Μουδιασμα στα ακροδαχτυλα

Καποιες φορες ξεκινωντας να παιζω π.χ. μπαγλαμα παρατηρω οτι μουδιαζουν οι ακρες των δαχτυλων του αριστερου μου χεριου (ταστιερα),καποιες φορες το μουδιασμα εμφανιζεται και στον αντιχειρα.Οταν σταματαω το παιξιμο εξαφανιζεται,κι οταν ξεκιναω εμφανιζεται παλι…!

Αλλες φορες παλι τυχαινει να παιζω για ωρες χωρις την παραμικρη εμφανιση του μουδιασματος.

Εχει παρατηρησει καποιος κατι παρομοιο…ξερει καποιος κατι;

Σε ορθοπαιδικό.

  1. Ίσως πρόκειται για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού
  2. Ωλένιος νευρίτιδα. Πίεση του ωλενίου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα ή στο κανάλι του Guyon.
  3. Αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια.
    Ένα Ηλεκτρομυογράφημα θα λύσει όλες τις απορίες.

“Ξεκινώντας να παίζω … Οταν σταματαω το παιξιμο εξαφανιζεται,κι οταν ξεκιναω εμφανιζεται παλι…”

Για σύμπτωμα πολύ συμπτωματικό το ακούω. Κατά την ανεύθυνη γνώμη μου ένα ευχέλαιο θα δώσει λύση στο πρόβλημα.
Αλλιώς, όταν σου μουδιάζουν τα δάχτυλα, μούδιαζέ τα κι εσύ (κατά το: αν σε πονάει το κεφάλι, πόνα το κι εσύ, για να μάθει).

Όπως έλεγε κι ο λαός: “Πλευρίτης είν’ ο άρχοντας και σφάχτης ο αφέντης”

Αλλά, βέβαια, μην υποτιμάμε και την επιστήμη.
(-Πάτερ, θα φύγουν τα ποντίκια μετά από τον αγιασμό;;;
-Βεβαίως, τέκνο μου, αλλά καλού κακού πάρε και μιά γάτα).

:112:

Βρε μηπως να κοψω τα δαχτυλα να τελειωνουμε; :slight_smile:

Μα αναθεμα το την Μ.Παρασκευη παιζαμε κοντα 6 ωρες και δεν ενιωσα το παραμικρο!!!
Με πιανει σε ακυρες φασεις…τελος παντων μαλλον θα πρεπει να το τσεκαρω σε γιατρο αν το δω να εντεινεται…παιδια με χανετε :019:

Εγω το ειχα παθει 2-3 φορες πιο παλια, αλλα πιστεψα οτι ειναι επειδη δεν ειχα ζεσταθει καθολου και μπηκα στα ‘βαθεια’ με τη μια…Δεν ξερω, απο τοτε δεν το ξαναεπαθα, αν και φροντιζω λιγακι να ζεσταινω το χερι… Τωρα, αφου υπαρχουν και πιο καταρτισμενοι ιατρικα και παιχτικα, ας σε βοηθησουν…περαστικα, και καλα παιξιματα…

Σε ορθοπεδικό κατευθείαν αυτό που απάντησε ο VOULPAN είναι σωστό, Αν μουδιάζουν τα 4 πρώτα δάχτυλα εχει να κανει το μέσο νεύρο και το μικρό με το ωλένιο νεύρο, κανε ηλεκτρομυογραφημα , κατ επέκταση μπορεί να σχετίζονται με Τενοντοπαθεια (τενοντίτιδα),αυχενικά, αλλά η ηλικία σου δεν το δικαιολογεί? Θέλει ξεκούραση, φυσικοθεραπείες, και πάντα ζέσταμα πριν αρχίσεις να παίζεις.

Δουλευοντας 10 χρονια στο τομέα υγείας εχω να πω οτι το πρόβλημα ειναι οτι οι ορθοπεδικοί είναι ΑΣΧΕΤΟΙ σε θέματα που αφορούν τραυματισμούς και νοσους των μουσικών. Η αντιμετώπιση και η απάντηση τους σε οποιοδήποτε τραυματισμό τεινει να γινει γραφική,( αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, μαγνήσιο και ξεκούραση). Στην Ελλάδα όσο έψαξα δεν κατάφερα να βρω γιατρό με εξειδίκευση τέτοια ( ειχα κι εγώ τραυματισμο παλιότερα) ενω στο εξωτερικό υπάρχουν ολόκληρες κλινικές για μουσικούς.
Οι τραυματισμοί σταματήσανε με τέντωμα και μασάζ των δακτύλων πριν το παιξιμο. ασκήσεις προθερμανσης ( θα βρειτε σχετικές στη κλίκα που εχει γραψει ο Μυστακίδης-ας ειναι κιθαρας με τροποποίηση μια χαρα ειναι και για μπουζούκι) και βασικά να εχουμε ενα καλό όργανο.
ΠΡΟΣΟΧΗ οταν πονάς σταματάς, απαράβατος κανόνας.
Περαστικά ρε Μπλέκο

Να σαι καλα ωρε Γιωργη!!! :slight_smile:

Πιθανον και να ειναι θεμα προθερμανσης η κουρασης,τεσπα τι να πω αν/οταν το ξανασυναντησω θα συγκρατησω τυχον παρατηρηση.Αν το δω να εντεινεται οπως ξαναειπα…ενας ντοκτορ σιγουρα!!!

για προθέρμανση αυτό

http://www.powerballs.com

      Όλοι ?????????????????

Το όλοι ειναι βαρύ, αλλά απο αυτούς που εργάζονται είτε ιδιωτικά είτε δημόσιο δεν εχω γνωρίσει κανέναν με εξειδίκευση τέτοια.Καποιος μου είπε οτι υπάρχει κάποιος στη Αθήνα αλλά δεν κατάφερα να τον βρώ. Αν κάποιος φιλος γνωρίζει γιατρό με εξειδίκευση και οχι απλως καλό Ορθοπεδικό καλό είναι να μας τον αναφερει οχι για διαφήμιση αλλά για προστασία και οφελος όλων μας σε ενα θέμα το οποίο δυστυχώς εχει περάσει στα ψιλά ενω είναι αρκετά σημαντικό.
Ποιος απο εμάς η καποιος γνωστός μας δεν εχει μεινει καποια στιγμή εκτος δράσης λογω τραυματισμού,απαίσια εμπειρία και ειναι αδικο να μην υπάρχει καποιος ειδικός να μας κοιταξει αλλα να λεει ο καθενας το μακρυ του και το κοντό του.

Συνήθως οι εξειδικευμένοι γιατροί σε αυτό το θέμα, είναι οι ορθοπαιδικοί που ασχολούνται με κάποιο όργανο.Και φυσικά ο voulpan είναι ένας από αυτούς, ο οποίος - να καταθέσω - ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ πολλές φορές έχει δώσει την γνώμη του.

Ωραιος ο Voulpan,και εμεινα με την πρωτη απαντηση που εδωσε…ειπα “Η αυτες οι παθησιες ειναι τοσο διαδεδομενες κι εγω ανενημερωτος,η εχει διαβασει στη ζωη του”:slight_smile:

Φιλε Δανε τι ακριβως ειναι το/οι powerballs δε μπορω να πω οτι καταλαβα ακριβως…!

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα σεμινάριο στον Καναδά που οργάνωσε κάποιος συνάδελφος βιολονίστας. Ο ίδιος είχε ένα πρόβλημα με τον ώμο του το οποίο μας το ονόμασε shoulder blade disfuncion (δεν ξέρω πως να το πω Ελληνικά) και του πήρε 2 χρόνια και διάφορες επισκέψεις σε γιατρούς για να το φτιάξει. Ηταν μάλιστα τόσο άσχημη περίπτωση που κάποιος γιατρός τον χρησιμοποίησε σαν παράδειγμα σε κάποιο συνέδριο …“ετσι δείχνει μια εντελως χαλασμένη πλάτη…”
Στο σεμινάριο ήρθε και κάποιος φυσιοθεραπευτής. Παρουσιάστηκαν πολλά σχεδιαγράμματα και παραδείγματα για το πως λειτουργεί το σώμα μας και τι μπορεί να πάει στραβά στους μουσικούς…
Επειδή γνωρίζω οτι κάποιοι γιατροί διαβάζουν αυτές τις σελίδες ήθελα να ρωτήσω για chiropractics και osteopaths (συγνώμη κύριε Πολίτη, πάλι δεν γνωρίζω τις Ελληνικές ονομασίες) γενικά μπορούν να βοηθήσουν όταν ήδη έχει συμβεί ένας τραυματισμός με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κάποιος φυσιοθεραπευτής ή ορθοπαιδικός; Είναι εκπαιδευμένοι ως γιατροί; Τι ακριβώς διαφορετικό κάνουν;
Επίσης, άλλη ερώτηση (συγνώμη για την κατάληψη του θέματος, δεν ήθελα να ανοίξω νέο θέμα χωρίς λόγο) ένας συνάδελφος και καλός φίλος βιολονίστας πάσχει απο focal distonia και ως αποτέλεσμα σταμάτησε να παίζει. Απο ότι του είπαν δεν γίνονται και πολλά πράγματα για να φτιαχτεί και, λίγο πολύ δεν υπάρχουν καλές λύσεις. Μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι διαφορετικό για αυτήν την κατάσταση;(Φυσικά δεν περιμένω θεραπείες και γιατροσόφια απο το ρεμπέτικο φόρουμ, απλά είναι σπάνια η επαφή με γιατρούς που καταλαβαίνουν απο μουσικούς και γνωρίζω οτι 1-2 απο εκείνους διαβάζουν αυτό το φόρουμ)
Ευχαριστώ

Φίλε alk,

Chiropractic= χειροπράκτης
osteopaths=οστεοπαθολόγος
Είναι κάποια παραιατρικά επαγγέλματα (δεν ανήκουν στην ιατρική-δεν είναι γιατροί), τα οποία αναγνωρίστηκαν προ 20ετίας περίπου (ξεκίνησαν απο Αμερική και ακολούθησαν και άλλες χώρες.)
Εκεί κάναν κάτι πολύ έξυπνο. Μαζεύτηκαν απο όλη την Αμερική, οι χειροπρακτικοί και οι οστεοπαθολόγοι, και ζήτησαν ακρόαση απο την γενική γραμματεία του Υπουργείου Υγείας. Η συζήτηση είχε ως εξής: Μας αναγνωρίζετε ώς σωματεία εγκεκριμένα και έχετε τόσες χιλιάδες ψήφους.

Ως θεωρίες υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια.
Γνωρίζω κάποιους οστεοπαθητικούς και χειροπράκτορες που είναι εξαιρετικοί και πολύ διαβασμένοι, καθως επίσης και πολλούς τσαρλατάνους (όπως σε όλα τα επαγγέλματα και όλες τις κοινωνικές ομάδες).
Προσπαθούν με φυσικό τρόπο και κινησιολογία να δραστηριοποιήσουν κάποιες μυικές ομάδες, αρθρώσεις, κ.λ.π.

Shoulder blade disfunction=ωμοπλατιαία δυσλειτουργία (οφείλεται 1)σε μυική σύσπαση των ωμοπλατιαίων μυών ή 2)μικρή μυική δραστηριότητα των ωμοπλατιαίων μυών με αποτέλεσμα η κίνηση της ωμοπλάτης να είναι αντίθετη της κίνησης των δεικτών του ρολογιού. Έτσι δεν υποβοηθείται η κίνηση του βραχιονίου και η λειτουργία της ωμοπλάτης.

focal distonia=εστιακή δυστονία. Πρόκειται για νευρολογική πάθηση, η οποία προκαλεί είτε υπερβολική σύσπαση, είτε υπερβολική χαλάρωση μυικών ομάδων με αποτέλεσμα να έχουμε υπερέκταση ή υπέρκαμψη άκρων.

Ότι άλλο θές, στείλε π.μ.

Χειροπρακτικοι παντως υπαρχουν και στην Ελλαδα(εχς ακουσει πολλα για εναν απο την Εδεσσα), αλλα πρεπει νομιζω να ειμαστε παρα πολυ προσεκτικοι, καθως οι τσαρλατανοι (οπως πολυ σωστα παρατηρησε και ιατρικα και κοινωνικα ο voulpan) μονο κακο θα κανουν. Γνωριζω ατομα που ‘βρηκαν την υγεια τους’ με χειροπρακτικους, αλλα πιστευω πως επειδη κανεις δεν θα θελει να ρισκαρει χωρις να ξερει, καλυτερα να επισκεπτομαστε ενα γιατρο πρωτα. Δε νομιζω κανεις να ηθελε να παθει κατι και να μην μπορει ουτε να γρατσουνισει το οργανο (ποσω μαλλον αν ζει και απο αυτο)…

Μια μικρή παρένθεση.Αυτόν άπο την Έδεσσα τον επιβεβαιώνω εγώ.100%.Αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν πονάει το χέρι κάποιου όταν παίζει μουσική.

Απλα εκανα μια αναφορα στον χειροπρακτικο που ετυχε να μου πουνε οτι υπαρχει. Χαιρομαι για την επιβεβαιωση! Τωρα, για το αν ειναι ικανος η αν δυναται να κανει κατι για το συγκεκριμενο ζητημα, δεν εχω ιδεα. Φανταζομαι οι γιατροι ή οι παθουντες μεσα στο φορουμ, θα δωσουν τα φωτα τους για την καλυτερη αναρρωση η προληψη τετοιων ‘ατυχιών’.

Καλησπερα

σχετικα με την εστιακη δυστονια εξαρταται απο την περιπτωση αν θα πρεπει να σταματησει να παιζει. Γενικα οπως διαβασα και σε αλλα post πιστευω οτι στην ελλαδα δεν βρισκεις ορθοπεδικους και νευρολογους που να ασχολουνται με τα προβληματα των μουσικων. Για περιπτωσεις εστιακης δυστονιας εγω ως φυσικοθεραπευτρια εμπιστευομαι ενα εξειδικευμενο κεντρο στην Γερμανια το “ινστιτουτο φυσιολογιας της μουσικης και ιατρικης των μουσικων” του πανεπιστημιου μουσικης και θεατρου στο Ανοβερο (http://www.immm.hmt-hannover.de/en/). εχουν δημιουργησει και ενα ντοκυμαντερ σχετικα με την θεραπεια της δυστονιας που μπορει να φανταζει απιθανη, αλλα ειναι ομως πραγματικη.
Μη δισταζετε να με ρωτησετε, επειδη ειμαι κι εγω μουσικος, εχω ειδικευτει μεσα απο μελετες και κλινικη εμπειρια σε προβληματα των μουσικων

φιλικα - αντζυ

Ενταξει παιδια μην αφοριζουμε,και στο κατω κατω κι εμεις οι γιατροι που ασχολουμαστε και με την μουσικη δεν παει να πει πως δεν συμπασχουμε και δεν προσπαθουμε να κανουμε τους ‘‘συναδελφους’’ μας να νιωσουν καλυτερα;
Πηγαινε κανε τις αναλογες εξετασεις,θεραπεια και παντα να θυμασαι οτι η προθερμανση ειναι το πιο σημαντικο πραγμα για το ακρο.
Και εγω θα σου προτεινα να δεις λιγο και τις χορδες στο οργανακι σου,ισως εχει αγριεψει λιγο,να εχει αυξηθει λιγο η αποσταση.
Αυτα φιλε μου και περαστηκα
Σπυρος