Καλησπέρα! Έχω την εντύπωση πως εδώ ούτι παίζει ο τομπούλης, άλλα ο ουτίστας( όποιος κι να είναι) είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να τον αναγνωρίσω αμέσως. Γνωρίζει κανείς πιος είναι;
Αν δεν κάνω λάθος ο Τομπούλης πέθανε το 1965 οπότε την δεκαετία του '70 που γυρίστηκε η εκπομπή δεν γίνεται να είναι αυτός.
Πιθανόν να είναι τότε ο μέλκον,διότι του μοιάζει, άλλα δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα.
Τώρα που το λες, δεν σκέφτικα καθόλου το ότι ο τομπούλ γεννήθηκε τη δεκαετία του 1880( από όσο ξέρω) άρα εδώ θα ήταν 80-90 ετών, και ο τυπάς δεν δίχνει για τόσο μεγάλος πια.
Ο Μελκόν πέθανε στη Ν.Υ. το 1963. (εάν θυμάμαι καλά) Γενικά μη γράφουμε ανακρίβειες πριν ψάξουμε. Μας διαβάζει κόσμος
ΥΓ. Καλά θυμόμουν … Απρίλιο 1963.
Ποιοι υπήρχαν που να παίζουν ούτι εκείνα τα χρόνια;
Ο Στεφανίδης (γνωστός πιο πολύ για το κανονάκι). Ο Σαραγούδας νεαρός. Ο Δοϊτσίδης. Ποιοι άλλοι;
Ίσως αν κοιτάξει κανείς σε δίσκους εκείνης της εποχής της Σαμίου ή του Καρά, να βρει κι άλλους. Γενικά ελάχιστοι πρέπει να ήταν. Επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον δύο σιντί με τη Ρόζα σε τέτοια προχωρημένη ηλικία (όλα μια οκτάβα κάτω), που ίσως να αναφέρουν μουσικούς. Βέβαια δε θα ήταν ακριβώς οι ίδιοι, γιατί στον έναν, που τον έχω (αλλά όχι εδώ) θυμάμαι χαρακτηριστικά και κλαρίνο. Αλλά αν παίζει κάποιος και ούτι και υπάρχει το όνομά του, αυτός θα είναι.
Γιάννης Σούλης, λέει ένα σχόλιο.
Γιάννης Σούλης «Μαγνήσαλης» (Σμύρνη 1917 - Αθήνα 1988). Διαβάζω εδώ ότι μεταξύ άλλων είχε συνεργαστεί και με τη Ρόζα. Υποθέτω πως εννοεί στα παλιά χρόνια, επί 78στρ.
αν κοιτάξουμε στο greekdiscography,
εμφανίζονται αυτα τα ονόματα (παλιοί και νεώτεροι.
μέτρησα σωστά?
69 άτομα!
Ούτε έναν στους δέκα δεν ξέρω, αλλά η χρονολόγηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Έναν καιρό έπαιζαν ούτι 3-4 τελευταίοι υπέργηροι μόνο. Σήμερα και ποιος δεν παίζει, έστω λίγο για την παρέα!
Νίκος ή Γιάννης;
Στη λίστα του κ. Σπύρου υπάρχει ένας Γιάννης Σούλης κι ένας χωρίς μικρό όνομα. (Ή χωρίς επώνυμο; Πάντως σκέτος Σούλης!)
Γιάννης Σούλης – Μαθιός Βαλαβάνης, το πασίγνωστο τακίμι ούτι – τουμπερλέκι.
Ο βιολιτζής, πάντως… Ποιο εξόφθαλμα συγκερασμένο παίξιμο, σπάνιο να βρεις…
Ο Αραπάκης δεν είναι; Τον είχα προλάβει, πολύ μεγαλύτερο, λάιβ στην ταβέρνα της πλ. Θεάτρου, και θυμάμαι αυτή τη χαρακτηριστική γκριμάτσα σαν να του 'χει πάθει αγκύλωση το χαμόγελο.
Όσο για τον Βαλαβάνη, πρέπει να ήταν ο μοναδικός τότε που έπαιζε το τουμπελέκι έτσι. Σήμερα όλα αυτά τα ρυθμικά και ηχοχρωματικά κόλπα είναι στάνταρ, αλλά εμένα μου θυμίζουν αραβικά κλπ. δάνεια που δεν έχουν χωνευτεί στη δική μας μουσική. Το κλασικό ελληνικό είναι να παίζει απλά και μόνο τον ρυθμό, μονότονα, μέχρι που να ξεχνάς την παρουσία του και να κρατάς μόνο το αποτέλεσμά της. Και όχι μόνο για το τουμπελέκι αλλά για όλα τα κρουστά (πλην νταουλιού σε ορισμένες περιοχές).
Είναι άλλος ο ρόλος του ρυθμού σ’ εμάς και άλλος σ’ άλλες μουσικές. Άραβες, Τούρκοι κ.ά. έχουν και ορχήστρες που να περιλαμβάνουν δύο ή περισσότερα διαφορετικά κρουστά, πράγμα που στην ελληνική παράδοση δεν υπήρχε.
Μπαλαμπάνης βεβαίως.Μην αλλάξουμε το όνομα του μακαρίτη μπάρμπα Μαθιού.Ήταν γλυκύτατος άνθρωπος.
Ευχαριστούμε, είχα μια αμφιβολία ποιο από τα δύο είναι.
Απ’ ό τι βλέπω στην πλειοψηφία αυτά τα ονόματα δεν παίζαν το ούτι σαν βασικό όργανο. Άλλο ήταν το πρώτο και κύριο όργανο που παίζανε. Οι πιο πολλοί ήταν μπουζουξήδες δεξιοτέχνες, όπως ο Θόδωρος Καμπουρίδης, Χρήστος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Βύζας, Γιώργος Δράμαλης, κ.α… Αυτοί παίζαν ελάχιστα στη λαική δισκογραφία έτσι για να πάρουν και μερικά κομμάτια διαφορετικό χρώμα. Και ο Νταλάρας παίζει ούτι. Στο σουξέ του " Με τελείωσες" παίζει αρκετά στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Επίσης, είδα και το όνομα του κλαριτζή Πέτρου Καλύβα, που όντως έπαιζε και ούτι, όπως και του γνωστού βιολιστή Νίκου Χατζόπουλου.
Αφού ο τίτλος του νήματος, «Ποιος παίζει ούτι», τείνει πλέον προς το «ποιοι παίζουν ούτι;» (γενικά στην Ελλάδα), να προσθεσουμε στους παλιότερους και τον Χαρίλαο Κιουτσούκο.
Προχείρως δεν βρίσκω πληροφορίες γι’ αυτόν στο ίντερνετ, αλλά τον έχω σ’ ένα δίσκο όπου, ως μέλος του «Μακεδονικού συγκροτήματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας», συνοδεύει τους ντόπιους τραγουδιστές διάφορων χωριών στις καταγραφές που πραγματοποίησε ο εν λόγω ρ/σ, νομίζω δεκ. '60.
Άλλος που δε βλέπω στη λίστα είναι ο Νικόλας Παραλής από την Ερεσό της Μυτιλήνης, που τον έχω σε δύο εντελώς προσωπικούς (one man band) από τους τρεις δίσκους της συλλογής «Παραδοσιακά τραγούδια της Ερεσού». Από Μυτιλήνη σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί ακόμη που να εμφανίζονται σε τοπικές (ή πανελλήνιες μυτιληνιού ενδιαφέροντος) κυκλοφορίες.
Από δίσκους Σίμωνα Καρά βρίσκω ακόμη: τον Δημήτρη και τον Γιάννη Παπόγλου, Νέα Πέραμο Καβάλας, και τον Ιωάννη Καμαριωτίδη, νομίζω από το ίδιο μέρος κι αυτόν. Επίσης τον Θανάση Παπαπολυζώη, Νένητα Χίου.
Στο αρχείο της Δόμνας Σαμίου πρέπει να 'χει δεκάδες, από κάθε γενιά, αλλά είναι λίγο δύσκολο το ψάξιμο.
Βλέπω να θέλει λίγο απντέιτ το greekdiscography…
Επίσης, εκτός δισκογραφίας: από καταγραφές Νοτόπουλου (~1955) Αντρέας Σουριτζίδης, Μέγαρα.
Από καταγραφές Μελίκη:
- Θόδωρος Τράγκας, από Σηλύβρια.
- Βασίλης Κασούρας, αυτός είναι σημερινός.
- Λευτέρης Τσακιρίδης, Άργος Ορεστικό.
- Κωσταντίνος Μπουζαμάνης, Ορεστιάδα. (Αυτός είναι στη λίστα!)
- Δημητρός Κουλάς και Παύλος Χουμπουρίδης, Φάρασα Καππαδοκίας (Πλατύ Ημαθίας).
- Κυριάκος Καμαριωτίδης (άραγε σόι με τον Γιάννη Καμαριωτίδη του παραπάνω μηνύματος; Άρα ίσως από Νέα Πέραμο;)
Ούτι παίζει επίσης (και σε δίσκους) ο Γιάννης Ντομπρίδης, Λάδη Διδυμοτείχου, γνωστός κυρίως ως γκαϊτατζής.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Τείνω να σχηματίσω την εικόνα ότι εκτός από τη Θράκη και τη Μυτιλήνη, και ίσως μεμονωμένα άλλα μέρη, το ούτι το έπαιζαν πρόσφυγες, που μέχρι και τη δεύτερη γενιά (=την πρώτη που γεννήθηκε εδώ) συνέχιζαν κανονικά. Κάποιοι από αυτούς πρόλαβαν να καταγραφούν, και μερικοί και να συνεργαστούν με κάπως πιο επίσημους φορείς (π.χ. ο Τομπούλης με τον Σίμωνα Καρά). Μετά από αυτή τη γενιά η σκυτάλη έπεσε στο έδαφος. Τη βρήκαν πεσμένη και τη σήκωσαν, αρχικά σχεδόν τυχαία κάποιοι ελάχιστοι σαν τον Σαραγούδα, μετά πιο συστηματικά η γενιά του Τσιαμούλη και του Καλαϊτζίδη (εδώ και ο Ρος Ντέιλι, και μερικοί ακόμη) που έβγαλαν και μαθητές, και μετά το πράγμα πλήθυνε και πλέον παίζουν οι πάντες.