Μισό λεφτό όμως.
Μπορεί να μη ζω στην Αθήνα. Μπορεί και στο Ηράκλειο που ζω να μην κυκλοφορώ. Επομένως την πιάτσα δεν την ξέρω.
Ξέρω όμως ότι στις νεαρές και μεσαίες ηλικίες υπάρχουν όλο και περισσότεροι μουσικοί με εκπληκτικό εύρος και βάθος γνώσεων. Μουσικοί που είναι και της θεωρίας (συχνά μάλιστα πολλών θεωριών) και της πράξης, και του παραδοσιακού ρεμπέτικου και του πειραγμένου, ικανοί και να παίξουν και να μιλήσουν γι’ αυτό που παίζουν, και κάτοχοι τεράστιου και πολυειδούς ρεπερτορίου.
Για παράδειγμα, ακόμα αντηχεί στ’ αφτιά μου το μινόρε που ακούσαμε τις προάλλες από Γλαύκο-Κλέαρχο-Νιάρχο, βασισμένο σε μια εκτέλεση που, εδώ και εκατό χρόνια που είναι γνωστή, κανείς δεν είχε επιχειρήσει (και δεν είχε πετύχει βέβαια!) να την ξαναπαίξει.
Και δεν είναι παρά το πιο πρόσφατο (για μένα) δείγμα μιας τεράστιας σειράς αποκαλύψεων. Σε επίπεδο μανέδων και ταξιμιών, με τα ίδια και πολλά άλλα παλεύουν κι άλλες ομάδες μαχιμότατων μουσικών. Εξίσου και σε επίπεδο κλασικού μπουζουκορεμπέτικου, προκλασικού ντουζενιάρικου μουρμούρικου, χιωτοειδούς μπουζουκιού και κιθάρας, κιθάρας σε άλλα παλιά λαϊκά στυλ, μακαμίστικου μικρασιάτικου κλπ.
Και αυτά μόνο σε ό,τι αφορά τα παλιά που ξαναζωντανεύουν ή που διατηρούνται στη ζωή. Υπάρχει και ο πειραματισμός, οι προτάσεις προσωπικής ανάγνωσης, οι καινοτομίες.
Έχουμε ακόμη τα συγκοινωνούντα οχεία αφενός της μουσικολογικής έρευνας και αφετέρου της οργανοποιίας, που διαρκώς αλληλοτροφοδοτούνται με τον χώρο της ίδιας της μουσικής.
Και φυσικά έχουμε και τα σαβουρομάγαζα, οκέι. Αν είχαμε και αναπτήρα θα 'ταν παράδεισος, αλλά η απορία μου είναι: όλοι αυτοί οι μουσικοί που εγώ τους ξέρω από το ίντερνετ, μόνο στο ίντερνετ παίζουν; Έξω στην πραγματική ζωή μόνο η σαβούρα κινείται;
Δεν μπορεί…
[Υ.Γ. Αφήνω απέξω το σκέλος του ποιος δουλεύει μαύρα και ποιος άσπρα και ποιος καθόλου, ποιος με αξιοπρεπή μεροκάματα και ποιος στην ξεφτίλα, γιατί μου πέφτει δύσκολο να το διαχειριστώ όλο αυτό μαζί με το καθαρά μουσικό σκέλος της συζήτησης.]