Σκέβρωμα μπουζούκι τρίχορδο

Χαιρετώ την ομήγυρη!
Είναι η πρώτη μου δημοσίευση στο “χώρο” σας και θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που εντόπισα τον “καφενέ” σας.
Θα ήθελα να ζητήσω να μου προτείνετε κάποιον κατασκευστή-τεχνίτη για να μου διορθώσει ένα προβληματάκι που έχω σε ένα τρίχορδο… Έχει σκεβρώσει το μάνικο, ψηλά, κοντά στο κεφαλάρι, και το παίξιμο έχει γίνει αγγαρεία… Μένω Χαλκίδα, κι απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει εδώ μάστορας…

Α, και κάτι άλλο. Το όργανό αναφέρει ως κατασκευαστή “Κυριακούλης Βασίλης, Μέγαρα”. Γνωρίζετε κάτι; Το είχα αγοράσει έτοιμο από μουσικό οίκο, δεν το έχω παραγγείλει.

Καλησπέρα Δπλόχορδε και κοντοχωριανέ, ένεκα έχω σπίτι στο Δήλεσι, στο οποίο κι ελπίζω να επιστρέψω λίαν συντόμως.
Τώρα για το προβλημά σου η άποψη μου είναι ότι τα όργανα καλό είναι να επισκευάζόνται από τους κατασκευαστές τους. Άλλο τόσο όταν πρόκειται για τόσο καλούς κατασκευαστές σαν τον Κυριακούλη. Αν θες να τον πάρεις και να συνεννοηθείς με τον ίδιο το τηλέφωνο του είναι: 2296080649 :237:

:088:
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Δηλαδή, ο Βασίλης Κυριακούλης θεωρείται καλός κατασκευαστής; Ρωτώ γιατί πραγματικά δεν ξέρω… Όπως ήδη είπα, το όργανο το πήρα έτοιμο από μαγαζί… Θα επικοινωνήσω μαζί του το συντομότερο!

Πάντως φίλε να ξέρεις οτι το "ξεσκεύρωμα’’ πάει κανα κατοσταρικο… Ξέρει κανείς περίπου τη διαδικασία που κάνουν οι μάστορες? Χρειαζονται μηχανηματα κλπ?

Νομίζω ότι παραδοσιακά γίνεται με πλάνη (ίσως και αλλαγή κάποιων τάστων). Αλλά έχω ακούσει και για κάποιο μηχάνημα… Νομίζω το είχε κάποτε ο “Στασινός” στην Αθήνα… Θερμαντικό αν θυμάμαι καλά ήταν. Έβαζε την ταστιέρα, την έσφιγγε, την άφηνε για κάποιο καιρό και σιγά σιγά ερχόταν στα ίσα της. Δεν έχω δοκιμάσει. Δεν ξέρω την αποτελεσματικότητα. Απλά το αναφέρω.

Χαιρετω ολους τους συνφορουμητες. Για το θεμα του ξεσκευρωματος που απασχολει τον διπλοχορδο σχετικα με την διαδικασια που γινεται θα περιγραψω παρακατω. Αναλογα που εντοπιζεται το σκευρωμα αφαιρουνται τα ταστα σ αυτο το σημειο και ετσι επανερχεται η ταστιερα στην θεση της. Η χρηση της πλανης που αναφερθηκε απο αλλα μελη παραπανω γινεται εαν εχει σκευρωσει πολυ και τοτε χρειαζεται να κατευει λιγο ωστε να διορθωθει το προβλημα. Παντα ομως δοκιμαζεται ο αρχικος τροπος της αλλαγης των ταστων. Εχω δει μπουζουκια που τα πλανησαν για να τα ξεσκευρωσουν και το αποτελεσμα σε μερικα ηταν να χαλασουν διοτι ο μαστορας απ οτι φαινοταν δεν ειχε τις απαραιτητες γνωσεις η ηταν ατσουμπαλος. Το σκευρωμα που ειναι φυσικο παρελκομενο των αλλαγων του καιρου δεν ειναι κατι ανυσηχιτικο διοτι το καλο το οργανο ετσι δειχνει οτι ειναι ζωντανο και επηρεαζεται αμμεσα απο αυτες τις αλλαγες. Τωρα οσον αφορα την τιμη ο καθενας μαστορας χρεωνει συμφωνα με το ποσο κοστολογει την εργασια του. Βεβαια εαν στην πορεια προκυψει ποιο βαθυ προβλημα απο αυτο που φαινοταν να ειχε το οργανο τοτε η τιμη φυσικα και ανεβαινει. Πηγαινε το στο μαστορα σου και απο εκει θα σου λυθει το προβλημα.
Αυτα ειχα να πω ελπιζοντας να βοηθησα.:246::246:

Φίλε BOUZOUKLIS,

Μη λές τέτοια πράγματα, γιατί θα σε πάρουν…με τη «βέργα»!!!:019:

Tι εννοείς αφαιρουντα τα ταστα και ερχεται η ταστιερα στη θεση της φίλε μου?ιοτι απλα τοποθετεις καινουργια ταστα τα οποια τα φερνεις στο ιδια επιπεδο και ολα οκ?:082:
Επισης θα διαφωνησω και εγω μαζι σου οτι το καλο οργανο δειχνει οτι ειναι ζωντανο με το να σκεβρωνει…καθε αλλο ενα καλο οργανο δεν σκεβρωνει τοσο ευκολα και ειναι φτιαγμενο ωστε να αντεχει περισσοτερο…

Το σκευρωμα που ειναι φυσικο παρελκομενο των αλλαγων του καιρου δεν ειναι κατι ανυσηχιτικο:019: διοτι το καλο το οργανο:019:ετσι δειχνει οτι ειναι ζωντανο :019:και επηρεαζεται αμμεσα απο αυτες τις αλλαγες.

Εγω λεω να το ποτιζουμε !!!:091:

Μεταφέρω μια απορία φίλου.
Όταν ένα όργανο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ένα αρκετό χρονικό διάστημα, πρέπει να ξεκουρδίζεται, να χαλαρώνουμε λιγάκι τις χορδές, για να αποφύγουμε το σκέβρωμα;
Και η θήκη μέσα στην οποία φυσικά το διατηρούμε πρέπει να είναι όρθια ή δεν παίζει αυτό καμιά σημασία για την καλή του κατάσταση;

Μεταφέρω μια απορία φίλου.
Όταν ένα όργανο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ένα αρκετό χρονικό διάστημα, πρέπει να ξεκουρδίζεται, να χαλαρώνουμε λιγάκι τις χορδές, για να αποφύγουμε το σκέβρωμα;
Και η θήκη μέσα στην οποία φυσικά το διατηρούμε πρέπει να είναι όρθια ή δεν παίζει αυτό καμιά σημασία για την καλή του κατάσταση;

Καλησπερα αλκηστη. Οσον αφορα την απορια του φιλου σου θα σου απαντησω.
Οταν προκειται το οργανο να μεινει καμποσο καιρο χωρις να χρησιμοποιηθει τοτε καλο ειναι να ξεκουρδιζεται κατα μισο τονο κατω η καθε χορδη απο εκει που ειναι αρχικα. Οσο αφορα την θεση στην θηκη πρεπει να ειναι ορθιο και προς θεου μακρια απο καλοριφερ και υγρασια. Το καλυτερο ειναι να μπει μεσα σε μια ντουλαπα με ρουχα τα οποια εχουν την ιδιοτητα να τραβανε την υγρασια απο τον καιρο ουτως ωστε να τραβηξει οσο δυνατον το λιγοτερο.Ελπιζω να καλυψα το θεμα:246:

εγω απο προσωπικη εμπειρια που ειχα λογω πολυ υγρασιας εδω στο βορρα ( το ειχα παρει απο αθηνα ) το πηγα στον μαστορα που το αγορασα, οπως ειπωθηκε, και αφαιρεσε το πρωτα 3 ταστα και εβαλε αλλα με μικροτερο “δοντι” ωστε να ερθει το οργανο παλι, οπως κι εγινε και δεν με ξαναενοχλησε απο τοτε για τετοιο θεμα. Εγω στην θεση σου θα το πηγαινα στον μαστορα που το κατασκευασε αλλα δεν θα ηθελα να μου το πλανιαρει πριν δοκιμασει να αλλαξει τα ταστα.

Μόλις μου λύθηκε μια απορία πολλών χρόνων.
Το τρίχορδο μπουζούκι μου το αγόρασα (μάλλον μου το αγόρασαν) πριν από 28 χρόνια.
Ποτέ όμως δεν ασχολήθηκα ζεστά. Περιστασιακά μόνο λίγα γρατζουνίσματα. Το εγκατέλειψα όταν αγόρασα λαούτο πριν από 17 χρόνια.
Το άφησα λοιπόν σε μια γωνιά της ντουλάπας κουρδισμένο, χωρίς θήκη και όρθιο. Όταν το ξανάπιασα μετά από 15 χρόνια, όταν με έπιασε και μένα το μικρόβιο του είδους, έπαθα την πλάκα μου.
Όχι μόνο δεν είχε σκεβρώσει, αλλά ήταν και κουρδισμένο στην εντέλεια όπως το είχα αφήσει.
Τόσο καλό τελικά είχε βγει το όργανο, έλεγα. Να λοιπόν που για όλα υπάρχει εξήγηση.

Πιό καλή εξήγηση μετά τόσα χρόνια στην ντουλάπα, μάλλον είναι ότι είχες τύχη και καλό κατασκευαστή:088: Μην το αποχωριστείς!

παιδια επειδη ειναι τελειως ασχετος με μουσικους ορους!μηπως μπορει καποιος να μου εξηγησει τι ειναι το σκεβρωμα;ειναι οταν το το μανικι του οργανου εχει στραβωσει;συγγνωμη για τις ηλιθιες ερωτησεις μου αλλα προσπαθω να μαθω!!

Το σκέβρωμα είναι όταν το μπράτσο “τραβήξει” πίσω, κι ο άξονάς του παύει να βρίσκεται στο επίπεδο του καπακιού. Καμιά φορά μπορεί να έχεις και στρέψη του μπράτσου πέρα από τράβηγμα.

Αυτό το δεύτερο λέγεται πετσικάρισμα, από τις ελάχιστες δικές μου γνώσεις.

Το πετσικάρισμα αναφέρεται σε σκληρές επιφάνειες που έχουν υποστεί στρέβλωση και έχουν παραμορφωθεί και συνήθως το λέμε για μέταλλα.

Το σκέβρωμα αφορά την κάθε είδους κύρτωση του ξύλου από φυσικά αίτια (π.χ. υγρασία) ή από μακροχρόνια καταπόνηση (μηχανική ή θερμική).

Οι μαραγκοί συχνά μιλούν για πέτσικες σανίδες. Φυσικά, υπάρχουν και πέτσικα πλακάκια.

Ενίοτε και για μυαλά: “αυτός έχει πετσικάρει…” λέμε στα μέρη μου. :019: