Σχετικά με τα ντουζένια

Γιατι το πιο παλιο Τραγουδι που καταφερα να βρω ειναι του 1912 γιαυτο το αναφέρω αν εχεις καπου τραγουδια πριν το 1912 ευχαριστως να τα βαλω πανω και αυτα.Ισως τοτε να βρηκαν πως να ηχογραφουν

1 «Μου αρέσει»

Το να αναφέρουμε την πηγή είναι πάντοτε υποχρεωτικό για μια σειρά λόγους.
α) Γιατί απλώς έτσι είναι το σωστό
β) Αν τα λέει λάθος, να ξέρουμε ποιον βαράμε
γ) Αν τα λέει καλά, να ξέρουμε σε ποιον λέμε μπράβο
δ) Αν δεν ξέρουμε αν τα λέει καλά ή λάθος, μια επίσκεψη στην αρχική πηγή μπορεί να διευκολύνει τη διασταύρωση

Πέραν αυτών, εμένα η παράθεση ντουζενιών στο #73 δε μου είχε φανεί κακή ή περιττή. Αλλά τώρα βλέπω ότι διαγράφτηκε. Τέλος πάντων, δεν πειράζει. Προχωράμε.

1 «Μου αρέσει»

https://www.turkuler.com/baglama/duzen.asp
Εδω τα εχει πιο καλα και επεξηγει τα παντα.

και απο το Virtualbagalama.com

Οι νοτες απο πανω προς τα κατω δηλαδη πρωτη η μπασσο.
Bağlama Düzeni MI RE LA
Kara Düzen (Bozuk Düzen) SOL RE LA
Misket Düzeni / Müstezat Düzeni FA RE LA

Σημείωση εδω. Το καρα ντουζενι το λενε και Μπουζουκ Ντουζένι γιαυτο και ειναι πιο γνωστο.

1 «Μου αρέσει»

Αυτο που παιζουν πιο πολυ οι γειτονες και εμεις εδω, ειναι το καραντουζεν, δευτερο ερχεται το μπαγλαμα, τα αλλα τα κανουν για συγκεκριμενα κομματια.

Δηλαδη αν κουρδισω ενα μπουζουκι ΦΑ ΡΕ ΣΙ ή ΦΑ# ΣΙ ΡΕ#
δεν ειναι ενα Ντουζενι ασχετος αν δεν υπαρχει πουθενα ακομα?
υπαρχουν περιορισμοι στα κουρδισματα?

1 «Μου αρέσει»

Άμα βρεις πώς να το αξιοποιήσεις, τότε αρχίζει να υπάρχει. Μερικά ντουζένια που εντοπίζονται σε έναν μόνο παίχτη, πιθανόν να είναι τέτοιες περιπτώσεις.

Για τα στάνταρ όμως υπάρχει ήδη μια παράδοση στο πώς χρησιμοποιούνται.

1 «Μου αρέσει»

Φυσικα και δεν υπαρχουν. Δικο σου ειναι το οργανο το κουρδιζεις και παιζεις οπως σε βολευει και σου αρεσει. Φαντασια και ορεξη και μερακι να εχεις…

1 «Μου αρέσει»

Στα παραπάνω εκτός από το μεράκι και τη φαντασία, θα προσθέσω να βρεις και ένα όργανο που να αντέχει αυτά τα κουρδίσματα, γιατί κάπως πρέπει να χρησιμοποιηθούν πέραν από το θεωρητικό υπόβαθρο ύπαρξής τους!

1 «Μου αρέσει»

Εχθες κουρδισα το τριχορδο ΝΤΟ ( μπασσο) ΣΟΛ ΝΤΟ.
Εκτος οτι κερδισα τις 2 νοτες που λείπουν σε σχεση με το 4αχορδο. Ντο και Ντο# μπασσο.
μαλάκωσε ολο το οργανο γιατι εχει διαφορετικες τάσεις.

το κουρδισμα σε φα# στο μπασσο γινετε αφου βαζω χορδη ΦΑ και τα καντίνια τα χαμηλώνω οποτε εχω μια εξισορόπηση παλι.

αν πω και κατι εδω μιας και το εφερε η κουβέντα.
οταν αγοραζα χορδές απο τον ζοζέφ ο γερος ειχε Set Σε πλαστικο και χυμα ( λαουτου )
εγω πιτσιρικας του ελεγα δωσε μου το σετ που φαινονται πιο καλες και αυτος γέλαγε και μου ελεγε λαουτου θα βαζεις παντα.Και στο Ντο πανω πανω δεν θα βάζεις την ΛΑ ( το σετ ειχε 1 Ντο, 1 ΦΑ , 3 ΛΑ και 3 ΡΕ ) θα βαζεις την ρε μου ελεγε .Ο λογος φυσικα ηταν οτι την Λα την ανεβαζες μεχρι ΝΤΟ και αρα ειχε μεγαλυτερες τασεις ενω την ΡΕ την κατεβαζες στο ΝΤΟ μεγάλη μαγκια.

Εγω βεβαια δεν τον ακουγα τοτε :))))))) και ελεγα τι να ξερει αυτος εδω το σετακι ειναι απο “Ειδικους”.

Όταν λες τον Ζοζέφ ποιόν εννοείς?Το γνωστό?Αν επιτρέπεται πόσο χρονών είσαι?

Αυτό δεν είναι «άλλο» κούρδισμα, απλώς είναι ένα τόνο κάτω. Π.χ. τα διάφορα κουρδίσματα σαζιού που μας παρέθεσες κάπου πιο πάνω ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το μήκος των διάφορων τύπων σαζιού. Ή, πιο οικείο παράδειγμα: ο μπαγλαμάς κουρδίζει σαν 3χ μπουζούκι, απλώς μια οκτάβα πιο ψηλά.

Διαφορετικό κούρδισμα σημαίνει διαφορετικά διαστήματα μεταξύ των χορδών. Αυτό οδηγεί (αυτονόητα) και σε διαφορετικό συνολικό χειρισμό του οργάνου: άλλοι δακτυλισμοί, άλλες συνηχήσεις…

1 «Μου αρέσει»

Εγραψα καπου οτι ειναι “Αλλο” ? δεν καταλαβα

“Εχθες κουρδισα το τριχορδο ΝΤΟ ( μπασσο) ΣΟΛ ΝΤΟ.
Εκτος οτι κερδισα τις 2 νοτες που λείπουν σε σχεση με το 4αχορδο. Ντο και Ντο# μπασσο.
μαλάκωσε ολο το οργανο γιατι εχει διαφορετικες τάσεις.”

Και έχασες και τις δύο πρίμες βέβαια.
Παρ’ όλ’ αυτά OK…
Και αν το κουρδίσεις και ΣΙ-ΦΑ#-ΣΙ, θα κερδίσεις και μία ακόμα μπασα νότα παραπάνω από το τετράχορδο και θα μαλακώσει και ακόμα περισσότερο…
Και μπορείς και ΝΤΟ-ΣΟΛ-ΡΕ, να τις έχεις και όλες και πάλι πιο χαλαρό θα είναι :stuck_out_tongue_winking_eye:

Το συμπέρασμα όμως ποιο ακριβώς είναι; :thinking:

2 «Μου αρέσει»

Καλά ντε! Ντουζένια λέει το νήμα. Έδωσα μια διευκρίνιση, μπας και χρειαζόταν. Δε χρειαζόταν > τόσο το καλύτερο. Μην το παίρνεις μειωτικά.

1 «Μου αρέσει»

ΜΙΑ ΣΜΥΡΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ, 1906, ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΝΑΡΑΚΗΣ - YouTube (1906)
Στέφανος Βέζος -Πάλι μεθυσμένος είσαι - YouTube (1906)
ΑΝΑΜΝΗΣΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, 1906, ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ - YouTube (1906)
ΜΙΑ ΣΜΥΡΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ, 1906, ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΝΑΡΑΚΗΣ - YouTube (1906)
Θα σπασω κουπες 1η ηχογραφηση 1907 - YouTube (1907)
ΤΟ ΧΑΝΟΥΜΑΚΙ, 1908, ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΗ ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ - YouTube (1908)
Εγώ είμαι η νέα γυναίκα - Σωτηρία Ιατρίδου - YouTube (1908)
ΤΑΜΠΑΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣ (ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗ Σ' ΑΓΑΠΩ), 1909, Γ. ΤΣΑΝΑΚΑΣ - YouTube (1909)
ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΚΑΗΜΕΝΕ ΚΟΣΜΕ, 1909, Κύριος Νάκις - YouTube (1909)
ΚΕΛΑΪΔΕΙΣΤΕ ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥΛΑΚΙΑ - ΚΑΝΤΑΔΑ - ΧΟΡΩΔΙΑ. ΔΙΣΚΟΣ 78 ΣΤΡΟΦΩΝ - YouTube (1910)
Γιάγκος Ψαμαθιανός - Τικ Τικ Τακ | Giagkos Psamathianos - Tik Tik Tak (Official Audio Video) - YouTube (1910)
ΚΟΡΔΕΛΙΟΤΙΣΑ - ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΣΜΥΡΝΑΪΚΗ. ΔΙΣΚΟΣ 78 ΣΤΡΟΦΩΝ. - YouTube (1910)

5 «Μου αρέσει»

Λάθος έχει κάνει ο ανεβάστορας. Δεν αναγνωρίζω την τραγουδίστρια, αλλά η Σωτηρία Ιατρίδου (δασκάλα μου στην κιθάρα) γεννήθηκε το 1901.

Νίκο στα σχόλια στο συγκεκριμένο βίντεο ένας σχολιαστής λέει το εξής:
“Η ηχογράφηση έχει ενταχθεί μεν στον δίσκο “Τα ελαφρά του Μεσοπολέμου”, ωστόσο δεν πρόκειται για ηχογράφηση που κυκλοφόρησε σε δίσκο 78 στροφών: προέρχεται από ραδιοφωνική εκπομπή του ΕΙΡ του 1955 με θέμα την ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης.”
Άρα υπάρχει περίπτωση να είναι η Ιατρίδου.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπερα. Εξηγήστε μου σας παρακαλω καποιος, το καραντουζενι (γενικά τα ντουζενια) μπορεί να κουρδιστει και σε αλλους τόνους απλά να έχει τα ίδια διαστήματα? Πχ ρε σολ λα, μι λα σι κλπ.?

1 «Μου αρέσει»

Φυσικά, εφ’όσον το σηκώνει το όργανο. Στο μπουζούκι είναι ρε-σολ-λα, για να μην πάει ψηλότερα το καντίνι, ενώ στο σάζι/μπουλγαρί κλπ θα μπορούσε να γίνει λα-ρε-μι ή αντίστοιχο.

1 «Μου αρέσει»

Παντως τις τελευταίες 6-7 μερες επιασα πρωτη φορα να ασχοληθω με ντουζενια και ενα εχω να πω, μαγεία!!! Και αν δεν εβρισκα πληροφοριες απ’το φορουμ δεν θα τα επιανα ποτε. Ευχαριστώ συμφορουμιτες

1 «Μου αρέσει»