Μετενσάρκωση κιθάρας σε τζουρά

γεια σας παρεα!

με τι μπορω να το κοψω;

ευχαριστώ

με πολλούς τρόπους πχ

images

1 «Μου αρέσει»

Δεν είμαι μάστορας!
Απο ότι έχω δει, για ευκολία χρησιμοποιείται κορδέλα αλλά προφανώς αν ξεκινάς τώρα θα ψάξεις για κάποιο πιο βασικο εργαλείο κοπής.
Επίσης, καλύτερα σχεδίασε με μολύβι επάνω στο ξύλο γιατί όταν αρχίσεις να κόβεις το χαρτί θα φύγει

εχω προσβαση σε ξυλουργείο, αλλα η κορδελα μου φαίνεται λιγο χοντρη κ φοβαμαι οτι θα σπάσει το ξυλο. ευχαριστώ παντως!

τοσο λεπτη λαμα για τοσο χοντρο ξυλο; οκ! ευχαριστώ

δεν το εχω δεν το διάβασα… αν εχεις πρόσβαση, ρίξε μια ματιά.

https://rembetiko.gr/t/%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%87%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BD%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%AC-%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%B1/13208/2

για την οργανοποιεια χρησιμοποιουνται λιγο πιο ειδικα εργαλεια απο οτι βρισκεις εξω στο εμποριο. για το καπακι αυτο, υπαρχουνε λεπτες κορδελες η πριονακια ψιλα για τετοιες κοπες.

2 «Μου αρέσει»

Με μία σέγα μπορείς να το κόψεις άνετα. Χειροκίνητη είναι αυτή αυτή που σου έγραψε ο Σπύρος. Ακόμα και με ηλεκτρική σέγα μπορείς να το κόψεις με περισσότερη προσοχή. Σίγουρα και με κορδέλα γίνεται απλά θαπρέπει να αφαιρεσεις τα πλαϊνά.
Και με μία φαλτσέτα γίνεται. Με πολλαπλά περάσματα και με προσοχή στα νερά (αλλάζεις κατεύθυνση στο κόψιμο ανάλογα με την κατέυθυνση των νερών).
Δυο σημεία που πρέπει να προσέξεις:

1. Από το σχήμα του καπακιού που θέλεις να κόψεις να αφήσεις περιθώριο γύρω στα 5-10 χιλιοστά. Το τελικό ξύρισμα σε ότι περισεύει το κάνεις αφού το κολλήσεις.
  2. Ο άξονας συμμετρίας του καπακιού, αν βλέπω καλά στην φωτογραφία, δεν είναι απόλυτα παράλληλος με τα νερά, θέλει μία μικρή κλίση προς τα δεξιά το σχήμα που έχεις σχεδιάσει.
2 «Μου αρέσει»

ευχαριστώ Sakkalis! ναι, θα αφησω ενα περιθώριο και θα ξυρίσω μετά.
δεν ειναι απόλυτα παράλληλος, γιατί έχει ράγισμα το ξύλο… για να δούμε πώς θα ακουστεί. είχα αγοράσει ήδη ξύλο, αλλά νομίζω το καπάκι από μια ήδη πολύ ξεραμένη κιθάρα θα έχει καλύτερη ποιότητα. τη βρήκα μόλις 5 ευρώ.

Καταρχας καλη ιδεα να παρεις το καπακι και να το μετατρεψεις. Στην περιπτωση που μιλαμε και για καλη κιθαρα, ενα καλο μονο κομματι ειναι θυσαυρος. Κοβεται με σεγα, με κορδελα μικρη και μεσαια, με πριονακι και με μαχαιρι. Οταν ξεφαρδισεις και φυγουν τα πολλα πολλα σε περιπτωση που δεν το κοψεις με τη μια ακριβως, ενα κομματι ξυλο 10χ4 (π.χ.) με ενα γυαλοχαρτο κολλημενο πανω, ειναι καλο για να μαζεψεις τα τριγυρω (υπαρχουν και ηλεκτρικοι τροποι), Αμα το περασεις κορδελα, ασε και καποια χιλιοστα αερα, αν δεν εισαι πεπειραμενος χειριστης. Μεγαλη κορδελα, αμα εχει ρυθμιση στην ταχυτητα δουλευει επισης.

1 «Μου αρέσει»

Τωρα διαβασα και το σχολιο του Sakkalis, το δικο μου ειναι αχρειαστο! Καλη τυχη!

ετοιμο! τελικα το ηλεκτρικο πριονακι ειναι ελεγξιμο, απλά αφησα μισο εκατοστό περιθώριο.

αύριο κολλημα κ λιμάρισμα. τι κολλα προτείνει η παρέα;

ευχαριστώ για τη συνοδεία μέχρι εδώ!

3 «Μου αρέσει»

σίγουρα ψαρόκολα, για να μπορείς, αν χρειαστεί να το ξεκολλήσεις!
και για να ακούγεται σαν “ψάρι” πχ μπαρμπούνι :blush:

2 «Μου αρέσει»

να δω τώρα που θα τη βρω ακριβώς, γιατί μένω στην Ισπανία… :innocent:

ο mr Google λέει οτι λέγεται
“cola de pescado”…

1 «Μου αρέσει»

Την ψαροκολλα? Το πιο ευκολο. Καταρχας ειναι οστεοκολλες, συνηθως και ενω μπορεις να φτιαξεις μονος, υπαρχουν κρυες ετοιμες του εμποριου, αλλα υπαρχει και συσκευασμενο το υλικο, το βαζεις σε ενα βαζακι με νερο να το καλυπτει και το αφηνεις 1 μερα σιγουρα πριν τη χρηση. Αποκλειω να μην υπαρχει στην Ισπανια, ειναι η κολλα που χρησιμοποιειται παντου απο οργανοποιους. Φυσικα αμα δεν μπορεσεις για καποιο λογο να προμηθυευτεις και η tidebond κανει τη δουλεια, αλλα κανει και την επισκευη σε περιπτωση σπασιματος, δυσκολη δουλεια. Παντως δε νομιζω να μη ββρεις. Στο youtube υπαρχει και ενας αμερικανος που δειχνει συνταγη με ψαρια και διαφορα υλικα που εχουμε ολοι (κατασκευαστης κιθαρας, γνωστος). Μεχρι και μπυρα βαζει στο μιγμα!
Θα βρεις ομως…

Επισης δεν ειναι η κολλα που βαζουν παντου οι οργανοποιοι, κυριως σε νευραλγικα σημεια. Κολληση δουγας και καπακιου π.χ. Αλλα ειναι στανταρ η χρηση της, ΠΑΝΤΟΥ.

3 «Μου αρέσει»

αλλη μια σημαντική ερώτηση πριν το κόλλημα:

τι παίζει με τις τρυπες;
θα μπορουσα να κανω μια κλασσικη τρυπα τζουρα, οβάλ, αλλα ειναι ευκαιρία να πειραματιστώ. φαντάζομαι ότι οσο μεγαλυτερη η τρυπα, τόσο πιο οξύς ο ήχος και γεμάτος, ενώ οσο πιο μικρή, τοσο πιο μπάσος κ μουντός.
σκέφτηκα και ένα σχεδιο τυπου κουρδικού ταμπόυρ με τεσσερις μικρές τρύπες σταυρωτά κ μία στο κέντρο, η ακόμα και καμία στο καπάκι, αλλά στο πλάι σα μπουλγαρί…
τι προτείνει η παρέα;

ευχαριστώ!

εχω πολλές προτάσεις, αλλα δεν σου γράφω καμία!
γιατί?
γιατι ειναι δικο σου όργανο και πρέπει να βάλεις την "υπογραφή " σου.
ακολούθησε την αισθητική σου.
οσο για τα “μπάσα” που αναφέρεις, δεν υπάρχουν και πολλά για να ασχοληθείς με αυτά.

2 «Μου αρέσει»

Αν μενεις Ισπανια παρηγγειλε οτι θελεις απο το maderas barber. Εχει οτι χρειαζεσαι και ειναι ισπανικο.

Αν δεν θες να μπλεξεις με μπεν μαρι για ψαροκολλα βαλε titebond. Γενικα έχω ψωνισει πολλα υλικα απο αυτο το μαγαζι και ειμαι ευχαριστημενος.

3 «Μου αρέσει»

2 «Μου αρέσει»