Μαμαγκακης 2 καρσιλαμαδες

Κατάλαβα ότι έχω μεγάλη προτίμιση σε ρεμπέτικα/λαικα τραγουδια που εχουν καρσιλαμά ρυθμό,
Τα δυο παρακατω ειναι από τα αγάπημενα μου από τον αγαπημένο μου συνθέτη
Το ένα είναι η Χαλκοκονδύλη που έχω ξανα αναφέρει εδώ, και το άλλο η Ομόνοια απο το 1981
Αναρωτιεμαι εαν γνωρίζει καποιος αλλα λαικα με μπουζούκι σε αυτο τον ρυθμό ( περαν απο παραδοσιακα με άλλα όργανα που ειναι πιο κοινά)

αυτα τα εχει το sealabs (με μπουζούκια).
αλλα γιατί δεν "περνάς " οτι αλλο σ’ αρέσει στο μπουζούκι?

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ, αγνοούσα το sealabs. Ωραίο και το ραδιο όπου μολις ακουσα ένα ωραιο του Τσιτσάνη.
Στα τραγουδια μαλλον ειναι database καθοτι δεν βρηκα ακουστικα αποσπασματα σε πολλα στο internet. Αυτο πχ του Τατασοπουλου δεν μπορεσα να το βρω σε κανα youtube.
Επισης μερικα νομιζω ειναι πιο περιεργος ρυθμος απο καρσιλαμα
Πχ εδω αντι για (τουμ πα, τουμ πα, τουμ πα, τουμ πα πα) 2+2+2+3 αφαιρει το ειναι 2αρι

Οντως θα προσπαθησω να περασω κανενα στο μπουζουκι, καλη ιδεα.

1 «Μου αρέσει»

Το γνωστό “Σύρμα πάνω-σύρμα κάτω” του Μητσάκη. Και στο “Ρεμπέτικο” του Ξαρχάκου έχει 1-2.

1 «Μου αρέσει»

Α ναι σωστά για του Μητσάκη.

Χτες έβγαζα τις συγχορδίες του Ξαρχάκου από τα Κόκκινα φανάρια. Στα 24 του τι έγραφε. Επειδή αρνήθηκε τότε ο Θεοδωράκης να γράψει την μουσική για 80,000 δρχ.

Με τον θάνατο του Καλογερόπουλου είχα βάλει στο νου να ξαναδώ το Ρεμπέτικο οπότε καλή ιδέα.

Παρεμπιπτόντως παρόμοιο με αυτό το ψευτο καρσιλαμα ( δεν ξέρω το είδος) που έβαλα πριν με τον Περπινιάδη θυμήθηκα κ αυτό που τραγουδάει ο Αγγελόπουλος. Μόλις έμαθα ότι ήταν του Τσιτσάνη . Έχει το ίδιο 2,2,3 Ρυθμό έναντι του 2,2,2,3 του καρσιλαμα.

Λάζικος καρσιλαμάς λέγεται

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ, κι έχει 7/8 η 9/8 κανονικά?

Σε αυτά τα 2 κομμάτια μετρησα 7

7/8 είναι
(αντε τι να προσθέσουμε/σύστημα θα μας δέσουνε!)

1 «Μου αρέσει»

Α μπράβο, ρώτησα το AI πριν και μου έδειξε 9σημο

Μην το ρωτάς το Al-γεινό
γιατί χαμπάρι τόχω πάρει
το βλέμμα του είναι θολό
και όσο πάει και κρεπάρει!

:slightly_smiling_face:

2 «Μου αρέσει»

Χαχα , σωστός.

Έχει και τα καλά του. Αλλά θέλει προσοχή.

1 «Μου αρέσει»

Η Ομόνοια είναι 9αρι 2+2+2+3 αλλά καρσιλαμα δεν θα το έλεγα γιατί έχει κάποια διαφορετικά τονισματα. Η Χαλκοκονδύλη είναι γρήγορο ζεϊμπεκάκι (καμηλιέρικο).

Το Πάπλωμα και τα Παλαμάκια του Μητσάκη είναι βασισμένα στον ρυθμό του Μαντηλάτου (4 πολύ γρήγορα 7άρια).

1 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι οτι την ακούω κι εγω αυτη την αλλαγή στα τονισματα στην Ομονοια
Αλλα πιο γενικα κατα εκει παει. Εξ ου και η Ελενα Παπανδρεου που το εχει παιξει σε κιθαρα (ειχε παιξει αρκετα του Μαμαγκακη σε κιθαρα τοτε, ακομα και θέματα στην Λούφα) το εχει ονομάσει με τιτλο Karsilamas στο CD της Ναξος.
Το εχει στο spotify εδω( Απο την συλλογη Folk Dances)

Οσο για την Χαλκοκονδυλη στην κιθαρα που το παιζω τωρα παιρσοτερο μου ταιριαζει το καρσιλαμας
Δεν ξερω, αν μπορω να ανεβασω ηχητικο εδω, οπως το παιζω, αν πλησιαζει τον ρυθμο

Προφανώς η Ομόνοια είναι πειραγμενος καρσιλαμας, στα πλαίσια της έντεχνης δημιουργίας επηρεασμένης από τη λαϊκή μουσική.

Η Χαλκοκονδύλη είναι ξεκάθαρα ζεϊμπέκικο, ακούγονται και τα χτυπήματα στο πρώτο μέτρο: ντουμ τεκε ντουμ τεκ ντουμ τεκε ντουμ τεκ τεκ.

1 «Μου αρέσει»

Από το βιβλίο του Λ. Παύλου (2006). Το τουμπελέκι και οι ρυθμοί. Αθήνα-Άρτα: Fagottobooks-Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου

2 «Μου αρέσει»

Κι εδώ η Αμπατζή σε λάζικο καρσιλαμά το 1952 τραγουδάει “πίνουν ούζο και χορεύουν λάζικο καρσιλαμά

2 «Μου αρέσει»

όντως ακουγεται αυτό στο πρώτο μέτρο, και το παιζω κιολας στο μπουζουκι, ετσι ακριβως παιζετε.

Τελικα αφου ο ιδιος ο Μαμαγκακης το εχει συμπεριλαβει σε CD με τα ζεμπεκικα του, ειναι οντως ετσι.

1 «Μου αρέσει»

Μου αρέσει. Ενω η συγχωρεμενη η μητερα μου προσπαθουσε χρονια να με βαλει στον χορο (απο την κουζινα μεχρι και το πανηγυρι στο χωριο στην Αρκαδια) δεν τα μπορουσα τα παραδοσιακα. Ισως που μεγαλωσα Σικαγο και ειχα αλλα ακουσματα. Μονο στο Ρεμπετικο κλειδωσα απο μικρος, σαν κατι που λατρευω. Να που τωρα βλεπω οτι μου αρεσει και ο Λαζικος Καρσιλαμας.

1 «Μου αρέσει»

Χαιρομαι που το εγραψε, αναποδο καλαματιανο, γιατι κι εγω χτες αυτη την εντυπωση ειχα