πας χωρίς καθυστέρηση στον μάστορα.

1 «Μου αρέσει»

Επικοινώνησε κατευθείαν με τον κατασκευαστή του οργάνου. Αυτό θα ξέρει περισσότερο απο τον καθένα πως να σε βοηθήσει!

1 «Μου αρέσει»

Με τις εντεκαρες δεν το έκανε

Δες και τους δύο καβαλάρηδες μήπως έχουν μετακινηθεί …είχα παρόμοιο πρόβλημα και ο μικρός καβαλάρης είχε πέσει πιο κάτω και το σήκωσε λίγο και έστρωσε ο ήχος.

1 «Μου αρέσει»

Επομένως ή οι δεκάρες κάθισαν χαμηλότερα (στο ύψος) στις σχισμές των καβαλάρηδων ή οι σχισμές είναι φαρδιές (για τις δεκάρες) και σου δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Άρα κατασκευαστικά πρέπει να βάζεις εντεκάρες ή να γίνει τροποποίηση στον/στους καβαλάρηδες.

1 «Μου αρέσει»

Φίλε έχεις δίκιο ο μικρός καβαλάρης στις ρε χορδές είναι λίγο πιο κάτω.

1 «Μου αρέσει»

Όταν κατασκευάζεται ένα όργανο το μπράτσο έχει ελαφριά κλίση προς τα πίσω, ώστε να ισορροπήσει στη σωστή θέση με την τάση των χορδών. Το όργανο σου είναι ακόμα φρέσκο, και βάζοντας χορδές χαμηλής τάσης (10αρες) δεν το βοηθάς να έρθει στην σωστή θέση. Γενικά οι 11αρες είναι οι στάνταρ και πιθανότατα με αυτές θα έχει σεταρει το όργανο ο κατασκευαστής. Εξάλλου νομίζω πως έχουν πιο στιβαρή αίσθηση και πιο γεμάτο ήχο.

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ φίλε μου

1 «Μου αρέσει»

Δεν μας απάντησες ακόμα: ο μάστορας, τί χορδές του φόρεσε; Επίσης, μας είπες ότι προχτές του έβαλες δεκάρες χορδές. Τσιρίζει τώρα περισσότερο ή λιγότερο; Όταν, πριν ένα μήνα, άρχισε να τσιρίζει, τί χορδές φόραγε; Σου έδειξε ο μάστορας «Αυτές τις χορδές θα του φοράς»; Αν το όργανο προβλέφτηκε να φοράει 11άρες και αλλάζοντας σε 11άρες, από τις 10άρες που έχει τώρα, εξαφανιστεί το τρίξιμο, μάλλον εντοπίστηκε το πρόβλημα.

2 «Μου αρέσει»