Πότε εμφανίζονται τα μαύρα μπουζούκια;

Ξεκινω ενα θεμα που δεν ξερω αν θα ενδιαφερει τη παρεα,αλλα τολμω να το ρωτησω τουλαχιστον…
Ειχα την εντυπωση οτι τα ολομαυρα βαμμενα καπακια ειναι αισθητικη επιλογη της τελευταιας 20-25ετιας και αφορουσε τα 4χορδα μπουζουκια τα οποια πλεον αναζητουσαν πιο εντυπωσιακες και ιδιαιτερες εμφανισεις κυριως στις μπουρζουαζε μεγαλες πιστες του γαρυφαλου και της λεζαντας…
(με μονη εξαιρεση το μαυρο μπουζουκι του Χιωτη για τα δεδομενα της εποχης του, το οποιο φυσικα ηταν 4χορδο).
Τριχορδα μαυρα ομως δεν ειχα δει ποτε και ακομη και σημερα δυσκολα εμφανιζονται ισως λογω παραδοσης και κουλτουρας…ανακαλυψα ομως μια φωτο του Τσιτσανη με μαυρο μπουζουκι που με εκανε να θεσω το θεμα.
Ξερει καποιος κατι γι’αυτη τη φωτο,για το ποτε ξεκινησε η αισθητικη επιλογη αυτη και απο ποιους ισως οργανοποιους ή και ποιοι αλλοι μεγαλοι μουσικοι της τοτε εποχης ειχαν ενα αντιστοιχης αισθητικης οργανο?
T   &#.jpg

Δεν πρεπει να ειναι μαυρο το μπουζουκι του Τσιτσανη εδω…Η φωτογραφια πρεπει να το κανει ετσι, δεν εχω δει καμια φωτο κανενος “κλασσικου” του ρεμπετικου με μαυρι ορογανο. Νομιζω πως πρεπει σωστα να τοποθετεις χρονικα την παρουσια του μαυρου μπουζουκιου παντως. Κανενας πιο παλιος ας δωσει φωτα!

το συγκεκριμένο μπουζούκι του Τσιτσάνη είναι το κλασσικό με τις πεταλούδες του Ζοζέφ και φυσικά δεν είναι μαύρο (ένα απο τα χαρακτηριστικότερα μπουζούκια - κατ εμέ η τελειότητα απο άποψη ήχου)… εδώ μπορείς να δείς βίντεο με το εν λόγω όργανο

Νίκος

Παιδια εχετε δικιο μαλλον…εχω ξεγελαστει προφανως απο το κοντραστ της φωτογραφιας…ειδικα Νικο με το βιντεο ειναι σιγουρο κατα πως φαινεται οτι εχω κανει λαθος.
Βεβαια τωρα που θυμηθηκα ειχα δει μαυρο μπουζουκι τριχορδο στο ‘‘Μινορε της αυγης’’ που εχει γυριστει αρχες δεκαετιας 80’.Αν εχετε καποια ιδεα πειτε μου…

Για τρίχορδο δεν ξέρω, αλλά υπάρχει λαϊκή κιθάρα ΑΡΑΜ ΠΑΠΑΖΙΑΝ κατασκευής πριν τον πόλεμο, η οποία είχε μαύρο καπάκι εξαρχής. Να τη http://www.youtube.com/watch?v=C2eUgLs9N2I.

Να ενα τριχορδ[QUOTE][/QUOTE]ο.

ΕΡΤ3 - Εκπομπή "ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - ΤΑΞΙΜΙ "Εδώ τα ρίχνει ο Τατασόπουλος με μαύρο τρίχορδο…

Το εν λογω τριχορδο ειναι μαλλον το μαυρο τετραχορδο του Χιωτη το οποιο ο Τατασοπουλος το εκανε τριχορδο με καποιες σχετικες αλλαγες …

στην ταινία τύφλα νά χει ο Μάρλον Μπράντο με τον ανεπανάληπτο Θανάση Βέγγο εμφανίζεται ο Χιώτης με μαύρο μπουζούκι.Υποθέτω ότι η ταινία πρέπει να είναι αρχές δεκαετίας του 60. http://www.youtube.com/watch?v=upMKvGzdvA4 περίπου στο 42’ του βίντεο μπορειτε να το δείτε.

1 «Μου αρέσει»

Αυτο ειναι το μπουζουκι του χιωτη που ανεφερα και πιο πριν το οποιο το εχει ο τατασοπουλος και το εχει κανει τριχορδο και παιζει εδω :
//youtu.be/89BgKs-0DW4

Είναι, πιστεύω, για όλους εμάς τους μπουζουκόφιλους εξαιρετικά ευχάριστη η σκέψη ότι το τόσο χαρακτηριστικό και αναμφίβολα τιμημένο μαύρο μπουζούκι του Χιώτη συνεχίζει να κελαηδάει στα χέρια ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκτελεστές.
Και σε συμβολικό επίπεδο έχουμε μια ωραία έκφραση της συνέχειας μες στη μεγάλη μπουζουξίδικη παράδοση.

είναι πραγματι αυτο;

Εμενα παντως μου κανει εντυπωση πως αυτο το “ιστορικο” μπουζούκι εγινε απο τετραχορδο τριχορδο. Το λεω μιας και α ο χιωτης τα καθιερωσε, το οργανο θα είχε μια “αξια” οχι χρηματική… Ηταν το τετραχορδο του Χιωτη…

Τωρα είναι ενα τριχορδο.
Μαλιστα είναι περιεργο γιατί ο Νίκος παιζει και τετραχορδο, οποτε θα μπορουσε να αξιοποιηθει και ετσι… Φανταζομαι τριχορδα καλα θα εχει ενα σωρο…

Απλα κουβεντα να γίνεται. Δε μου πεφτει και λόγος. Μου εκανε εντυπωση παντως. Ελπιζω να μη φερνω σε δυσκολη θεση τον ιδιοκτήτη.

Ενας φανατικος τριχορδας
ΥΓ Τι ταξιμια ηταν αυτα… !!!

ακριβώς την ίδια απορία έχω και εγώ.ποιός ο λόγος να το κάνει τρίχορδο αν είναι όντως το συγκεκριμένο μπουζούκι του Χιώτη.παντως έχω δει αρκετά σημερινά μπουζούκια να είναι ακριβώς ίδια με καποια του Ζαμπέτα του Τσιτσάνη του Χιώτη.οι σημερινοί οργανοποιοί κάνουνε θαύματα.Σημασία όμως δεν έχει το χρώμα άλλα ότι τα κάνουν και κελαϊδάνε

Μή προτρέχετε παιδιά,

πρόσφατα ρωτήθηκε ο κ. Νίκος (στο νήμμα για την παραπάνω εκπομπή) αν όντως είναι αυτό το μπουζούκι του Χιώτη, όμως απάντηση δε δώθηκε.

Θαναση και εγω δε πιστευω οτι εχει γίνει κατι τετοιο…

Παραθέτω την γνώμη κάποιου ειδικού - κατασκευαστή…

Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν όλων οι γνώμες,
αλλά ας πάρουν μέρος στην κουβέντα και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα
που ασχολούνται με το είδος και νομίζω πως μετρά η γνώμη τους…

http://www.klika.gr/cms/index.php/ar8rografia/synentefkseis/239-christos-spourdalakis.html?start=7

Αμα παρατηρησετε καλυτερα τη φιγουρα στο καπακι αλλα και τα ταλαιπωρημενα απο το χρονο κλειδια θα καταλαβετε ποιανου ηταν το μπουζουκι…

Σωστός. Και η φιγούρα είναι ίδια. Τα κλειδιά κάνουν μπαμ, όντως

Πριν κανά 2μηνο ένας φίλος που πήγε στον Κατσίφη, είδε εκεί τα 2 μπουζούκια του Χιώτη που τα είχε πάει ο γιός του
ο Διαμαντής για σέρβις. Το ένα ήταν το μάύρο στο οποίο ο Τσιτσάνης είχε απλά αλλάξει καβαλάρηδες και το είχε κάνει τρίχορδο για κάποιο διάστημα και το άλλο ήταν ένα κλασικό που παίζει σε πολλές ταινίες με τα αρχικά του πάνω.

Έιλικρινά εύχομαι να ισχύει αυτό γιατί αν πραγματικά πήρε κάποιος το μπουζούκι του Χιώτη και το έκανε τρίχορδο
μικραίνοντας την ταστιέρα είναι γελοίος και κομπλεξικός όποιος και αν είναι.

Είμαι και γω άρρωστος και φανατικός τριχορδάς…αλλά έλεος ρε παιδιά…μιλάμε για ένα μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη!
…δεν τ’αγκίζεις αυτά τα όργανα παρά μόνο αν είσαι βλαμμένος!

Παιδιά, δεν συμφωνώ 100% μαζί σας. Εμείς θεοποιούμε/ιεροποιούμε κάποια πράγματα ή τα βλέπουμε ρομαντικά, ενώ οι ίδιοι οι μουσικοί ίσως δεν το έκαναν.
Αν τα έδωσαν οι ίδιοι σε κάποιους μουσικούς, αυτό μάλλον έγινε ώστε τα όργανα να συνεχίσουν να παίζουν και τελοσπάντων οι ίδιοι οι μουσικοί να αποφασίσουν τί θα τα κάνουν. Εφόσον δεν υπάρχει Κράτος να τα αγοράσει και να τα βάλει στο Μουσείο Λαίκών οργάνων ή σε άλλο μουσείο, δεν νομίζω ότι είναι κατακριτέα οποιαδήποτε απόφαση μουσικού.