Της πλευράς των “βουνελακιστών” τα βλέπεις και στο εδώ λήμμα
αλλά και εδώ:
"πρόκειται είτε για βουνελάκι (με μικρό «α») είτε για Βουνελάκι (με κεφαλαίο «Β»). Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για μια υπαρκτή (αν και όχι πολύ εν χρήσει) λέξη από τον μεσοπόλεμο μέχρι τις μέρες μας (βλ. διαδίκτυο), οπότε η ποιήτρια μιλάει για ένα λοφάκι εκεί γύρω, ένα υψωματάκι, όποιο να ʽναι ή (β΄ περίπτωση) μιλάει για ονομασία Βουνελάκι. Υπέρ της τελευταίας εκδοχής συνηγορούν οι εξής πηγές: Α. «Το βουνελάκι του Καραβά μεταβάλλεται κάθε βράδυ σε ζαρντέν ντε ραντεβού κλπ κλπ» (Νέοι Καιροί 28-6-1930) Β. “Οι σχολικές εκδρομές ήταν δύο διαδρομών, η πρώτη «στο βουναλάκι», απομεινάρι τμήματος των λόφων με την κοινή ονομασία Καραβάς στο τέρμα της Αγίου Δημητρίου προς την Πέτρου Ράλλη, περιφραγμένο άλσος σήμερα που τότε φύτρωναν αγριολούλουδα και θυμάρια” http://dimitriskrasonikolakis.blogsp…&max-results=4
… Η άλλη πλευρά (οι κουνελακιστές):
ΕΛΕΝΗ
…Κουνελάκη: ύψωμα στη Δραπετσώνα.
[Πάνω εκεί στου Κουνελάκη, έχω ζούλα έναν αργιλέ…] (2009)
…
Όντως, αυτό ακριβώς λέει ο κ. Ορφανός. (2015)
…
Καλώς ήρθες στην παρέα μας!
Σημαντική μαρτυρία, μένει να τη διασταυρώσουμε για να σιγουρευτούμε.
…
Α. Ορφανός:
Φίλοι και συνοδοιποροι γειά σας Λοιπόν η περιοχή Ευγένεια στο Κερατσίνι εκει που αργότερα χτιστηκε το εργοστάσιο της Παουερ ΔΕΗ σήμερα και οι Μύλοι Αγιου Γεωργίου λεγόταν Κουνελάκί εως την εποχή που Κερατσίνι αρχισε να υφισταται σαν συνοικία προσφύγων στις αρχές του "50
Οσο για το "κουνελάκι " δεν ξέρω αν υπάρχει καπου γραπτα καταχωρημένο Ειχαμε την θεία Σμαραγδω (της μητέρας μου) στα Υδρέικα του Πειραια κοντα στο σπίτι του Χατζηχρήστου και οι οδηγίες για τον δρόμο ηταν “…μολις καβατζάρης το Κουνελάκι πέφτεις στην Κρεμυδαρου , στο Καστρακι , κανεις ετσι το λίμάνι και ΄φτασες …”
…
ΕΛΕΝΗ
Λοιπόν, την πληροφορία Κουνελάκι = ύψωμα στη Δραπετσώνα, την πρωτοείδα στο διαδίκτυο.
Στην προσπάθειά μου να την τεκμηριώσω, απευθύνθηκα σε θείους μου που μένουν στην περιοχή.
Δεν την είχαν ξανακούσει και με προέτρεψαν και οι ίδιοι να απευθυνθώ σε γεροντότερους, στην περιοχή.
Επί μια εβδομάδα, Αύγουστο μήνα τριγύρισα αρκετά καφενεδάκια στην περιοχή και βρέθηκαν δύο γέροντες που επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποια ακριβώς περιοχή ήταν, γιατί ονομαζόταν έτσι κ.λπ.Έρχεται τώρα και η πληροφορία του Άκη και δένει με όσα και εγώ είχα ακούσει.
…
ΕΛΕΝΗ (2021)
Υπήρξαν – εκτός από σκόρπιες πληροφορίες στο διαδίκτυο – και προφορικές πηγές, μία εκ των οποίων μάλιστα κατατέθηκε και στο φόρουμ από το μέλος μας και κάτοικο της περιοχής, Άκη Ορφανό, με ακριβώς αυτήν την επεξήγηση που αναφέρεις.
Είχα παρακαλέσει να τεκμηριωθεί – για να είμαστε απόλυτα σίγουροι - και από έστω μια γραπτή πηγή.
Μου έστειλαν λοιπόν τμήμα από χειρόγραφη διαθήκη, όπου αναφερόταν η συγκεκριμένη περιοχή στα κτήματα που διαμοιράζονταν σε απογόνους.
Ήταν όμως τόσο δυσανάγνωστη στο συγκεκριμένο σημείο (ίσως ο τρόπος μεταφοράς από κινητό; ίσως ο γραφικός χαρακτήρας;) που παρακάλεσα εφόσον συντάσσεται και το Κτηματολόγιο όλης της χώρας, να σταλεί ένα οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί ξεκάθαρα αυτό το τοπωνύμιο.
Θα επανέλθω στο θέμα, εφόσον - με τη λήξη της πανδημίας - υπάρξει κάτι συγκεκριμένο.
Και εσύ ανέφερες λάθος λέξη: «μαγάνι» στα «Αστικολαϊκά παραλειπόμενα», βρήκα με δική μου έρευνα το σωστό που είναι «ραγάνι», εγώ όμως δεν το κάνω μεσανατολικό…
Καλό είναι να ενεργούμε ως ομάδα, για το καλό του χώρου που μας φιλοξενεί.
Εξάλλου, το Γλωσσάρι δεν είναι κάτι παγιωμένο: η έρευνα συνεχίζεται, όσο αντέχουμε, διορθώνουμε, συμπληρώνουμε κ.λπ.
Υ.Γ. Έχοντας την ευθύνη καταγραφής και τεκμηρίωσης λημμάτων στο Γλωσσάρι, θεωρώ πως δεν έχουν λόγο ύπαρξης σ’ αυτό, λήμματα των οποίων η ακουστική ή η ερμηνεία είναι αμφισβητήσιμη, π.χ. βουνελάκι / Κουνελάκι.
Αυτό εκ μέρους μου και ξαναβλέπουμε το θέμα, αν προκύψουν νεότερα στοιχεία.
Ακριβώς για αυτό γίνεται η κουβέντα και οι εκάστοτε παρατηρήσεις των μελών
Στο πλαίσιο της ενέργειας ως ομάδας, θα έλεγα ότι το “ξαναβλέπουμε το θέμα, αν προκύψουν νεότερα στοιχεία” δεν συνάδει. Πρότεινα ένα λήμμα προς διαβούλευση…
Αλλά ας τοποθετηθούν και άλλα μέλη
1 «Μου αρέσει»
ZARAZ
(Κουνάβης Ευώδιος, ποιητής (εκ του προχείρου και εν πλήρει φορμαλισμώ))
51
Ρε παιδιά εγώ κουνελακιστής είμαι, αλλά γιατί να μη μπούνε και τα δύο ως “πιθανώς ακουγόμενα” στον επίμαχο στίχο, αφ’ ης στιγμής δεν υπάρχει consensus ως προς το τι ακούγεται;
Ε, αυτό λέω, αγαπητέ: για το ένα έχεις τεκμηριωμένο ερμήνευμα, ενώ για το άλλο δεν έχεις
Διότι, όπως στην αρχή ξεκίνησε ως “ύψωμα στη Δραπετσώνα” και στη συνέχεια “ως η περιοχή της Ευγένειας”, έτσι κι εμένα κάποιοι παπούδες γνωστοί μου μπορεί να μου έδιναν την προφορική τους μαρτυρία ότι “ποια Δραπετσώνα και ποια Ευγένεια!”, “τα Ταμπούρια τα λέγαμε έτσι” κ.ο.κ
Δεν βγαίνει άκρη έτσι
Στο βαθμό μάλιστα που οι πειραιολόγοι/πειραιογράφοι και σχετικοί ερευνητές των τοπωνυμίων δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως καθώς έχω όλη τη σχετική πειραϊκή βιβλιοαρθρογραφία.
Δεν το αποκλείω.
Ας ταυτιστεί με το καλό και ας έλθει να συντροφέψει το εδώ προτεινόμενο λήμμα
Με διαβούλευση, ως φαντασιακό συλλογικό όργανο που είμαστε, με τις πλειοψηφίες/μειοψηφίες και όλα
Δεν το είχα προσέξει αυτό…
Το της καταγραφής το αντιλαμβάνομαι ότι το έχεις αποκλειστικά εσύ
Θα ήθελα μια διευκρίνιση για την “ευθύνη τεκμηρίωσης των λημμάτων”
Μόλις ρώτησα φίλο γεννηθέντα το 1945 στον Πειραιά κι άνθρωπο της πιάτσας και του λιμανιού. Δούλεψε και ως λιμενεργάτης και ως πράκτορας στον Πειραιά. Ακόμα τριγυρίζει ολούθε και στους γύρω δήμους, Δραπετσώνα, Νίκαια κλπ. Δεν έχει ακούσει ποτέ τοπωνύμιο Κουνελάκη. Αυτά για όση σημασία μπορεί να έχει μια ακόμα προφορική μαρτυρία.
Ακόμα κι αν κάναμε, όπως παλαιότερα οι εταιρίες «ερεύνης κοινής γνώμης», δημοσκόπηση για το πόσοι γεννημένοι στον Πειραιά από 1945 και πίσω, έχουν / δεν έχουν ακούσει για τοπωνύμιο «Κounelaki», πάλι άκρη δεν θα έβγαινε…
Κανονικά, αυτό το τελευταίο κομμάτι της συζήτησης θα έπρεπε να μεταφερθεί στο νήμα που λέγαμε, με την παλιά συζήτηση, για να είναι συγκεντρωμένες όλες οι σχετικές πληροφορίες.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι απλό. Το νήμα (στο οποίο παρέπεμψε παραπάνω ο Άνθιμος) ήταν αφιερωμένο, τα παλιά εκείνα χρόνια, σε όλες συλλήβδην τις συζητήσεις για ρεμπέτικες λέξεις και εκφράσεις. Ανάμεσα σε περίπου 2500 μηνύματα για ποιος ξέρει πόσες λέξεις, κάποια αφορούν και το βουνελάκι - κουνελάκι, και μάλιστα όχι συνεχόμενα, εκ διαλειμμάτων ανάμεσα στα άλλα.