Πρόταση για νέα λήμματα: βουρλίζω και βούρλα

[Μεταφορά μηνυμάτων από εδώ]

Έμπα μέσα, διάλεξέ τα
κι όσο θέλεις πλήρωσέ τα.

Επιτέλους, βρέθηκε και με συγκεκριμένο τεκμήριο ότι έτσι είναι η σωστή στροφή! Πόσες φορές έχω υποστηρίξει (π.χ.) ότι η Παπαγκίκα τα μπέρδεψε, όταν είπε:

Έμπα μέσα, διάλεξέ τα
και παλάντζα ζύγισέ τα.

Πάρε βούρλα, πέρασέ τα
κι όσο θέλεις πλήρωσέ τα.

Λογικά, από αυτούς τους τέσσερις στίχους ο πρώτος θα έπρεπε συνεχίζεται στον τέταρτο κι ο τρίτος στον δεύτερο, και η Παπαγκίκα έτυχε να τα μπερδέψει. Έτσι όπως τα είπε, η στροφή με την παλάντζα μένει ασύντακτη: τι θα πει «και παλάντζα ζύγισέ τα», έτσι σκέτο; Πάρε παλάντζα, προφανώς, άρα «πάρε βούρλα […] και παλάντζα […]».

Και το πρόβλημα δεν είναι που η Παπαγκίκα τα μπέρδεψε, είναι που όλες οι επανεκτελέσεις επαναλαμβάνουν το σαρδάμ της λες και κανείς δεν καταλαβαίνει ελληνικά.

Ε λοιπόν να το: το «κι όσο θέλεις πλήρωσέ τα» πάει με το «έμπα μέσα διάλεξέ τα», όπως το λέει η κ. Πιπινα, κι ας μην έχει την άλλη στροφή.