Πιθανο προβλημα σε μπουζουκι.Ζητειται βοηθεια (διαπιστωσης-επιλυσης) (2012)

Γεια χαρα.
Παρακολουθω με ορεξη εδω και κανα χρονο το forum, δεν ειχε ομως τυχει ή χρειαστει να ποσταρω σε καποιο θεμα.
Αντιμετωπιζω ομως τωρα το εξης θεμα και θα ηθελα τη βοηθεια σας:
Εχω ενα μπουζουκι εδω και 6 χρονια, φτηνης κατασκευης, που παρολλα αυτα εχει βελτιωθει ο ηχος του με τα χρονια.
Τους τελευταιους 2-3 μηνες παρατηρω πως οταν ξαναπιανω το οργανο μετα απο 1-1,5 μερα, το βρισκω κουρδισμενο μεχρι και μισο τονο πιο πανω.
Τιθεται ζητημα… βλαβης;; Τι θα μπορουσε να συμβαινει;

Ευχαριστω εκ των προτερων

καλησπερα.τα περισοτερα μπουζουκια εχουν την ταση να ανεβαινουν λιγο στο κουρδισμα,και τα ακριβα και τα φθηνα.αρα εγω δεν βλεπω λογο ανησυχιας.

Αχα. Ωραια τοτε!
Απλα, ολα τα προηγουμενα χρονια συνεβαινε το αναποδο, ξεκουρδιζοταν. Ο,τι συμβαινει δηλαδη και με τα υπολοιπα οργανα που εχω, οποτε μου φανηκε αρκετα παραξενο.

μαλλον σκεβρωνει,γυρναει προς τα πισω το μανικι και τεντωνει τις χορδες.

Αυτο εμφανιζεται απ’ την υγρασια σωστα;
Σε ενα πιο ξηρο περιβαλλον πιθανον να αρχιζε να “στρωνει” ;
(Μαλλον φταιει που φετος δεν πολυ-αναβουμε καλοριφερ :P)

δεν παιζει ρολο το σκευρωμα του μπουζουκιου, με το κουρδισμα.οταν ειναι σκευρωμενο αυτο που κανει ειναι να φαλτσαρει πολλυ μετα το ρε στο 12 ταστο

Το φαλτσαρισμα μετα το 12ο ταστο το εχει το οργανο αρκετα χρονια τωρα… :confused:
Μπορει να το 'χε και απ την αρχη και να μην το ακουγα.
Παντως, ετσι που ψιλο-διαβασα στο ιντερνετ για το σκεβρωμα, ισχυριζονταν οτι γινεται πιο δυσκολο το οργανο στο παιξιμο του και τριζει στα πρωτα ταστα.Κατι τετοιο δεν συμβαινει,ισα-ισα που εχει μαλακωσει κιολας.
Αυτο που παρατηρω ειναι ενα ψιλο-ραγισμα στην ενωση ταστιερας-σκαφους, απ την πισω πλευρα του οργανου δηλαδη.

δεν ξερω τι αξια εχει το οργανο που εχεις,αλλα λιγο πολλυ τα φθηνα οργανα ψιλοφαλτσαρουνε.γενικα τα μπουζουκια ειναι παραξενο ειδος, υπαρχει γενικα θεμα.για να μην εχει καποιος προβληματα πρεπει να εχει οργανο ακριβο.

Το γνωριζω αυτο.Προσπαθω ωστοσο να το συντηρω οσο το δυνατον καλυτερα,οπως και κανω και με ολα τα οργανα, αλλα και για λογους συναισθηματικης αξιας.Ετσι, απο περιεργεια,ενδιαφερον και μιας και δεν ξερω και πολλα, βρεθηκα να ρωταω :slight_smile:
Απ’ οτι καταλαβαινω δεν υπαρχουν και πολλα για να κανω.
Ευχαριστω και καλο βραδυ!

φιλε το φαλτσαρισμα δεν εχει να κανει με το σκευρωμα,το προβλημα σου ειναι οτι λογο αυξημενης υγρασιας το μπρατσο εχει παει πισω και τεντωνει τις χορδες,αν το οργανο φαλτσαριζε απο την αρχη(ενοειτε οτι οκαβαλαρης ειναι στο σωστο σημειο)τοτε η ταστιερα δεν εχει χαραχτει σωστα.

Αποστόλη, δεν είναι απόλυτο αυτό. Η σωστή ταστιέρα δεν είναι για πάντα σωστή. Όταν πατάς μια νότα σχηματίζεται ένα τρίγωνο ανάμεσα στην ταστιέρα, το ελεύθερο μέρος της χορδής και τον καβαλάρη. Όταν το όργανο πάρει είτε μπρος είτε πίσω θα αλλάξουν και οι γωνίες του τριγώνου και τα μήκη των πλευρών του, άρα και οι νότες. Αυτή η αλλοίωση μπορεί να είναι τέτοια ώστε να μη διορθώνεται μετακινώντας τον καβαλάρη.

Οι χορδές τεντώνουν με τη ζέστη. Αν είχα το ίδιο πρόβλημα, πρώτʼαπʼόλα θα προσπαθούσα να αποκλείσω εξωγενείς παράγοντες:
Είναι κοντά στο καλοριφέρ; Πόσο δουλεύει το καλοριφέρ; Μήπως το βλέπει ο ήλιος από το ανοικτό παράθυρο; Μήπως το τοποθετώ ψηλά σε κάποιο ράφι και σε απόσταση από το πάτωμα; Μήπως υπάρχει κάποια νέα συσκευή κοντά ή γενικά μέσα στο δωμάτιο που βγάζει θερμότητα;

φιλε ath.nasi εγω μιλαω για το ξυλο του μπρατσου,με την υγρασια το μπρατσο παντα παει πισω και αναγκαστικα τραβαει τις χορδες,αν βαλεις το οργανο κουρδισμενο κοντα σε θερμοτητα θα γινει τοξο.

Gmis Αυτο που παρατηρω ειναι ενα ψιλο-ραγισμα στην ενωση ταστιερας-σκαφους, απ την πισω πλευρα του οργανου δηλαδη.

Τάκος…νομίζω πρέπει να το πας σε ένα γιατρό(μάστορα)…

Κουβέντα που έπρεπε να είχε ειπωθεί από την αρχή.Και αν είναι δυνατόν στον κατασκευαστή του.Τώρα αν είναι τάκος - που μπορεί και να μην είναι - ,θα στο πει ο μάστορας.

Μαλλον ετσι θα γινει.
Ο κατασκευαστης του δεν ειναι πλεον εν ζωη, θα το παω ομως να το δει καποιος μαστορας.

Φιλε ath.nasi ,δεν το χτυπαει ζεστη, μαλλον αντιθετο θα λεγα. Ειναι κυριως εκτεθιμενο σε κρυο.

Ευχαριστω πολυ, παντως.

Το ανάποδο ισχύει.